Budapest

Pokorni leírta, mi nem lesz a Normafán

2013. november 7., 19:15 Módosítva: 2013.11.07 19:23
103

Pokorni Zoltán, XII. kerületi polgármester nyílt levelet intézett a kerületi lakosokhoz, amiben megmondta a tutit a Normafa fejlesztésével kapcsolatban.

Eszerint:

Nem kötelezi a kerületet a Normafa-törvény semmire sem.

Hogy mi történjen pontosan a Normafán, azt a Natura 2000-es hatásvizsgálat, majd a kerület saját környezetvédelmi vizsgálatsorozata után döntik el. 

Ezután még jön egy átfogó megvalósíthatósági tanulmány, és ekkor lesz a népszavazás is az ügyben.

A népszavazásig semmilyen munka nem lesz.

Fent nem lesz több parkoló, a Libegőt és a Fogaskerekűt fejlesztik, hogy fel lehessen jutni.

Nem épül Sportcentrum.

Nem lesz fizetős a sétálás, a túrázás, a kirándulás, a futás, a sífutás, a biciklizés, legfeljebb a sílift, ha lesz egyáltalán.

Nem épül közpénzből templom, csak magánpénzből és csak egy kis kápolna.

Nem lesz erdőirtás és zöldterületcsökkenés.

Nem lesz gázáremelés.

Tovább

Dugó: Tarlós kiengedte a szellemet a palackból

MTI/Index
2013. november 7., 17:24 Módosítva: 2013.11.07 17:26
138

Az MSZP szerint Budapest közlekedési problémái a fideszes városvezetés következményei, Tarlós István nyílt levele Vitézy Dávid BKK-vezérigazgatónak a városvezetés bizonyítványa.

A főpolgármester szerdán nyílt levélben fordult a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatójához, ebben húsz olyan közlekedéssel kapcsolatos intézkedést sorolt fel, amelyek sürgős megtételét kérte.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője ezzel kapcsolatban csütörtöki közleményében azt írta, hogy felelősséget viselő emberek világában "már nem szokás az óvodás egymásra mutogatás", a nyílt levél pedig a városvezetés bizonyítványa.

Mint fogalmazott, ami fejlesztés címén történik, az üres ötletelés, itt-ott rossz ütemben elkezdett beavatkozások, közösségi közlekedők és autósok egymásnak ugrasztása, végső soron káosz.

A Párbeszéd Magyarország fővárosi képviselői szerint a főpolgármester láthatóan fogalmi dugóba került. Tarlós István a nyílt levéllel a hivatalra való alkalmatlanságát bizonyítja, mert korábban éppen ő volt az, aki a politikusoktól független, szakmai szervezetre bízta a budapesti közlekedés szervezését. 

Az utasításszerűen felsorolt, teljesen eltérő fajsúlyú pontok közös jellemzője, hogy ezzel a tálalással és szakmaiatlansággal minden szempontból méltatlan egy mérnök végzettségű, több éve főpolgármesterként tevékenykedő személyhez, fogalmaz a párt a közleményben.

Tarlós nyílt levélben ekézi Vitézyt

2013. november 6., 15:58 Módosítva: 2013.11.06 16:11
1277

Fura módját választotta Tarlós István főpolgármester, hogy kommunikáljon beosztottjával, Vitézy Dáviddal, a BKK vezérigazgatójával: nyílt levélben teremtette le a sok dugó miatt. A helyzet megoldására újabb dugócsökkentő pontokkal állt elő, az egy hónappal ezelőtti 18-hoz képest most 20-szal.

A levélben Tarlós kifejti, hogy

  • régebb óta nem ért egyet a BKK szemléletével, amely szerint a közúti kapacitás nem nő, csak a tiltások, csillapítások száma,
  • elszaporodtak a buszsávok a közúti forgalom rovására,
  • éthetetlen a jelzőlámpák piros hullámot okozó összehangolása,
  • nem szabad két hidat egyszerre - részlegesen sem - lezárni,
  • és végül: a dugók rontják a közhangulatot.
Tovább

Nem tökéletes az áramellátás a 3-as metrón

2013. november 6., 15:09 Módosítva: 2013.11.06 16:56
9

A 3-as (kék) metró helyett pótlóbuszok járnak a Határ út és Kőbánya-Kispest között, írta a Facebookon a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) délután kevéssel három óra előtt. A Határ úton kiszállítják az utasokat a szerelvényekből, amelyek visszaindulnak Újpest irányába, mondta az MTI-nek Stelczer József fődiszpécser.

