Nyílt forráskódú lett az Android

2008. október 21., 20:53 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A Google megígérte, hogy az Android platform nyílt forráskódú lesz, amint az első ezzel felszerelt mobil a boltokban kapható lesz, és a keresőóriás nem hazudott. A T-Mobile Android HTC G1 Dream nevű készülék (húzd ki, amelyik nem tetszik) szerdától kapható az amerikai T-Mobile üzleteiben, a Google azonban máris elérhetővé tette a platform teljes foráskódját a source.android.com/download címen.

Kifejezetten örülnék, ha valaki ráültetné a rendszert az iPaq 2210-re, azonnal feltelepíteném a fiókban porosodó kütyüre. Elvégre 400 MHz-es proci van abban is, nem gyenge gép. Esetleg valaki építhetne egy ultraminimalista netbookot, Androiddal.

Az ötletet a WAP Review rövid cikkéből vettem át, ők arra számítanak, hogy az Androidot egy-két hónapon belül átültetik régebbi Symbian S60, Windows Mobile és Palm OS mobilokra.

Színekkel támad a Samsung

2008. október 20., 22:36 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Hagyományos formákkal is lehet még szépet alkotni, a Samsung például egy ragyogó, 2,6 hüvelykes AMOLED kijelzővel próbálja magára irányítani a szemgolyókat. Bár a kijelző nem óriási, a mobilban van DivX dekóder, és biztosan jól mutatnak rajta az 5 megapixeles beépített kamerával lőtt fotók is. Az i7710 típusjelű mobilon S60 oprendszer fut, és van benne hsdpa, gps, bluetooth, wifi, az 50 megabájtos beépített memóriát pedig microSD kártyával lehet elfogadható méretűvé hízlalani. Az AMOLED egyébként szerves kijelzőtechnológia, amely állítólag legküzdötte egyik csúfos gyermekbetegségét, amely miatt élettartama igen kurta volt, alig 1-2 ezer órás. A TMDisplay nevű gyártó már kifejlesztett egy 60000 órás élettartamú panelt, reméljük a Samsungé is hasonlóan tartós.  via Engadget

A mobilozás erősítheti a családi kapcsokat

2008. október 20., 22:22 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Az internet és a mobiltelefon használata egy friss amerikai tanulmány szerint sok esetben erősíti a családi kapcsokat, írja az MTI. Az amerikaiak 60 százaléka szerint a netezés és a mobilozás nem befolyásolta a családi kapcsolatok szorosságát, 25 százalék a kapcsok erősödéséről számolt be, és csak 11 százalék érez lazulást a viszonyokban, derült ki a Pew intézet felméréséből.

A felmérés szerint a kétszülős amerikai családokban elterjedt az internet és a mobil használata, függetlenül a keresettől, képzettségtől, munkahelytől, faji vagy etnikai származástól. Az ilyen háztartások 94 százalékában legalább egy felnőtt, valamint a gyerekek 84 százaléka rendszeresen internetezik. A felnőttek 47 százalékának az a véleménye, hogy a mobilozás javított a családi kommunikáción.

Azoknak a családoknak a 42 százalékában, ahol 7-17 éves gyerekek vannak, a szülők naponta legalább egyszer gyerekükre csörögnek mobilon. A szülők 35 százaléka vonalas telefont használ, 7 százalék sms-ezik gyerekeivel.

Még szerencse, hogy senki sem a Second Life-ban beszélget a gyermekével. De vajon hányan videotelefonálnak?

Jön a Motorola utolsó rúgása?

2008. október 20., 21:44 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Az élről a mélybe csúszott Motorola minden menő kulcsszóval megpróbálkozik, hogy az emberek felfigyeljenek rá: közösségi, androidos, érintőkijelzős és qwerty gombkészletes mobilt tervez piacra dobni. Sajnos az amerikai gyártó következő gyilkos mobilja csak 2009 második negyedévében várható, és addigra más gyártóktól annyiféle kombinációban készítenek majd közösségi, androidos, érintőkijelzős és qwerty gombkészletes mobilokat, hogy azokat szívlapáttal lehet majd a vásárlók zsebébe önteni. A Motorolának eléggé össze kell kapnia magát, ha feljebb akarja tornászni a piaci részesedését. A Businessweek cikkéből szerencsére az is kiderül, hogy a Motorola árfolyama október közepén egy penny-vel erősödött, és ami az 5,62 dolláros mélyponton nagyon szép teljesítmény. Még van remény.

