Tech blog

Saját konkurensét ajánlja a Microsoft

2010. augusztus 11., 14:44 Módosítva: 2010.08.11 14:44

Több mint 350 millióan használják a Microsoft ingyenes webes levelezőszolgáltatását, a Hotmailt, ezért nem lehet csodálkozni azon, hogy hiba esetén megtelnek a fórumok az ideges felhasználók hozzászolásaival.

A levelezőportál átalakítása nem volt zökkenőmentes, levelek tűntek el, és egyesek nem tudtak írni. A Microsoft közölte, hogy a Safari 3 és a Firefox 2 esetén (ezek mind régi verziók) gond lehet a szolgáltatás elérésével, mert a Hotmail már csak az Internet Explorert, a Firefox 3-at, a Safari 4-et és a Chrome legújabb, stabil verzióját támogatja.

A Microsoft illetékesei azt is elmondták, hogy néhány felhasználó Google Chrome alatt jól tudta használni a Hotmailt, nem észleltek problémákat. Egyeseknek azonban ez sem votl elég, a Register című brit IT-portál szerint semmilyen gépen, semmilyen böngészőn nem érték el a levelezésüket.

Tovább menetel a kábelnet

2010. augusztus 10., 14:48 Módosítva: 2010.09.14 11:22

Magyarországon már 1,850 millió vezetékes szélessávú netelőfizetés volt 2010 júniusában, és a növekedés még mindig a kábeltévés cégeknek köszönhető. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) gyorsjelentése szerint júniusban kismértékben csökkent az adsl-előfizetők száma, június végén már csak 800 ezren használták a technológiát (egy hónappal korábban még 801 ezren állt a mutató).

A legnagyobb kábelszolgáltatók (piaci részesedésük 80-85 százalék) ügyfélszáma június végére 874 ezerre nőtt, tehát a teljes piacon körülbelül 1,050 millió kábelnetes ügyfél lehet. Ez a szám 22 ezerrel haladja meg a május végi szintet.

A vezetékes telefonvonalak száma vészesen közelít a 3 millióhoz: májusban még 3,015 millió, júniusban azonban már csak 3,007 millió vonal volt. A hagyományos vezetékes telefonvonalak száma júniusban 19 ezerrel 2,483 millióra csökkent, míg a kábeltelevíziós hálózaton működő telefonvonalak száma 512 ezerről 524 ezerre nőtt.

Közösségi játékokban lát jövőt a Google

2010. augusztus 10., 13:56 Módosítva: 2010.08.10 13:56

Eddig is sok online eszköze volt a Google-nek, és a keresőóriás nemrég a közösségi játékok piacára is bevásárolta magát. Legfrissebb szerzeménye a Slide, amely azt jelzi, hogy a vállalati felhasználók helyett (akiknek sikertelensége miatt bezárt Wave készült) inkább a szórakoztatás irányába nyomul.

A Slide 2006-ban jelent meg egy kockázatos lépéssel, amikor lehetővé tette a MySpace felhasználóinak, hogy különféle widgeteket építsenek be a személyes weboldalukra. Ezzel megsértette ugyan a MySpace felhasználási feltételeit, de szerencséjére nem tiltották le őket. Most havi 117 millió egyedi látogatójuk van, és a legtöbb közösségi portálon elérhetők a fejlesztéseik.

Az Apple kirúgta az iPhone 4 vezető tervezőjét

2010. augusztus 8., 20:00 Módosítva: 2010.08.09 12:52
6

Távozik az Apple-től az iPhone 4 vezető tervezője, Mark Papermaster, miután a telefon körül hónapok óta tombol az antennagate-botrány: a készülék elveszíti a kapcsolatot, ha rossz helyen fogják meg. Bár a telefon eladásai a botrány ellenére rekordokat döntenek, a konstrukciós hiba (a telefon keretébe épített antennát úgy tervezték meg, hogy a használója a kezével rövidre zárhatja) borzasztó rossz marketinget jelent a cégnek; néhány hete be is jelentették, hogy minden vásárlónak ingyen tokot adnak a telefonjához, ha felmerült nála a probléma.

Papermastert az Apple 2008-ben csábította el viharos körülmények között az IBM-től, ahol a csiptervező részleg vezetője volt. Az Apple-nél az iPodokat és iPhone-okat tervező mérnöki különítmény főnöke, és a cég alelnöke lett. Sem ő, sem az Apple nem kommentálta a távozást, de meg nem erősített források szerint az ő nyakába varrták a felelősséget az antenneproblémáért, és ezért kellett kilépnie.

Megújult a Hotmail

2010. augusztus 6., 13:53 Módosítva: 2010.08.11 14:38

A Microsoft június elején kezdte meg a Windows Live Hotmail új funkcióinak élesítését. A munka a rendszert kiszolgáló adatközpontok nagy száma és általában a szolgáltatás dimenziói miatt fokozatosan és viszonylag lassan haladt, de mostanra világszerte befejeződött. Ezt Mike Schackwitz, a Windows Live csoport illetékes vezetője kedden egy blogbejegyzésben jelentette be.

