Ez a poszt a következő Percről percre része:

Így módosítják az új alkotmányt

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kereszténydemokraták frakcióvezetője szerint aki nem vesz részt az alkotmányozásban, az kizárja magát az új korszakból. Ez szerinte összesen két párt, akik közül az egyiknek nem volt véleménye, a másik tévedéseket fogalmazott meg felszólalásában. Ezután rátért lényegi mondandójára, szerinte életünket írott és iratlan törvények szabályozzák, iratlan például a természetjog, írott az alkotmány.

    Ezután arról beszélt, hogy mi került ki, és mi került be az alkotmányba. Kikerült például a családi szavazati jog, amiről maguk se gondolták, hogy benne maradhat. De volt értelme a vitának, mert szerinte ahogy öregszik az ország, úgy kampányolnak a pártok a nyugdíjasokra koncentrálva.

    Bekerül viszont a termőföld és a vízkészlet védelme. Bekerül a tényleges életfogytiglani is, amit Harrach "kegyetlen büntetésnek" nevezett, de még kegyetlenebb a bűn, amiért kiszabhatják. "Reményeink szerint ez olyan alkotmány lesz, amely a teljes nemzetnek, minden magyarnak az alkotmánya lesz" - fejezte ki reményeit zárásként.

    08
  • A kormánypártok képviselői nem jelentkeztek felszólalásra, így Kövér László Orbán Viktornak adta meg a szót. Ebből zavar adódott, mert Lázár János beszélne, de látszólag nem működik a gépe. Kövér végül mégis elfogadta Harrach Péter szóbeli jelentkezését.

  • Az LMP vezérszónoka, Schiffer András azzal jött, hogy a Fidesz programjában nem szerepelt az alkotmányozás, de a gazdaságpolitikai terveik sem voltak ismertek, pedig ezeket most "be akarják betonozni". "Az a kérdés, hogy 2014-ben lesz-e lehetőségük a magyar választóknak, hogy azt mondják, ebből a gazdaságpolitikából nem kérnek" - mondta, majd színjátéknak minősítette a kérdőíves konzultációt, aminek "semmi köze a részvételi demokráciához".

    "Mi akadályozza abban, hogy egy megerősítő népszavazásra bocsássák az alkotmányt?" - kérdezte. A Fidesz padsorai háborgásba kezdtek, mire Kövér László keményen rájuk szólt.

    Schiffer ezután arról beszélt, hogy a jövő nemzedékek jogait garantálni kell az alkotmányban. Üdvözölte az offshore-lovagok elleni fellépést, reméli, hogy a Magyar Posta offshore-lovagjai ellen is fellépnek majd. Az egyetemes közszolgáltatások garanciáját is hiányolja az alkotmányból, népszavazáshoz kötné a közművek privatizációját. Elnyomó büntetőpolitika helyett pedig a létező jogszabályok betartatására kéne törekedni.

    07
  • Wittner Mária ezt mondta többek között Horn Gyuláról a parlamentben: "már három éve ott kezelik és ott vergődik a Honvéd kórházban, mert képtelen meghalni".

    Az MSZP az Európai Szocialista Párthoz akar fordulni.

    A Fidesz-frakció sajtóosztálya már csütörtökön reagált: "Mi a tisztelet kultúrájának pártján vagyunk, de itt egy kegyetlen megtorlásba és diktatúrába torkolló szabadságharc túlélőinek egymás közötti vitájáról van szó. Ez is azt bizonyítja, hogy a múlt nagy vitái még mindig itt vannak közöttünk."

    Wittner Mária 56-os szabadságharcos hosszú ideig volt börtönben, éveket töltött siralomházban. Horn Gyula a forradalom után csatlakozott a megtorlásban részt vevő rendőri alakulathoz.

  • Másodikként a szocialisták elnöke, Mesterházy Attila reagált, indításként Wittner Mária Horn Gyulára vonatkozó szavait kifogásolta, Orbán véleményét kérte ki a kérdésben. Aztán leült.

  • Elsőként a jobbikos Balczó Zoltán reagál öt percben Orbán Viktor felszólalására. Az MSZP-nek és az LMP-nek címzett kiszólással kezdett, üdvözölte őket, hogy belátogattak a vitára. "A nemzeti konzultációnak az is célja lett volna, hogy a képviselőket kellő időben informálja" - vetette a Fidesz szemére azt, hogy csak most ismerték meg az eredményeket.

    Ugyanakkor szerinte a kérdőív túl kevés kérdést tárgyalt, például feltehették volna azt is kérdésként, hogy nem ért-e volna rá később tárgyalni az alkotmányt. Arra is rá kellett volna kérdezni, hogy az uniós jog valóban felette álljon-e az alkotmánynak. Javasolta volna kérdésnek azt is, hogy egyetértenek-e a népszavazások korlátozásával. Arra is rá kellett volna kérdezni, hogy a határon túliaknak is meg kéne adni a szavazójogot, mondta, bár végül megdicsérte a Fideszt, hogy mégsem, mert talán nem lett volna a válasz.