A Vodafone rámozdul a 14,4 megabitre

2008. október 20., 11:37 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Még meg sem szokhattuk a 7,2 megabites letöltési sebességet, a Vodafone máris megduplázná. A szolgáltató nem győzi kihangsúlyozni a sajtóközleményeiben, hogy mennyire elégedett a Huawei hálózati berendezéseivel, ami végülis érthető, ezek a készülékek teszik lehetővé, hogy a cég 14,4 Mbit/s-os névleges letöltési sebességre álljon át. Először persze csak laborban próbálják ki a gyorsítást, október végétől, és ha sikeres lesz a teszt, az élő hálózaton is benyomják a nitrót.

Jelenleg a Vodafone 203 magyarországi településen nyújt szélessávú elérést, ami 55 százalékos lakossági lefedettséget jelent.

Elkészült a mobilos Firefox

2008. október 18., 11:55 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Nem kell tovább várni a Firefox Mobile böngészőre, mert elkészült az alfa verziója, amely szabadon letöltheti bárki. Amennyiben van Nokia N810 táblagépe, amely ugyan nem mobiltelefon, de mégiscsak egy hordozható eszköz. Nyilván egyszerűbb volt a linuxos gépre ráültetni a böngészőt, mint valami zártabb platformra. Szimpatikus, hogy a nyílt forráskódú böngésző először egy nyílt platformon jelenik meg, nem úgy, mint a szintén ópensz Google Chrome, amely Windowson debütált. Persze hamarosan várható a Windows Mobile-ra megírt Firefox Mobile is, amelyről már lehetett látni képeket.

Kiütést okozhat a mobiltelefon

2008. október 17., 11:36 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Mobiltelefon burkolata által okozott nikkelallergiára utalhat, ha valakinek a fülén, arcán, netán az ujjbegyén piros, viszkető kiütés jelenik meg - figyelmeztet a Brit Bőrgyógyászok Szövetségének csütörtöki közleménye. Sok mobiltelefon burkolatában van nikkel-tartalmú ötvözet, ezért ha hosszasan az arcunk, fülünk bőréhez érintjük beszélgetés közben, a szakorvosok véleménye szerint úgynevezett kontakt bőrallergia alakulhat ki. Ez hasonló a fémből készült ékszerek, karórák, övcsatok által okozott dermatitiszhez. Nemrégiben Lionel Bercovitch, a Rhode Island-i Brown Egyetem munkatársa kutatócsoportjával nyolc gyártó 22 közkedvelt kézibeszélőjét vizsgálta meg, melyek közül tízben találtak nikkelt. (mti

Frissítés: Lionel Bercovitch korábbi vizsgálatáról találtam egy cikket a WEBbeteg portálon, itt felsorolják a nikkeles mobilokat.

Blackberry 8700c    Hangszóró, hátlap
Blackberry Pearl    Nem tartalmaz
Kyocera KX444    Nem tartalmaz
LG Verizon VX8300    Nem tartalmaz
Motorola L2    Márkajelzés a hangszórónál
Motorola Razr    Márkajelzés a hangszórónál
Motorola Slvr    Márkajelzés a hangszórónál
Motorola Q    Márkajelzés a hangszórónál
Motorola i580    Nem tartalmaz
Motorola i870    Nem tartalmaz
Nokia 6061    Nem tartalmaz
Nokia 6062    Nem tartalmaz
Nokia 6820    Nem tartalmaz
Nokia 6230    Nem tartalmaz
Nokia 6682    Nem tartalmaz
Palm Treo 650    Nem tartalmaz
Samsung e105    A kijelző fémkerete, menünavigációs gomb
Samsung d807    Menünavigációs gomb
Sony Ericsson W600i    Menünavigációs gomb
Sony Ericsson W810i    Menünavigációs gomb
Sony Ericsson T610    Az egész telefon, ha lekopik a festés
Sony Z520a    Nem tartalmaz
Plantronics Explorer 320 (bluetooth headset)    Nem tartalmaz

Fizetnél, hogy vezetés közben senki ne hívjon fel?