A BKK nem sokkal fél öt előtt azt írta, hogy újra a teljes vonalon jár a 3-as metró.

A Metróért Egyesület közleménye szerint egy erősáramú kábelcsoport elégett. Az okozta a forgalmi zavart, hogy egy utasokat szállító szerelvény éppen ekkor a Határ út és Kőbánya Kispest között állt meg, s ezt vissza kellett vinni a Határ útra. Az egyesület úgy tudja, hogy szerda hajnalban már volt egy leállás, akkor állítólag egy biztosítóberendezés hibásodott meg. "Úgy véljük ezek a tények önmagukban - kommentár nélkül minősítik az É-D vonalon uralkodó műszaki állapotokat" - zárja közleményét az egyesület.

Át kell szabni a Nyugati tér terveit

2013. november 6., 13:57 Módosítva: 2013.11.06 17:05
29

A Nyugati tér átalakításáról szóló legújabb tervek a nyáron láttak napvilágot, mikor a Skála Metró ügyvezetője az Urbanistának arról beszélt: egy általuk készíttetett koncepcióterv szerint elbontanák az áruházat a felüljáróval összekötő hidat, és „racionalizálnák” az aluljáróba vezető lépcsősort.

Kovácsné Szentes Gyöngyi akkor azt mondta, terveikkel felkeresték a terézvárosi önkormányzatot, akik „nagy örömmel vették” a terveket. A két fél a nyáron sorozatos tárgyalásokat folytatott, mivel az épület a Skála Metro Ingatlanhasznosító Kft. tulajdona, míg az előtte lévő tér a VI. kerülethez tartozik. A tárgyalások végeredményét a terézvárosi önkormányzat nyáron az Index többszöri megkeresésére sem közölte, most azonban kiderült: a felújítás továbbra is tervbe van véve, azonban a terveket módosítani kell, mivel a beruházásra csak az igényelt összeg kevesebb mint kétharmadát kapták meg a fővárostól.

A fővárosi önkormányzat által kiírt TÉR_KÖZ pályázatra beadott látványterv nagyrészt megegyezik az Urbanistára kikerült verzióval, azzal a különbséggel, hogy a lépcsősorokat és az áruház teraszait végig egy keskeny zöld sáv szegélyezi, valamint hogy a tér Bajcsy-Zsilinszky út felőli szegletébe bokrok helyett egy háromszög formájú füves rész került. Ez a terv azonban a keret csökkenése miatt még nem végleges, kisebb módosításokra mindenképpen szükség lesz.

Tovább

A Szabadság menete torlaszolta el a belvárost

MTI/Index
2013. november 5., 21:00 Módosítva: 2013.11.05 22:04
24

Tüntetés miatt lezárták a fővárosban az I. kerületi Clark Ádám teret és a Lánchidat kedd este – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Az Anonymous Operation Hungary és a Valódi Demokráciát Most Occupy Hungary! közös rendezvényének körülbelül 150 résztvevője van. Az Anonymous Operation Hungary Facebook-oldalán közzétett útvonal szerint a József nádor térre, majd a József Attila utcán keresztül a Hercegprímás utcára, végül a Szabadság térre tartanak a tüntetők. A Szabadság menetét rendőrök biztosítják.

A lezárások miatt a 16-os és a 105-ös autóbusz átmenetileg módosított útvonalon, az Erzsébet hídon járt. A 86-os autóbusz közlekedését nem befolyásolta a rendezvény.

Fennakadt egy autó a szentendrei HÉV sínein

2013. november 5., 18:26 Módosítva: 2013.11.05 18:26
16

Fennakadt egy autó a szentendrei HÉV sínpályáján Pomáz határában kedden késő délután, ezért 20 perces késéssel kell számolni a szakaszon, közölte a Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécsere. Budakalász és Pomáz között egy vágányon, váltakozó irányban járnak a szerelvények.

Spitz Alexandra, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője elmondta, hogy az autós eddig tisztázatlan körülmények között hajtott a sínre a Pomáz táblától 50 méterre a főváros felé. Daruval kell leemelni a sínekről, közölte a referens.

