2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália
Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Még mindig bajlódnak az árammal

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Most éppen előmelegítik a hajmáskéri bázison a honvédség két lánctalpas járművét. Várhatóan fél óra múlva tudnak elindulni, mondta telefonon a Bakony Harckiképző Központ kommunikációs tisztje. A két lánctalpas a várpalotai Tesco parkolójába megy majd és ott vár további parancsra. Csak elindulnának már végre. Folyamatosan követjük a harcjárművek felvonulását.

  • A kifutójukra dőlt fán keresztül kiszökött a Nyíregyházi Állatparkból harminc pávián péntekre virradó éjjel. Az állatokat sikerült befogni, egyiknek sem esett baja. Tíz tölgyfa dőlt ki a park harminchektáros területén, éd néhány összetörte a kerítéseket. A parkot övező Sóstói-erdőbe szökő páviánokat fél óra után sikerült megtalálniuk a gondozóknak. Az ijedt, fáradt, és fázó állatokat ételes vödreik segítségével becsalták a fűtött kifutókba. (MTI)

  • Feloldották a lezárást a 47-es főúton Köröstarcsa és Körösladány között, mind a két sávban lehet közlekedni. Korábban egy közlekedési baleset miatt rendeltek el útzárat, egy kisteherautó és egy személyautó ütközött frontálisan, négyen könnyebben megsérültek. (MTI)

  • A rendkívüli időjárás nem jött váratlanul! Jogos kérdés, miért tehetetlen a kormány? - tette fel maga a kérdést Szekeres Imre a Facebookon. Majd korábbi szakminiszterként értékeli is a katonaság munkáját, nem kerülve meg aktuálpolitikai kérdéseket sem: "Korábban a Honvédség azonnal cselekedett! Azzal, hogy a katasztrófák elleni fellépés feladatát elvették tőle; azzal, hogy koncepciós perekben próbálták tekintélyét rombolni, azt érték el, hogy nincs, aki mentse az embereket!"

  • A kelet-szlovákiai áramszolgáltató szerint 19 ezer lakásban nincs áram. A legtöbb problémát a nagymihályi és a rozsnyói járásban észlelték, de akadtak gondok Eperjesen és a Szepességben is. (Új Szó Online)

  • Több napra elegendő gyógyszer és kötszer van a Veszprém megyei kórházban, mondta Rácz Jenő főigazgató, akinek épp most kellett leadnia jelentését a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnek (GYEMSZI). A gondot inkább az jelenti, hogy több ápoló és asszisztens nem tudott bemenni dolgozni. Az ellátást ezért úgy tudják megoldani, hogy az éjszakai ügyeletesek tovább dolgoznak, illetve Veszprémből rendelnek be szabadságon lévő dolgozókat. Azokat a betegeket nem engedik haza, akik biztosan nem tudnának hazajutni.

  • A HungarySOS által létrehozott közösségi térképen lehet például keresni szálláshelyet vagy megtudni, hogy ki szorul segítségre. Érdemes azért óvatosan nézelődni, mert bárki szerkesztheti, így az információk nem biztos, hogy pontosak.


    Hóhelyzet, közösségi vészhelyzetkezelés nagyobb térképen való megjelenítése

    A szerkesztésre az alábbi szabályok vonatkoznak:

    • Csak akkor tegyél jelzést, ha pontos az információ
    • Segítségnyújtásnál, felajánlásnál: pontos hely, mobilszám, kontakt
    • SOS-nél: Ismert a helyszín, a bajba jutott személye, mobilszáma, hogy pontosan mit kell segíteni
    • Ahol nincs pontos infó, azt töröljük, hogy ne foglalják a helyet azoktól, ahol van pontos információ és lehet segíteni. Ha időközben lett, természetesen tedd vissza.
    • Piros jel = SOS, segítségre van szüksége

    - Zöld = Segítséget tud adni, felajánlás

  • Szanyi Tibor beleszarik a ventillátorba, a bloggerek a kormányt vádolják, a traktorosok a Twitteren keresik, hogy kit menthetnek meg. Mindez az Index2-n éppen.

  • Főleg Komárom és Csallóköz környékén rossz a helyzet – írja az ujszo.com. A főbb szlovákiai utakról itt látható egy térkép. A legkritikusabb utak a rózsaszínnel jelöltek, ezek a lezárt utak. A piros utak jéggel, a fehérek hóval borítottak.

