Budapest

Megint meg kellett tolni a trolit

2012. augusztus 27., 17:00 Módosítva: 2012.08.27 17:00
34

Megint az utasoknak kellett megtolniuk a 74-es trolit. A mai eset korántsem egyedi, rendszeresen előfordul, hogy lerobbant trolikat utasok tolnak tovább. Legutóbb augusztus 9-én fényképezte le egy olvasónk, ahogy az utasoknak kellett besegíteniük a Dohány utcában.

CapturedImage
Fotó: olvasónk

Az ATV korábbi híradása szerint főleg a nagyobb kereszteződésekben fordul elő, hogy egy-egy troli leáll. Ezeken a helyeken ugyanis egy rövid szakaszon nincs áram, így azokon a helyeken a korábban szerzett lendületből kellene áthajtani. Csakhogy ha a kereszteződés miatt fékezniük kell, akkor ez a lendület elvész, ilyenkor tolni kell. Vannak esetek, amikor a keresztben közlekedő buszok, villamosok sofőrei is segítenek.

A BKK midibusztendert ír ki

2012. augusztus 27., 06:58 Módosítva: 2012.08.28 09:41
16

A Budapesti Közlekedési Központ megint közbeszerzési felhívás közzétételére készül. A várhatóan szeptemberben megjelenő tenderen 60 darab, elsősorban a budai Várban közlekedő, új midibusz üzemeltetésére várnak majd ajánlatokat – írja a Népszabadság.

Tovább

Csődbe mehet egy panelház a Havannán

2012. augusztus 26., 23:38 Módosítva: 2012.08.27 12:25
70

Egyre nagyobb bajba kerül a bevállalt panelfelújítás után a Csontváry u. 30-38. szám alatti panelház a Havanna lakótelepen. A felújításra hitelt vett fel a társasház abban bízva, hogy a megtakarításból fedezni tudja a részleteket, de a törlesztés mellett már a közös költség kifizetése is nehézségekbe ütközik. A lakók az önkormányzati közös képviselő tehetetlenségét emlegetik, az önkormányzat szerint a tulajdonosok sokszor inkább gonoszságból, mintsem őszinte aggodalomból támadnak.

„Én az alábbi lakások egyikében élek és mondhatni a helyzetünk lassan kezd kilátástalan lenni    – írta lapunknak az egyik lakó. – A TH18 a közös képviselet, amely az önkormányzat alvállalata, véleményem szerint mindent elkövet, hogy a házat csődbe tegye. Próbáltunk rendkívüli közgyűlést összehívni, amit semmibe vesznek, hiába a törvény, tudomást sem vesznek róla. Próbáltuk őket leváltani, de egész egyszerűen úgy viselkednek, mint akikre a társasházi törvények nem érvényesek. A ház még nincs befejezve, a vállalkozót, akinek teljes körű szerződése van a házra, le akarják cserélni egy másikra, aki pedig erdélyi vállalkozó, és ugye a jelenlegi kormányzat állítólag őket támogatja. Nem hívták le az állami támogatást és lassan a határidő is lejár, hogy megtegyék. Hibák sorozatát halmozzák. A 2011-es évi elszámolás még nem készült el, mert igazán elkészíteni sem tudják, mert mindenkit kirúgtak, akik a ház ügyeit intézték, ráadásul úgy, hogy egy ekkora beruházásnál el sem számoltatták."

Tovább

Forgalomkorlátozások demonstrációk miatt

2012. augusztus 25., 09:49 Módosítva: 2012.08.25 14:09

Több tömegközlekedési járat is módosított útvonalon közlekedik vasárnap a fővárosban 13 órától, mert demonstrációt tartanak az I. kerületi Clark Ádám téren, amely várhatóan este 20 órakor ér véget - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Ezek szerint a 16-os és a 105-ös autóbusz délután 13 órától várhatóan este 20 óráig módosított útvonalon, az Erzsébet hídon át közlekedik. A 86-os autóbusz ezen időszak alatt, szintén módosított útvonalon, a Széll Kálmán téren át jár majd.

