Salamon
7 °C
13 °C

tv2: új ruha, új arcok, új fegyverzet

Öt évvel az országos sugárzású kereskedelmi adók megjelenése után a tv2 fogcsikorgatva, de beismerte, hogy vesztésre áll, és a biztos bukás elkerülése érdekében változtatásokra van szükség, nemcsak a csatorna tartalmában, de a vállalat vezetőségében és üzleti stratégiájában is. Az utcai óriásplakátok előrejelzései szerint szeptember elsején a tv2 rákapcsol, és ezúttal nemcsak a műsorstruktúrát fércelik újra, hanem teljesen új ruhát is szabnak a csatornára. A csigatévé pár nap múlva örökre eltűnik, és helyette egy új, frissebb, fiatalosabb és persze kevésbé közszolgálati tv2 fog megküzdeni a nézők kegyeiért az RTL Klubbal.
A két kereskedelmi televízió közt dúló háború első csatája tehát a tv2 teljes vereségével végződött, de persze ez még nem jelenti azt, hogy a konkurens adó végleg megszállta volna a magyar televíziókészülékeket. A tv2 teljes arculatváltása annak a jele, hogy a csatorna ezúttal a hirdetők számára legvonzóbb 18-49 év közötti korosztály kegyeiért indul harcba, és ezzel végleg leszámol a család és a vidék televíziója szlogennel.

Kezdetekbe kódolt kudarc?

A tv2 most már nyíltan is az RTL Klub üzletpolitikáját másolja, és ezzel mintegy elismeri az eddigi stratégia teljes kudarcát. A csatorna többségi tulajdonosa, a Scandinavian Broadcasting SA (SBS) 1997-ben a magyar szakmai befektetőktől várta a sikert, ezért bízta tulajdonképpen a műsorkészítés egész folyamatát a csupán 16 százalékos tulajdoni és 26 százalékos szavazati aránnyal rendelkező MTM Kommunikációs Rt.-re. Ugyanekkor az RTL Klub luxemburgi székhelyű többségi tulajdonosa, a CLT Ufa S.A. inkább pénzügyi befektetőket hívott meg az alakuló cégbe, így szerzett 25 százalékos részesedést a televízióban a MATÁV Rt., és mindössze hatszázalékos tulajdont a Raiffeisen Unic Bank Rt. A tv2 - a tulajdonosi szerkezetnek és az SBS üzletpolitikájának megfelelően - a magyar szakmai befektetők elképzelései szerint alakította ki arculatát, míg az RTL Klub műsorstruktúráját külföldről érkezett szakemberek készítették el; Németországban és más közép-európai országokban már bevált receptek alapján.

A régi logó
Sok médiagazdasági szakember szerint már itt eldőlt a tv2 sorsa, hiszen a kezdeti sikerek ellenére több olyan stratégiai hibát elkövettek, amelyek csak évekkel később éreztették a hatásukat. A közszolgálati tévéből és rádióból érkezett, viszonylag öreg szakembergárda ugyanis nem volt képes alkalmazkodni a kereskedelmi televíziózás új követelményeihez, és nem csak a rideg gazdasági elvárások szerint alakították a csatorna műsorpolitikáját. A tv2 már a műsorszórási engedély megszerzésére beadott pályázatában is a törvényben előírtaknál több közszolgálati műsor sugárzását vállalta, és az induláskor kialakított arculat is azt sugallta, hogy az egész családnak kínál kikapcsolódási lehetőséget, sőt még a népművelés sem áll távol tőle.

Csak a 18-49 éveseké a világ?

Hogyan mérik a nézettséget?
Hogyan működik a rejtélyes, a televíziók között néha késhegyig menő vitákat okozó műszeres nézettségmérő rendszer? Mit jelent a nézettség pontosan? Hány néző véleményéből és hogyan számítják ki a hirdetési piacot meghatározó mutatókat? Az AGB Hungary működésének bemutatása
A közszolgálati küldetéstudatból pedig egyértelműen következett, hogy az RTL Klubbal ellentétben a tv2 nem csak a fiatalabb felnőtt korosztályokat akarta magához csábítani, hanem az egész magyar népességet a tévé elé akarta ültetni. Az első években úgy tűnt, hogy ez az üzletpolitika beválhat, hiszen a tv2 pár hónap alatt nézőszám és reklámbevétel tekintetében is megelőzte az MTV-t, és messze lehagyta az RTL Klubot. Ebben a korszakban olyan műsorok jelentették a csatorna legnagyobb sikereit, mint a Dáridó, a Rex felügyelő vagy a Szerencsekerék. Az RTL Klub azonban a kezdeti kudarcok ellenére hamar magára talált, és eredeti célkitűzéseinek megfelelően 1998 végére már egyértelműen a legnézettebb adó volt a 18-49 éves korosztály körében.

