új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az illető egészen pontosan Új-Zélandról ingázott Londonba, ahol a helyi rendőrségnél dolgozott. Persze nem minden nap: két hónapot rendőrködött, aztán két hónapra visszatért a világ másik felére, ahol két hónapot elvolt, aztán újra irány London - a BBC fedte fel a csodás történetet.

    • Távolságban jóval kevesebbet ingázott, de jóval gyakrabban tette meg az utat az a brit férfi, aki annak idején Concorde-dal járogatott munkaügyben London és New York között. Ingázókarrierje csúcsán heti legalább kétszer ruccant át az Atlanti-óceánon, összesen 718 alkalommal repült a szuperszonikus géppel, amellyel 3 óra volt a két város közti utazási idő.
    • Ehhez képest igazából már semmiség az a londoni bankár, aki dél-franciaországi villájából nyomja.
    • Vagy az a másik londoni, aki a brit főváros magas lakásbérleti díjai miatt Barcelonából jár be fapadossal. Nekik annyi könnyebbségük van, hogy sokszor otthonról dolgozhatnak, tehát csak ritkán kell bevállalni az 5-6 órás utat.
    • De Barcelona e szempontból elég népszerű lehet, a BBC egy Brüsszelben dolgozó, Barcelonából ingázó vegyipari mérnököt is felhoz példaként.
    • A Perzsa-öbölben viszont nem néhány bankár és mérnök, hanem mintegy 300 ezer libanoni vendégmunkás ingázik 3 órát repülővel. Ők az olajszektorban dolgoznak az Öböl-menti monarchiákban, de otthon élnek.
    • Az Egyesült Államok legnépszerűbb "superingázása" a Tucson és Phoenix közötti, oda-vissza 322 kilométeres út, amelyet naponta 55 ezer ember tesz meg.
    • De az óceán túloldalán is vannak csodabogarak: egy férfi például fél évvel azután kapta meg élete állását New Yorkban, hogy családjával az onnan 1600 kilométerre lévő Minneapolisba költözött. Úgy gondolta, kipróbálja, hogy működik-e a munkábajárás visszaköltözés nélkül. Ez négy éve volt, azóta is megy.

    Úgyhogy most egy kicsit jobban elkezdtem értékelni a reggeli zötykölődést a rendkívül megbízható, pontos és gyors (nem) 29-es buszon.

  • Hogy a repülők a viszonylag rövid fedélzeten is le tudjanak szállni, a repülőgép-hordozókon egy kábellel kapják el a gépeket. A USS Eisenhoweren esett meg a minap, hogy elszakadt a kábel, és most már azt is tudjuk, mi történik a repülővel ilyenkor. Mármint ha a pilóta a lelket is kitapossa a gépből, és meg tudja menteni a helyzetet.

    Elszakadt a kábel, főnök!
  • A brit közszolgálati média a magyarral szemben valódi újságírásban és tájékoztatásban utazik, és evégett valóban rajta tartja az ujját a fontos társadalmi-gazdasági-politikai kérdések ütőerén. Ennek keretében közölt nagyon fontos, hiánypótló anyagot arról, hogy miért is olyan nehéz a brit gazdasági kivándorlóknak (ottani kifejezéssel élve az expateknek, akik ugyebár nem gazdasági migránsok, mert fehérek és középosztálybeliek). Amiből kiderül, hogy:

    • Nagyon drága lakást bérelni a központi helyeken (még szerencse, hogy Londonban nem)
    • A világ szerencsétlenebb részein nagyon drágák a menő szupermarketek, ÁMDE ha az ember a helyiek által is látogatott boltokba jár, akkor sokkal olcsóbban is ki lehet jönni
    • Csak sajnos annyit kell étterembe járni, hogy ez eléggé megterheli a pénztárcát, mert társasági élet is kell ám.
    • Meg mindenféle flancos buliba is sokat kell járni és ott költeni, különben tényleg nem lesz társasági élete az embernek.
    • És persze ha már bulikába jár az ember, rendesen kell kinézni, fel kell öltözni drága holmikból, ami szintén könnyen leapasztja a bankszámlát.
    • Ennél valamivel földhöz ragadtabb dolog, hogy külföldön sok helyen nincs ingyen az iskola, így gyerekekkel költözni sokba kerül.
    • Sok pénzbe kerül hazaruccanni.