Szombaton a Hősök terénél tartanak demonstrációt, a lezárásokról, járatmódosításokról bővebben itt olvashatnak.

Megvan a pénz fővárosi fejlesztésre

2012. augusztus 25., 09:06 Módosítva: 2012.08.25 09:08

A főváros 2014-től indítandó közlekedési fejlesztéseinek előkészítését érintő több milliárd forintos támogatásról megkötötte a szerződést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) - írta a Magyar Nemzet szombaton.

Mint írtuk, a szerződés szerint a 3,1 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásból egy év alatt kell előkészíteni a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötését, a kisföldalatti járműparkjának cseréjét, az 5-ös metró (hivatalos nevén észak-déli regionális gyorsvasút) déli szakaszának beruházását, valamint a főváros villamos- és trolibusz hálózatának megújítását.

A fejlesztések együttesen 800 milliárd forintos uniós támogatásának lehívására majd csak az átfogó kormányzati döntés alapján lehet előkészíteni a pályázatokat. A Magyar Nemzet kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, az EU 2014-2020 közötti ciklusának nagy fejlesztéseiről hamarosan, de legkésőbb az év végéig születhet döntés.

A dugódíjról mindjárt döntenek

Jövő héten tárgyal Tarlós István a BKV-ról, írja a Népszava. A BKV finanszírozási helyzetéről és a dugódíj alternatíváiról is tárgyal a jövő héten a főpolgármester és Naszvadi György, a nemzetgazdasági tárca államháztartásért felelős államtitkára.

A minisztérium és városvezetés közti egyeztetéssorozat ezzel a végéhez közeledhet, a kormány szeptember elejéig kíván végleges döntést hozni a BKV finanszírozása ügyében. A főpolgármester a július elején az Országgyűlésben leszavazott, Budapestnek évi 20 milliárd forintos bevételt jelentő dugódíj pótlásáról azt mondta, vannak lehetőségek, amelyeket kizártak, egyébként a felek hasonlóan vélekednek "az alternatívák preferenciasorrendjéről".

A jövő heti tárgyaláson várhatóan véglegesítik azt az egy vagy több alternatív forrásteremtési lehetőséget, amelyből 2013-ban behajtható a hiányzó összeg. Ez azért fontos, mert a dugódíjból befolyó pénzt a főváros a BKV jövőre csökkenő állami támogatásának pótlására fordította volna, ráadásul a díj bevezetésére vállalt kötelezettség megszegése a 4-es metró 180 milliárd forintnyi uniós támogatását is veszélyezteti.

Újra rendben jár a 6-os HÉV

2012. augusztus 23., 07:43 Módosítva: 2012.11.30 07:40

A tervezettnél korábban újraindult a 6-os HÉV, mivel a szakemberek korábban végeztek a szerdai kábellopás okozta károk helyreállításával, közölte csütörtökön Facebook-oldalán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A központ szerda este még azt közölte, hogy a csütörtök reggeli üzemkezdéstől délig pótlóbuszok járnak majd Soroksár, Hősök tere és Dunaharaszti külső között. A ma délelőtti vágányzár azonban elmarad, mivel sikerült elhárítani a károkat. A vonalon szerda délelőtt 340 méter úgynevezett betáplálási kábelt vágtak le az oszlopokról, az okozott kár mintegy 3,5 millió forint, emiatt délután vágányzár volt a vonal egy részén.

Újra lecsaptak a kábeltolvajok

2012. augusztus 22., 13:17 Módosítva: 2012.08.23 07:43

Körülbelül 340 méternyi kábelt vágtak le az oszlopokról ismeretlenek szerda délelőtt Soroksár és Dunaharaszti között. A kár ezúttal 3,5 millió forint, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A forgalom egy vágányon halad Soroksár, Hősök tere és Dunaharaszti-külső között. Várhatóan este hatig H6 jelzéssel HÉV-pótló buszok közlekednek.