A tv2 nagy bánatára hamar kiderült, hogy a hirdetők éppen ezt az újdonságokat kereső, fogyasztásra, sőt habzsolásra hajlamos 18 és 49 év közötti korosztályt akarják elérni a reklámokkal, hiába nézte tehát naponta kétmillió ember a Vad angyalt, a hirdetőket nem nagyon vonzották az alacsony vásárlóerővel rendelkező nyugdíjasok tömegei.

A Magyarország vezető televíziója szlogenhez makacsul ragaszkodó tv2-nek az 1999-ben induló Barátok közt adta meg a kegyelemdöfést, ezzel ugyanis kialakult az a zárt műsorstruktúra, ami a délutáni beszélgetős műsortól a bulvárhíradón (Fókusz) és a magyar szappanoperán át az esti filmig vezette az RTL Klubra tévedő nézőket.

Pánikhangulat

tv2 - egy év kritikákban
Dáridó:teljes gázzal

Nyakhaj és fejrúgás: Walker, a texasi kopó

Korridor Love: balkáni vibrátor

Gesztiméter: inkább kevesebb

Csiszár vs. Natalia Oreiro

Jól fizet-e a leszbikusság?

Stahl Judit: Páratlan

Forró nyomon: az állatorvosi rendőrautó

Usztics Mátyás, a parádés kocsis

Tehetségkutatás előtapsolókkal: Az Év Hangja

Freiszabadulás: Pokoli történetek Tvrtkóval

Mulder ügynök újra nyomoz

A szochálóban: Frei Tamás

Európai seggrepacsi Friderikusszal

Claudia-show: petesejtparádé

Az együgyűek: Boros-Bochkor

Kapcsoltam: villanyoltás

Itt a lágershow - Bázis

Nincs kegyelem - de nincs ám!

Izzadságszag - Irigy Hónaljmirigy a tv2-n

Ettől kezdve a tv2 fejvesztve menekült a kudarc elől, üzleti döntéseit szinte mindig pánikszerűen hozta. 2000-től vált hivatalos üzletpolitikává a konkurencia műsorainak másolása, ami azonban egyetlenegyszer sem járt igazi sikerrel. A Heti hetest nem győzte le a Vitriol, a Barátok közt még csak meg sem érezte a Hetes csatorna című rossz emlékű hazai gyártású szappanopera támadásait, és még a Milliomos most vagy soha is alulmaradt a Legyen Ön is milliomossal szemben. Persze az RTL Klub is koppintotta néha a rivális adásait, elég, ha csak a Koóstolóra, vagy Jimmy dalestjeire (Péntek esti vigadó) gondolunk, de ez csak az erősödő piaci harc egyik kisebb csatája volt, ezeket a csatorna arculatába nem illeszkedő programokat hamar le is vették a műsorról.

A tv2 eközben szinte teljesen felhagyott az eredeti ötletek megvalósításával, vagy ha mégis belefogott egy-egy új műsor készítésébe, azokat a sikertelenségtől megrettenve pár adás után levették a műsorról. Így ért csúfos véget például a Gesztiméter vagy a Boros-Bochkor páros szinte valamennyi próbálkozása. A műsorstruktúra állandó változtatása is sokat ártott a csatorna népszerűségének, hiszen egy-egy sorozat vagy vetélkedő szinte hetente más időpontban jelentkezett, így a nézők sokszor egyszerűen nem találták meg kedvenc programjaikat.

