Budapest

Tarlós: Zűrzavar a metrópótló buszok ügyében

2016. május 13., 14:01 Módosítva: 2016.05.13 15:57
67
Nem érti, mit akar a kormány a metrópótló buszokkal, közölte a főpolgármester szokásos pénteki sajtótájékoztatóján, a Tarlósinfón. Kiderült: a római-parti védművet meg kell építeni, Fischer Iván pedig Sarastrónak képzeli magát.

Két héten belül mindenképpen dönteni kell a 3-es metró infrastruktúrájának felújítása miatti járműpótlásról, különben veszélybe kerül a beruházás rekonstrukciós ütemterve – mondta Tarlós István. Hangsúlyozta: a kormány távlati elképzeléseit a legmesszebbmenőkig akceptálja, támogatja és elősegíti, de „ami a kormányzati elképzelések szerint, országos szinten, évek múlva pozitív lehet, az még nem biztos, hogy a fővárosnak a jelen konkrét ügyben kedvező”. Kiemelte: a 150 kiváltó buszra a fővárosnak most van szüksége, nem pedig évek múlva.

A főpolgármester úgy fogalmazott: akkor tud valami támogatni, ha világosan látja, miről van szó, „de egyelőre zűrzavart és koherenciahiányt érzékelek”. Mint mondta, a sajtóban következetesen keveredik a buszvásárlás és a szolgáltatásvásárlás kérdése, holott a kettő között nagy a különbség. Ha a város szolgáltatást vásárol, a buszok végül nem a fővároséi lesznek, és azt sem tudni, hogy magyar vagy idegen buszokról lesz-e szó, ráadásul a szolgáltató is nyereségre törekszik – mutatott rá. „Nekünk a legolcsóbb és legbiztonságosabb megoldást kell választanunk” – hangsúlyozta. „Ha a kormány magyar buszokat akar, akkor miért azt kérik, hogy szolgáltatást vásároljunk?” – tette fel a kérdést. Hozzátette: a BKV és a BKK számításaiból egyértelműen kiderül, hogy a szolgáltatásvásárlás drágább, ezért az államnak meg kellene térítenie a város ezzel kapcsolatos többletköltségeit, és erre garanciát kellene adnia.

Tovább

Éjjel megkezdődik az Árpád híd felújítása

2016. május 12., 15:07 Módosítva: 2016.05.13 08:44
82

Csütörtök éjjel megkezdődik az Árpád híd dilatációinak tervezett cseréje – írja közleményében a Budapest Közút.

Tovább

Volt Volánbusz-vezér lett a BKK második embere

2016. május 12., 10:15 Módosítva: 2016.05.12 12:22
12

Információink szerint csütörtökön kezd el dolgozni a BKK-nál a Volánbusz Zrt. korábbi vezérigazgatója, Dévényi Gergely. Nem is akármilyen pozícióban, egyből Dabóczi Kálmán vezérigazgató első helyettese lesz.

Mint Dabóczi lapunknak elmondta, Dévényit maga kérte át a BKV-tól, ahol az elmúlt napokig dolgozott. A BKK szerkezetátalakítási munkáit szeretné rábízni.

Dévényi 2012 szeptembere és 2013 júliusa között a Volánbusz igazgatási és jogi igazgatója volt, amikor is Németh Lászlóné minisztersége idején kinevezték a cég vezérigazgatójának.

Dévényi 2015 április 29-ig töltötte be a vezérigazgatói széket, ekkor vette át tőle a pozíciót – immár Seszták Zoltán miniszter ideje alatt – Fekete Antal.

Elkészült az első felújított metró Moszkvában

2016. május 11., 21:55 Módosítva: 2016.05.12 14:01
1786
Elkészült Oroszországban a 3-as metró első felújított hatkocsis metrószerelvénye, írja a Transzmasholding oldala. Az átadó ünnepségen részt vett Balla János nagykövet is.

A cikk szerint a felújítást követően megnő a megbízhatóság, csökken a fajlagos energiafelhasználás. A szerelvény kényelmesebb lett, esztétikusabb külsőt kapott.

Az utasteret korszerűsítették, új lett a vezetőfülke eleje. Frissítették az ellenőrzési rendszert és videokamerákat építettek be.