Tovább

Átépítik a kőbányai Liget teret

2012. augusztus 22., 13:16 Módosítva: 2012.08.22 13:16
14

A fővárosi önkormányzat, Kőbánya és a BKK összesen 271,8 millió forint uniós támogatást nyert el a X. kerületi Liget tér és Mázsa tér átépítésének tervezésére.

Mint a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a tervezés körülbelül két évig tart. Az építkezés lényege, hogy a tömegközlekedési csomóponton megkönnyítsék, kényelmesebbé tegyék az átszállást a különböző járatokra, és több zöldfelület legyen.

Tovább

Lecserélték a Combinók színészhangjait

2012. augusztus 22., 07:11 Módosítva: 2012.08.22 11:06
40

2014-ig szóló szerződést kötött a BKV öt ismert színésszel 2009 nyarán arról, hogy az ő hangjuk tájékoztassa az utasokat a Combino villamosokon, ám a hangokat idő előtt lecserélték, írja a Blikk. Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Hegyi Barbara, Szerednyei Béla és Pusztaszeri Kornél munkája fejenként egymillió forintba került.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Blikk megkeresésére megerősítette, hogy valóban nem használják már a színészek által felmondott szövegeket. Egyes megállók elnevezései már nem aktuálisak, a színészek szövegét pedig azért nem frissítik a BKK válasza szerint, mert az ütközne a BKK egységes utastájékoztatási koncepciójával. A felszíni járművek hangos magyar utastájékoztatását összhálózati szinten egy hang által biztosítjuk, írták.

A BKK megjegyezte azt is, hogy számos kritikát kaptak a hanganyagok használata miatt, emellett egy vonalon egy hangot érdemes használni, mert így ugyanazt a hangot hallva az utasok mindig tudhatják, hogy nem utastársuk, hanem a tájékoztató hang szólalt meg.

A Blikk szerint a cseréről a színészeket nem értesítették. Szerednyei Béla és Pusztaszeri Kornél is a napilaptól tudta meg, mi történt.

Másképpen járnak a várbuszok

2012. augusztus 21., 18:01 Módosítva: 2012.08.21 18:01
1

Módosított útvonalon közlekedik szerda reggeltől a 16-os, a 16A és a 116-os busz, mert a budai Vár felújítási munkálati miatt lezárják a Bécsi kapu teret – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A teret várhatóan szeptember 3-ig zárják le a levéltár előtt, a buszjáratok Bécsi kapunál lévő megállóhelyét az Ostrom utcába, a Bécsi kapu tér kereszteződése elé helyezi át a BKK. Továbbra is lezárva marad az Országház utca a Kapisztrán tér és a Szentháromság tér közötti szakaszon.

A Deák Ferenc tér, illetve Dísz tér irányú, Kapisztrán téri és Szentháromság téri megállókban továbbra sem állnak meg a várbuszok, azokra a Tárnok utcában, a Szentháromság tér kereszteződése előtt lehet felszállni.

Sárkányeinstand a Hármashatár-hegyen

2012. augusztus 20., 23:05 Módosítva: 2012.08.21 10:21
55

Eldurvult a Hármashatár-hegy tetejének használatáról szóló vita a Pilisi Parkerdő Zrt. által megbízott Atrox Kft. és a repülős civil szervezetek között. A kft. kipakolta és elszállította a klubok sárkányrepülőit, közöttük 17 muzeális darabot, a repülősök feljelentése alapján nyomozás indult. A hegytetőt most sorompó, friss kerítés védi, ami elriasztja a turistákat.

Régi tulajdoni vita mérgesedett el 2012 nyarára a Hármashatár-hegy tetejének használatáról a repülős szervezetek és a Pilisi Parkerdő Zrt. között. Mindkét fél jogtalan birtoklással vádolja a másikat. A végső lépést a Pilisi Parkerdő megbízottja, az Atrox Kft. tette meg tette meg májusban, amikor kiürítette a repülősök bázisát és raktárait.