A változások szele

A tavalyi év második félévében a tv2 már a teljes népesség körében is elvesztette addigi vezető szerepét, ezért a műsorpolitikai és gazdasági változások egyre égetőbbé váltak. Új programigazgatót neveztek ki, de a radikális változásokat halogató Laluk Márta sem tudta megszorongatni az RTL Klubot. A gondokat látva a külföldi tulajdonos közvetlen beleszólást kért a csatorna irányításába, ezért a MTM-SBS Rt. igazgatótanácsának tavaly év végi ülésén létrehozták az ügyvezető igazgatói posztot, amit jelenleg David Stogel, az SBS képviselője tölt be. Ez év májusában aztán - valószínűleg szintén az SBS nyomására - leváltották a cég addigi vezérigazgatóját, Tolvaly Ferencet, és vele együtt Laluk Mártát is. Már ekkor tudni lehetett, hogy a tv2 arculatváltásra készül, hiszen a vezérigazgatói posztra az a Kereszty Gábor került, akinek Sváby Andrással közös cége, az Inter@ktív Kft. olyan - Magyarországon újdonságnak számító - műsorokat készített, mint a Bázis, vagy a Pokoli történetek.

A csatorna új vezetése hamar megszabadult a nem kifizetődő műsoroktól és sztároktól, így többek közt szerződést bontott a Boros-Bochkor duóval, és beszüntette Friderikusz Sándor Fantasztikus Európájának sugárzását. Az arculatváltás második fázisában a tv2 átalakított műsorstruktúrával, és jó pár nagy befektetést igénylő új műsorral fog jelentkezni szeptembertől. A változtatásokat a többségi tulajdonos jelentős anyagi támogatásával hatják végre, aki a felröppenő pletykákkal ellentétben nem valószínű, hogy meg akar válni a tv2-től, hiszen az a gondok ellenére ebben az évben várhatóan nyereséges lesz.

Új utakon

A tv2 új arca szeptember elsején, fél hétkor lesz először látható. Az Index információi szerint az új tv2 színvilágát az ezüst és a bordó uralja majd; a "csigalogó" helyére ennek megfelelően egy sötétvörös kettes kerül, ezüst zárójelek között. Az úgynevezett station ID-k (a műsorok közötti vizuális azonosító szignálok) Jancsó Zoltán munkái. A tv2 újrapozícionálásán és az új arculat marketingjén egyébként Erdélyi Zsolt (Superman) dolgozik, aki jelenleg a Mono Consulting vezetője.

Stahl Judit
Változások lesznek a hírműsorokban is. Kereszty Gábor az Indexnek elmondta: az új műsorszerkezetben fél hétkor jelentkezik a "klasszikus" Tények Pálfy Istvánnal és Máté Krisztinával, a hírháttér jellegű Jó estét, Magyarországot pedig Bárdos András vezeti majd. A Jó reggelt, Magyarország drasztikusan lerövidül: reggel hétkor egy negyedórás hírblokk után - a már említett fiatalítás jegyében - egy könnyed, beszélgetős műsor következik 9 óráig; a laza program címe találó: Lazac. A csatorna sportarcai Csisztu Zsuzsa és Demcsák Zsuzsa lesznek. Stahl Judit kiszáll a hírszerkesztőség munkájából, és a hivatalos tájékoztatás szerint más jellegű feladatot kap, amellyel tavasszal tér majd vissza a képernyőre. Más információk viszont arról szólnak, hogy az új vezetés nem volt elégedett Stahl teljesítményével, és népszerűsége is elmaradt az elvárttól, így később sem találkozhatunk vele a tv2-n.

Az őszi újjászületésben a főszerep természetesen a Big Brotheré: a tv2 vezetőinek reményei szerint a világszerte elsöprő sikert aratott reality show lehet az új zászlóshajó, az a húzóműsor, amely a többi program népszerűségét is jelentősen növelheti. A BB-ház naponta kétszer jelentkezik, majd a késő esti műsorsávban egy Till Attila vezette 25 perces interaktív műsor foglalja össze a nap történéseit; ekkor láthatók majd az esetleges "korhatáros" jelenetek. A Big Brother legnagyobb eseménye, a játékosok kiszavazása szombaton kerül adásba, ennek a show-nak a háziasszonya Liptay Claudia lesz. A reality show - amelyet Sváby András Inter@ktív Kft-je készít - december közepéig tart. Mivel az RTL hasonló műsora, a Való világ csak egy héttel később, szeptember 9-én indul, a tv2 némi lépéselőnybe került - hogy ez mire lesz elég, az az év végéig kiderül.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!