81d16df400841df204c50947e1aefc47
Fotó: Forrás: tmholding.ru

A vezetőfülke légkondicionálást kapott, az utasteret ventilátorokkal szellőztetik. Továbbfejlesztették a fékberendezést és a meghajtás-rendszert.

A felújított kocsik élettartama 30 év. Az orosz fél összesen 222 budapesti kocsit újít fel.

A 28A villamos elé esett egy férfi Pesten

2016. május 10., 07:56 Módosítva: 2016.05.10 09:36

Villamos elé esett egy középkorú férfi Budapesten, a Sörgyár megállónál kedden kora reggel. A férfi lába a jármű alá szorult, közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel. A férfit a 28A jelzésű villamos ütötte el. A tűzoltók megemelték a járművet, és kiszabadították a sérültet, akit a mentők kórházba vittek.

Kisiklott egy villamos a Bécsi útnál

2016. május 7., 21:39 Módosítva: 2016.05.08 07:43
2

A 17-es, a 19-es és a 41-es villamos helyett pótlóbuszok közlekedtek a Bécsi út/Vörösvári út és a Katinyi mártírok parkja között műszaki ok miatt - írja a BKK. 

Helyszínen tartózkodó kollégánk szerint az egyik CAF-villamos csúszott ki este kilenc körül, bemondták az egyik járaton.

Előre megjósolták a helyiek a Máriaremetei úti súlyos balesetet

2016. május 6., 16:42 Módosítva: 2016.05.08 01:07
710
  • Egy balesetveszélyes helyen végzett, irreálisan hosszú ideig húzódó útjavítás szerepet játszhatott abban, hogy szerdán súlyos baleset történt a II. kerületi Máriaremetei úton.
  • Egy helyi lakos majdnem két héttel a baleset előtt könyörgött az útkezelőnek, hogy fejezzék már be a munkát, mert baleset lesz.
  • A közútkezelő úgy tologatta az ügyet, ahogy lapunk felelősséget firtató kérdésére se válaszolt.

Száguldanak itt a kocsik reggel, mint az állat, mindenki siet, de néha így is a kanyarban áll a sor vége.

– jellemezte a helyzetet a Máriaremete úti útfelbontás mellett lakó idős férfi, amikor a helyszínen jártunk a baleset után. Jelenleg (csütörtöki állapot) egy kétszer három méteres lebetonozott, de aszfaltréteg nélküli munkaterület torlaszolja el félpályán a belváros felé tartó forgalmat.

Tovább

Rendőrök igazoltattak a HÉV-nél, buszokon a Szentendrei úton

2016. május 5., 18:48 Módosítva: 2016.05.06 10:17
537

Több HÉV-szerelvényt és buszokat állítottak meg, vizsgáltak át kora este a nagy erőkkel kivonuló rendőrök az aquincumi HÉV-megálló környékén. A rendőrök minden férfit fotóznak és igazoltattak a buszokon is, Aquincumnál legalább nyolc rendőrautót lehetett látni, írta egy kollégánk a helyszínről. A rendőri akció nagyjából este nyolckor ért véget.

A police.hu-n hét után raktak ki közleményt, amiben azt írták, hogy 17 óra 35 perckor bejelentés érkezett a rendőrséghez, hogy egy budaörsi bevásárlóközpontban bomba fog robbanni. A BRFK nagy erőkkel keresi az elkövetőt (betelefonálót), és ezért ellenőrízték a szentendrei HÉV vonalát az Aquincum és Filatorigát megállók között, valamint a környező utcákat is ellenőrzik.

Az elmúlt hetekben többször is bombariadó miatt  kellett kiüríteni egy budaörsi áruház környékét.

A BRFK tájékoztatása szerint senkit sem fogtak el a csütörtöki akció keretében.

Egyik olvasónk szerint összesen két HÉV-szerelvényt állítottak meg a rendőrök, ő is rajta volt az egyiken. A rendőrök egy férfit kerestek, és úgy sejtették róla, hogy az egyik megállított szerelvényre szállt fel. A nőket és a gyerekeket tovább engedték, de a férfiakat egyenként igazoltatták.

A HÉV-megállónál egy telefonfülkét körbekerítettek a rendőrök.

Kollégánk a helyszínről elmondta, hogy fél nyolcra a buszokat már továbbengedték, viszont egy HÉV-szerelvény még mindig ott állt a Rómaifürdő megállónál, nem sokkal később azonban mindkét irányba újra megindult a forgalom.