Tovább

Temető csontokkal eladó

2012. augusztus 19., 18:28 Módosítva: 2013.04.10 18:42
134

A XVI. kerületi önkormányzat áprilisban nagy többséggel megszavazta a sashalmi temető eladását, amiből kb. 100 millió forint bevételre számítanak. A kerületi újságban csendes, nyugodt környezettel hirdetik az egykori temetőt, ahova egy kisebb erdő nőtt. Az elmúlt hónapokban munkagépek kezdtek itt dolgozni, pedig nem hantolták ki az összes sírt.

A Prohászka Ottokár utca és Emlékkő utca sarkán áll egy kiserdő, ahol 1952-ig temető volt. A terület határos a mátyásföldi reptérrel, ami ma már szintén csak a nevében az, az emberek ide futni, kerékpározni, sárkányt eregetni járnak ki. Az egykori temető hatvan éve enyészik, nem gondozták, az aljnövényzet felverte, sokan szemétlerakónak használták.


Temető Sashalmon nagyobb térképen való megjelenítése

Télen azonban megjelent az önkormányzat, és elkezdte az aljnövényzetet rendbe tenni. A lakók azt állítják, hogy a kérdéseikre azt mondták, hogy „nem kell megijedni, itt egy fás, bokros, ligetes területet fognak kialakítani, miután rendbe tették a területet”.

04
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Tavasszal viszont arra hivatkozva, hogy sok az életveszélyes fa, elkezdték kivágni a még élő, tehát tűzifaként használható fákat, a korhadtakat meg ott hagyták – mondta az egyik helyi lakos. „Ekkor lett gyanús, és kiderült, hogy parcellázni akarják. Szóval jól átvertek minket” – mondta, arra utalva, hogy áprilisban a városvezetés megszavazta a terület eladását.

Tovább

Lezárják fél Budapestet

2012. augusztus 18., 11:35 Módosítva: 2012.08.18 11:40
17

Budapesten sok helyen forgalomkorlátotásra kell számítani az augusztus 20-i tűzijáték, illetve azt megelőző ünnepségek miatt.

Tovább

150 új Mercedes busz érkezik jövő tavasszal Budapestre

2012. augusztus 17., 18:10 Módosítva: 2012.08.27 06:58
225

Információink szerint a VT-Transmann nyerte a budapesti buszüzemeltetési tender első szakaszát. Ez azt jelenti, hogy ideális esetben jövő márciusban 75 darab új csuklós és 75 darab új szóló autóbusz áll forgalomba Budapesten. A cég Mercedes Citarókat vásárol, a választásban szerepet játszhat a Mercedes gyár Kecskeméten tervezett bővítési szándéka is.

Az előminősítésen nyertes három magyar buszos cég, a Color Tours, az Orangeways és a VT-Transmann közül egyedül az utóbbi adott be ajánlatot, így ő nyerte a 75+75 busz 8 évig tartó üzemeltetésére a BKK által kiírt pályázatot. A cég Mercedes Citaro típussal indult, így márciustól 150 új Mercedes busz özönli el a főváros utcáit. (A Citaro új, 2011-es típusa érkezik, amelynek a típusoldala ide kattintva elérhető.)

Tovább

3 milliárdot nyert tervezésre a BKK

2012. augusztus 15., 14:38 Módosítva: 2012.10.02 16:49
9

Számos régi közlekedési terv előkerült annak köszönhetően, hogy a BKK 3,1 milliárd forint uniós pénzt nyert el a 2014-től megvalósítandó közlekedési projektek megtervezésére. Vitézy Dávid szerint a 2014-től 2021-ig tartó ciklusban 700-800 milliárd forintnyi közlekedési beruházást lehet végrehajtani majd uniós pénzből, ha a projekttervek elkészülnek.