„Igen sűrű hetünk volt itt, a Hotmailnél, de most már minden felhasználónknál megtörtént a frissítés. A többséghez az elmúlt napokban jutott el az új Hotmail, amikor a befejeződött a munka, és több mint 220 országban 350 milliónál több fiókot újítottunk meg. Most már mindenki élvezheti a gyorsabb Hotmailt és az olyan új funkciókat, mint a takarítás, a gyorsnézet és a többi” – írta. A cég – teszi hozzá – változatlanul várja az új szolgáltatásokkal kapcsolatos visszajelzéseket, sőt a felhasználók kérésére már módosítottak is a rendszeren: megszűnt a Messengerbe való automatikus bejelentkezés.

Az újdonságok azt a célt szolgálják, hogy a felhasználónak ne kelljen elhagynia a megnyitott böngészőablakot ahhoz, hogy megnézze a fájlokat, amiket e-mailben kapott. Ezt a Silverlight, a SkyDrive internetes tárhely és az Office csomag ingyenes webes változata, Web Apps segítségével valósítják meg.

A felhasználónak lehetősége van a nagy méretű csatolt állományokat, például fotókat, legfeljebb 10 GB méretben feltölteni a tárhelyre ahelyett, hogy azokat minden címzettnek elküldené. A linkelt vagy küldött állományokat a levelezőben aztán közvetlenül is meg lehet nézni: az Office-dokumentumokat a Web Apps segítségével, a YouTube- vagy Hulu-videókat, illetve a képeket pedig magában az üzenetben. A fotók egy Silverlight-alkalmazással slide show-ként is végigpörgethetők.

Az üzenetek kezelésében is vannak újdonságok. Ilyen a sweep (a magyar változatban: takarítás) opció, amely megadja a lehetőséget az adott feladótól származó levelek egységként való kezelésére (spamek esetében: kidobására), vagy a QuickView (gyorsnézet), amely egérkattintásra automatikusan szortírozza a leveleket a szövegükben található kulcsszavak alapján, például a közösségi szájtokról érkező értesítőket gyűjti össze. Újdonság lesz, hogy a motor a keresőkifejezések gépelése közben javaslatokat dob fel, lehetőséget ad a levelek párbeszédszerű rendezésére, a böngészőbe integrálja a Messengert, illetve támogatja az Exchange ActiveSync-alapú okostelefonos szinkronizálást.

A Dell és a HP is forgalmazza az Oracle operációs rendszereit

2010. augusztus 5., 12:54 Módosítva: 2012.07.23 01:01

Az Oracle bejelentette, hogy a Dell és a HP x86-os szerverein az Oracle operációs rendszereit – az Oracle Solarist, az Oracle Enterprise Linuxot és az Oracle VM-et – is kínálni fogja választható platformként. A két pc-gyártó kiszolgálóihoz a megállapodás értelmében az ügyfelek igénybe vehetik az Oracle Premier terméktámogatását. A vállalat az erről szóló közleményben jelzi: hosszú távon elkötelezett mindhárom rendszer fejlesztése és támogatása mellett.

„Az Oracle Solaris az ágazat első számú UNIX operációs rendszere, melyre számos x86-os platformon mutatkozik kereslet. Ezenkívül egyre több ügyfél épít ki virtuális környezetet x86-os platformokon az Oracle Enterprise Linux és az Oracle VM segítségével. A mai bejelentés igazolja az Oracle nyitottság iránti elkötelezettségét, és magas szintű támogatást biztosít a Dell és a HP ügyfeleinek” – idézi a sajtóközlemény Charles Phillips Oracle-elnök szavait.

Bevásárolja magát a mobilbizniszbe az Intel?

2010. augusztus 3., 10:31 Módosítva: 2010.08.19 15:44

Eladná mobiltelefonokban használt csipeket fejlesztő üzletágát a német Infineon Technologies AG. A részleg felvásárlására iránt több nagyvállalat, köztük a Samsung, a Broadcom és az Intel is érdeklődik, de a friss hírek szerint az utóbbi lesz a befutó.

Az Infineon. wireless-részlege mobilhálózati kapcsolatot biztosító baseband csipeket és rádiófrekvenciás áramköröket fejleszt és gyárt, illetve ezekre alapozva komplett platformot kínál. Ügyfelei között megtalálhatók a legnagyobb mobiltelefongyártók, többek között a Nokia, a Samsung, az LG és az Apple is.

Az Infineon ezen a piacon azonban csupán az ötödik legnagyobb gyártó, messze lemaradva a Qualcomm, a Texas Instruments és a Broadcom mögött. A termékkörből származó árbevétele az idei üzleti évben várhatóan 1,26 milliárd euró lesz.

Az üzletág éveken át veszteséges volt, de a 2008-ban kinevezett új vezérigazgató, Peter Bauer irányítása alatt ismét nyereségessé vált. Bauer egyébként korábban úgy nyilatkozott: elégedettek a részleg teljesítményével, és nincs okuk eladni azt, ám belsős forrásoktól több hírügynökség is úgy értesült, hogy a háttérben mégis folynak tárgyalások erről.