2008. október 15., 21:01 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Kanadában kifejlesztettek egy szolgáltatást, amely vezetés közben automatikusan a hangpostára irányítja a bejövő hívásokat. A szoftver érzékeli a mobil mozgását, és ez alapján dönti el, hogy a felhasználó fogadni tudja-e a hívást. Az Aegis Mobility abban reménykedik, hogy havidíjas szolgáltatásként eladhatja a megoldást.

Az alapötlet addig jó, hogy a mozgás valamilyen módon befolyásolja a mobil működését, de ez a szolgáltatás teljesen értelmetlen. Mivel buszon, vonaton ülve, vagy éppen autó utasaként is gyorsan mozgunk, muszáj beépíteni egy kapcsolót, amellyel minden utazás előtt aktiválható/deaktiválható a szolgáltatás. Ennyi erővel a júzer lehalkíthatja a mobilt, és bedobhatja a csomagtartóba, hiszen ha nem akar hívást fogadni, akkor út közben úgysem lesz rá szüksége.

Én a hsdpa-túrán inkább olyan alkalmazásnak örültem volna, amely felismeri, hogy mögöttem 1 méter követési távolságot tart egy donorjelölt motoros, lefotózza, és a képet automatikusan elküldi a rendőrség ügyeletére.

Újpesten épít kutatóközpontot a Bonn Hungary

2008. október 15., 20:25 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Több mint 2 milliárd forintból megépülő, 7 500 négyzetméter hasznos alapterületű elektrotechnikai K+F központ alapkövét rakták le Újpesten. Az egyik beruházó-építtető cég a BHE Bonn Hungary Kft., amely többek között 3G, GSM és TETRA jelismétlőket és egyéb ipari berendezéseket gyárt. Kazi Károly ügyvezető igazgató az MTI-nek elmondta, hogy az EL-TECH Center névre keresztelt épületegyüttes várhatóan 2010 tavaszára készül el. A tervek szerint a központ 8-10 technológiai cégnek ad majd otthont.

Mobilra támadnak a gonosz hekkerek

2008. október 15., 17:46 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A Georgia Tech kutatói azt állítják, hogy a mobiltelefonok hekkertámadások célpontjai lehetnek, és szerintük ezeken a készülékeken elég gyenge a védelem. Nyilván azokra a mobilokra gondolnak, amelyeken nem csak digitálisan aláírt programok futtatható, ahol nem csak a gyártó által elfogadott programok kerülhetnek be a szoftverboltba, illetve azokra a platformokra, amelyeken a szoftverek külön engedélykérés nélkül hozzáférhetnek olyan alapfunkciókhoz, mint a telefonhívás vagy az sms-küldés. Ezek a kutatók még azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a zsebkészülékek is részt vesznek majd a DDOS-támadásokban, és folyamatosan ontják majd a spameket. A fertőzött telefonok emellett emeltdíjas számokat is hívogathatnak. Mondjuk azt is megjegyezném, hogy az emelt díjas számok hívása sok szolgáltatónál alapból letiltható, és a mobilcégek gyorsan letilthatják a fertőző mobilokat. Emellett a magyar mobilozók kétharmada feltöltőkártyás, tehát ha túl gyorsan lemerül a keret, gyanakodni kezdenek majd. Szóval jöjjenek csak azok a hekkerek, sok sikert a próbálkozáshoz.

Mobillal fizethetünk a távfűtésért

2008. október 15., 14:36 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A Főtáv ügyfelei mobillal is kifizethetik a távfűtés havidíját a mo-bill elnevezésű rendszer segítségével. A rendszer egyik előnye, hogy az ügyfél maga döntheti el, hogy melyik napon fizeti be a díjat, és ehhez nem kell a postán sorban állnia. A Hedz Kft. által kifejlesztett szolgáltatás bármely mobilszolgáltató hálózatából, bármely hazai banknál vezetett bankszámlával igénybe vehető.

Új számla érkezését a mo-bill alapesetben sms-ben jelzi, amelyre kattintva előkerülnek a számla részletes adatai. Itt az ügyfél azonnal kifizetheti a díjat, vagy megadhat egy fizetési határidőt. A fizetendő összeget az ügyfél bankszámlájáról utalják át a szolgáltató számlájára, és a Hedz sajtóközleménye szerint az ügyfélnek minden tranzakciót jóvá kell hagynia. A mobilos rendszer használatához ki kell tölteni egy regisztrációs űrlapot, amelyet a Főtávhoz kell eljuttatni .