  • Miután járhatatlan volt a 8-as út, egy bokatöréses és egy fejsérült embert ideiglenesen a várpalotai kórházba tudtak csak vinni a mentők, mondta a kórház ügyeletes orvosa. Csütörtökön egy idős nőt is be kellett fogadniuk. A buszok nem mentek vidékre, 60 ember rekedt a városban, közülül egy idős nőnek hasi panaszai voltak, így a kórházba került megfigyelésre.

  • Tegnap éjjel óta megduplázódott a jelzett rendkívüli események száma a katasztrófavédelem honlapján lévő térképen, már kettőről is tudnak:

  • Nincs velük gyerek, csupa bátor férfi.

    Miutan faszat aludtunk az 1-es uton ejjel, reggel kiastuk magunkat, es azota Gonyu vonzaskorzeteben probalunk utat talalni Budapest fele. Tok kilatastalan, minden ut le van zarva. Most alltunk meg az M1 feletti feluljaron, ahonnan mindket iranyban 1-1 km szuz tundra lathato. Hokotrot az elmult 24 oraban nem lattunk egyet sem, bizonyara ellenutemben mozgunk. Illetve allunk. A ho egyebkent atlagosan 3 cm mely, a szel miatt keletkezo meteres pupok okozzak a gondot, foleg azert, mert nem tolja el oket egy nagy sarga unimog. Ahogy kiteszi a labat a miniszterelnok az orszagbol, megall az elet.

  • Több, egyelőre nem megerősített forrás szeirnt is a Facebook londoni irodájában dolgozó magyarok elérték, hogy a vészhelyzetre való tekintettel a közösségi site a Magyarországról érkező posztok esetében időlegese feloldja a megosztási korlátozásokat, vagyis egy ideig egy posztot egy adott ember bárhányszor megoszthat, nem jár érte letiltás.

  • Pintér: Emberemlékezet óta nem volt ilyen idő

    A rendkívüli időjárási viszonyoknak köszönhetően három halálos baleset történt az utakon az elmúlt 24 órában, 5466 jármű akadt el, 160 település maradt áramellátás nélkül, 57 település megközelíthetetlen, öt vasútvonal vált járhatatlanná. Pintér Sándor belügyminiszter elégedett a katasztrófavédők munkájával, az állampolgárok fegyelmezetlenségével viszont már kevésbé. Az osztrák kormány hómarókat ajánlott fel Magyarországnak.

  • A Fővárosi- és a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatszáz autó szükségparkolását szervezte meg a budaörsi Tescónál. Ezer ember ellátásáról kellett gondoskodni, akik meleg teát, ásványvizet és szendvicset kaptak. Ott vannak a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Közép Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület önkéntesei is. A megrekedt autósokat négy nyelven nyelven tájékoztatták az utak állapotáról és az időjárás alakulásáról, írta a Kisdi Máté, a fővárosi katasztrófavédelem szóvivője.

  • Az Index2-n a Facebookon, Twitteren talált beszámolókból, képekből válogatunk, és bele lehet olvasni a közösségi site-okon segítséget ajánlók és mentést keresők beszélgetésébe.

  • A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) versenybizottsága úgy döntött, hogy elhalasztja az NB I hétvégi 20., és az NB II 18. fordulóját. Az MLSZ honlapja szerint a testület pénteken határozott valamennyi találkozó elhalasztásáról. A mérkőzések új időpontjait a bizottság fogja kitűzni. (MTI)

  • Olvasónk szerint tanácstalanság uralkodik a székesfehérvári vasútállomáson:

    A váróterem hangosbemondójában senki sem tájékoztatja a várakozó kb. 300-400 embert, hogy a vonatok közlekednek, kizárólag a peronon működő gyenge minőségű hangszórókban hangzik el utolsó pillanatban az információ, hogy „a vonat azonnal indul”. A kíváncsiskodó utasok kinéznek néha a peronra ahol fúj a szél és nagyon hideg van, és ha szerencséjük van, pont elkapják a vonatot, amire órák óta várnak, de az emberek többsége, pláne gyerekekkel, nem kockáztatja az ülő/állóhelyét a meleg váróteremben.

  • Sokat vártunk arra, hogy mégis melyik magyar politikus lesz az, aki nagy lendületből, nekifutásból csinál hülyét magából ebben a kiélezett helyzetben. Török Zsolt, az MSZP szóvívője egy ideig versenyben volt, hiszen a kormány lemondását követelte capslockkal üvöltve és még Tél tábornokot is megvádolta, hogy Orbán embere. És akkor jött Szanyi Tibor, bebötyögte, hogy facebook.com, a monitor elé tolta a ventillátort, aztán lehúzta a nadrágját és jól beleszart a forgólapátok közé.