Reutersnek nyilatkozó anonim források szerint az Intel jár legközelebb a megegyezéshez, amely a tranzakcióval bevásárolná magát a lendületesen növekvő mobilbizniszbe, ahova meglehetősen régen szeretne bekerülni. A vételárat az elemzők 1 milliárd euró körülre becsülik.

Wifit kap a New York-i metró

2010. augusztus 2., 16:58 Módosítva: 2010.08.02 18:27
52

A szolgáltatást nagy késéssel és meglehetősen bizonytalan pénzügyi helyzetben vezetik be (a vállalat vesztesége eléri a 900 millió dollárt), azonban abban bíznak, hogy általa megnő majd az emberek utazási kedve.

A cél az, hogy előbb-utóbb a legtöbb állomáson el tudják olvasni az emberek az emailjeiket, ennek a tervnek az első lépése a mostani beruházás, aminek teljes költsége elérheti majd a 200 millió dollárt is.

Megkérdeztük a BKV sajtóügyeletesét, hogy a cég tervez-e bármilyen elektronikus szolgáltatást bevezetni saját hálózatán, de mint megtudtuk, nincs szó arról, hogy wifit terveznének a metróba, az utasoknak továbbra is a gprs hálózatot ajánlják.

Szeptemberben jön az IE 9 bétája

2010. augusztus 2., 07:48 Módosítva: 2010.08.16 12:12

Szeptemberre elkészül az Internet Explorer 9 böngésző első béta-változata – árulta el a Microsoft egyik vezetője. Kevin Turner operatív vezérigazgató egy gazdasági elemzők számára rendezett konferencián tartott előadásában tért ki röviden a szoftver fejlesztési menetrendjére. Mint fogalmazott: „Nagy reményeket fűzünk az IE9-hez, melynek bétája szeptemberben jelenik meg.” Egy múlt hónapban nyilvánosságra került, vélhetően hiteles Microsoft-prezentáció még azt valószínűsítette, hogy a böngésző új kiadásának béta-verziója augusztusban készül el.

Amint az ismert: a szoftvercégnek a 9-es változattal az a bevallott célja, hogy minden fontos területen felzárkóztassa az Internet Explorert a konkurens böngészőkhöz. Többek között kiemelt prioritás a webes szabványok követése és a HTML5, a CSS3, a DOM és az SVG támogatása. Újdonság, hogy az új kiadás támaszkodni fog a számítógépek grafikus processzorainak (GPU) számítási kapacitására a weboldalak megjelenítésekor. A hardveres gyorsításhoz az eddigi GDI(Graphical Device Interface) helyett a Windows 7-ben bevezetett – de frissítésként a Vistához is elérhető – Direct2D interfészt használják, amely a kétdimenziós asztali megjelenítésben minőségi ugrást jelent.

A böngésző nemcsak a HTML5-videók lejátszásakor, de az SVG-objektumok rajzolásakor is használja majd a grafikus csipek erejét. Emellett a JavaScript-végrehajtás teljesítményének jelentős javítása is kiemelt fejlesztési cél. Az IE 9 Chakra nevű JavaScript-motorja a többmagos processzort használó számítógépeken egy külön programszálat indít a JavaScript fordítására, amely a háttérben egy másik CPU-magon zajlik.

A Microsoft eddig három előzetest, ún. Platform Preview-t adott ki az IE 9-ből, ezek azonban nem teljes értékű tesztkiadások, csupán az új megjelenítő motor, a Trident képességeinek tesztelését és bemutatását szolgálják. E változatokat ezért csak minimalista grafikus felülettel, számos megszokott funkció (például címsor és navigációs gombok) nélkül lehet használni.

A vállalat további információkkal nem szolgált az IE 9 fejlesztésével kapcsolatban. Mindenesetre az valószínűnek látszik, hogy a böngésző végleges verziója 2011 előtt biztosan nem lesz elérhető.

Elküldték a 20-milliárdodik Twitter-bejegyzést

2010. augusztus 1., 17:39 Módosítva: 2010.08.11 11:24

Elküldték a húszmilliárdodik Twitter-üzenetet vasárnap Japánban; a jelentős mérföldkőnek számító bejegyzést egy GGGGGGo_Lets_Go nevű, baseballrajongó felhasználó tette vasárnap hajnali 00:44-kor, amikor Közép-Európában még szombat kora este (17:44) volt. Az első 10 milliárd bejegyzés eléréséhez még 4 évre volt szüksége a 2006 márciusában indult, legfeljebb 140-karakteres üzenetek továbbítására használt mikroblog-szolgáltatásnak - a második tízmilliárd üzenethez már öt hónap sem kellett. A San Franciscó-i székhelyű szolgáltatás szerint a japánok különösen buzgó "csiripelők": napi 8 millió üzenettel a világ tweetforgalmának 12 százalékát adják, a második legnagyobb hányadot az Egyesült Államok után. A Twitter elnök-vezérigazgatója, Evan Williams a minap el is utazott Tokióba ünnepelni a szolgáltatás ottani sikerét. Japánban az internetfelhasználók 16 százaléka twitterezik, míg az Egyesült Államokban csak 9,8 százalékuk.