A szolgáltatás költsége megegyezik egy banki csoportos beszedés díjával, ami számos banknál ingyenes. A mo-bill használatának is van költsége: az sms használata esetén alapdíjas sms-t kell kifizetni, de olcsóbb a wap (mobilinternet) használata, főleg ha az ügyfélnek már van valamilyen adatcsomagja.

Hetvenmillió navigációs mobil lesz 2014-re

2008. október 10., 21:06 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A Berg Insight szerint a mobiltelefonnal navigálók száma 2014-re eléri a hetvenmilliót, a svéd kutatócég legalábbis ezt számolta ki a növekedési rátából. Jelenleg 16 millióan navigálnak mobillal, az előfizetésekből és hirdetésekből befolyó bevétel pedig körülbelül 177 millió euró. A bevétel hét év múlva 597 millió euró lesz. André Malm elemző szerint az iparág komoly kihívás előtt áll, mert a felhasználók többsége csak az ingyenes tesztidőszakban használja a szolgáltatást. Valahogyan meg kell győzniük az embereket, hogy váljanak fizető ügyféllé. Ehhez azonban megbízható szolgáltatás kell, amely nem lesz használhatatlan, ha nincs szélessávú lefedettség.

Olcsó lesz az egyik LG

2008. október 10., 16:40 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A gazdasági válság megfertőzte az LG marketingeseit, derült ki a cég pénteki sajtóközleményéből. Az írás szerint jövőre megjelenik egy nagyon olcsó érintőkijelzős okostelefon, az LG KP500. Persze benne lesz minden vonzó technológia, meg állítólag könnyen kezelhető lesz, mégis kíméli majd a pénztárcát. Mennyire kíméli? Nos, a lényeget kihagyták a közleményből, magyar árat majd 2009-ben mondanak, amikor a készülék hazánkban is megjelenik. Google jóbarátunk 300 és 700 dollár közé helyezi a mobilt, szóval az LG még az olcsó szó pontosabb definíciójával is adósunk.

 

Még mindig a Motorola V3 az élen

2008. október 9., 07:20 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Jönnek-mennek az okostelefonok, az új funkciók, a meglepő szövegbeviteli módszerek, ehhez képest az amerikai piacon még mindig egy őskövület, a Motorola RAZR V3-as a legsikeresebb mobil. A penge két és fél éve jelent meg, ami a telefonok között egy örökkévalóságnak tűnik, de még mindig nagyon sikeres, sőt, mostanra az eladott darabszám elérte az ötvenmilliót. A Top 5 többi helyezettje már közel sem ilyen meglepő, ha csak azért nem, mert ezeknek látszólag semmi közül a V3-ashoz: drága okostelefonok következnek. Az ezüstérem az iPhone-é, a bronz a BlackBerry Curve mobilé lett, majd jön az LG Chocolate, végül a BlackBerry Pearl.

Heteken belül itt a mobilos Firefox

2008. október 7., 22:08 Módosítva: 2009.07.25 17:46

John Lilly, a Mozilla vezérigazgatója arról beszélt egy interjúban, hogy a Mobile Firefox alfa verziója heteken belül megjelenik. Az alapítvány körülbelül egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy mobilos böngésző kifejlesztésén dolgozik. Sajnos az alfa megjelenése után még számos béta és RC verziót kell bemutatni, és alaposan letesztelni, mire megjelenhet a végső változat. Legalább tudjuk, hogy a Mozilla jó úton halad.

Készülhetünk az iPhone szétszedésére

2008. október 7., 21:42 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Az Európai Unió azt szeretné, hogy az összes elektronikai kütyü szétszedhető legyen, de épp csak annyira, hogy a felhasználók bármikor kicserélhessék az akkut. A tervek szerint nem feltétlenül kell olyan borítást tervezni, amely puszta kézzel is kinyitható, és amilyen a mobilok többségén van. Bőven elegendő, ha egy-két csavar kitekerése után lepattintható a borítás. Persze az iPhone alján ott van két kis csavar, de azokat akkor sem merném kicsavarni, ha kényszerítenének rá.

