Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Még mindig bajlódnak az árammal

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ketten szén-monoxid-mérgezést szenvedtek a hófúvásban veszteglő, járó motorú autójukban. Valószínűleg a hó eltömte a kipufogót, a gáz pedig bejutott az utastérbe. Mivel fáztak, nem szellőztettek. (hirado.hu)

  • A Deák Ferenc téren fotózták le, amint egyedül is kitartott a nemzeti ünnepen a cudar időben.

    Vágó Gábor a Deák téren telefonál
    Vágó Gábor a Deák téren telefonál
    Fotó: Facebook
  • Ha a hóban rekedt, ha bepöccinentené a traktort és segíten, vagy ha csak lefröcskölte hólével a 7-es busz, írja ki magából a Twitteren. Ha a #hohelyzet #hóhelyzet #havazas #havazás #téltábornok #teltabornok tagek bármelyikét használja, minden mondata megjelenik az Index2-n is. 142 karakter hírnév mindenkinek.

  • Több harckocsi és lánctalpas honvédségi jármű vesz részt a mentésben, olvasható a Magyar Honvédség Facebook-oldalán. A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár harckocsi-zászlóaljának VT-72 típusú harckocsi vontatója néhány órával ezelőtt indult el, hogy kimentsen a hó fogságából egy súlyosan beteg kisfiút. Egy T-72-es harckocsi a győri ipari parkba indult el, kettő pedig Kocs-Nagyigmánd-Komárom útvonalon a 13-as számú főúton próbálja meg kiszabadítani a hó fogságában rekedt autókat és az elakadt hókotrókat.

    A tatai alakulatnál még két lánctalpas készenlétben áll, amelyek várhatóan perceken belül elindulnak a Környe-Dad-Bokod-Pusztavám útvonalon, a hóátfúvásos utakon ragadt hóeltakarító járművek kimentésére. És ne feledkezzünk meg Hajmáskérről, ahonnan két lánctalpas több órányi előkészítés után most már tényleg elindul. (Videó: Pécsi Roland / Facebook)

  • Olvasónk, Hajdufi Péter segítséget kér:

    Sógornőmék 4 gyerekkel (9, 7, 7, 5 évesek) az M1-esen vannak a 69-es km-nél. Szemben, Budapest felé megy a forgalom. Jó lenne, ha valaki meg tudna állni, és legalább a gyerekeket elhozná Budapestre. Nem szeretnénk, ha még egy éjszakát ott kellene tölteniük. Telefon: +3630-579-1588

  • A kormányszóvivő is bajba jutott a rendkívüli időjárási helyzetben: tizenöt órát autózott, míg elérte úticélját. Giró-Szász András azt mondta: a hatóságok erőn felül teljesítenek. (inforadio.hu)

  • A bloggerek Orbánt hibáztatják, az MSZP szóvívéje capslockkal akad ki, a Telenor türelmet kér. Ez történik a közösségi médiában, ha az egész ország éppen a márciusi téllel küzd. Sok link az Index2-n.

  • A menekülteknek. „Tea, meleg étkezés, valamint zuhanyzási lehetőség biztosított” – írják a Facebookon.

  • Legalább százötven ember van jelenleg a budaörsi Tesco parkolójában, ahol a Vöröskereszt fogadja az autópályáról kiszabadított embereket. A parkolóban hatszáz autónak van hely, várhatóan ennyi autó érkezik majd ide az autópályáról. Hetven embert a közeli általános iskolában fognak elszállásolni, a főleg külföldi autósok ugyanis egyelőre nem tudnak továbbutazni. (A győri és a budaörsi mellett a tatabányai Tesco is kinyitott.)

  • Reggel döbbenetes látvány fogadta mindazokat az árusokat és vásárlókat, akik a havazás és a kellemetlen hideg ellenére kilátogattak a Zenta központjában lévő piacra. Az éjszaka folyamán ugyanis az egyik ostorfa kidőlt. Senki sem sérült meg, csak néhány árusító pult teteje ment tönkre. (Magyar Szó)

  • A Szántód és Tihany között közlekedő kompot péntek reggel ideiglenesen leállították, azt ígérve, újraindítják, amint azt az időjárás lehetővé teszi. Mivel csökkent a szélerősség Somogy megyében, és arra lehet számítani, hogy az utakon is beindulhat lassan a forgalom, pénteken 14 órától újra közlekedik a balatoni kompjárat. (MTI)

  • Öt osztrák hókotró áll készenlétben a nickelsdorfi határátkelőnél, hogy segítsen a magyar hatóságoknak. Arra várnak, hogy a magyar mentésirányítástól utasítást kapjanak. Egy elöl haladó hókotró az osztrák Vöröskereszt konvoja előtt tisztította meg az utat. A 30-40 autóból álló konvoj étellel, itallal, meleg takaróval segítené a hidegben rekedt autósokat.