2014-ben átadják a 4-es metrót, megjönnek az Alstom-szerelvények mindkét vonalra, meghosszabbítják a Fehérvári útig az 1-es villamost, elindul a budai fonódó villamos építése, sorolta Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón az unió által már befogadott terveket.

Tovább

BKV-ellenőrre támadt egy utas

2012. augusztus 15., 14:27 Módosítva: 2012.08.15 14:27
2

Ellenőrre támadt egy utas szerda reggel a 3-as metró Deák Ferenc téri állomásán – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Az utas a peronon fellökte a BKK női ellenőrét, aki hanyatt esett és beütötte a fejét. Az utast a többi ellenőr és a biztonsági őrök megpróbálták a helyszínen visszatartani, de a férfinak végül sikerült elmenekülnie. Az ellenőrt a mentők további kivizsgálásra kórházba szállították.

A BKK azt kérte, hogy ha bárkinek van információja az elkövetőről, akkor hívja a rendőrséget vagy a BKK ügyfélszolgálatát.

Egyirányú lehet a pesti alsó rakpart

2012. augusztus 14., 17:38 Módosítva: 2012.08.14 22:11
294

Leghangsúlyosabb elemként a pesti alsó rakpart belvárosi (a Március 15. tér – Jászai Mari tér közötti) szakaszának forgalomcsillapításával számol az ősszel a fővárosi közgyűlés elé kerülő rakpartfejlesztési koncepció. A legpuhább verzió szerint 30-40 km/órás sebességhatár és járdaszintre emelt zebrák segítenék elő az új Duna-parti sétány elérését, a köztes változat egyirányúsítással és egy sáv elvételével operál, míg a legdurvább forgatókönyv szerint kizárnák a teljes autós forgalmat.

Mint lapunk megtudta, a BKK 2012 tavaszára készítette el a fővárosi Duna-partok fejlesztési koncepciójának első munkaanyagát. A még nem véglegesített tervezet még szakmai koordináción van, várhatóan ősszel dönthet róla a közgyűlés. A koncepció fő célja, hogy új – eddig gyakran tabuként kezelt – gondolatokat vessen fel, és ösztönözze a Duna-partokról folyó párbeszédet.

Tovább

Telefonszámla-csapdában a BKV-sok

2012. augusztus 14., 16:16 Módosítva: 2012.08.14 22:17
52

Konzultációt kezdeményezett Gulyás Attila, a VTDSZSZ elnöke a BKV igazgatójánál, mert számos dolgozó kapott hirtelen 2009-ről származó kifizetetlen, több tízezer forintos telefonszámlát. A Telenornál ugyanis abban az időszakban jelentős számlahátralék keletkezett. Az összeget sokan kétségbe vonják. A BKV szerint egyszerűen arról van szó, hogy bizonyos emberek tavaly októbertől nem fizették be a telefonszámlájukat.

Gulyás Attila elmondta, hogy korábban a BKV a Telenorral kötött mobilszolgáltatói szerződést. A mostani problémát az okozza, hogy a szerződés alapján kezdetben a BKV volt a számtulajdonos, de a dolgozó nevére jött a csekk. 2009-ben ezért számos dolgozónál fizetési hátralék alakult ki.

Tovább

Életet mentett a BKV-hajó

2012. augusztus 14., 11:48 Módosítva: 2012.12.24 13:32
62

Egy Dunába ugró férfit mentett meg az egyik BKV-hajó személyzete, írta közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Délelőtt 9 óra után néhány perccel a Rómaifürdő végállomás felé tartó D12-es hajójárat Lágymányos hajójának személyzete az Árpád híd felé közeledve észrevette, hogy egy férfi a hídról öngyilkossági szándékkal a Dunába vetette magát.

A személyzet sikeresen kimentette a vízbe esett embert, illetve az előírásoknak megfelelően értesítette a vízi rendészetet és a többi hajójáratot. A vízbe esett férfit a legközelebbi, kikötésre alkalmas helyen – a Népfürdő utcai stégnél – átadták a mentőszolgálatnak.