 

GPS és 3G ötezer forintért

2008. október 6., 22:13 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A legjobb hírek akkor jelennek meg, amikor a blogger nyaralni megy, úgyhogy most jön egy kis korrepetálás mobilizációból. Vagy -izmusból. Bocs, a címben szereplő figyelemfelkeltőt a legvégére raktam.

- A Vodafone költségplafont vezet be az üzleti díjcsomagoknál, ami annyit jelent, hogy az október 1. és december 31. között kötött előfizetések esetén a vállalat mostantól – havidíjjal együtt - maximum nettó 12 000 Ft-ot számláz a belföldi adatforgalom után. nagy kár, hogy csak az üzleti előfizetőknek adnak ilyen előnyt, nyilván a gyermeküket mobilinternettel kényeztető szülők is örülnének egy ilyen költségpofonnak. Azaz plafonnak. Egyébként a Vodafone szélessávú hálózata már 195 magyarországi településen érhető el.

- Egyébként a Vodafone október 1-től az Internet 1GB, 5GB, 10GB és Internet Szabadon új előfizetésekat fél áron kínálja, 6 hónapig. Ennek megfelelően például az 1GB-os csomag havidíja fél évig csak 1500 Ft. A cég az első hónapban korlátlan adatfelhasználást biztosít az 1GB-os és 5GB-os csomagoknál, hogy a felhasználók megtapasztalhassák, mekkora az átlagos internetes forgalmuk.

- Nagyon fontos a Pannon múlt heti bejelentése, miszerint az 500 megabájtos díjcsomagjuk 2008. szeptember 23. és 2009. január 31. között 30 napos visszavételi garanciával vásárolható meg. Magyarán aki az adatátviteli eszközt sérülésmentesen, eredeti csomagolásával a Pannonhoz visszajuttatja, annak csak az első hónap havidíját (plusz 500 megán felüli adatforgalom díját) kell kifizetnie, és megszüntetheti az előfizetői szerződést. A Pannon azt mondja, hogy 341 településen van szélessávú hálózata.

- A Nokia első komolyabb érintőkijelzős próbálkozásáról, az XpressMusic 5800-ról írtak a kollégák, csakhogy nem a Cellanaplót gazdagították a hírrel, hanem a techrovatot, meg is kapták a magukét. A hivatalos bemutató 14-én lesz, aki már szerzett készüléket feltétlenül szóljon, hogy hamarabb írhassak egy beszámolót!

 - Az Apple visszavonta korábbi elmebeteg korlátozását, miszerint a fejlesztőknek titoktartási nyilatkoztat kellett aláírniuk. Mostantól azonban megbeszélhetik egymással, hogy miként nem érdemes szoftvert írniuk az iPhone-ra, és miként érdemes. Ettől lesznek jobbak a programok, nem az Apple paranoiájától.

- Amerikában dúl az árverseny, az AT&T 29 dollárért, azaz alig több mint ötezer forintért ad az ügyfeleinek GPS-szel és a 3G-vel felszerelt Pantech telefont, amely microSD kártyáról mp3-akat is lejátszik (és Napster zeneboltból lehet letölteni vele). Nekünk még várnunk kell, hogy ilyen olcsón kapjunk extra szolgáltatásokat.

Androidra és Nokiára fejleszt a Visa

2008. szeptember 26., 17:08 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A Visa szeretne megjelenni a mobiltelefonokon, és ehhez rögtön két partnert választott magának: a Google Android platformját, valamint a Nokiát. A döntés érthető, amikor üzletről van szó, nem szép kezelőfelületre van szükség. Valószínűleg többet nyom a latba a volumen, a potenciális felhasználók tömege, amiben a Nokia a világelső, és a fejlesztésnél nem utolsó szempont a platform nyíltsága, amit az Android biztosít. Illetve hamarosan a Nokia-féle Symbian is, amely hamarosan nyílt forráskódú lesz.