  • Gyurcsány is aggódik, Szanyi Tibor beleszart a ventillátorba, Orbán meg Brüsszelben. A hadsereg már az utakon, a nép viszont magán segít a Google Mapsen. Közösségi információk, segítségkérés, és önkéntesek az Index2-n.

  • A Telenornál akadozik a szolgáltatás több megyében a havazás miatt.

    "A rendkívüli időjárás miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Hajdú-Bihar megyében és Dél-Dunántúlon szórványosan a szolgáltatás akadozásával találkozhattok. A jelenség oka a tegnap este óta tartó rendkívüli havazás, de legfőképpen az áramszolgáltatás kimaradása okoz gondot a térségben. A bázisállomásokat áramkimaradás esetén saját tartalék akkumulátoraik látják el árammal, de ezek kapacitása is véges" - írják a Facebookon.

    "Szakembereink a lehetőségekhez mérten járják az érintett területet és aggregátorokkal biztosítják az áramellátást, amíg a térségi áramszolgáltató (a vis major helyzet miatt) ezt nem tudja biztosítani. Sajnos vannak olyan bázisállomások, amelyek nem megközelíthetőek vagy hatóságilag elzárt területen vannak, ezek forgalmát a környező állomások veszik át az érintett időszakban. Szíves megértéseteket kérjük, és bízunk benne, hogy a hálózati optimalizálásoknak köszönhetően fennakadás nélkül eléritek a térségben (és a térségből) szeretteiteket, barátaitokat, ezen dolgozunk" - teszi hozzá a mobilszolgáltató közleményében.

  • cikkünk a témában:

    Ausztriába indultak, Ácsig jutottak

    Nóra és barátai csütörtökön kora délután indultak síelni. Végül összetolt székeken éjszakáztak.

  • Kádár Pál ezredes, a Magyar Honvédség műveleti csoportjának vezetője fél háromkor sajtótájékoztatót tart „a Magyar Honvédség szerepvállalásáról az országban kialakult rendkívüli időjárási helyzet kapcsán”. (MTI)

  • Egy kis család, két pici gyerekkel (1 és 4 éves), továbbra is egy helyben vesztegel az M1-en Budapestről-Győrre a 98-100 km között, most már 20 órája, és most már nagyon éhesek. Ha valaki a közelben van, és egy kicsit is tud segíteni, vagy tud infót a hírekben elhangzott 20 melegedő buszról, keresse meg őket. Szürke Toyota Corolla. Tel: +36 30 657 8091

  • Telnek a percek és az órák. A hajmáskéri bázison délelőtt kezdték el előkészíteni a honvédség két lánctalpasát, hogy bevethessék őket. A következő hír arról szólt, hogy nagy hófal áll előttük, de készülnek. Aztán a következő arról, hogy már előmelegítik őket. Most már negyed három van és itt a következő hír a honvedelem.hu-ról. Nagyon drukkolunk:

    Kiszabadultak a hóból a hajmáskéri bázison lévő lánctalpasok, amelyek a tervek szerint fél háromkor a 8-as főúton indulnak el Várpalotára és ott várják meg a tovább pontos parancsokat – tudtuk meg Szausev Xéniától, az MH BHK kommunikációs főelőadójától .

  • Szanyi Tibor harcol a gazdákkal, Orbánt szidják a bloggerek, a belügyminisztérium csak sms-eket küld, a közösség viszont magától kírzisközpontokat állít fel a Google Mapsen. Ez történik az Index2-n.

  • Sziasztok! Lesütök pizzákat! Megkérhetnék valakit, akinek terepjárója van, és vállalja az utat, hogy kiszállítja a rászorulóknak az M1-es, M7-es autópályára! Cím: 11. ker Karolina 17. Tel. + 36 70 416 53 29.

  • A fapados busztársaság sehova nem indít ma buszokat. A mai napra érvényes jegyeket másik napira váltják, vagy pedig visszavásárolják, írják honlapjukon.

