2024. június 16. 15:00
Lengyelország 1
Hollandia 2
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00 ÉLŐ
Szlovénia 0
Dánia 1
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kormányválság 2009

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Time: Magyarország a következő Izland?

    Gyurcsány Ferenc jelenleg talán a legnépszerűtlenebb személy Magyarországon, de vetélytársai bánhatják távozását; előrehozott választások esetén ugyanis az ellenzéki Fidesznek kell megbirkóznia a pénzügyi válsággal – idézte egy budapesti elemző véleményét Magyarország a pénzügyi válság következő Izlandja? című cikkében az amerikai Time magazin.

    izland
  • Az MSZP és az SZDSZ következő egyeztetésének továbbra sincsen kitűzött időpontja, ha lesz is ilyen, az csak késő délután lehet, mert a szabad demokrata vezérkara a megyei elnökökkel délután egytől, ügyvivői és fralkciótagjai délután háromtól üléseznek.

  • Elmarad a csütörtökre tervezett magyar-horvát kormányülés. Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint kölcsönös döntés született, de az MTI úgy tudja, hogy alapvetően saját belpolitikai helyzetükre hivatkozva a horvát fél mondta le a megbeszélést. Kedd estig a nem tudtak megegyezni a társadalmi partnerekkel a megszorításokról, ezért belpolitikai válság is kialakulhat. (MTI)

  • Az MTV-nek nyilatkozó köztársasági elnök szerint előrehozott választások kellenek. Sólyom László azt mondta: Magyarország elpazarolhat egy évet, ha a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal egy évre választ az Országyűlés miniszterelnököt -írja a hirado.hu.

  • cikkünk a témában:

    Taktikázásból dobták be Vértes nevét?

    Az előrehozott választások alternatívája Surányi György miniszterelnökké emelése lehet, habár több tucatnyi MSZP-s frakciótag nincs vele kibékülve. Puch László, a volt pártpénztárnok például még mindig nem akar bankárt. A kulcspozíciókban befolyásos MSZP-sek maradnának, vagyis megmaradnának a szocialista képviselők elérési útvonalai.

  • cikkünk a témában:

    Sólyom László: Előrehozott választások kellenek

    Sólyom László szerint a konstruktív bizalmatlansági indítvány a legkevésbé demokratikus eszköz a miniszterelnök-váltás technikai megoldására, ráadásul átmeneti és rövid távú válságkezelést céloz meg. A köztársasági elnök ezért úgy véli, az előrehozott választás a legjobb megoldás.

  • A közvélemény növekvő türelmetlenségének szaladt elébe Gyurcsány Ferenc azzal, hogy megnevezte az MSZP három miniszterelnök-jelöltjét kedden este - közölte Ágh Attila. A politológus elképzelhetőnek tartja, hogy Surányi jelölésének megerősítéséhez nevezett meg további két lehetséges utódot Gyurcsány Ferenc. Ágh nehezen tudná az új kormányt elképzelni Kiss Péter kancelláriaminiszter és Gráf József agrárminiszter nélkül, és lehetséges, hogy Veres János a pártok közötti kompromisszum révén maradhat a kabinetben. (Inforádió)

  • Szerda reggel a Magyar Televízióban Gyenesei István önkormányzati miniszter egészen furcsa érveléssel beszélt az előre hozott választás ellen. Szerinte ha júniusban választás lenne, akkor az új kormánynak alig lenne ideje, mert 2010-ben megint választás következik. „Akkor a következő cikluson belül és normál időben újra kellene választani" - fogalmazott.

    Ez azért ostobaság, mert az új választással a választójogi törvény szerint új ciklus kezdődik, vagyis a képviselők mandátuma négy évre szólna. A "normál időben" kitétel így teljesen értelmelten.