A T-Mobile G1 (HTC Dream) és a többi androidos készülék leendő tulajdonosai az év végén tölthetik majd le a Visa alkalmazását, amelyben három funkciót valósítnak meg: lesz figyelmeztetés, ajánlatok és egy lokátor. A figyelmeztető a számláról leemelt összegről értesíti a júzert, tehát úgy működik, mint a hazánkban oly népszerű sms-értesítő. Az ajánló és a lokátor segítségével a júzer célzott ajánlatokat kaphat a korábbi vásárlásai alapján, és a mobil segít megtalálni a közeli boltokat vagy ATM-eket. Természetesen a vásárló dönti el, hogy melyik szolgáltatást akarja igénybe venni. Először az USA-ban lesznek elérhetőek.

A Nokiával fejlettebb szolgáltatást vezetne be a Visa, az NFC-olvasóval felszerelt 6212 classic készülékbe építene chipes fizetőrendszert. A felhasználók bankkártyaként használhatják majd a mobiljukat, fizethetnek vele, átutalhatnak, és persze ők is kaphatnak értesítőket. Az NFC úgy működik, mint a céges belépőkártyák, de a chip nem a belépéshez szükséges kódot tárolja, hanem a banki azonosítót. A szolgáltatás hátulütője, hogy a kereskedőknek először új POS-terminálokat kell szerezniük, hogy használni tudják.

Jelenleg Kínában kaphatóak a Nokia NFC-s készülékei, de azokkal nem vásárolnak, hanem információkat töltenek le. Például a beolvasott RFID-címkékkel azonosíthatóak az eredeti Nokia-akkuk, és megnézhető, hogy milyen készülékkel kompatibilisek.

Számítógépen terjeszkedik a Vodafone

2008. szeptember 26., 12:46 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A Vodafone szeptember 8-án elindított zeneboltja, amely most csak mobilról elérhető, októbertől az interneten is hozzáférést biztosít a zenékhez. Az internetes verziót eleinte csak a Vodafone live! oldalain előfizető ügyfelek használhatják majd, ők egy havidíjért kapnak pc-s és mobilos hozzáférést.

Év végére 4 milliárd mobilozó lesz

2008. szeptember 25., 20:45 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A mobilozók száma idén év végére eléri a négymilliárdot, jelentette be Hamadoun Touré, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) főtitkára csütörtökön New Yorkban. Az előfizetések száma az utóbbi 8 évben évente 25 százalékkal emelkedett. Míg a mobiltelefonok elterjedtségi mutatója 2000-ben csak 12 százalék volt, 2008 végére már meghaladja a 60 százalékot.

Az ITU főtitkárának értékelése szerint a 4 milliárd előfizetés révén lehetővé válik, hogy az egész világ részesülhessen az információs és kommunikációs technológia előnyeiből. A legnagyobb arányú növekedést a gyorsan fejlődő országokban rögzítették, például Brazíliában, Oroszországban, Indiában és Kínában; csak ebben a négy országban az év végére 1,3 milliárd mobil-előfizető lesz.

Touré szerint a mobiltelefon elterjedtségnek ez a szintje katalizátorként hat a Milleniumi Fejlesztési Célok elérésében, amelyek az alábbiak:

1. Véget vetni a súlyos szegénységnek és éhínségnek
2. Mindenkinek alapfokú oktatást biztosítani
3. Előmozdítani a nemek közti egyenlőséget, segíteni a nők felemelkedését
4. Csökkenteni a gyermekhalandóságot
5. Javítani az anyai egészségügyet
6. Küzdeni az AIDS, a malária és más betegségek ellen
7. Biztosítani a környezeti fenntarthatóságot
8. A fejlesztések érdekében globális partnerséget építeni ki

Bővebben itt.

Fénykép az érintőkijelzős Nokiáról

2008. szeptember 25., 15:03 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Megjelent az első hivatalos fotó a Nokia 5800 XpressMusic készülékről, amely Tube néven vált ismertté. A Mobile.cz portál szerint a mobil érintőkijelzője 640x360 pixeles, van wifi, aGPS, operációs rendszere Symbian S60, és 8 gigabájtos memóriakártyát adnak hozzá.

Sikeres a Prada

2008. szeptember 25., 12:46 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Elég szűkszavú az LG sajtóközleménye, de az kiderült belőle, hogy a Prada mobilok meglehetősen sikeresek, eddig ugyanis egymillió darabot sikerült értékesíteni belőle világszerte. Nem rossz eredmény, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy nem olcsó készülékekről van szó, bár már 2007 márciusa óta megvásárolhatók, szóval idejük is volt bőven. Ennél is érdekesebb, hogy az LG egy új Prada piacra dobását tervezi Európában, a mobil az év utolsó negyedévében fut majd be.