Plusz öt percet kapunk a YouTube-on

2010. július 30., 10:43 Módosítva: 2010.07.30 10:56

A YouTube indulásakor, 2005-ben még nem volt időlimit, a felhasználók tetszőleges hosszúságú videókat tölthettek fel az oldalra. Mivel a kezdeti időszak tapasztalatai azt mutatták, hogy a tíz percnél hosszabb anyagok jelentős része illegálisan megosztott tartalom, a következő év márciusában a vállalat ezt az időtartamot szabta korlátként. Ennél hosszabb – akár többórás – anyagokat csak a videomegosztóval megállapodó tartalomgyártó partnerek (mint például a National Geographic) oszthattak meg.

A vállalat azt mondja: az időkorlátozás enyhítését az tette lehetővé, hogy mára kiforrtak a jogvédett tartalmak kiszűrését automatikusan végző algoritmusai. Azt viszont, hogy miért csak öt percet kaptak a felhasználók, nem indokolták. A bővítés apropóján a cég mindenkinek megadja a lehetőséget 15 percnyi hírnév megszerzésére: azok közül a felvételek közül, melyeket augusztus 4-ig „yt15minutes” címkével ellátva töltenek fel az oldalra, a legjobbakat ki fogják emelni a nyitóoldal ajánlójába.

A YouTube-ra minden percben 24 órányi videoanyagot töltenek fel, négyszer annyit, mint három évvel ezelőtt.

Levegőben tölthető az elektromos repülőgép

2010. július 29., 09:18 Módosítva: 2010.07.29 09:18

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatócsapatának modellje röviddel a landolás pillanata előtt orrát meredeken feltartja, így jócskán lelassul, és foglalatával pontosan a drótra érkezik.

A könnyű siklórepülőt egyetlen, farban elhelyezett motor irányítja, amely a magassági kormány állásán változtat. Egy napon a kisméretű robotrepülők akár villamosvezetékeken is landolhatnak, hogy feltölthessék akkumulátoraikat - ez a titkosszolgálatok álmainak netovábbja.

Az apró, csendes kémrepülők így hetekig a levegőben maradhatnának. A módszert a madarak mintájára fejlesztették ki, amelyek centiméterre pontosan érkeznek a kívánt helyre. A landolás előtti utolsó pillanatban szárnyaikat meredeken felfordítják, így azok mögött erős légörvények keletkeznek, amelyek megfékezik az állatokat.

Az egyelőre csak pár méteres siklórepülőket számítógép irányítja, amely a jeleket rádiós kapcsolat révén továbbítja a szervomotor számára. Térben elosztott kamerák segítségével lehet megállapítani a minirepülő helyzetét, majd az alapján kiszámítani a landolási tervet.

Magyarország nem kap augusztustól iPhone 4-et

2010. július 29., 09:12 Módosítva: 2010.08.02 18:14
11

Az Apple bejelentette annak a 17 országnak a listáját, ahol július 30-tól elkezdik bevezetni a piacra az iPhone 4-et (első hullámban az USA, Japán, Anglia, Németország és Franciaország kapott a telefonból). Amint az várható volt, Magyarország nincsen akkora piac, hogy szerepeljen a listán, így legkorábban a szeptemberre ígért harmadik hullámban leszünk benne. Ami talán nem is baj, mivel a pletykák szerint eddigre készülhet el az a javított, az érintésre kevésbé érzékeny antennával szerelt széria.

Kelet-Európából egyetlen ország sem került fel a listára, legközelebb hozzánk Ausztria van a kiválasztottak közül.

Gyakrabban frissül majd a Chrome

2010. július 26., 14:24 Módosítva: 2010.07.26 14:24

Ennek a gyakorlatban az lesz a következménye, hogy felgyorsul a stabil kiadások megjelenési üteme: ideális esetben a főverziók körülbelül hathetente érkeznek majd, kétszer olyan gyakran, mint jelenleg. Mivel a verziószám ugyanúgy lépni fog a fő kiadásokkal, mint eddig, még az idén megjelenhet a böngésző 8.0-s változata.

Anthony Laforge programmenedzser három okot hoz fel a változás mellett. A kiadási ciklus rövidítésével az új funkciók azonnal eljutnak majd a felhasználókhoz, amint elkészülnek; a kiadási ciklus átláthatóbb és kiszámíthatóbb lesz; és csökken a fejlesztőkre nehezedő nyomás. Utóbbi azért, mert ha egy új szolgáltatás nem készül el a tervezett határidőre, azt nyugodt szívvel eltolhatják a következőre, hiszen arra sem kell sokat várni.

Bővít a Blackberry szerződéses gyártója

2010. július 22., 11:13 Módosítva: 2010.09.28 10:19

Körülbelül ezer fővel bővül a tiszaújvárosi Jabil Circuit Magyarország tiszaújvárosi gyára. A gyártósori munkások mellett kétszáz angolul beszélő diplomást is keres a vállalat. A létszámbővüléssel a Jabil nyár végére elérheti a hétezer főt.