Felgyorsulnak a közlekedési fejlesztések

2012. augusztus 14., 07:44 Módosítva: 2012.09.04 15:15
19

Nemcsak a már korábban kiemelt állami beruházások, hanem a fővárosi önkormányzat uniós forrásokra számító közlekedési fejlesztései is felgyorsulnak, írja információira hivatkozva a Magyar Nemzet.

Tovább

Több villamos menetrendje is változik

2012. augusztus 11., 13:55 Módosítva: 2012.08.11 17:57
6

Karbantartási munkák miatt augusztusban fennakadásokra és buszos pótlásra kell számítani a 3-as, a 28A és a 62A villamos közlekedésében. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombati közleménye szerint a Kőrösi Csoma Sándor út és a Kőbányai út-Könyves Kálmán körút kereszteződésében augusztus 16-án üzemzárásig villamospálya-karbantartási munkák zajlanak, amelyeket hétfőtől csütörtökig végeznek az esti órákban.

Emiatt a 3-as villamosok a jövő héten csütörtökig megosztva közlekednek: a 21:34 órai Mexikói úti indulástól a Finommechanikai Zrt.-ig, valamint a 21:40 órai Gubacsi úti indulástól Kőbánya alsó vasútállomásig közlekednek a szerelvények.

A 28A villamosok rövidebb üzemidővel szállítanak utasokat, a villamos a Blaha Lujza térről 21:27 órakor, az Új köztemetőtől 21.24 órakor indul. A munkák ideje alatt a Rákospalota, MÁV-telep felől Kőbánya felé tartó 62A villamosok is rövidebb üzemidővel közlekednek: az utolsó szerelvény 21:37 órakor indul, és csak a Finommechanikai Zrt. megállóig közlekedik.

A villamosok által nem érintett szakaszokon a 3V, illetve 28V jelzésű pótlóbuszokkal lehet közlekedni. A 3V jelzésű járatok az Örs vezér tere és Kőbánya alsó vasútállomás, a 28V jelzésűek pedig a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) és a Felsőcsatári út között közlekednek. A járatokra a buszok, vagy kijelölt villamospótló járatok megállóhelyein lehet felszállni.

Két augusztusi éjszakán villamos helyett busszal lehet majd utazni a Nagykörúton, szintén pálya-karbantartási munkák miatt. A jövő héten, valamint augusztus utolsó hetében hétfőről keddre virradóra szállítják pótlóbuszok az utasokat a 4-6-os villamosok helyett. A pótlásra éjfél és reggel 4 óra között van szükség. Az utolsó, teljes vonalon közlekedő villamosok a Móricz Zsigmond körtérről 23:02 órakor, a Széll Kálmán térről 23:41 órakor indulnak. A Móricz Zsigmond körtérről 23:12 és 0:12 óra között induló villamosok csak a Blaha Lujza térig mennek. A pótlóbuszok a Margitsziget megállóhelyen egyik irányban sem állnak meg, így a sziget csak gyalogosan közelíthető meg.

Gigakáosz készül a dunai kikötőkben

2012. augusztus 10., 07:56 Módosítva: 2012.08.10 10:37
544

Nem hosszabbította meg az I. kerületi önkormányzat hat szállodahajó-kikötő közterület-hasznosítási szerződését a hajók okozta zajra és szemétre hivatkozva. A kikötőket üzemeltető cég vezetője gigakáoszt jósol, mert lesz nap, amikor több lesz a hajó, mint a kikötőhely. A magyar hajóskapitány szégyenkezik.