Késik a Windows Mobile 7

2008. szeptember 24., 07:56 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Nagy szükség lenne az új Windows Mobile megérkezésére, hiszen a hatos verzió 2007 februárjában mutatkozott be, és azóta az egész mobilvilág megváltozott. Tavaly nyáron piacra került az iPhone a Mac OS X módosított változatával, ami persze nem volt hibátlan, de új szintre helyezte a felhasználói élményt. Idén nyáron megjelent a javított verzió, amin még mindig bőven van mit dolgozni, de egyre nyomasztóbbá vált a Windows Mobile lemaradása. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy kedden megjelent a Google Android, aminek a komoly próbája még hátra van, de biztos, hogy tovább gyöngíti a Microsoft pozícióit, elég csak a HTC-márkára gondolnunk. Éppen ezért rossz hír a redmondi cég részvényeseinek, hogy a Cnet szerint a Windows Mobile 7-es később mutatkozik be a vártnál. Eredetileg még úgy volt, hogy 2009 első felében piacra kerülhet a szoftver, most azonban úgy tűnik, hogy csak az év második felétől lesz elérhető. Mindez persze nem hivatalos, a Microsoft még nem kommentálta a hírt, pedig ideje lenne megnyilatkoznia a vállalatnak.

Hsdpa lesz a Nokia új táblagépében

2008. szeptember 20., 08:07 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Az új linuxos táblagépéről még keveset mondott a Nokia, de a Maemo platform legfrissebb verziója sok mindent elárul a hardverről. A Maemo 5-ben ugyanis van HSPA támogatás, azaz nagyon valószínű, hogy a kütyübe végre SIM-kártya kerülhet, mobil nélkül is lehet majd vele internetezni. A hírek szerint a telefonhívás egyelőre nem támogatott, de egyrészt nem normális, aki egy műanyag vágódeszkára hasonlíto készüléket akar a füléhez szorítani, másrészt pedig mindenféle VoIP fut a kütyün. Tehát a neten át mégiscsak lehet csevegni az ismerősökkel.

A Maemo 5 platform milyen viszonyban lesz az S60-alapú érintőkijelzős eszközökkel? Szerintem semmilyen viszony nem lesz, mert a linuxos kütyüt inkább geekek veszik, akik talán még programozni is tudják. Ezzel szemben az S60-as gépek egyenesen a tömegpiacot veszik célba.

Ezen kívül még annyit tudunk, hogy a gépben erős TI OMAP3 processzor lesz és nagy felbontású kamera.

Bázisállomás szélenergiával

2008. szeptember 20., 07:28 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Négy év múlva több mint százezer mobil bázisálomást alternatív energiával akar működtetni az iparág egyik legnagyobb szövetsége, a GSM Association (GSMA). Szél- és  napenergia, illetve bioüzemanyag lehet az energiaforrás, és a GSMA becslése szerint ezzel a lépéssel évente körülbelül 2,5 milliárd liter dízelt lehet majd megspórolni. Kár, hogy nem itt, a nagyszabású tervet ugyanis a fejlődő országokban akarják kivitelezni. Huszonöt mobilszolgáltatót látnak el szakmai tanácsokkal.

Jelenleg ezerötszáz bázisállomás megy megújuló energiával, például Indiában, ahol dízel és haszált főzőolaj keverékéből nyernek energiát. Vanuatu szigetén pedig napenergiával és szélkerekekkel fejlesztenek áramot 17 adótoronynál.

A GSMA becslése szerint az alternatív energia használata ötven százalékkal megnöveli a bázisállomás költségét, és általában csak kiegészítésként használják a dízelgenerátor mellett. A Register cikke szerint a szolgáltatók csak akkor fektetik be ilyesmibe a pénzüket, ha két éven belül megtérül a költség, ezért a GSMa próbálja lenyomni a megoldás árát, többek között szakértői segítséggel.

Aggyal irányíthatóak a mobilok

2008. szeptember 19., 18:14 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Fejre illeszthető irányítórendszer prototípusát mutatta be a San Franciscóban megrendezett CTIA kiállításon az amerikai NeuroSky nevű cég. A készülék az alfa és béta agyhullámokat érzékeli, azaz gondolattal tudja irányítani a mobiltelefonon futó szoftvereket, például játékprogramokat. Az irányítót egy Nokia mobillal mutatták be, az érzékelő bluetooth kapcsolaton küldte el az adatokat a telefonra.