  • A jármű a 63-as főút és M7-es között állt meg. Itt lehet segíteni a vezetőnek: +3630-530-1275

  • A Magyar Vöröskereszt csütörtök óta Baranya, Fejér, Veszprém, Komárom-Esztergom, Budapest, Pest, Borsod, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben nyújtott segítséget. A humanitárius szervezet közel száz munkatársa és önkéntese vesz részt az akcióban.

    havazas pazmand
    Fotó: Vöröskereszt
  • Az Együtt 2014 lefújta az ünnepséget, a sportbalesetet szenvedett Bajnai Gordon háromkor beszéd helyett virágot helyez majd el a Petőfi-szobornál. A közösségi politikai eseményekre kiéhezett kollégánk arra járt, sok rendőrt látott már most, de civilt egyet sem, ami nem csoda, mert irreális tüntetőidő van, erős a szél, a Váci utca olyan üres, mintha hétfő hajnal lenne.

  • Kalauz járja végig az álló vonatokat: aki teheti, ne utazzon. Egyméteres hóátfúvások vannak a Budapest–Tatabánya–Győr–Szombathely szakaszon, az érkező mozdony azon a vonaton van, ami már 5 órás késéssel jön. Aki mégis marad, az vegyen élelmet és folyadékot. Előreláthatólag 3 órakor indulhat az eredetileg 10:10-es Savaria IC.

  • Szany Tibor válaszolt a posztunkra, amiben megírtuk, hogy ugyan ő a Facebookon az uniós támogatásból vett traktorokkal emberek segítségére siető gazdákat hiányolja ebben a helyzetben, de a gazdák közül igenis sokan segítenek az utakon. Van, aki még a Twitteren is megosztotta a telefonszámát, hogy a Balaton környékén bárkinek segít, aki bajba jutott, pedig nem sok magyar gazda szokott twittelgetni, csiripelni, privizni meg retweetelni.

    Szanyi Tibor válaszolt a posztunkra, levelét változtatás nélkül közöljük.

    Kedves Zoltán!

    Értem, hogy szeretnéd felspannolni az írásaidat, de az se lenne baj, ha a szapulásom helyett körül néznél! Katasztrófahelyzetekben a távoli USA-tól kezdve a szomszédos Ausztriáig mindenütt a gazdák a nehéz napok hősei. Nem zárom ki, hogy Magyarországon is akadnak most ilyen hősök, de akkor tudósíts róluk! Én azt tettem szóvá, hogy nem látni azt a több ezer méregdrága erőgépet, amelyek szinte mindegyikét masszív közösségi támogatások révén vettek a gazdák. Ha most a felhívásomat követően mégis többen "nyeregbe pattannak", akkor valami jó történhet. Ez valószínűleg többet ér, mint az ellenzéki politikusok indexes ekézése. Üdv., Szanyi Tibor

  • Az időjárás késő délelőttig lehetetlenné tette a mentőhelikopterek bevetését. Jelenleg a helikopteres mentés három légibázison korlátozott bevethetőséggel ugyan, de már működik, a gépek bekapcsolódtak a bajbajutottak mentésébe, közölte az Országos Mentőszolgálat.

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén jelenleg ötvenkét településen részben nincs áramszolgáltatás. A 38-as főút forgalmát a rendőrség folyamatosan ellenőrzi, a teherforgalmat korlátozzák. (police.hu)

  • Az Országos Mentőszolgálat készenlétbe helyezte a Tömeges Baleseti Egységeket, behívta a szabadnapos orvosokat, mentőtiszteket és minden megyében szolgálatba állított mentőorvosi kocsit. Az OMSZ-nél is gondot jelent, hogy sok dolgozó nem tudott bemenni munkahelyére, emiatt a korábbi ügyeletesek szolgálatát 24 órásra hosszabbították meg, írta Győrfy Pál szóvivő. A rendkívüli helyzet miatt korlátozták a halasztható, kórházak közötti mentőszállításokat. A mentők több megközelíthetetlen helyre gyalog mennek, néhol kilométereken át. A betegek szállítására szükség esetén a vonatokat is használják mentőápolói kísérettel. Az Országos Mentőszolgálat tevékenységét a főigazgató a Markó utcai központból személyesen irányítja.

  • Egyedül a nyugati határszél maradt hó nélkül. A Duna-Tisza közén 15-20 centis hóréteg alakult ki az éjjel, keleten 10-20 centi hullott. A Dunántúlról kevesebb adat van, de több helyen mértek 20-30 centis értékeket. A szél által épített buckák ennél jóval magasabbak. (Időkép)