Minden metrómegállóban van defibrillátor

2013. november 5., 17:15 Módosítva: 2013.11.05 18:24
39
defibrillátor
Fotó: bkk.hu

Az M2-es és M3-as metró minden állomására telepített a BKK defibrillátort: összesen 34 darabot. Tarlós István főpolgármester 2012-ben tett erre ígéretet, miután az akkor még csak néhány ilyen berendezés egyike megmentette egy utas életét.

A BKK közleménye szerint, ahol nagy embertömeg fordul meg, például a metróállomásokon, zsúfolt közlekedési csomópontokban, elengedhetetlenek az életmentő eszközök. 2012 júniusában egy idős férfi infarktust kapott, és összeesett az egyik metrókocsiban. A Puskás Ferenc Stadion állomásra érkező szerelvényen utazók a mentők riasztásával egy időben kezdték meg az újraélesztést, és ebben a korábban Zugló Önkormányzata által felajánlott defibrillátorok egyike segített nekik. A férfit sikerült újraéleszteniük, és a mentők kórházba szállították.

2012 óta egyébként a H5-ös szentendrei hév végállomásán is található életmentő készülék.

Tovább

Teller Ede szobrot kapott Csepelen

2013. november 5., 14:16 Módosítva: 2013.11.05 14:16
11

A csepeli Teller Ede út mellett felavatták a világhírű atomfizikus portrészobrát, Csák Attila és Pálffy Katalin alkotását, írja a Csepel.hu. Ábel Attila alpolgármester szerint Teller Ede

fontosnak tartotta magyarságát, mindig azt vallotta, hogy tudományos sikereit a magyar anyanyelvnek is köszönheti. Szenvedélyes hazaszeretetét mutatta az is, hogy előszeretettel használta a „magyar testvéreim” és a „véreim” kifejezést.

Teller Ede szobra
Teller Ede szobra

A szobor váci homokkőből készült.

Megcsonkították a gellérthegyi nőszobrot

2013. november 4., 16:16 Módosítva: 2013.11.04 16:43
65

Újabb érthetetlen, megdöbbentő szoborrongálás történt Budapest egyik közparkjában, a Gellérthegyen – közölte a Főkert. Munkatársai hétfőn észlelték, hogy a hosszú hétvégén ismeretlenek megrongálták a gellérthegyi Jubileumi parkban található „Ülő nő” szobrát, és a lefűrészelt szoborrészeket ellopták.

Az 1,8 m-es bronzszobrot Tar István készítette, 1965-ben állították fel a Gellérthegyen.

Sajnálatos módon nem ez az első eset, hogy a Gellérthegyen található szobrok vandalizmus áldozataivá válnak. 2012 júliusában Somogyi József alkotását, a „Leányka csikóval” szobrot rongálták meg ismeretlenek.

A Libegőn ragadt két turista

2013. november 4., 13:01 Módosítva: 2013.11.05 18:24
165

Vasárnap 16.05-kor valaki angolul felhívta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ügyfélszolgálatát, később pedig a rendőrséget is, hogy két ember a Libegőn ragadt, írja a 444.hu. A viszonylat fél négykor bezárt, a turistákat pedig nem vették észre. A BKV szerint a mentés szabályszerűen megtörtént, a turisták 16.50-kor elhagyhatták a Libegőt.

A BKV-nál vizsgálják, hogy miért nem vették észre az ottragadt utasokat.

Hétfőtől feltúrják a 3-as villamos vonalát

2013. november 4., 06:16 Módosítva: 2013.11.05 18:24
11

Hétfőn kezdődik a 3-as villamos pályájának felújítása az Örs vezér tere és a Mázsa tér között, az utasokat pótlóbuszok szállítják.

A 3-as villamosvonal a Mexikói út és a Gubacsi út közötti 13 kilométeres pályájának helyreállításával megszűnnek a jelenlegi, helyenként 10-30 km/órás sebességkorlátozások, így érezhetően csökken majd az utazási idő – közölte a BKK. A Bihari úton a jelenlegi egyvágányú villamospályát kétvágányúvá alakítják át, ezzel is rövidítve a villamosok menetidejét A Kápolna utcában új visszafordítási lehetőség létesül, majd megújul a villamospálya a Mexikói úton is.