Tizenhat perc az Xperiával

2008. szeptember 19., 16:37 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Az unwired alaposan letesztelte a Sony Ericsson Xperiát, és a weboldalán közzétett egy tizenhat perces videót. Ebből kiderül, hogy a mobil egyetlen pillanat alatt vált a fekvőből álló módba és viszont, illetve hogy végül Opera böngészőt is telepítenek rá, amely sokkal könnyebben használható az érintőkijelzős készüléken, mint az Internet Explorer Mobile.

A videót nem tudtam lelopni átvenni, de ne legyetek lusták kattintani, ha az Xperiáról mindent tudni akartok.

Qwerty-vel újít a Nokia

2008. szeptember 19., 14:02 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Nyilván véletlenül szivárgott ki egy reklámvideó és néhány kép a Nokia két új üzleti készülékéről. A szétcsúszó E72 és hagyományos formájú E75 is qwerty gombkészlettel van ellátva, és mindkét készüléknek szép színes a borítása. Hír az Engadgetről.

Keserves élet az iPhone-nal

2008. szeptember 19., 11:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Három hete forgatom a kezemben az T-Mobile által forgalmazott iPhone 3G-t. Főleg internetezésre és zenehallgatásra használom, telefonálásra kevésbé, hiszen ez egy kiváló netezőgép. Hogyan tudott az iPhone alig több mint egy év alatt 3 százalékos részesedést szerezni az okostelefonok piacán? Egy ügyes pszichológiai trükkel, amelyben kulcsszerepe van az érintőkijelzőnek.

Régóta figyelem, hogy az emberek miként használják a mobiltelefonjaikat. A hagyományos, azaz gombokkal irányítóható készülékek sohasem voltak túl izgalmasak. A mobil imbolyog, miközben a görcsösen behajlított hüvelyujj alatt recsegnek-ropognak a gombok. Vannak szebb, színesebb készülékek, de használaton ez keveset változtat. Az érintőkijelzős készülékek használata közben az egyik kézben a készüléket kell szorongatni, miközben a másik kéz a böködőpálcikával próbálja megcélozni a pixeleket. Pont olyan érzés, mint amikor általános elsőben a töltőtollal nekiestünk a vonalas füzetnek - kemény munka.

Az iPhone operációs rendszerét ezzel szemben nem irányítani kell, hanem vezényelni. Ahogyan Kocsis Zoltán hadonász a filharmonikusoknak, egy ujjmozdulat erre, egy suhintás arra, gördítem a Twittert, lapozom az albumokat. A laza mozdulatok odairányítják a tömegközlekedők szemgolyóit, ettől a júzernek rögtön hatalmasra nő az egója, és amikor bárki kritizálni meri a készülékét, akkor azt azonnal megvédi. Hiszen hogyan is lehetne rossz egy készülék, amikor olyan látványos, ügyes, és az embert a középpontba röpíti? Ez az Apple (egyik) trükkje, amitől a készülék eladja önmagát.

 

Én azonban mégis kritizálnám a készüléket, mert az iPhone nagyon sok szempontból nem a világ legjobb készüléke. Sőt, vannak olyan szempontok, amelyek alapján kifejezetten béna.

Tovább

Kétszáz dollár lesz a HTC Dream

2008. szeptember 18., 11:39 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Alig egy hét van hátra az első Google androidos mobil, a HTC Dream premierjéig, most végre ismertté vált a telefon ára is. A start ugye New Yorkban lesz, ennek megfelelően nincs még európai, pláne magyar ár, csak annyit tudunk, hogy a T-Mobile 200 dollárért kezdi meg a forgalmazást. Ehhez persze még hozzájön a két éves előfizetés havidíja, szóval nagyon úgy tűnik, hogy az Európában az iPhone-nal arató T-Mobile az amerikai piacon pont az Apple mobilja ellen küldi harcba az androidos vetélytársat. Az iPhone ugyanis 200 dollárba kerül két éves előfizetéssel az Egyesült Államokban az AT&T kínálatában.