Január óta a Jabil közel háromezer fővel növelte alkalmazottainak számát tiszaújvárosi gyárában. A nagyarányú létszámnövekedés oka, hogy jelentősen megnövekedett a rendelési állomány, új termékek gyártásába kezdett a vállalat, elsősorban a mobiltelefon üzletágon belül. Úgy tudjuk, a cég többekl közt Blackberry mobilokat is gyárt. Több új termék európai piaci terjesztését a tiszaújvárosi gyár biztosítja.

A Magyar Telekom megveszi a Daten Kontor Csoportot

2010. július 21., 08:42 Módosítva: 2010.07.21 08:42

A Magyar Telekom megvásárolja legfeljebb 1,4 milliárd forintért a Daten Kontor Csoport száz százalékát, a megállapodást július 20-án írták alá. A vállalat informatikai alkalmazások fejlesztésével, telepítésével és üzemeltetésével foglalkozik. A vételár pontos összege függ a következő két üzleti év pénzügyi eredményeitől, amit korrigálnak a tranzakció zárásának időpontjában fennálló nettó adóssággal.

A DK Csoport (a Daten Kontor Kft., a DK Telecom Zrt. és a DK Consulting Zrt.) konszolidált árbevétele 2009-ben 2,2 milliárd forint, kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 357 millió forint volt.

A Magyar Telekom az akvizícióval tovább kívánja erősíteni pozícióját az informatikai szolgáltatások piacán. A tranzakció lezárásához a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása is szükséges.

Utálják az amerikaiak a Facebookot

2010. július 20., 14:23 Módosítva: 2010.07.22 10:32
35

A fogyasztói véleményeket tükröző American Customer Satisfaction Index százpontos skáláján a Facebook csupán 64 pontot, a MySpace 63 pontot szerzett, míg a Wikipedia 77, a YouTube 73 pontot ért el. A Facebook ezzel az eredménnyel sereghajtó, az összes vizsgált cég utolsó 5 százalékába tartozik. Sokkal elégedettebbek a netezők a multimédiás online szolgáltatásokkal, a Netflix például 87 ponttal simán veri az online cégek mezőnyét.

A Google is elég gyengén szerepelt, de a keresőportálok közt első helyre került 80 ponttal. A Microsoft Bingje szorosan a nyomában van 77 ponttal, és mögötte a Yahoo csak egy ponttal van lemaradva.

Az American Customer Satisfaction Index azt jelzi, hogy a fogyasztók mennyire elégedettek a termékekkel és szolgáltatásokkal. Minden évben hetvenezer embert kérdeznek meg, és 45 iparág 225 vállalata szerepel a kérdőíveken.

A Google 100 millió dollárt költött ügyvédekre

2010. július 20., 13:19 Módosítva: 2010.07.20 14:12

A pereskedés még győzelem esetén sem olcsó, de a legtöbb jogi hercehurca nem olyan drága, mint a Viacom-Google-ügy. A keresőcég nyert a Viacommal szemben, dea védekezés 100 millió dollárba került. Eddig. A Viacom ugyanis megfellebbezi a döntést, a huzavona hamarosan folytatódik.

Mint azt korábban megírtuk, a Viacom a 2008-ben benyújtott keresetével legalább egymilliárd dolláros kártérítést követelt szerzőijog-sértés miatt. Louis Stanton bíró viszont úgy vélekedett, hogy a YouTube tulajdonosát védi a szerzői jogi törvény (Digital Millennium Copyright Act – DMCA), melynek legfontosabb rendelkezése, hogy a szolgáltatást biztosító cég nem felelős a felhasználók által feltöltött tartalmakért.

A Google megvette a Metawebet

2010. július 19., 19:45 Módosítva: 2010.07.19 19:45

A Google cég hivatalos blogján jelentette be, hogy felvásárolja a Metaweb céget, és szorosabbra vonja a keresőmotor együttműködést a Metaweb szabadon hozzáférhető, 12 millió bejegyzést tartalmazó, Freebase webes adatbázisával. Az adatbázis ettől még ingyenes és nyílt marad.

A felvásárlás célja természetesen a Google keresési hatékonyságának növelése, illetve szavak, kifejezések keresésére alapuló algoritmus fejlesztése, hogy az próbálja meg megérteni a keresőkifejezéseket, a szavak közti összefüggést. Ez valamennyire már most is működik a Goolge-ben, a bejelentésben azt a példát hozták fel, hogy ha az ember az amerikai elnök születésnapjára kíváncsi, elég beírnia a "Barack Obama birthday" keresőkifejezést.

Ugyanez összetettebb kereséseknél már nem megy, például nem tudjuk egyszerűen kilistáztatni a keresővel az összes 40 év feletti Oscar-díjat nyert színészt. A Metaweb segítségével nagy lépést tesz a kereső arrafelé, hogy ilyen komplex kereséseket is értelmezni tudjon az algoritmus, és ne csak a puszta szavakat keresse a neten.

A Metaweb az indulása után egy évvel, 2006-ban 15 milliós, majd 2008-ban újabb 42,5 millió dolláros befektetést kapott. A Google-felvásárlás áráról nem árultak el részleteket, de elemzők szerint valószínűleg bőven a két tőkeinjekció összege felett fizetett a cégnek. A Google mostanában egyébként sem spórol a befektetéseinél, nemrég 700 millió dollárt fizettek az ITA, repülőjegyárak és -menetrendek rendszerezésével, keresésével foglalkozó online szolgáltatásért.