Kicserélik a vágányokat és a felsővezeték-hálózatot, az utasvárókat, felújítják a peronokat, az utcabútorokat. A Mázsa tér és az Örs vezér tere közötti szakaszon a Kőrösi Csoma Sándor úton az Ónodi utcától a Kápolna utcáig füvesítik a vágányokat, a munkákkal várhatóan 2014 nyarának elején végeznek.

A felújítás miatt a pályát használó villamosok közlekedése megváltozik. A 3-as villamos a Mexikói út és az Örs vezér tere, valamint Kőbánya alsó vasútállomás és a Gubacsi út között jár. A 28-as és 28A villamosok rövidített útvonalon, Kőbánya alsó vasútállomásig szállítanak utasokat.

A Maglódi úton csak a 37-es és a 37A villamos közlekedik. Nyolc és 16 óra között mindkettő a Blaha Lujza tér és az izraelita temető között jár, 8 óra előtt és 16 óra után pedig a 37A-val lehet utazni, az Új köztemetőig.

A 62-es villamos Rákospalota MÁV-telep és az Örs vezér tere között szállít utasokat. A 62A a felújítás ideje alatt nem jár.

A kimaradó szakaszokon a 3-62V jelzéssel közlekedik pótlóbusz az Örs vezér tere és Kőbánya alsó vasútállomás között a Fehér út-Kőrösi Csoma Sándor út útvonalon.

A 3-as villamosvonal a Mexikói út és a Gubacsi út közötti szakaszának helyreállítására és korszerűsítésére kötött kivitelezési szerződés értéke nettó 11 milliárd forint. A beruházás 94 százalékban EU-s forrásból valósul meg. A rekonstrukciót a Fővárosi Önkormányzat megbízásából az A-Híd Építő Zrt. kezdi el hétfőn.

Aláírták a szerződést a Dél-Budára átmenő 1-es villamosról

2013. november 3., 12:42 Módosítva: 2013.11.03 13:13
181

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megkötötte a szerződést az 1-es villamos Puskás Ferenc Stadion és Közvágóhíd közötti szakaszának felújítására, valamint a Közvágóhíd és a Fehérvári út közötti új szakasz megépítésére, közölte vasárnap a BKK. A szerződést csütörtökön írta alá Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója és Sal László, az A-HÍD Zrt. vezérigazgatója, valamint a Colas Alterra Zrt. részéről Görbedi László vezérigazgató és Sokorai István igazgatósági elnök.

A kivitelezési szerződés nettó értéke 13 298 000 369 forint. A megvalósítás december elején fog kezdődni elsőként a Rákóczi híd környezetében, aztán 2014 tavaszától az egész szakaszon. A munkálatok várhatóan 2015. első félévében fejeződnek be, írta a BKK.

Az 1-es villamos meghosszabbítása átszállásmentes kapcsolatot fog teremtemi Kelet-Pest, Dél-Pest és Újbuda között, valamint az 1-es és a 18-as, 41-es és 47-es villamosok között. A terv az, hogy később egészen a Kelenföld vasútállomásig meghosszabbítják az 1-es villamost. Az újonnan épülő pálya Újbudán füves burkolatú lesz, a vonal pedig végig teljesen akadálymentes, ígérik.

3,2 kilométernyi új villamosszakasz fog épülni a Rákóczi híd–Szerémi út–Hengermalom út vonalán. Az ideiglenes végállomás (az újabb hosszabbításig) a Fehérvári út és a Hengermalom út kereszteződésében lesz. Öt új megállóhelyet fognak kialakítani: a híd budai hídfőjében, a Nádorkerti útnál; a híd lehajtóján, a Budafoki útnál; a Szerémi úton, a Hauszmann Alajos utcánál; a Szerémi út és a Hengermalom út csomópontjában; és az ideiglenes végállomást a Hengermalom úton, a Fehérvári útnál. A Rákóczi híd mindkét végére liftet ígérnek.

Megbénult a Széll Kálmán tér

2013. október 31., 18:57 Módosítva: 2013.10.31 20:36
11

Olvasónk szerint délután megbénult a Széll Kálmán tér egy baleset miatt, 5 óra körül két autó ütközött össze, senki nem sérült meg. „A Szilágyi Erzsébet fasor végig áll, a 61V villamospótló nem jár, villamos pedig csak a Zuhatag sorig, így Hűvösvölgy csak gyalog megközelíthető, na jó, talán még a 29-essel″ – írta olvasónk, a dugó azóta megszűnt.