„2012. július 29-én, azaz az idegenforgalmi főszezon közepén, a menetrendünk szerinti pontos időben megérkeztünk gyönyörű hajónkkal, a Scenic Pearl-lel Budapestre. Útitervünk szerint három napot kívántunk eltölteni a fővárosunk egyik legszebb pontján lévő kikötőhelyen. 151 utasunk kíváncsian várta az Amsterdam-Budapest út egyik csúcspontjának meghirdetett belvárosi kikötést. 3 napos fővárosi programunk azonban egy igazi vízi kalandtúrává vált, jóllehet utasaink nem erre fizettek be. Az évek óta használt, és a teljes 2012-es évre kibérelt kikötőhelyünket a Lánchíd közelében ugyanis nem vehettük igénybe, miután az illetékes hatóság az egész partszakaszon visszavonta a kikötők üzemeltetési engedélyét." – számol be meglepő tapasztalatairól Somlóvári László hajóskapitány a honlapján.

Tovább

Ismét tolni kellett a 74-es trolit

2012. augusztus 9., 22:06 Módosítva: 2012.08.10 07:50
1758

Lerobbant a Dohány utcában csütörtök délután a 74-es troli, közölte a hírt olvasónk. Fényképes beszámolójából látható, hogy a trolit az utasoknak kellett tolniuk a Síp utca irányába.

Tovább

Két hétre lezárják az Erzsébet teret

2012. augusztus 8., 13:27 Módosítva: 2012.08.08 13:27
18

Csütörtöktől két hétre lezárják az V. kerületi Erzsébet teret, a 15-ös, a 16-os, a 105-ös és a 115-ös buszok módosított útvonalon járnak majd.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint a Főutca-programban megújított útszakaszok garanciális kivitelezési munkái miatt augusztus 9-étől várhatóan augusztus 24-éig lesz lezárva a tér.

Ebben az időszakban nem lehet majd parkolni az Erzsébet téren, a Harmincad utca és József Attila utca közötti szakaszon. A Károly körút felől a József Attila utca – Széchenyi tér – Lánchíd nem lesz megközelíthető a Harmincad utca – Erzsébet tér útvonalon keresztül. Kerülőútvonalnak a Bajcsy-Zsilinszky út – balra Bank utca – Széchenyi utca – balra Nádor utca – jobbra József Attila utca útvonalat vagy a Margit hidat javasolja a BKK.

Tovább

Három év múlva újítanák fel a Lánchidat

2012. augusztus 7., 18:29 Módosítva: 2012.08.07 18:29
3

Akár már 2015-ben megkezdheti a Lánchíd felújítását a BKK Közút Zrt., miután jövőre döntenek a munkálatokról és azok költségeiről – tudta meg az InfoRádió.

A rádiónak Almássy Kornél, a BKK Közút Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a Lánchidat kell a leghamarabb felújítani. A munkálatok során ki kell cserélni a pályalemezeket, meg kell újítani a vízelvezető-rendszert, el kell végezni a teljes korrózióvédelmet, továbbá meg kell tisztítani a kőburkolatokat is.

Almássy Kornél a felújítás pontos időpontját még nem tudta megmondani, de azt közölte, hogy a munkálatok ideális esetben 2015-ben kezdődhetnek meg. Kiemelte, hogy az alagutat is fel kell majd újítani, mert annak szellőzőrendszere nagyon rossz állapotban van, és a burkolatot is ki kell cserélni.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója a múlt héten beszélt arról, hogy leginkább a Lánchíd és a Petőfi híd szorul felújításra, forrást pedig a pénzek átcsoportosításával tudnak előteremteni a munkálatokra.

Forgalomszámlálásra szerződött a BKK

2012. augusztus 6., 23:09 Módosítva: 2012.09.18 14:39
6

Forgalomszámlálásra, adatok kielemzésére, valamint a dugódíj hatásainak modellezésére szerződött a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a COWI Magyarország vezette konzorciummal nettó 37,9 millió forint értékben.