Magyar szakember a szemantikus web legbefolyásosabb személyiségei között

2010. július 19., 16:07 Módosítva: 2010.07.19 16:07

Egy magyar szakember munkáját ismerte el a webes trendekkel foglalkozó szakoldal, a SemanticWeb. Jóföldi Endre felkerült az oldal által összeállított Semantic Web 100 listára, ami a szemantikus web jövőjének meghatározó személyiségeit fogja össze. A szakember szerint megtiszteltetés bekerültni olyan szakemberek közé, mint Clay Shirky, Alex Iskold vagy Hans Rosling. Jóföldi Endrének nem ez az első külföldi elismerése, március végén a berlini startupversenyben a legjobb három közé választották a magyar fejlesztésű egészségügyi keresőt, a Healthmasht.

Európa vezeti a levélszemétküldők ranglistáját

2010. július 15., 17:41 Módosítva: 2010.07.15 17:41

Európa Ázsiát megelőzve átvette a vezetést a levélszemétküldők ranglistáján, a legtöbb kéretlen üzenet Nagy-Britanniából származik - derül ki a Sophos biztonsági szoftverekkel foglalkozó vállalat jelentéséből. A második negyedévi statisztika alapján Ázsiát kevéssel megelőzve Európából a spamek egyharmada származik. Ehhez az eredményhez nagyban hozzájárul Nagy-Britannia, amely a világ levélszemét forgalmából való 4,6 százalékos részesedésével a negyedik helyre került.

Az ázsiai országok közül az általában az elsők között szereplő Vietnám és Kína 5 helyezéssel a lista 10. és 12. helyére esett vissza. Az Egyesült Államok továbbra is a világ legnagyobb spamküldő országa: az előző negyedévi 13,1 százalékról 15,1 százalékra emelkedett az Amerikából érkező kéretlen üzenetek aránya. Az országok ranglistájában India 7,7 százalékkal a második, Brazília pedig 5,5 százalékkal került a harmadik helyre. A Sophos szerint a kéretlen üzenetek alkotják az üzleti célú levélforgalom 97 százalékát. Ez jelentős erőforráspazarlást jelent, miközben a termelékenységet is hátráltatja.

Kína: 420 millió internetező, 140 millió online vásárló

2010. július 15., 16:32 Módosítva: 2010.07.15 16:32

A mobiltelefonos internetezés gyors fejlődésével június végére 420 millióra bővült a kínai internettársadalom derül ki az internet hálózati információs központ (CNNIC) csütörtökön kiadott jelentéséből.A tavaly decemberi adatokkal összehasonlítva fél év során 36 millióval többen lettek a világháló használói Kínában. Ami az internetezők összlakossághoz viszonyított arányát jelenti, 2009-ben ez 28,9 százalék volt, míg ma 31,8 százalék.

A jelentés szerint az emelkedést a mobiltelefonon netezők számának jelentős emelkedése idézte elő. Június végén 277 millió mobilos internetezőről számol be a statisztika, ők közel 66 százalékát teszik ki az összes internetezőnek. Számuk az idén 43 százalékot meghaladó mértékben nőtt, a tavalyi év végi helyzethez képest. Közel ötven millió kínai szinte kizárólag mobil telefonkészülékét használja internetezésre.

A CNNIC felmérése a világhálóra alapuló üzlet, az elektronikus kereskedelem ugyancsak rendkívül gyors terjedéséről számol be. Az online kereskedésekben körülbelül 140 millió ember - az ország lakosságának 10 százaléka - vásárol. Az online fizetési szolgáltatásokat pedig 128 millióan veszik igénybe és 122 millióan használják az internetet banki tranzakciókhoz. A jelentésből kiderül az is, hogy az idei év első félévében mintegy 25 millióval szaporodott az online videó programok nézőinek száma, akik így összesen már 265 millióan vannak.

Vége a Windows XP SP2-nek

2010. július 12., 10:09 Módosítva: 2010.07.13 15:57
6

Július 13-mal véget ér két régebbi Windows-kiadás, a Windows 2000 és a Windows XP Service Pack 2 életciklusa, azaz ezekhez a termékekhez a jövőben semmiféle támogatás nem vehető igénybe, biztonsági frissítéseket sem ad ki hozzájuk a Microsoft. Felmérések szerint utóbbi rendszert ma is számos cég használja, ami az idő előrehaladtával a patchek elmaradása miatt egyre nagyobb biztonsági kockázatot jelent majd.

Az érintett termékek támogatási ciklusa egyébként a vállalat rendes életciklus-ütemtervében lefektetett szabályok szerint ér véget. A Windows 2000 esetében letelt az a 10 év, amire a cég vállalja operációs rendszerei támogatását (alapértelmezés szerint ezekhez 5 év általános támogatást és 5 év meghosszabbított támogatást nyújt). A szervizcsomagokat a cég a következő pakk kiadásától számított 24 hónapig támogatja, ez magyarázza az XP SP2 nyugdíjazását.