Tovább

Összekátrányozták a síneket, ezért nem jár az 1-es

2016. május 4., 11:44 Módosítva: 2016.05.04 16:20
439

A Reitternél benzinnel locsolgatja pár derék ember a sínt, és disznópörzsölővel gyújtogatnak a vágány mellett. Hogy mi történt, nem tudom, de látványos

– írta olvasónk, Mátyás, akinek helyszíni információi szerint valaki összekente kátránnyal a síneket éjszaka, ezért nem jár az 1-es villamos.

Utánakérdeztünk, és valóban, a kátrányos információ megállja a helyét: az éjszaka folyamán munkások hézagkiöntési munkát végeztek az 1-es vonalán, ami közben a sínkoronára kátrányos anyag került, ezért a villamosok nem tudnak felmenni a Kacsóh Pongrác úti felüljáróra. A kivitelezőt visszarendelték a helyszínre.

A BKK Info hajnal 4:43-kor adta ki a hírt, hogy nem jár az 1-es villamos Zugló vasútállomás és Árpád híd között, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak. A vállalat azóta többször kiírta Facebook-oldalára, hogy a villamos még mindig nem jár pályahiba miatt. 

Mátyás szerint az érettségizők jártak a legjobban, akik nevetgélve vették tudomásul a megállóban, hogy megvan a hivatalos oka, miért késnek el az érettségiről.

Az 1-es villamosra szerdán rájárt a rúd, háromnegyed kettőkor baleset történt a Könyves Kálmán körúton a Vajda Péter utcánál, emiatt a Népliget és a Puskás Ferenc Stadion között marad ki a járat. 

Nem jár az 1-es villamos egy szakaszon

2016. május 4., 11:06 Módosítva: 2016.05.04 11:48

A BKK Info hajnal 4:43-kor adta ki a hírt, hogy nem jár az 1-es villamos Zugló vasútállomás és Árpád híd között, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak. A vállalat azóta többször kiírta Facebookjára, hogy a villamos még mindig nem jár pályahiba miatt. 

Egy olvasónktól azt az információt kaptuk, hogy valaki kátrányt öntött a vágányokra. "A Reitternél benzinnel locsolgatja pár ember a sínt, és disznópörzsölővel gyújtogatnak a vágány mellett" - írta a helyszínről.

A BKK egyelőre nem erősítette meg ezt az információt. 

Magyar helyett is lengyel buszt vehet a BKV metrópótlásra

2016. május 3., 08:11 Módosítva: 2016.05.27 11:58
431
A kész Solaris csuklós buszok 277 000 euróba kerülnek darabonként, míg a nem teljesen kész, utólagos szerelést igénylő (PKD-konstrukciós) budapesti Modulo buszok 278 800 euróba, ezért a BKV azt javasolta, hogy a magyar buszok helyett is az olcsóbb lengyeleket vegyék meg a 3-as metró buszpótlására – ez áll abban az előterjesztésben, ami rejtélyes módon lekerült a napirendről a fővárosi közgyűlés legutóbbi ülésén.

A helyzet:

  • A 3-as metró hamarosan megkezdődő felújításához 150 darab metrópótló buszt kell vásárolnia a BKV-nak, 13 milliárd forintos keretből.
  • Az erre kiírt két tendert a lengyel Solaris és a magyar Mabi-Bus nyerte 75-75 busszal.
  • A lengyelek kész buszt szállítanak darabonként 277 000 euróért, a magyarok további szerelést igénylőt 278 800 euróért.
  • Mivel a magyar buszok végszerelése további 10 000 euróval terhelné a BKV kasszáját, a cég azt javasolta, vegyenek a magyar buszok helyett is olcsóbb lengyel buszt.
  • Van egy olyan erős lobbicsoport, ami mindenképpen szeretné a Mabi-Bust versenyben tartani, ezért nem tárgyalta végül a közgyűlés a kérdést, azaz annak ellenére, hogy sürget az idő, nincs még busz.
Tovább

Most Fischer Ivánt osztotta ki Tarlós

2016. április 29., 13:29 Módosítva: 2016.04.30 00:47
91
A római-parti védműről, a 3-as metró felújított szerelvényeiről, a kerékpáros szabályok felülvizsgálatáról és a Fesztiválzenekarról is szót ejtett Tarlós István főpolgármester szokásos kétheti tájékoztatóján.

