Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Verőcén az oldalsó vízbetörés egyelőre elhárítva, közel 50 önkéntessel, helyi teherautósok segítségével raktuk-vittük egész nap a homokzsákokat - a tűzoltók előbb a zsákolásnál is jelen voltak, később a lakosoknak segédkeztek. Eddig még jó, de mindenki attól tart, hogy ha Budapestet eléri az ár, a szűkebb keresztmetszet miatt vissza tudja majd duzzasztani a folyót, így elhúzódik az apadás. Ez főleg Kismaroson és Nagymaroson lenne kellemetlen.

    - jelenti a zsákolásból Zirig Árpi.

  • A margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában tartott sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester bejelentette, hogy a jelenlegi számítások szerint Budapestet nem fenyegeti katasztrófa, még 3-4 centit emelkedhet a vízszint. Tarlós szerint az árhullám levonulása felgyorsult, és rövidebb lesz a tetőzés.

    HUS 2753
    Fotó: Huszti István
  • Tarlós bízik benne, hogy nem lesz szükség a csepeli szennyvíztisztító leállítására. Ha ez mégis megtörténik, a szennyvíz a tisztítás első, fizikai fázisa után, vegyi és biológiai tisztítás nélkül ömlik majd a Dunába, amiért a fővárosnak komoly környezetszennyezés bírságot kell fizetnie.

    HUS 2825
    A margitszigeti uszoda is víz alattFotó: Huszti István
  • A fővárosi katasztófavédelem közleménye szerint ha Budapesten kitelepítésre lesz szükség, akkor a rászorulók elhelyezéséről elsősorban a helyszínhez legközelebb eső kijelölt befogadó helyeken gondoskodnak a Helyi Védelmi Bizottságok. "A Hungexpo területén létrehozott befogadó állomás használatára kizárólag azonnali, nagy tömegeket érintő kitelepítés esetén kerül sor, amire reményeink szerint nem lesz szükség" - írják.

  • Vasárnap délután 5 órakor kezdődik meg annak a körülbelül kétszáz, Szigetmonostor horányi részében élő embernek a kitelepítése, akinek a házát megközelítette a Duna, miután a folyó vize átbukott egy magasparton - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője. A kitelepítetteknek Szigetmonostoron biztosítanak befogadóhelyet. A katasztrófavédelem segítséget nyújt azoknak, akik úgy döntenek, hogy önként hamarabb elmennek, illetve nem a befogadóhelyre kívánnak távozni - tette hozzá a szóvivő. (MTI)

  • Hány centi még?

    Hány centi még?
  • Nyilván ezért vetik be most ők is az Árvíz-Attraction-párost – megfejelve a cseppet sem elcsépelt Schwarzkopf-szlogennel.

    A teljes élményért kattintson!
    A teljes élményért kattintson!
    Fotó: Facebook
  • Az alkatrészek időben érkeznek és a kész kocsik kiszállításával sincs gond, de a dolgozók közlekedése már nem megoldható az árvízi híd és útlezárások miatt, ezért hétfőn nem indul újra a termelés az esztergomi autógyárban - tájékoztatta a Nol.hu-t a Magyar Suzuki szóvivője, Ruska Viktória. Különösen a párkányi híd lezárása érinti érzékenyen a gyárat, hiszen Szlovákiából is járnak át munkások a magyarországi telephelyre. A lap szerint a 3100 dolgozó később pótolja majd a kieső napi 740 autót, a termelés újraindítása a dunai árhullámtól függ.

  • Ingyen utazhatnak az árvíz elleni védekezésben részt vevők a BKK járatain, az összes fővárosi és agglomerációs buszon, trolin, metrón, héven és a fogaskerekűn is. Tarlós István utasítására vasárnap négy órától nem kell fizetniük azoknak, akik részt veszenk a mentési munkálatokban, és van sárga színű, katasztrófa-védelmi karszalagjuk. Az ellenőrnek a karszalagot kell bemutatni. A változásról a főpolgármester közleménye szerint kiértesítették a BKK diszpécserei az összes jegyellenőrt, bejárati ellenőrzést végző őrt és azoknak a járműveknek a vezetőit, amiken elsőajtós felszállási rend van.

  • Az Elbán levonuló árhullám miatt döntött így vasárnap az árvízi védekezést irányító stáb. A Szász-Anhalt tartományi főváros térségében 40 kilométer hosszúságú szakaszon tetőzik az árhullám, több napon keresztül rendkívüli megterhelésnek teszi ki a várost védő gátakat, ezért a folyóparthoz közeli negyedek lakosságát elővigyázatosságból evakuálják. A több mint 200 ezer lakosú városban 2800 ezer embert már korábban biztonságba helyeztek. (MTI)

  • A főpolgármester utasítást adott erre. Egyelőre nem tudni, meddig lesz így, az utasítás visszavonásig érvényes.