A Microsoft az érintett felhasználóknak azt javasolja, frissítsenek az elérhető legfrissebb szervizcsomagra, azaz az XP esetében az SP3-ra, de megfontolandó a legújabb rendszerre, a Windows 7-re áttérés is – teszik hozzá. A Windows 2000 helyett mindenképpen újabb kiadást kell választania a felhasználóknak, ha terméktámogatást akarnak kapni a rendszerükhöz.

Egy májusban publikált felmérés szerint a nagyvállalati PC-k 80 százalékán Windows XP fut, ezek felén pedig SP2. Szakértők rámutatnak: az, hogy ilyen makacsul életképes a 2004-ben kiadott frissítés, azzal magyarázható, hogy a vállalatok informatikai csoportjai nem szeretnek hozzányúlni ahhoz, ami működik – most azonban eljött az ideje.

Kiszivárogtak az új iPod Touch titkai

2010. július 9., 12:11 Módosítva: 2010.07.13 09:48

Egy brit kereskedőn keresztül jutottak illetéktelen kezekbe, azaz a sajtóéba az új Touch-csal kapcsolatos hírek. Ezekből kiderül, hogy a kütyü valamikor szeptemberben kerül a boltokba, bár ez nem nagy meglepetés, hiszen a sorozatnak mindig akkor mutatják be a legújabb modelljeit.

Az sem fog senkit a földhöz vágni, hogy az új lejátszó megkapja az iPhone 4 legfontosabb újításait, valójában ugyanaz lesz, mobilfunkciók nélkül. Tehát kerül bele egy öt megapixeles fényképező vakuval, egy giroszkóp, képes lesz a FaceTime-típusú videocsetre (tehát előlapi kamera is lesz benne), arról ugyanakkor nincs hír, hogy a Touch is megkapná az új iPhone kijelzőjét vagy processzorát. Ha tippelnünk kéne, azt mondanánk, igen.

Yotube-on tévézni

2010. július 9., 11:09 Módosítva: 2010.07.09 11:09

A Google hivatalos blogban jelentette be, hogy elindították a YouTube új szolgáltatását, a Leanbacket, egy továbbfejlesztett lejátszófelületet és műsortárat. A kezdeményezés célja, hogy a tévézés kárára növelje az egy felhasználóra eső napi átlag 15 perces nézőis időtartamot.

Az érdekes módon nem HTML5, hanem Flash technológiával elkészített oldal a YouTubeTestTube, az innovációs projekt keretében jött létre. Valójában az történt, hogy a közösségi oldalként működő videomegosztó funkcióinak többségét kidobták a Leanbackből, s csak a legfontosabbak maradtak meg (keresőmező, csoportosított ajánlatok, lejátszó) elrejthetően-előhívhatóan, így a teljes képernyős megjelenítés már erősen hajaz a tévézésre, vezérelni a billentyűzetről, a nyilak és az enter gombok segítségével lehet.

Az egyik fontos újítás, hogy ha belépünk az oldalra, onnantól kezdve a kiválasztott csatornán folyamatosan megy a lejátszás – emelte ki Chris Dale szóvivő. Hirdetések egyelőre nem lesznek a Leanbackben, de valamikor a jövőben valószínűleg már igen, mivel mindenképp nyereségessé kívánják tenni a szolgáltatást.

A Leanback része a Google TV koncepciójának is, így egyfajta kísérleti üzemként is értékelhető az ősztől induló technológia bevezetése előtt.

Megjelent az Opera Mini 5.1

2010. július 9., 07:58 Módosítva: 2010.07.09 07:58

Az Opera Software kiadta a világ legnépszerűbb mobiltelefonos böngészőjének számító Opera Mini új verzióját. A norvég cég közleménye szerint az 5.1 a korlátozott memóriakapacitással rendelkező, egyszerűbb készülékeken sokkal gördülékenyebben működik, mint az elődje – a bevezetett újítások mindegyike ezt a célt szolgálja.

A frissítés éppen ezért azoknak ajánlott, akik szerényebb teljesítményű hardveren használják a böngészőt. Többek között látványosan javul a program működése a Nokia Series 40 platformot futtató készülékeken (mint amilyen a Nokia 5130, 6300 és 2700), de a kisebb kijelzős modelleken (például Sony Ericsson K550i és W810i) is hasznos lehet az upgrade. Ám általában is igaz: az Opera Mini 5.1-gyel gördülékenyebb lesz a böngészés azokon a mobilokon, melyeken a korábbi változat a kevés rendelkezésre álló memória miatt akadozva futott.

Az Opera Mini 5.1 letölthető a gyártó weboldaláról közvetlenül mobiltelefonra. A szájt – ha a felhasználó telefonon navigál oda – automatikusan az adott platformhoz készített böngészőverziót ajánlja fel telepítésre. Okostelefonokon és felső kategóriás készülékeken nem fontos telepíteni az új frissítést – áll a cég közleményében.

Letölthető a Firefox 4.0 első bétája

2010. július 7., 07:19 Módosítva: 2010.07.07 07:19
3

A Mozilla kedden elérhetővé tette a Firefox böngésző következő verziójának első tesztváltozatát, a Firefox 4.0 első bétáját.