Római-parti gát

A tájékoztatót meghívott vendégként Bús Balázs óbudai polgármester kezdte, akivel – mint Tarlós közölte  teljesen egyetért a fővárosi vezetés. Bús Balázs azzal érvelt a védmű szükségessége mellett, hogy a jelenlegi (a Nánási út vonalában húzódó) nyúlgát jogszabályilag nem felel meg az elsőrendű árvízi védmű követelményeinek (kis szelvényű, alacsony, kapubehajtók törik meg, a fák gyökereinél beszivárgó vizek gyengítik, főnyomóvezeték húzódik alatta).

A Római most
A Római most
Fotó: zénó62 / Indafotó

Ezért a csillaghegyi öblözet 365 ezer hektáros területe a rajta élő 55 ezer emberrel együtt nyílt ártérnek számít, és bármikor elöntheti az árvíz. Bús az 1500 fa kivágása ellen tüntetők tiltakozására azzal reagált, hogy az emberi élet fontosabb, mint bármennyi fa. Tarlós István ehhez annyit tett hozzá, hogy a védműre a kormány biztosított pénzt, az erről szóló szerződést a fővárosi közgyűlés megszavazta, tehát 2018 végéig biztosan megépül.

Autóskoalíció, gój motorosok, tütübározás

Tarlós István ismét elővette lapunkat azzal a cikkel kapcsolatban, amiben a gój motorosok Facebook-oldalára hivatkozva azt írtuk, hogy meghívta őket a kerékpározás szabályait felülvizsgáló munkacsoportba (pontos idézet az oldalról: „örömmel nyugtáztuk, hogy délután 14 óra 46 perckor, miután tájékoztatta a helyettese a főpolgármester urat azt a megnyugtató választ kaptuk, hogy bennünket is szívesen látnak abba a munkacsoportba, ahol a kerékpárosklub is részt vesz”).

A főpolgármester közölte: nem volt meghívás, azt viszont elismerte, hogy a gój motorosok egyeztettek a témában a Városházán a helyettesénél. Sőt, hozzátette, hogy akár a gój motorosoknak is több közük van a fővárosi közlekedéshez, mint annak a holland nagykövetnek, aki egy liberális éjszakai bárból üzenget neki a fővárosi közlekedésről. Kijelentette, hogy az Autós Nagykoalíciótól is kapott levelet az ügyben, őket valószínűleg meg fogja hívni a munkacsoportba.

Tovább

Emberibb lesz a pótdíjazási rendszer a BKK-nál

2016. április 29., 10:45 Módosítva: 2016.04.29 15:51
352

Emberibbé alakított pótdíjazási rendszer lép hatályba a BKK-nál május 1-jétől. A három legfőbb változás:

  • A helyszíni pótdíj befizetésére a pótdíjazást követően további két munkanapon is lehetőség lesz. Az ok: a BKK jelenleg nem tudja biztosítani a bankkártyás fizetést a helyszíni pótdíjazáskor. Az elektronikus jegyrendszer bevezetésével tovább bővül majd a befizetések lehetősége az ellenőröknél lévő mobil készülékek segítségével, azok ugyanis már bankkártyás fizetési módot is biztosítanak majd.
  • A bérletbemutatásra öt munkanapon belül lesz lehetőség, erre eddig két munkanap állt rendelkezésre.
  • Május 1-jétől nem függ a korábbi pótdíjaktól a bérletbemutatás lehetősége. Korábban ezzel nem élhettek azok az utasok, akiknek korábbi pótdíjtartozásuk volt, és az nem rendezték.

További változások:

  • A kutyabérlet igazolvány nélkül is érvényes lesz egy kutya szállításakor.
  • Az Országos Mentőszolgálat hivatalos jelzéseit viselő mentődolgozók az OMSZ érvényes szolgálati igazolványának felmutatásával ingyen utazhatnak a BKK járművein.
  • Az 1-es villamos és a 103-as autóbusz közötti átszálláskor az egyszeri utazásra szolgáló jegyek (a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint egyszeres átszállójegy) használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel annak érvényességi időtartamán belül lehet tovább utazni.
  • A rendezvényhez kapcsolódó jegyek (legalább 50 darab szelvény egyidejű megrendelése esetén) 11-14 napos változatban is kaphatók.
  • A kerékpárbérlet használata egyszerűsödik, mivel bármely érvényes BKK-bérlettel rendelkező, valamint díjmentes utazásra jogosult utas használhatja.