  • Egy százhalombattai ház pinceszinten lévő garázsának vízvezetékén feltört a Duna, majd a víz elárasztotta az egész házat, illetve az óvárosi, Hajós utcát is, de azóta megfogták. Úgynevezett kazettás-zsilipes módszerrel kiegyenlítették a vízszintet, majd homokzsákokkal körberakták a házat, ahonnan a lakók még időben ki tudtak jutni. (MTI)

  • Dél körül Újmohács településről vittek biztonságos helyre egy 61 éves egyedülálló férfit a Mohácsi Rendőrkapitányság járőrei. A férfi a település porondi részén, egy egy lábon álló nyaralóban lakott, amelynek környékét elöntötte a Duna. Telefonon kért segítséget, a vízirendőrök hajóval hozták ki. Most az önkormányzat által biztosított ideiglenes szálláshelyen van, írja a police.hu.

  • Délután fél négytől újból lezárták ideiglenesen a jármű-és a gyalogosforgalom elől is a II. kerületi Bem rakpartot a Margit híd és a Lánchíd közötti szakaszon, közölte a BRFK. A hatóság azt kéri, hogy az érintett területet kerüljék el.

  • Az ORFK közlése szerint Szigetmonostor-Horányban a Nagyduna  sétány, Szentendrei út, Csalogány utca, Tücsök utca és Nefelejcs utca által határolt területet biztonsági okból kiürítik. Jelenleg hangosbeszélőnszólítják fel az állampolgárokat a távozásra: rendőrök járják végig az utcákat. A kiürítés este 6 körül befejeződik, ekkor a rendőrség ennek a területnek is átveszi az őrzését.

  • Az Adony keleti részén lévő hétvégi házas övezetet megelőzésképp már péntek délután kiürítették, de szombat délután a járőrök észrevették, hogy az egyik házban egy férfi áll az ablaknál. Miután észrevette a rendőröket, lehúzta a fejét. A rendőrök az önkormányzat munkatársaival közösen csónakkal tértek vissza az épülethez, amelyet már 120 centiméter magasságban vett körbe az áradó víz. Az 50 éves férfi, akinek egyébként állandó lakása van Ercsiben, elmondta, hogy azért bújt el, mert egész egyszerűen nem akarta elhagyni az épületet. "A járőrök és az önkormányzat munkatársai végül szép szóval rábeszélték" a távozásra, áll a Fejér megyei rendőrség közleményében. Miután összeszedte a legfontosabbakat, egy adonyi önkormányzati épületben helyezték el.

  • Az ORFK közleménye szerint változatlanul 2 ezer rendőr dolgozik a gátakon, és további 3600 rendőr lát el a nap 24 órájában rendészeti feladatokat. Az árvízi védekezés ideje alatt eddig sehol nem történt rendkívüli vagy kiemelkedő kriminális esemény, leszámítva az almásfüzitői homokzsáklopást, de ott is hamar elfogta a tetteseket a rendőrség. Garamvölgyi László szóvivő felhívta  a figyelmet:  a veszélyhelyzetben, illetve közveszély helyszínén (az árvíz is ilyen) elkövetett bűncselekményeket a Btk. súlyosabban bünteti. Egy vagyon elleni bűncselekmény miatt akár 10 év börtön is kiszabható.

  • Az ORFK közölte, hogy a kitelepített területeket változatlanul őrzi a rendőrség. Folyamatos a bűnmegelőzési járőrözés, így Győrújfalut a nap 24 órájában 223 rendőr vigyázza, Pilismarótot 15. Arra is felkészültek, hogy ha további kitelepítésekre kerül sor, ugyanilyen biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe.

  • Az elterelések, forgalmi akadályok miatt a BRFK Közlekedésrendészet teljes állománya szolgálatban van és marad, amíg szükséges – közölte az ORFK. A közlekedésrendészeti feladatokat kifejezetten a holnapi munkanap függvényében tervezik, tehát, hogy az árvíz miatt korlátozások ellenére mindenki eljusson a munkába.

    A Dunai Vizirendészeti kapitányság teljes személyi- és hajóállománya is szolgálatban van, őket a Készenléti Rendőrségtől 3 hajóval erősítették meg, illetve ugyancsak innen 8 búvárt is a különböző védekezési helyszínekre vezényeltek. 4 rendőrségi helikopter és szolgálatban áll, közülük kettő (egy MD 500-as és egy MI 2-es) folyamatos felderítési tevékenységet végez a folyó kritikus szakaszain.

  • A katasztrófavédelem közlése szerint Százhalombattán a Hajós utcánál a csatorna mellett feltört a Dunából származó víz, a védekezést kazettás körülkerítéssel végzik. Hét lakót ki kellett telepíteni. A csónakházat is kiürítették, és száz táborozó gyermeket másutt helyeztek el.