Tovább

Ismét kisiklott a földalatti

2013. október 31., 16:46 Módosítva: 2013.10.31 21:04
136

A Vörösmarty téri végállomáson csütörtök délután is kisiklott egy földalatti. A Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán azt írta, hogy az eset a szerdán történtekhez hasonló volt.

Tovább

Hétfőn a 3-as villamos vonalát túrják fel

2013. október 31., 13:43 Módosítva: 2013.11.03 12:29
19

Hétfőn megkezdődik a 3-as villamosvonal felújítása. A munka várhatóan jövő novemberig tart.

A vonal felújítására 11 milliárd forintot szánnak. Kicserélik a vágányokat és a felsővezeték-hálózatot, az utasvárókat, felújítják a peronokat és az utcabútorokat, mondta György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes csütörtökön a X. kerületi Éles saroknál tartott sajtótájékoztatón. Hétfőn a Mázsa tér és az Örs vezér tere közötti szakasz felújítása kezdődik el, a Kőrösi Csoma Sándor úton az Ónodi utcától a Kápolna utcáig füvesítik a vágányokat, a munkákkal várhatóan 2014 nyarának elején végeznek.

Tovább

Kiderült: kisiklott a kisföldalatti

2013. október 30., 15:48 Módosítva: 2013.10.30 20:56
283

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) sajtóirodája este nyolc óra után pár perccel válaszolt az Indexnek arra a kérdésre, mi okozta a kisföldalatti szerdai, több órás leállását.

Az M1-es metró egyik szerelvénye 15:03-kor első forgóvázának első tengelyével kisiklott a Vörösmarty tér végállomáson, közölték. Utasok nem voltak rajta, a szerelvény a leszállóhelyről a kihúzóvágány felé tartott. A balesetben nem sérült meg senki, az anyagi kár felmérése folyamatban van.

Korábban a BKK a Facebook-oldalán csak műszaki hibát említett, és nem lehetett tudni, pontosan mi is történt. Azt azonban sejteni lehetett, hogy nem mindennapos, apróbb hibáról van csak szó. Szokatlan volt, hogy a kisföldalatti még több óra után sem indult újra. Egy arra utazó olvasónk, Tamás fél négykor azt hallotta, mintha egy mellényes BKK-munkatársnak azt mondták volna, hogy "állítólag kisiklott". Hivatalos, részletes tájékoztatást a történtekről sokáig hiába próbáltunk szerezni, de nem sokkal hat után megtudtuk a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) diszpécserétől, hogy bejelentésre a KBSZ munkatársai a helyszínre mentek.

A KBSZ honlapján olvasható bemutatkozás szerint "a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) független szakmai kivizsgáló hatóság, amelyet azzal a céllal hozott létre a 2005. évi CLXXXIV törvény alapján a Gazdasági és Közlekedési Miniszter, hogy a közlekedési ágak minden résztvevőjétől függetlenül vizsgálja ki a súlyos és a súlyos sérülésekkel ugyan nem járó, de feltételezése szerint a közlekedésbiztonságot jelentősen veszélyeztető baleseteket."

A BKK sajtóirodájának esti levele szerint a KBSZ szakembereit hivatalból értesítenie kellett a balesetről az érintett vasúttársaságnak, azaz a BKV-nak. A baleset okáról csak a KBSZ vizsgálatának lezárása után tudnak tájékoztatást adni, tették hozzá.

A BKV műszaki szakemberei 17:45-re fejezték be a kisiklott szerelvény mentését, a vonatot visszahelyezték a vágányra. A kisföldalatti este héttől jár újra teljes vonalon. A balesetben részt vevő szerelvény telephelyi vizsgálatát még az éjszaka során megkezdik a BKV és a KBSZ szakemberei, közölte a BKK.

A Metróért Egyesület Facebook-oldalán azt írta szerda este: a baleset súlyát az adja, hogy másodszor fordult elő ilyen pár héten belül.

Dugóbuda lesz a III. kerület új neve

2013. október 30., 13:32 Módosítva: 2013.10.30 13:43
101

Csatornarekonstrukciós munkálatok zajlanak a Bécsi úton a Nagyszombat utca és a Tímár utca között a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. megbízásából. Ezért november elejétől várhatóan december közepéig jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani a térségben, áll a BKK közleményében. 