    Ugyanakkor az alaptörvényt népszavazással kellett volna elfogadtatni. Ezután azt vélelmezte, hogy az alkotmányt április 25-én, a Fidesz második fordulós győzelmének évfordulóján írja majd alá a köztársasági elnök.

    05
  • cikkünk a témában:

    Szűk marad az Alkotmánybíróság hatásköre

    A Fidesz frakcióvezetője bejelentette az új alkotmányról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokat. A javaslatok többsége szimbolikus jellegű, de van néhány, a közjogi intézményrendszert érintő is. Például az Alkotmánybíróság újra vizsgálhatna pénzügyi törvényeket, ha 50 százalék alá csökken az államadósság.

  • Orbán szerint az alkotmányozók különleges felelőssége, hogy minden magyar érdekét képviseljék, azokét is, akiket "választott képviselőik nem képviselnek". Felszólította a képviselőket, hogy minden magyar választót képviseljenek. Ezzel be is fejezte beszédét.

  • A magyar szigorú büntetőpolitikát akar, 94 százalék támogatta a tényleges életfogytiglani börtönbüntetés alkotmányba foglalását. "Alapvető és konkrét kérdéseket tettünk fel, és a válaszok kivételesen nagy egyetértést mutatnak" - összegezte a felmérés eredményét a miniszterelnök.

    "A magyarok a visszaküldött kérdőívekből kiolvashatóan felelősséget éreznek a jövő iránt, bele akarnak szólni annak alakításába, és egységesek abban, hogy milyen Magyarországon akarnak élni" - mondta.

    "Amikor mi, magyarok, nagy levegőt veszünk és belefogunk Magyarország átalakításába, egyet akarunk" - jelentette ki.

    Szerinte a nemzeti konzultációval garantált, hogy az új alkotmány Magyarország alktománya, "kivételesen erős alaptörvény lesz", mondta, gránitalaphoz hasonlítva azt. "Nincs más hátra, mint véghez vinni, amit az emberek akarnak. Mindazt, ami nincs benne a tervezetben, bele kell foglalni és mindazt, ami benne van, de az emberek nem akarják látni, ki kell venni belőle" - mondta, felszólítva a képviselőket, hogy maradéktalanul teljesítsék a kéréseket.

    Ezután köszönetet mondott Szili Katalinnak, amiért elkészítette alkotmánytervezetét, majd leszidta az ellenzék azon pártjait, akik nem vesznek részt az alkotmányozásban.

  • "Szinte egyhangú elvárás az, hogy ne lehessen az adófizetők pénzét offshore cégeken keresztül eltüntetni, ahogy az az elmúlt időszakban szinte gyakorlattá vált" - mondta Orbán, az első tapsot kivívva. Ezután arról beszélt, hogy a konzultáció alapján a nemzeti összetartozást, a határon túliak iránti felelősségvállalást is bele kell foglalni az alkotmányba, ahogy természeti értékeink védelmét is. "Jóformán nincs olyan, aki szerint nincs szükség a nemzeti vagyon, azon belül is a föld és a víz védelmére. A magyar föld nem eladó" - mondta, a második tapsért.

    04
  • Orbán a konzultáció nagy eredményének tartja, hogy nemzeti egyetértés alakult ki az országban. "A beérkezett kérdőívek bebizonyították, hogy sokkal több bennünk a közös, mint ami elválaszt minket" - mondta. A válaszadók 91 százaléka ért egyet abban, hogy a jogok mellett a kötelességeket is deklarálni kell az alkotmányban. Ahogy abban is 90 százalékban egyetértenek, hogy a legfontosabb értékek, például a család, illetve a jövő nemzedékek iránti aggodalom is bekerüljön az alkotmányba, ahogy az államadósság korlátozása is. A gyermekek után járó szavazati jogot viszont, bár Orbán támogatná, a nép nem.

  • Orbán szerint az országot az elmúlt húsz évben "szűk klikkek által kitervelt diktátumokkal" kormányozták, ilyen volt a hatályos alkotmány is, amiről nem kérték ki a nép véleményét. Most viszont a nép kifejezte, "ráadásul elsöprő erővel", hogy megújulást, változásokat akar. A kormány a jövőben is ki fog állni a nemzet akaratáért.

  • Hasonló nagyságrendű mozgalom nem volt Magyarországon az elmúlt húsz évben, mondta a konzultációról, amivel szerinte újjászületett a magyarok köztudata és öntudata. A magyarok ismét hisznek abban, hogy a saját kezükbe kell venni a sorsukat, mondta Orbán, aki szerint ez nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy a nép "demokratikus forradalmat" vigyen véghez. Beszélt a pénzügyi függetlenség visszazerzéséről és az új adórendszerről is. Szerinte a konzultációk adtak hitet ahhoz, hogy Magyarországnak új alkotmánya legyen.