  • cikkünk a témában:

    Politikai casting után is lehet előrehozott választás

    Politikai értelemben kevésbé lenne kockázatos az új választások kiírása, de nem tudni, hogy egy megválasztott kormány hogyan kezelné a gazdasági problémákat, állapította meg elemzésében a Vision Consulting. Az elemzők szerint a szakértői kormány felállásában is benne van a kockázatcsökkenés, de több hiányosság miatt is elbukhat egy kinevezett miniszterelnök.

  • cikkünk a témában:

    Mit keresne Kiss és Veres a Surányi-kormányban?

    Az SZDSZ-nek Glatz Ferenc és Vértes András, a keddi kétpárti egyeztetésen bedobott két név elfogadhatatlan. A keddi MSZP–SZDSZ-megbeszélés után a liberálisok vezetői azért nem nyilatkoztak, mert semmi új nem történt.

  • Kiss Péter nem ért egyet Sólyom Lászlóval. A kancelláriaminiszter azt mondta, idővesztés lenne, ha az előrehozott választásokkal foglalkoznának. Lendvai Ildikó frakcióvezető arra hívná fel az államfő figyelmét, hogy a köztársasági elnöknek a szavazófülkében kell kifejeznie pártszimpátiáját, és nem közjogi méltóságként tett nyilatkozataiban. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Pénzügyeseknek tetszene a Surányi–Bokros-duó

    Az MSZP-SZDSZ támogatású Surányi György kormányában Bokros Lajos kaphatná a pénzügyi tárcát. Az MDF szerint ez a kombináció kizárt, Bokros vagy miniszterelnök lesz egy egységkormány élén, vagy nem vállal semmilyen posztot.

  • cikkünk a témában:

    Sólyom beleszólt az MSZP–SZDSZ-tárgyalásba

    Sólyom László szerdán bejelentette, hogy az előrehozott választásokat tartja a legjobb megoldásnak a jelenlegi politikai helyzetben, és beszélt arról is, hogy a Gyurcsány Ferenc által javasolt konstruktív bizalmatlansági indítvány a legkevésbé demokratikus eszköz. A köztársasági elnök amellett, hogy szavaival alkotmányos kötelezettségének megfelelően a demokrácia felett őrködött, politikai üzenetet is megfogalmazott.

  • Ha nem sikerül megegyezni a szocialistákkal a miniszterelnök által megjelölt két héten belül, akkor készek megszavazni a parlament feloszlatását - mondta Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese a Független Hírügynökség szerint. A politikus kedden a Parlamentben még csütörtöki határidőről beszélt, a párt egy nappal korábban kialakított hivatalos álláspontjával egybecsengően.

  • Surányi György végtelenül megtisztelőnek és ugyanakkor, a felelősség miatt súlyosan nyomasztónak tartja, hogy neve szóba került a lehetséges miniszterelnök-jelöltek között. A Magyar Rádiónak Brüsszelben nyilatkozva azt mondta: a döntés nincs a kezében." Új választás nélkül, új keretek között a pártokhoz nem szorosan kötődő, noha nem szükségképpen egyenlő távolságra lévő válságkezelő kormány akkor lehet működőképes, ha bírja a parlamenti pártok eltérő hőfokú, de világos támogatását" - tette hozzá Surányi György. (FH)

  • Információink szerint már nemcsak a miniszterelnökről, de az egyéb
    tisztségekről, egyebek között a második legfontosabbnak tekinthető
    pénzügyminiszteri posztról is folynak egyeztetések. Úgy tudjuk, több
    komoly jelölt neve is felmerült, akit Surányi György miniszterelnökké
    választása esetén javasolna, illetve akiknek az MSZP frakcióban is
    lennének, különböző arányban támogatóik.

    Az egyik név Bokros Lajosé, a másik Heim Péteré. Utóbbi, az Indexnek is többször nyilatkozó közgazdász lapunk megkeresésére azt mondta: valóban beszélt  az elmúlt napokban Surányi Györggyel, de nem volt szó pénzügyminiszteri felkéréséről. Úgy véli, hogy a köztársasági elnök mai nyilatkozata után viszont nem is teheti meg egy önmagát hitelesnek megőrizni kívánó személy, hogy az alkotmányosság, a demokrácia működésének őrzője, az államfő által legkevésbé demokratikusnak mondott megoldáshoz adja a nevét.