    Minden tiszteletem a brit expateké, hogy ilyen rossz körülmények között is hajlandóak külföldön húzni az igát a mindenféle multinacionális rabszolgatartóknak! 

  • Irmela Mensah-Schramm 30 éve irtja a náci falfirkákat és ragasztványokat Berlinben. Utóbbiból a három évtized alatt nagyjából százezret gyűjtött be, ezeket nemrég még ki is állították - írja a Quartz.

    Az első falragasz, amit letépett, 1986-ban az életfogytiglani börtönbüntetését töltő náci, Rudolf Hess szabadon bocsátása mellett kampányolt. Azóta elég sokszor megtámadták a neonácik, de a hatóságok is megfenyegették, hogy megbüntetik graffitizésért. Mégpedig azért, mert festékes kannával átfirkálja a fasiszta firkákat. Azért nemcsak veszélyekkel, elismeréssel is jár a dolog, tavaly egy német békedíjat kapott munkájáért.

    Mensah-Schramm egyébként azt is elmondta, az utóbbi időben olyannyira dominánssá váltak a menekülteket gyalázó fasiszta matricák és firkák, hogy közben antiszemita feliratokat már alig talál. Előbbiek egy részt angolul szól a menekülteknek (hogy takarodjanak haza), másik részük németül a németeknek (tartsák tisztán a vérüket). Amiből az is kiderül, hogy a német fasiszták direktebben kommunikálnak, mint a magyar kormány, hiszen utóbbi a menekülteknek írt felszólítást magyarul, a magyaroknak meg nem üzent semmit.

  • A járőröző vízirendőrök szombat délután fél négy körül találtak rá a bajba került budapesti fiatalokra körülbelül 850 méterre a parttól, miközben elsőfokú viharjelzés volt érvényben. Kimentették a vízből őket, és a csónakot is épségben partra vitték. (police.hu)

  • Péntek este nyolc körül indultak el így ötösben sétálni az ártéri erdőbe Szolnok-Szandaszőlősnél. A kutyasétáltatók - a két 16 éves fiú és a 19 éves lány - a sötétben nem találták meg a hazavezető utat. A rendőrök gyalog, kocsival és hajóval is keresték őket, végül hajnali háromkor találtak rájuk a Tisza partján a vízirendőrök. Hajóval szállították őket a partra, az ijedtséggel megúszták, más bajuk nem lett. (police.hu)

  • Ebben persze semmi különös sincs, hiszen a két hét folyamatos – jó, esőszünetekkel megszakított – játéknak meglátszik az eredménye. Andy Murray és Milos Raonic most már ennél is kitaposottabb alapvonal mellett vívja éppen a férfi döntőt.

    Hernádi Levente/AFP
    Hernádi Levente/AFP

    Régen egyébként ennél sokkal rosszabb volt a helyzet, most már az is elég egyértelmű a fű állapotából, hogy mennyire visszaszorult a szerva-röpte Wimbledonban is. Összehasonlításul itt egy kép az 1980-as, Björn Borg és John McEnroe döntőből:

    clk
  • 2015 februárjában a nyílt utcán gyilkolták meg Borisz Nyemcovot, Vlagyimir Putyin demokratikus ellenzékének egyik ikonikus alakját. A merényletre a Kreml tövében került sor: egy kocsi állt meg Nyemcov mellett, akivel négy lövéssel végeztek. Nyemcov emlékét az ellenzéki aktivisták azóta is őrzik, ezen a friss fotón az látható, hogy a gyilkosság színhelyét ma, ötszáz nappal a történtek után is friss virágok és gyászkeretes portrék borítják.

    Az orosz politikus lelövésekor egyébként világszerte spontán megemlékezések kezdődtek, így Magyarországon is. Orosz diákok a Terror Házánál helyezték el a virágaikat, melyeket azonban az intézmény onnan egészen megdöbbentő módon eltávolított. A megemlékezést szervező orosz ellenzéki diáklánnyal, Anna Vellikokkal akkor egy interjút is készítettünk.

  • A Délmagyar olvasója, Flórián szemtanúja volt az esetnek szombaton késő délután. Szerinte a második Á-t védő kemény, éles plexi csak pár centire landolt egy kis gyerektől.