A BKK hétfőn a portálján tette közzé, hogy a dán alapítású nemzetközi tervezőcégnek Budapest 22 forgalmas pontján kell az autósok kikérdezésével a forgalmat felmérnie, illetve 38 csomópontban és 8 keresztmetszetben forgalmat számlálnia. Emellett az összes villamos-, és metróvonalon, illetve két forgalmasabb HÉV-vonalon is teljes körű utasszámlálást kell végeznie. A cég a szerződés alapján feldolgozza az adatokat, továbbá forgalmi modellezést készít a dugódíj utáni forgalmi helyzetre, bemutatja a különböző zónahatárokat és díjalternatívákat az utak és a tömegközlekedés igénybe vételének változásaira vonatkozóan.

Tovább

Vádemelési javaslat Csipak Péter ellen

2012. augusztus 6., 21:07 Módosítva: 2014.01.20 08:04
87

Vádemelést javasol a rendőrség Csipak Péter ingatlanvállalkozó ellen, aki a gyanú szerint házának egy részét engedély nélkül természetvédelmi területre építette.

Mint az M1 hétfő esti Híradójában elhangzott, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztálya szerint Csipak Péter a háza építésekor túlterjeszkedett a telekhatáron, és több mint kétezer-háromszáz négyzetmétert elfoglalt egy Natura 2000-es besorolású természetvédelmi területből. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség feljelentése alapján megkezdett nyomozást az NNI természetkárosítás bűntett miatt vádemelési javaslattal befejezte.

Tovább

Kiemelt projekt lett a budai Vár

2012. augusztus 6., 20:23 Módosítva: 2012.08.06 20:23
35

Kiemelt projektnek minősítette a budai Vár és környékének közlekedésfejlesztését, és csaknem duplájára emelte annak támogatását a kormány; a vonatkozó határozat a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.

A kormányhatározat szerint a közlekedésfejlesztési beruházás bekerült a Közlekedési Operatív Program 2011-13 akciótervének kiemelt projektjei közé, továbbá a korábban tervezett támogatási összeget 3 milliárd 341 millió forinttal megemelték, és így eléri a 6 milliárd 416 millió forintot.

Tovább

Ősszel jönnek a 4-es metró szerelvényei

2012. augusztus 6., 08:51 Módosítva: 2012.09.07 13:23
16

Se abbahagyni, se (szabályosan) megépíteni nem lehet a 4-es metrót - mondta a közelmúltban tartott sajtótájékoztatón Tarlós István főpolgármester. A DBR Metró Projekt Igazgatósága a Napi Gazdaság kérésére adott válasza szerint azonban "a metrót természetesen a törvényeknek és jogszabályoknak megfelelően fogják megépíteni". Az tehát továbbra sem derült ki, hogy a főpolgármester és a DBR kijelentése közötti ellentmondás hogyan oldható fel. Mindenesetre a DBR Metró úgy látja, hogy reális a 2014-es időpont a forgalomba helyezésre, a jelenleg érvényes ütemterv szerint pedig 2014 első negyedévének végén megkezdődhet az utasforgalmi próbaüzem.(Mindez jókora csúszás, mert egy éve futniuk kellene a szerelvényeknek.)

Tovább

Pótlóbuszok járnak három villamosvonalon

2012. augusztus 4., 15:18 Módosítva: 2012.08.04 15:18

Az 50-es jelzésű villamosok helyett, a Határ út és a Villanytelep megálló között autóbuszok szállítják az utasokat, mert a XIX. kerületben, az Üllői úton, a Fő utca megállóhelynél lévő gyalogos-átkelőhelyen, a Határ úti végállomás felé közlekedő villamos elütött egy embert.

A Szilágyi Erzsébet fasorban, a Nyúl utcánál egy belógó faág összetörte a villamos áramszedőjét, amely megrongálta a felső vezetéket. Az 59-es villamosok vonalán a Széll Kálmán tér és a Szent János kórház között, a 61-esekén pedig a Széll Kálmán tér és Budagyöngye között állítottak forgalomba pótlóbuszokat.

A Hidegkúti Nándor Stadionnál egyelőre ismeretlen okból eltört az 1-es villamos áramszedője, ezért a Népliget és a Puskás Ferenc Stadion között buszokkal szállítják az utasokat.