Taxis öntötte a szemetet a Hűvösvölgyi útra

2016. április 27., 14:27 Módosítva: 2016.04.28 09:01
1062

Illegális szemetelők buktak le a napokban a II. kerületben - írja a Másodikkerület.hu alapján a Blikk. A szemetet taxival vitték az illegális lerakóhelyre, az utcára, egy szelektív hulladékos konténerhez.

taxi
Fotó: masodikkerulet.hu

A Városrendészet közterület-felügyelői és a rendőrséggel közös 24 órás járőrszolgálat a kamerák felvétele és tettenérés alapján is több ember ellen indított eljárást, a bírság fejenként 50 ezer forint lehet.

A hűvösvölgyi végállomás közelében lévő szelektív üveggyűjtő konténernél még április 11-én egy alkalommal egy nő pakolta ki a szemetet a kocsijából, este pedig egy taxi sofőrje a gyűjtőedények takarásában szabadult meg a szeméttől.

Demonstrálók a fővárosi közgyűlés ülésén

2016. április 27., 09:39 Módosítva: 2016.04.27 11:30
86

A Párbeszéd Magyarországért III. kerületi szervezetének tüntetésével indult a fővárosi közgyűlés szerdai ülése.

Mint Béres András, a PM helyi vezetője elmondta, a Római-parti gát építése miatt 1500 fát kell majd kivágni, ez ellen tiltakoznak. Hozzátette, hogy a védmű építését nem tudják elképzelni ilyen mennyiségű fa kivágásával.

A demonstrálók kivonulása után Tarlós István főpolgármester elégedettségének adott hangot, hogy a performansz után végre megkezdhetik az ülést.

Tovább

Elütött egy gyalogost a 6-os villamos

2016. április 27., 09:01 Módosítva: 2016.04.27 12:50
14

Elütött egy gyalogost a 6-os villamos a Mester utcánál reggel nyolc óra körül, mondta a BKK diszpécsere az MTI-nek. Egy ideig pótlóbuszok jártak, de a villamosforgalom azóta helyreállt.

Egy olvasónk, aki a villamoson ült, azt írta, hogy az áldozat eszméleténél volt, súlyosan megsérült, beszédképtelen állapotban feküdt a síneken. Információink szerint a villamos vezetője vészfékezett, a Combino ilyenkor automatikusan csenget, de már nem lehetett elkerülni a balesetet. 

A mentők sajtóügyeletesének tájékoztatása szerint a 26 éves nő életveszélyesen megsérült.

Gój motorosok vizsgálják felül a fővárosi kerékpározást?

2016. április 26., 16:22 Módosítva: 2016.04.27 10:05
2862

A napokban tárgyaltak a motorosok Szeneczey Balázs kerékpáros fejlesztésekért felelős főpolgármester-helyettessel, akivel, mint a Gój Motoros Egyesület Facebook-oldalán írják:

bő félóra alatt szinte mindenben hasonló álláspontra jutottunk.

A tárgyalás a bejegyzés szerint olyan jól sikerült, hogy Tarlós István, miután tájékozódott róla, meghívta a Gój motorosokat is abba a munkacsoportba, amiben a Kerékpárosklub is részt vesz. A munkacsoport a kerékpározás lehetőségeit vizsgálja felül. Konkrétan így fogalmazott a Majdanics Iván alelnök és Mészáros Imre elnök által aláírt közlemény: 

„örömmel nyugtáztuk, hogy délután 14 óra 46 perckor, miután tájékoztatta a helyettese a főpolgármester urat azt a megnyugtató választ kaptuk, hogy bennünket is szívesen látnak abba a munkacsoportba, ahol a kerékpárosklub is részt vesz.”

Tovább

Közúti alagutat csinálnak a Fény utcából

2016. április 26., 08:35 Módosítva: 2016.04.26 16:20
300

Még mindig csak egy murvás, felszíni gépkocsiparkoló van a lebontott ipari minisztérium helyén zöld park helyett. A projektcég szerint először egy mélygarázs épül, majd hozzákezdenek egy nagy, összefüggő park építésének, ami alatt alagútban vezetik át majd a forgalmat.