    2
    Fotó: délmagyar.hu

    "Érthetetlen, miért esett le pont most, hiszen nem volt szél. A plexi maga elég gyengének tűnő megoldással volt felerősítve. Remélhetőleg a többi betű elől nem esnek le a plexik (és jobban felerősítik őket)" - írta a lapnak.

    3
    Fotó: délmagyar.hu
  • Aki szereti a fantáziatérképeket, annak Anders Sundell svéd politológus gondolatkísérlete egy városállamokból álló Európáról garantáltan tetszeni fog. A kontinens területét a politológus nem nemzetek, nyelvek és hagyományos országhatárok szerint, hanem úgy osztotta fel, hogy azok középpontja egy-egy egymillió lakosnál nagyobb város legyen. A Budapest központú városállam például elveszíti Nyugat-Magyarország egy jó részét, köztük Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron megyéket Bécs javára, viszont Ukrajnától Románián és Szlovákián át Horvátországig busásan kompenzálja magát.

    Tengerpartja a budapestieknek mondjuk így sem lenne, nem úgy a Bécshez hozzácsapott dunántúliaknak.

  • Megint több mint száz fehérszakállú gyűlt össze Koppenhágában az éves nagy Mikulás-kogresszusra, amit 1957 óta minden nyáron megtartanak. De az idei világtalálkozóról hiányozni fog két törzsvendég, a svéd Jonny Ekdahl és Anna Kuylenstierna, írja a The Local. A páros nehéz szívvel úgy döntött: bojkottálja az eseményt, miután egy dán Mikulás sértegette őket még a 2013-as kongresszuson.

    Minden azzal kezdődött, hogy az asszony prezentációt tartott a malmöi mikuláskodásról, és megemlítette, hogy ő és a férje mindig ingyen dolgoztak. Ezután támadt nekik az egyik részeg dán Mikulás, ordibált velük.

    Amikor hazaértek, levelet írtak a dán Mikulás-céhnek, ahonnan kaptak egy bocsánatkérő választ, ezért a 2014-es kongresszusra elmentek, de csalódniuk kellett.

    Senki sem köszönt, és egyedül kellett ülnünk

    - mondta Ekdahl.

    Tavaly betegség miatt fel sem merült, hogy menjenek, de idén eljött a válaszcsapás ideje: szándékosan távol maradnak.

  • A hetek óta tartó esőzés hatalmas károkat okozott Közép- és Dél-Kínában, több millió ember életét keserítve meg. Többek között azokét a wuhani autótulajdonosokét, akik reggel ezzel a látvánnyal szembesültek az ablakon kinézve:

  • fluor

    Elindult az Index Snapchatje, mi pedig megállíthatatlanul szállítjuk a kontentet az idei Balaton Soundról. Legutóbb a Wellhellót kaptuk el a backstage-ben, MéhDiaz még énekelt is nekünk egy ismerős dalt.

    Vagy egyszerűen meg is kereshet minket, Index.hu a felhasználónevünk. De fotózgatni sokkal izgalmasabb!

  • Valószínűleg ugyanezt kérdezte magától az a szerencsétlenül járt ozorai férfi is, aki bedőlt egy csaló internetes hirdetőnek még tavaly augusztusban. Abban egyeztek meg, hogy cserélnek: mobiltelefont játtékkonzolra. Az ozorai el is küldte a telefonját, de szomorú meglepetés érte, amikor kibontotta a maga csomagját: egy tapétadarabot és egy körzőt talált benne.

    A rendőrök egy 25 éves felsőzsolcai férfi személyében találták meg a csalót, az illető be is ismerte, hogy ő volt, még a telefont is visszaszerezték tőle. A rendőrség most fejezte be a nyomozást, és vádemelést javasolnak.

    (police.hu)

  • Nagyjából a fenti párbeszéd zajlódhatott le azok között a munkások között, akiket azzal bíztak meg, hogy rakják ki az új táblát. Az új eleve mindig jobb, ha táblákról van szó, de a nagyobb meg még jobb. Az M3-as hatvani elágazásánál is előnyös a csere, és azért hogy ezt mindenki érezze, jól ott hagyták az előzőt, legyen mivel összehasonlítani.

    tabla