  • cikkünk a témában:

    Szerdán nem fut újabb kört az MSZP–SZDSZ

    Az MSZP-frakció mindhárom jelöltet szereti, mondta Lendvai Ildikó az MSZP frakcióülése után, Gusztos már nem beszél csütörtökről.

    mszpfrak
  • A horvát és a magyar kormány együttes ülését addig nem tartják meg, amíg Magyarországnak nem lesz új miniszterelnöke - jelentette be Ivo Sanader horvát kormányfő. Sanader köszönetet mondott Gyurcsány Ferencnek a horvát NATO- és európai uniós csatlakozás felé vezető úton nyújtott "erőteljes és folytonos" támogatásért. (MTI)

  • Az SZDSZ-nek harmadszorra már igent kellene mondania a parlament feloszlatására - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke Nyíregyházán. A politikus emlékeztetett arra: az SZDSZ eddig kétszer mondott nemet az Országgyűlés feloszlatására. Közölte: hisz az ember tanulási képességében, így a szabad demokratákéban is, hogy az ország érdekében végre belássák az előrehozott választások szükségességét. (MTI)

  • Nem tartja szerencsésnek a köztársasági elnök érvelését az MDF, mert - mint írták - az államfőnek az a feladata, hogy árgus szemekkel figyelje, a pártok betartják-e alkotmányos kötelezettségeiket. A párt közleménye szerint a magyar alkotmány lehetőséget biztosít a konstruktív bizalmatlansági indítványra, amelyet Sólyom László úgy jellemzett, hogy "ez az az eszköz, az összes lehetséges technika közül, mely a legkevésbé demokratikus". (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Az SZDSZ már nem mond csütörtököt

    Az SZDSZ nem ért egyet Sólyom Lászlóval, aki előrehozott választást sürgetett. Fodor Gábor a párt ügyvivő testületének ülése után elmondta: Surányi György a megfelelő közös jelölt.

  • A Népszabadság tolmácsoltásában ismerte meg a magyar közvélemény a Kommerszant hétfői cikkét, amelyben Gyurcsány Ferenc lemondását elemezte. Az orsz lap szerint nem zárható ki, hogy Gyurcsány, távozása után - hasonlóan az Északi Áramlat mellett még kormányfőként lobbizó Gerhard Schröder német kancellárhoz - a Svájcban tavaly bejegyzett South Stream AG vállalat vezetői posztját kapná, amely mindeddig üres, miután az olasz kormányfői posztról távozó Romano Prodi visszautasította a Gazprom erre vonatkozó ajánlatát. A Népszabadság viszont arra nem tért ki, hogy a Kommerszant nem is a lemondást tette fel félkolumnás cikke főcímébe, hanem azt, hogy az általa tényként kezelt kijelentést, hogy Miniszterelnöki széket vesztett a Gazprom.

  • Az MSZP-frakció alapvetően támogatja az elnökség által javasolt kormányfőjelölteket, de többek szerint tovább kell folytatni a gondolkodást arról, ki lehet még alkalmas miniszterelnöknek. Az MTI úgy tudja, hogy a szocialisták nem tudják határidőnek tekinteni a SZDSZ által megszabott csütörtöki napot, ugyanakkor azt kérték a lehetséges jelöltektől, hogy a hét végéig jelezzék, vállalják-e a posztot.

    Minden eddiginél egyértelműbbé vált a frakcióülésen, hogy a szocialisták eldöntötték: el kell kerülni az előrehozott választást. E logika szerint a frakcióból azok is támogatni fogják az új miniszterelnököt - így akár Surányi Györgyöt is - akik nem szívesen látnák őt ebben a pozícióban. (MTI)

  • A Fidesz előrehozott választásra számít, értesült az Index. A legnagyobb ellenzéki párt úgy tudja, Surányi György nem vállalja a miniszterelnökséget. Mint ismeretes, a hét elején találkozott egymással Surányi és Orbán Viktor pártelnök.