Egy év eltelt legutóbbi cikkünk óta, amikor rákérdeztünk, miért van parkoló a beígért Széllkapu-park helyén, de a helyszíni állapotok még mindig nem változtak. Ezért újra megkerestük a Széllkapu projektet bonyolító cég vezetőjét, miért nem építik még a parkot?

Tovább

A kormány támogatja a 3-as metró felújítását

2016. április 25., 19:40 Módosítva: 2016.04.25 22:22
19

Aláírták a kormány támogatói döntését a 3-as metróvonal felújításához - írja az MTI. A hírt Tarlós István főpolgármester hétfő este a Hír TV Magyarország élőben című műsorában jelentette be.

"Aláírták a támogatói döntést a kormány részéről", így elindítható a kiviteli tender - mondta Tarlós István.

Hozzátette: a felújításhoz meglesz minden forrás. Mint mondta, a kormány biztosítani fogja "a jelek szerint", ami esetleg hiányzik az európai uniós források közül.

A főpolgármester szerint november-december táján megkezdődhet a kivitelezés.

Több villamos sem a megszokott módon jár majd hétfőtől

2016. április 23., 10:04 Módosítva: 2016.04.23 17:22

Pályafelújítás miatt hétfőtől módosul a 28-as, a 28A, a 37-es, a 37A és a 62-es jelzésű villamos közlekedése. A munkák várhatóan május második feléig tartanak, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Tovább

Vasárnap délelőtt lezárják az Üllői utat

2016. április 23., 08:26 Módosítva: 2016.04.23 12:01
2

Vasárnap délelőtt fél 11 és dél között egy rendezvény miatt szakaszosan és időszakosan lezárhatják a fővárosban az Üllői utat, a forgalomkorlátozás a IX., a XVIII. és a XIX. kerületet is érinti - írja az MTI.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján azt közölte, a lezárás vasárnap fél tizenegy és dél között várható az Üllői út-Baross utca-Wlassics Gyula utca-Vasvári Pál utca-Szélmalom utca útvonalon.

Tovább

Már izzítják a láncfűrészeket Budapesten

2016. április 23., 07:19 Módosítva: 2016.04.23 18:19
1095
Három nagyobb fővárosi zöldterületen is izzítják a láncfűrészeket, a Városligetben, az Orczy parkban és a Római-parton. Hétvégén civilek tüntetnek a fairtás ellen, a jövő nemzedékek szószólója is óvná a zöldfelületeket. A favágók azzal védekeznek, hogy a kivágottak helyén még több fa lesz.

A jövő nemzedékek szószólója a Föld Napján az Orczy-park fái és a fővárosi zöldfelületek megóvását szorgalmazza. Szabó Marcel üdvözli a Föld Napja Alapítvány Fákat a Földnek faültetési kezdeményezését, egyben felhívja a figyelmet az értékes városi faállomány megóvásának fontosságára. A közlemény nem véletlenül született, Budapesten mintegy 2000 fa van veszélyben.

A városligeti hadszíntér

Pro:

A Városligetben  a  Liget Projekt keretében több száz fát terveznek kivágni, holott egy idei közvélemény-kutatás szerint a budapestiek 75%-a új épületek létesítése nélkül akarja a Városliget megújítását, ezért négy civil szervezet a Budapesti Városvédő Egyesület, a Civil Zugló Egyesület, a Levegő Munkacsoport és a Városliget barátai tiltakozást szervez a hétvégére.

Tovább

Megszűnt a Budaörsi úti csomópontcsapda

2016. április 22., 15:35 Módosítva: 2016.04.22 19:47
87

Az új, 7,2 milliárd forintért épített gigacsomópontot tesztelő videónk után a beruházó DBR Metró Projektigazgatóság leszedette az őrmezői lakótelepre terelő kötelező haladási irány táblákat a szintén új P+R parkoló kijárata elől, és immár könnyen és egyértelműen elérhető az M1-M7-es autópálya kifelé vezető szakasza. A táblák információink szerint csatornázási munkák miatt maradtak kint az átadás után is.

Több olvasónk felvetette a csomópontnak azt a hiányosságát, hogy az autópályán befele érkezők nem tudnak Gazdagrét felé elkanyarodni, pedig ez az eddig is létező probléma most egy nagyon kicsi beavatkozással orvosolható lenne.