  • Fontos ponthoz érkeztünk Magyarország megújulásában és az ehhez nélkülözhetetlen alkotmányozás folyamatában, kezdte beszédét Orbán Viktor. A kérdőíves konzultáció szerinte egy hosszú folyamat lezárása, egy népi kezdeményezés ér ma célba. A polgárok földet rengető akaratáról beszélt, illetve arról, hogy a nemzeti konzultáció, mint intézmény, hét éve keletkezett, amikor megfogalmazták a spekulánsokkal, a pénzarisztokratákkal és a hatalommal visszaélő politikusokkal szemben a nemzeti petíciót. Azóta sokmillió magyar vett részt nemzeti konzultációkban.

  • Bratinka József a rendszerváltó parlament MDF-es képviselője volt, 59 éves korában hunyt el.

  • A negyedik interpelláló az elempés Vágó Gábor lesz, akit az érdekel, hogy "miért nem indítják el a Széchenyi-tervben is szereplő energetikai épületfelújítási programot". A szocialista Varga Zoltán kérdésben sugallja, hogy a kormány "a korkedvezmény eltörlésével állítja vissza a költségvetési egyensúlyt", párttársa, Gúr Nándort pedig az érdekli, hogy miért nem költ többet a kormány közfoglalkoztatásra.

    A hetedik interpelláló, a jobbikos Kiss Sándor szerint az erdészeti hatóság biztosítja "a lopnivalót a nyírmihálydi fatolvajoknak". Amennyiben lesz idő nyolc interpellációra, párttársa, Ferenczi Gábor is felteheti kérdését, hogy a kormány szerint meg lehet-e élni a magyarországi bérekből.

  • Hétfő nem telhet el interpellációk nélkül, most sem maradhatnak el a kormányt zaklató kérdések, vagy helyzetbe hozó alákérdezések. Elsőként a szocialista Simon Gábor kérdez rá a szabadfelhasználású hitelekkel rendelkezők sorsára, utána a fideszes Balla Mihály kérdez alá Martonyi Jánosnak, hogy "milyen feladatai vannak a magyar diplomáciának a líbiai válság kezelésével kapcsoltaban". Harmadikként a jobbikos Szilágyi György a Sportkórház sorsáról érdeklődik majd.

  • Miniszterelnöki felszólalással kezdődik a parlament hétfői ülése, Orbán Viktor a nemzeti kérdőíves konzultáció eredményeit ismertetve bejelenti, hogy milyen módosításokat javasol a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatához. A miniszterelnök után párttársa, Román István Bessenyei Györgyre emlékezik majd, halála 200. évfordulóján. Az elempés Szilágy Péter az önkormányzatok jövőjéről beszél majd, a jobbikos Volner János pedig felteszi a kérdést, hogy a mostani Orbán-kormány miért nem képes megismételni az első Orbán-kormány gazdasági sikereit. A felszólalások sorát a szocialisták elnöke, Mesterházy Attila zárja, ő a szociális válsághelyzetről beszél majd.

  • Hétfőn, a napirend előtti felszólalások után, de még az interpellációk előtt lezárják a Fidesz-KDNP alaptörvény- és Szili Katalin alkotmányjavaslatának általános vitáját. Módosító indítványokat az általános vita lezárásáig, tehát kb. délután kettőig terjeszthetnek be. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában ismerteti, hogy a kérdőíves konzultáció alapján milyen módosításokat javasol, és Lázár János frakcióvezető is biztosan beterjeszt egy, az alkotmánybíróság jogköreit érintő módosítást. Azt pedig, hogy eddig mi történt, ezekben a cikkekben dolgoztuk fel:

    Ilyen alkotmányt akar a Fidesz

    Nagy spórolásra kötelezne az új alkotmány

    Világnézetileg nem semleges az új alkotmány

    Számos ponton változott az új alkotmánytervezet

    Hiába védett a magzat, nem szigorodik az abortusz

    Kilúgozzák az alkotmányból a népet

    Ezek itt jönnek-mennek, az alkotmány marad

    Odamondogatással indult az alkotmányozás

    85 százalék nem a gyerekek utáni szavazójogra

    A tanítás szabadságába is belepiszkálna a KDNP

    Mit sikerül Szilinek belobbizni az alkotmányba?

    Sólyom szerint súlyos visszalépés az új alkotmány

    Az életfogytiglan is bekerülhet az alkotmányba

  • Megtudjuk, mit módosítanak

    Hétfőn lezárul az alkotmányozás első szakasza, Orbán Viktor miniszterelnök pedig már azt ismerteti, miben módosítanák a tárgyalt alaptörvény-tervezetet. Egy technikai kérdés rendezésére is időt szakítanak.