    Szerintem minden faluban van néhány EU-ajándékba kapott traktor a gazdáknál... Vagy azzal csak tünetni lehet járni?

    Amúgy a 13. kerületben nem robog el tíz percenként egy-egy traktor Szanyi Tibor ablaka alatt, de azért igenis vannak gazdák, akik már jó ideje mentik a hóban rekedt embereket, a Twitteren például hajnali negyed háromkor élesedett ez az üzenet:

    itt egy segítség gazdálkodótól: Traktor beizzítva, Balatonlelle környékén! Bátran hívjon: 20/ 383 57 75!

  • A fővárosi fő- és tömegközlekedési útvonalak járhatóak, bár a hideg és a hóátfúvások miatt kisebb késésekre kell számítani, írta Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Az áram-, a víz- és a gázszolgáltatás folyamatos. Az elmúlt 24 órában tíz olyan esethez riasztották a tűzoltókat, ahol a hó súlya alatt vagy az erős szél miatt fa dőlt ki. A XII. kerületben autóra, kerítésre és felső vezetékre dőlt öles fa, a XI. kerületben az Etele úton három autóban tettek kárt a lezuhanó ágak. 240 tűzoltó teljesít naponta szolgálatot. A főváros egyik autódaruja folyamatosan autóbuszokat, teherautókat ment, igyekszik megszüntetni az útakadályokat.

  • Olvasónk írta, hogy Sárszentmihályon ragadt egy ismerősének az apja, akinek sürgősen inzulin kellene, de nem tudja, honnan lehetne neki szerezni. Aki tud neki segíteni, hívja ezt a számot: +3630-830-2121.

  • Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. közleménye szerint számukra is sok gondot okozott a tél,  Bodrogköz és Taktaköz térségében jelenleg közel 60.000 lakos van ellátás nélkül. A tartóoszlopok az orkán erejű szél miatt több helyen kitörtek, vezetékek szakadtak le. Várhatóan még a nap folyamán sikerül több településen helyreállítani a szolgáltatást, írják.

  • Olvasónk Brémában kapott SMS-t a Belügyminisztériumtól. Attila szerint nem túl hatékony, hogy 24 órával a baj kezdete után nem helyfüggő, hanem általános értesítést küldenek.

  • Murauban és környékén szárazak az utak, a sípályákon süt a nap. A felvonókon arról beszélnek a magyarok, hogy ismerőseik, rokonaik közül egy csomóan nem értek ki, mert elakadtak az autópályán. A panziósok is csalódottak, mert emiatt félház van.

  • Egyelőre a hajmáskéri bázison készítik fel a honvédség két lánctalpas járművét, de még nem tudtak elindulni az egy méteres hófal miatt, közölte a Bakony Harckiképző Központ kommunikációs tisztje. A lánctalpasok majd a nyolcas út felől közelítik meg Várpalotát. A honvédség két Ural teherautója közben folyamatosan részt vesz a mentésben.

  • „Csala és Fehérvár között áll egy autó, ülnek benne, és már alig látszik ki az autó a hóból, ha valaki tudna gyorsan menni a segítségükre, azt életmentő lenne” – írta egy olvasó. Mesterházy Attila MSZP-elnök egyébként azt kérte, hogy „aki teheti, legyen segítségére a mentésben résztvevőknek, katonáknak, rendőröknek, mentősöknek”.

  • Gábor bár nem ült autóban a napokban, mégis most, ebédelés közben kapott sms-t a belügyminisztériumtól, hogy segítenek neki.

  • A magyar társszervezet kérésére az Osztrák Vöröskereszt várhatóan útnak indít egy konvojt Magyarországra, hogy segítsen az elakadt autósoknak – mondta Gerry Foitik, az Osztrák Vöröskereszt országos bevetési parancsnoka. „Előkészítünk egy akciót, hogy segítsünk az autósoknak, akik az M1-es autópálya Győr és, ha jól tudom, Tatabánya közötti szakaszán akadtak el” – mondta. Becslése szerint egy-másfél órával dél után indulhatnak az autók. Munkatársaik meleg teát, élelmiszert és természetesen elsősegély-ellátáshoz szükséges eszközöket visznek magukkal. Foitik szerint kb. 30-40 járművet tudnak útnak indítani, és remélik, hogy az osztrák autópálya-kezelő is ad egy hóekét. (MTI)