A BKK kérdésünkre azt írta, hogy az eredeti tervezői szándékkal ellentétben a XII. kerületi önkormányzat kifejezetten kérte ennek a forgalmi iránynak az elvetését azért, hogy a Dunántúl felől érkezők ne a Hegyvidék irányú Beregszász utat használják menekülőútként, terhelve a kerület lakosságát, illetve környezetét. Az első időszak forgalomtechnikai tapasztalatait felhasználva fél év múlva viszont átfogóan felülvizsgálják a jelenlegi forgalomtechnikai kialakítást.

Megkérdeztük azt is, meddig marad még ingyenes a P+R parkoló. A válasz szerint még egy évig biztosan, utána felülvizsgálják a működést.

Kötelező bukszusokkal nyugtatnák a bulinegyed lakóit

2016. április 22., 13:56 Módosítva: 2016.04.22 18:20
15

Kötelező lesz zöldterületet is létrehozniuk azoknak, akik teraszengedélyt kapnak az Erzsébetvárosban. A néhány napja elfogadott önkormányzati rendelet szerint aki teraszengedélyt kap a kerületben, annak a terasza tíz százalékát zöldterületté kell alakítania.

Vajon arra kötelezi az önkormányzat a vendéglátósokat, hogy feltörjék az aszfaltot, majd fákat ültessenek az asztalaik közé? A vízió kétség kívül vonzónak tűnt, már csak a légkalapácsoló kocsmárosok látványa miatt is, de az előterjesztést beterjesztő képviselő lehűtötte fantáziánkat. Szó sincs ugyanis fásításról.

„A tízszázaléknyi zöldfelületet nem feltétlenül kell egyetlen területen megvalósítani. Lehet például valamilyen zöld a terasz körül, például bukszusok körben. De az is elképzelhető, hogy az asztalok mellett, elszórtan raknak ki növényeket” – mondta az Indexnek Németh Gábor, aki magát a bulinegyed önkormányzati képviselőjeként definiálta.

Mint kiderült, a zöldítés is a bulinegyed működésével függ össze. „Nagy a harc a lakók és a szórakozóhelyek közt, és ezzel is szeretnénk a viszonyon javítani – mondta Németh. – Szeretnénk, ha látnák, hogy miközben a környező kerületekben, a József nádor téren vagy a Ligetben irtják a fákat, nálunk zöldebb lesz a kerület.”

Részlet a rendeletből

„ (12) Vendéglátó előkert, terasz létesítése esetén – amennyiben annak területe a 2 m2 –t  meghaladja – kereskedő a rendeletben meghatározott egyéb feltételek betartásával köteles annak mértéke 10%-át elérő, de legalább 0,5 m² nagyságú, és az előkert, terasz területén, vagy azzal határosan elhelyezkedő zöldfelületet kialakítani.”]

Tovább

Tarlós: Tőlem ne féltse senki a Római-partot

2016. április 22., 09:54 Módosítva: 2016.04.22 13:23
52

Azt ígéri: szebb lesz a partrendezés után.

Veszélyes autósbalett a Széll Kálmán téren

2016. április 22., 07:08 Módosítva: 2016.04.22 22:41
256

A Széll Kálmán téren a Szilágyi Erzsébet fasor és a Krisztina körút kereszteződésben rendszeres forgalmi börleszk helyzetben találják magukat az autósok. Ami addig vicces, amíg egy baleset nem történik emiatt. Kérdés: a nem túl jól belátható, becsali kereszteződés hibás vagy az autósok hibáznak?

Mint videónkon jól látszik, rendszeres, hogy a Széll Kálmán tér legveszélyesebb csomópontjában a Széna tér felől a Krisztina körútra hajtó autósok nem látják be a kanyar forgalmát, ezért az autók feltorlódnak a síneken és a kereszteződésben. Közben elindul a keresztforgalom, a kereszteződésben rekedtek pedig ide-oda tolatgatnak, hogy elálljanak az útból. Rátolatnak a zebrára, hol már a gyalogosok is elindultak a zöld jelzésre. A helyzet fokozására megérkezik a villamos, sőt másik oldalról a busz is.

Tovább

2019 nyarára, 137,5 milliárdból készül el a 3-as metró felújítása

2016. április 21., 15:37 Módosítva: 2016.04.21 22:01
15

A 3-as metróvonal rekonstrukciós munkálatai közel egy időben, novemberben kezdődhetnek meg az északi, a Lehel tér és az Újpest-központ állomás közötti, valamint a déli, a Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közötti szakaszokon – derítette ki az MTI a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztésből. 