Az, hogy gyorsulást ígérnek a fejlesztők, már nem számít meglepőnek (különösen akkor, amikor a konkurensek is ezt tartják egyik fő céljuknak), de a korábban már bejelentett változtatásokhoz képest két újdonság található az áttervezett felhasználói felületet hozó a tesztváltozatban.

Az egyik az, hogy a fülek alapértelmezésben a felület tetején jelennek meg (mint a Chrome-nál) – ez most még csak a windowsos verziónál van így, a maces és linuxos programba a következő bétákban alkalmazzák majd ezt a megoldást.

Új eszköz a leggyakrabban használt utasításokat tartalmazó legördülő menüt előhívó Firefox gomb megjelenése a bal felső sarokban (mint az Operánál), ez jelenleg szintén csak a windowsos változatban található meg. Emellett megjelent egy beépített Feedback gomb a keresődoboz mellett, amely a Mozillához eljuttatni kívánt visszajelzések elküldésére szolgál.

A kiadás főbb jellemzőit már korábban ismertették: a WebM videoformátum támogatása, a webes szabványok (pl. CSS 3, Canvas, Web Sockets) kibővített támogatása, jobb minőségű oldalmegjelenítés, a helytelenül működő pluginek miatt bekövetkező összeomlás elleni védelem, új szervező az add-onokhoz.

Nagyobb merevlemezt kapott a japán PS3

2010. július 6., 10:33 Módosítva: 2010.08.19 16:28

Tavaly szeptemberben jelent meg a Sony konzoljának vékonyított verziója, ami nemcsak olcsóbb és kisebb volt elődjénél, de a merevlemez méretét is megnövelték. Úgy látszik azonban, hogy ez sem volt elég, a gyártó ugyanis újabb bővítésre készül: ezentúl 160 és 320 gigabájtos verziókban lesz kapható a konzol.

Az új készülékek július 29-én kerülnek a boltokba, a kisebbik gép 78 ezer forint, a nagyobbik 90 ezer forint körüli áron lesz kapható Japánban.

A 120 gigabájtos modell gyártását valószínűleg ezután megszüntetik, a megmaradt készletek árkialakítását a kereskedőkre bízzák. A világpremierről még nincs szó.

Jön az LG androidos tabletje

2010. július 5., 12:51 Módosítva: 2010.07.05 12:51

Hivatalosan is megerősítette a dél-koreai cég, hogy még idén, az utolsó negyedévben piacra dob egy Google Androiddal meghajtott tabletet. Az eszköz várhatóan az iPad vetélytársa lesz, bár komoly konkurenciát jelent majd a házon belüli Windows 7-es tabletnek is. A mostani bejelentés azonban leginkább a Samsungnak fájhat, a másik dél-koreai cég ugyanis hasonló készülék piacra dobását jelentette be, és az LG hasonló lépése nyilván komoly konkurenciát támaszthat majd.

A másik bejelentés szintén az Androidhoz köthető: a vállat az SU950-es mobilt is kiadja újra, most már viszont az operációs rendszer 2.2-es verziójával. Akiknek már megvan ez a készülék, azoknak sem kell aggódniuk, hiszen ingyenesen frissíthetnek majd az új Androidra év végén.

Zöldebbek a GPU-ra épülő szuperszámítógépek

2010. július 5., 07:38 Módosítva: 2010.07.05 07:38

Green500 projekt – mely a világ legerősebb számítógépeit energiahatékonyságuk szempontjából osztályozza – a közelmúltban publikálta friss toplistáját. Ennek élén a dedikált gyorsítócsipeket használó rendszerek állnak, ami azt mutatja, hogy a nagy párhuzamos feldolgozási teljesítménnyel rendelkező processzorokra a környezetet kevésbé károsító nagyvasak építhetők.

A Green500 kezdeményezés – mely azt szeretné elérni, hogy a szuperszámítógépek csak szimulálják a klímaváltozást, ne erősítsék azt – a wattra vetített teljesítmény (MFLOPS/W) alapján rangsorolja a rendszereket. „A listán szereplő, dedikált gyorsítókat használó szuperkomputerek átlagos hatékonysága 554 MFLOPS/W, míg a többi rendszeré 181 MFLOPS/W. Ez azt jelenti, hogy a gyorsítóalapú gépek több mint háromszor hatékonyabban használják fel az energiát, mint a hagyományos, CPU-alapú rendszerek” – kommentálta az eredményeket Vu-csun Feng, a projektet elindító egyetemi oktató.

Az általa „gyorsítócsip-alapúnak” nevezett rendszerek közül kétféle szerepel a listán. Az egyik típus az IBM PowerXCell 8i processzorára épül, amely a PlayStation 3-ban is megtalálható Cell egy továbbfejlesztett változata, a másik pedig az ATI vagy az NVIDIA grafikus processzoraira. A lista első tíz helyezettje közül 8 rendszerben van dedikált gyorsító: hatban PowerXCell 8i, kettőben pedig NVIDIA Tesla chipek dolgozik.