    A Fidesznél eligazítást tartottak az előrehozott választásról a megyei elnököknek. A pártnál arra számítanak, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje egy előrehozott választáson Glatz Ferenc lesz.

  • cikkünk a témában:

    Az MSZP és az SZDSZ Surányira vár

    Sólyom László köztársasági elnök szerdai nyilatkozatában azt mondta, az előrehozott választásokat tartja a legjobb megoldásnak a jelenlegi politikai helyzetben, ami egy, a parlament többségének támogatását élvező miniszterelnök-jelölt nélkül elkerülhetetlen. Egyelőre úgy tűnik, Surányi György lehet az alkalmas jelölt, azt azonban még nem tudni, elvállalná-e a felkérést. Összefoglaló a szerdai eseményekről.

  • cikkünk a témában:

    Tökös pénzügyi szakembert akarnak kormányfőnek olvasóink

    Kedden több mint 24 ezer ember töltötte ki kérdőívünket, amelyben a miniszerelnök lemondásával kapcsolatos véleményekre, és az olvasók jövőképére voltunk kíváncsiak. Úgy tűnik, olvasóink rettenetesen örülnek Gyurcsány Ferenc távozásának, ugyanakkor meglepettek, és nem túl bizakodóak a szebb jövőt illetően. Szerintük a miniszterelnök lemondása örömteli, ám ravasz taktikai húzás. Kemény kezű, pénzügyi szakembert várnak a helyébe.

  • cikkünk a témában:

    Együtt számol újra a Reformszövetség és az SZDSZ

    A Reformszövetség – az SZDSZ közreműködésével – újraszámolja jó másfél hónapja bemutatott csomagját. A megszorítások iránya nem, mértéke viszont változhat: főleg a szociális juttatásokból faragnak le, az eredeti tervek szerint 355 milliárd forintot.

  • Vértes András, a szocialisták egyik miniszterelnök-jelöltje a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában csütörtökön úgy vélekedett, hogy Surányi György "kiváló szakember, mindenféle szempontból megfelel annak, amilyennek lennie kell egy miniszterelnöknek Magyarországon". A közgazdász szerint Surányi György elfogadja a felkérést. "Én abszolút támogatom abban, hogy miniszterelnök legyen" - fűzte hozzá a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke. (MTI)

  • Karsai József szocialista képviselő a mai Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában kijelentette: "A bankok ezekben az órákban teszik tönkre az egyetlen nyereséges ágazatot, a mezőgazdaságot. Ezek után mezőgazdászként én mondjam azt, hogy hurrá, alleluja, itt van az emberem, Surányi, aki tönkretesz minket?" Karsai diktátumnak tartja, hogy az SZDSZ a szocialisták három jelöltje közül egyedül Surányi Györgyöt támogatja.

  • cikkünk a témában:

    Milyen legyen az új kormányfő?

    Legyen jó válságmenedzser, esetleg legyenek víziói, kidolgozott programja, vagy jobb, ha csak nagyjából tudja, merre kellene navigálni a magyar gazdaságot és a költségvetést? Bírja az ütéseket, ne vesszen el a részletekben, merjen kockáztatni? Öt makrogazdasági elemzőt kérdeztünk arról, szerintük milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie annak a személynek, aki most bevállalja a miniszterelnöki posztot. Van, aki szerint bárki lehet, az IMF-megállapodás és a szocialista frakció úgyis megköti a kezét. A másik véglet a vélemények között az, amelyik szerint a leszerepelt elitből nem nagyon lehet kinézni azt, hogy egy olyan embert tesz a politika csúcsára, amely új pályára állítja a gazdaságot.