A munkavégzés négy szakasza alatt a Bécsi úton jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani. Az ütemek időpontja a kivitelező Colas Alterra Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint várhatóan így alakul:

Tovább

Évi 120 millióval tolja a MOL a Bubit

2013. október 30., 11:45 Módosítva: 2013.10.30 13:39
96

A Mol nyerte a Bubi kizárólagos bérbicikli-szponzorációra kiírt tenderét, így Mol-Bubi a tavasszal induló fővárosi bérbringarendszer neve. Az olajcég cserébe három évig fizeti a rendszer üzemeltetési költségeinek a felét, ami a számítások szerint körülbelül évente 120 millió forintot tesz ki.

Információink szerint a BKK a londoni (Barclays) és a New York-i (Citibank) bérbiciklirendszer kizárólagos szponzorációs modellje alapján írta ki a pályázatot, de nem sokan számítottak rá, hogy a pangó hazai szponzorációs piacon bármelyik nagyvállalat ráugrana a lehetőségre. A Fővárosi Közgyűlés az esetleges talált pénz reményében áldását adta a pályázatra.

Tovább

Tele lett a tökük az állatoknak

2013. október 29., 18:32 Módosítva: 2013.10.29 18:32
92

Töklámpásokat kínáltak a Fővárosi Állat- és Növénykert több lakójának is Halloween alkalmából. Belsejükbe nem mécseseket, hanem finomságokat tettek az állatgondozók. A gorillák tökét salátalevéllel, banánnal, földimogyoróval mazsolával és mézzel, a szurikátákét lisztkukaccal töltötték meg. A tökfejeket a gorillák és a szurikáták is nagy örömmel fogadták - írja a szellemes sajtóanyag. Az elefántok esetében nem lett volna értelme a töklámpások kifaragásának, hiszen egy pillanat alatt összeroppantották a sütőtököket. 

Ezzel arra is fel akarják hívni a figyelmet az Állatkert, hogy ezen a héten sok programmal várják a családokat a városligeti intézményben. Tökös kézműves foglalkozásokkal és arcfestéssel a Varázshegyben péntek, szombat és vasárnap is. Ráadásul a 14 éven aluli gyerekeknek október 28-tól november 3-ig, azaz egész héten díjmentes a belépés.

A BKK válaszolt a begőzölt buszvezetőknek

2013. október 29., 16:24 Módosítva: 2013.10.29 16:57
272

Közérdek az első ajtós jegyellenőrzés bevezetése, válaszolt a BKK a buszvezetőknek, akiknél – mint nemrég beszámoltunk róla – betelt a pohár. Rendhagyó interjúnk következik:

Buszvezetők szakszervezete: – A BKK átgondolatlanul, elhamarkodottan és egyeztetés nélkül erőltette rá a sofőrökre az új rendszert.

BKK: – Az egy-egy vonalon bevezetendő elsőajtós felszállási rend lehetőségeiről alapos vizsgálatot végezünk, a járművezetők pedig már évek óta ismerik a kapcsolódó elvárásokat.

Tovább

Tarlós: Vitézy ne adjon interjút

2013. október 29., 15:23 Módosítva: 2013.10.29 15:28
241

Tarlós István főpolgármester megtiltotta, hogy Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetője interjút adjon az Origónak. A portál kérését a BKK sajtóosztálya először arra hivatkozva utasította el, a Főpolgármesteri Hivatal nem engedélyezte, hogy a BKK Zrt. interjút adjon az Origónak.

A portál ezért megkereste Tarlós István sajtósát is, aki azt mondta, a főváros közlekedése „kiemelten fontos a főpolgármester úrnak. Ezért fenntartja magának a jogot a témában tett nyilatkozatra vagy a nyilatkozó kiválasztására.”

Tovább

Egy szakaszon leállt a 2-es villamos

2013. október 29., 14:56 Módosítva: 2013.11.03 12:29

A 2-es villamos csak a Közvágóhíd és a Boráros tér között közlekedik pályahiba miatt. A 2V jelzésű villamospótló buszok meghosszabbított útvonalon, a Boráros tér és a Nyugati pályaudvar között közlekednek, közölte a Budapesti Közlekedési Központ a Facebookon 14.50-kor.