A déli és északi szakaszok építésének ideje alatt a metró csökkentett üzemidőben, hajnali fél öt és este nyolc óra között közlekedne, így a megnövelt éjszakai üzemszünetben és a hétvégi vágányzárak idején is végezhetők munkák.

A munkálatok idején az utasokat pótlóbuszokkal szállítják. A kivitelezés optimális esetben novemberében kezdhető meg, a metróvonal forgalomba helyezésének határideje 2019. június vége, a korszerűsítési munkák kivitelezésének teljes befejezése 2019. szeptember 30.

A munkák során alapkövetelmény a meglévő állapot javítása és üzembiztos állapot kiépítése 80 kilométer/órás sebesség biztosítása mellett.

Az állomásokat is felújítják

A projekt keretében az állomásokat és a felszíni épületeket is felújítják. Felvonókat telepítenek az Újpest-központ, a Gyöngyösi utca, a Forgách utca, a Lehel tér, a Nyugati pályaudvar, a Deák Ferenc tér, a Corvin negyed, a Nagyvárad tér, a Népliget és a Határ út állomásokon. Funkcionálisan új mozgólépcső építenek ki az Újpest-Városkapu, a Gyöngyösi utca, a Dózsa György út, a Lehel tér, a Nagyvárad tér, valamint az Ecseri út állomásokon.

A meglévő kis emelőmagasságú, valamint az Arany János utcai és Nyugati pályaudvari állomásoknál a nagy emelőmagasságú mozgólépcsőket kicserélik,  a meglévő nagy emelőmagasságú mozgólépcsőket teljes felújítják.

A projekt során zajszegény sínleerősítéseket, hangelnyelő burkolatokat és hangcsillapító egységeket alkalmaznak majd.

17 km, 20 állomás, napi félmillió ember

A 3-as metróvonal hossza 17,3 kilométer 20 állomással. A vonalon 120 méter hosszú szerelvények futnak, naponta félmillió ember utazik.

A Fővárosi Közgyűlés a jövő szerdai ülésén tárgyalhat még a rekonstrukció miatt szükséges járműpótlásról is. 

A projekt 137,5 milliárd forintból valósul meg.

Elütött egy nőt a metró a Forgách utcánál

2016. április 19., 08:35 Módosítva: 2016.04.19 12:40
134

Baleset volt a 3-as metróban, ezért a szerelvények helyett pótlóbuszok vitték az utasokat az Árpád híd és Újpest-Központ között reggel nyolc és kilenc óra között. Ezt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közölte a Facebookon. Az MTI szerint a Forgách utcánál, a Kőbánya-Kispest felé vezető oldalon elütött egy nőt a metró. A sérülttel a katasztrófavédelem munkatársai tudtak beszélni, mentése folyamatban van.

Tovább

Jaj a villamosozóknak

2016. április 18., 12:52 Módosítva: 2016.04.19 08:04
18

A héten több villamos vonalán - vagy annak egy részén - pótlóbuszok járnak majd:

  • Hétfő estétől festik a Széll Kálmán téri felújítás miatt a Várfok utcai villamos alagút graffitik borította falát, így csütörtökig minden nap este 21 óra után 17-es villamos a Savoya Park felől csak a Móricz Zsigmond körtérig, a Bécsi út/Vörösvári út végállomástól pedig csak a Széll Kálmán térig közlekedik. Az 56A és az 59A villamos nem közlekedik. Az 56A villamos helyett a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér, az 59A helyett a Széll Kálmán tér és a Mindszenty József bíboros tér között pótlóbusz viszi az utasokat. Hűvösvölgy és Széll Kálmán tér között a 61-es villamos jár, innen a Móricz Zsigmond körtérig pótlóbusszal lehet majd utazni. Részletesen itt tájékozódhat. És egy jó hír: a mostani közlemény szerint a teljes rekonstrukció május 10-ig véget ér!
Tovább

Kerülje el autóval a hidakat, rakpartokat!

2016. április 17., 07:55 Módosítva: 2016.04.17 14:09
127

Vasárnap tartják a 31. Telekom Vivicittá Városvédő Futás második napját, délután pedig az Élet menetét rendezik meg, ezért több helyen is lezárások lesznek Budapesten.

Tovább