A szennyvízvezeték is megsérült az utcában

2013. október 29., 13:35 Módosítva: 2013.11.03 12:29

A vízvezeték mellett a szennyvízvezeték is megsérült a fővárosban, a XV. kerületi Pozsony utcában, a felbontott útszakaszt várhatóan pénteken adják vissza a járműforgalomnak, tájékoztatott a Fővárosi Vízművek. Kicserélték a pénteken megsérült vízvezeték bekötését, most a Fővárosi Csatornázási Művek végez helyreállító munkákat az ugyancsak megsérült szennyvízvezetéken, és csak ezután lehet elkezdeni a burkolat és a villamossínek helyreállítását.

Tovább

II. és III. kerületi utakat újítanak fel

2013. október 29., 13:16 Módosítva: 2013.10.29 13:16
31

A Fővárosi Önkormányzat útfelújítási programjának részeként a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden több kivitelezői szerződést kötött összesen 4,5 kilométer hosszú fővárosi útszakasz felújítására – derül ki a BKK közleményéből. A II. kerület és Óbuda közúthálózatának tizenhárom szakaszát újítják fel 1,2 milliárd forintból.

A szegélyeket és a kapubejárókat is rendbe teszik, a buszmegállókat pedig bazaltbeton burkolattal erősítik meg. Ahol kell, áthelyezik a zebrákat, új közvilágítást, járdát és kanyarodósávot építenek.

Tovább

A rendőrség átvette a Hotel Retrót

2013. október 29., 10:24 Módosítva: 2013.10.29 12:43
52

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tíz évre átvette az óbudai Hotel Retró Budapest épületét. Az egykori szállodában 184 rendőrt tudnak elhelyezni.

Tovább

Pótlóbuszok a HÉV helyett Tökél-Ráckeve között

2013. október 29., 09:47 Módosítva: 2013.10.29 09:47
1

Karbantartási munkák miatt nem jár a H6-os HÉV Tököl és Ráckeve között, ahol pótlóbusszal lehet utazni délután 14 óra 10 percig, tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A ráckevei HÉV helyett két pótló járatot is indít a BKK: a H6 jelzésű buszok Szigetcsép és Szigetszentmárton-Szigetújfalu HÉV-állomások érintésével közlekednek, míg a H6E jelzésű járatok Tököl és Ráckeve között csak az érintett települések központjaiban állnak meg.

Rendőrök lepték el a XII. kerületi polgármesteri hivatalt

2013. október 29., 00:33 Módosítva: 2013.10.29 08:14
9

Hétfőn este rendőrök és közterület-felügyelők jelentek meg a XII. kerületi polgármesteri hivatalban és környékén. Egy olvasó azt írta: az épületben fel-le kapcsolgatták a villanyt.

Az Index kérdésére a rendőrség sajtóügyeletese este 11-kor azt közölte, hogy nincs és nem volt rendőri intézkedés a Hegyvidéki polgármesteri hivatalban. Információink szerint a rendőrök valóban nem az önkormányzat épületéhez szálltak ki, csak betörőket kerestek a környéken.

Éjszaka a kerület Facebook-oldalán megjelenő bejegyzés ezt megerősítette: két betörő bújt meg a játszótér melletti bokros részen, ahonnan a Törpe utcában lévő egyik házba próbáltak bejutni. A betörést sikerült meghiúsítani.

November 8-án nyit a Bálna

2013. október 28., 21:35 Módosítva: 2013.10.29 08:58
14

November 8-án, pénteken megnyitja kapuit a budapesti Bálna, leánykori nevén CET, olvasható a kulturális központ honlapján. Három napon át művészeti csoportok produkcióival, koncertekkel, gyermekműhellyel és az ez alkalomra felállított Budapest Makettel várják az első látogatókat.

Tovább

Combinón tujázott egy fiú

2013. október 28., 19:47 Módosítva: 2013.10.28 21:09
45

A 4-es villamos hátulján utazott egy fiú vasárnap este Budapesten. A Blikk olvasója autójában ülve vette észre a Combinón tujázó ismeretlent, így készített róla fényképet.

Nem tudni, hogy meddig utazott így, de az Oktogon és a Király utca között biztosan. Állítólag közben végig magyarázott és mutogatott, de a villamos vezetője még így sem vette észre.

Tovább