  • Olvasónk jelezte, hogy Budán, a Bem rakparton az útpályára állított buszok ellenére a víz oldalnyomása miatt megrepedt a HÉV alagútjának a födéme. A BKK sajtóirodája megerősítette a hírt, de egyelőre semmi konkrétumot nem tudtak közölni.

  • A katasztrófavédelem összesítése szerint a Duna áradása miatt kora délutánig 34 településről 1348 embert kellett kitelepíteni, 44 utat zártak le, a védekezésben nagyjából 15 ezren vesznek részt, és eddig már több mint 3 millió homokzsákot használtak fel.

    HUS 2769
    Fotó: Huszti István
  • Állomás

    Aktuális vízállás (cm) június 09. 07:00

    Mértékadó tetőzés magassága (cm)

    Mértékadó tetőzés időpontja

    Eddigi leg-nagyobb vízszint (cm)

    A legnagyobb vízszint éve

    Nagybajcs

    843

    907 cm**

    jún. 7. 21:00-tól jún. 8. 05:00-ig

    872

    2002

    Komárom

    831

    845 cm

    jún. 8. 17:00-23:00

    802

    2002

    Esztergom

    811

    -

    813 cm

    jún. 9.
    04-07.

    771

    2002

    Nagymaros

    750

    tetőzés közeli

    -

    745±10 cm

    jún. 9.

    714

    2006

    Budapest

    889

    885±10 cm

    június 9. este

    860

    2006

    Dunaújváros

    730

    750±15 cm

    június 10. napközben

    742

    1965

    Dunaföldvár

    688

    710±15 cm

    június 10. késő este

    703

    1965

    Paks

    849

    880±20 cm

    június 11.

    872

    1965

    Dombori

    866

    900±20 cm

    június 11.

    894

    1965

    Baja

    912

    970±25 cm

    június 12.

    976

    1965

    Mohács

    866

    950±25 cm

    június 13.

    984

    1965

  • Már érkeznek Horányból a kitelepítettek a szigetmonostori általános iskolába, ahol szállás, meleg étel, matrac, ivóvíz, kenyér és lelkisegély-szolgálat várja őket - számolt be az Indexnek a helyszínről Gilicze Réka, Református Szertetszolgálat szóvivője. A krízisintervenciós csoport a katasztrófavédelemmel együtt dolgozik, tizenöt munkatárs várja azt a körülbelül ötven kitelepített személyt, akiket elszállásolnak. A többi horányi inkább családtagoknál helyezkednek el a kitelepítés idejére. A szóvivő szerint az emberek teljesen nyugodtan várnak, inkább ismerkedés megy, nincs kétségbeesés, abban bíznak h csak óvintézkedésben van részük.

    DSC 0447
    Megérkeztek az első kitelepítettek a szigetmonostori általános iskolábaFotó: Bődey János
  • A korábbi tájékoztatást pontosítva a BKK sajtóirodáján közölték: nem tudják, mi a helyzet a terjedő hírek szerint megrepedt Bem rakparti HÉV-födémmel. Mint mondják, csak arra utaltak, hogy ők is látták a hírt a Facebook-on.

  • Az Árvíz 2013 Összefogás csoport az eddig használt interaktív térképhez egy teljes alkalmazást készített. A beágyazott térképen kívül táblázatos formában is megjelenítik a tudnivalókat, és a felhasználok az alkalmazáson keresztül egyenesen hozzájuk küldhetnek információt az infók feltöltése gomb segítségével.


    Árvíz 2013 Összefogás - a térkép nagyobb méretben.

  • A Budapesti Közlekedési Köpont jelezte, hogy a közösségi médiában terjedő hír, miszerint megrepedt a budai HÉV Bem-rakpart alatt futó alagútjának a födémje, teljes mértékben alaptalan. Ezt a hírt korábban a sajtóiroda megerősítette, aztán kiderült, hogy félreértésről van szó: ők is csak a Facebook-hírt látták.

  • A 12-es főút Verőce és Kismaros közötti szakaszán az út egyik oldalát lezárták: a forgalmat rendőrök irányítják. csak szakaszosan engedik át az autókat. Verőce központjában buzgárok és vízátfolyások lassítják a forgalmat, az autók lépésben haladnak.

  • A főpolgármester a margitszigeti sajtótájékoztatóján kijelentette: mindenkit lebeszél arról, hogy megmártózzon a Dunában, egy fürdés szinte biztos halállal jár.

    HUS 2810
    Tarlós István a Duna által elárasztott Hajós Alfréd Nemzeti SportuszodábanFotó: Huszti István
  • Még mindig korlátozza a rendőrség a bejutást a kiürített Győrújfalura. A községbe csak azok léphetnek be, akik részt vesznek a védekezésben, vagy a lakcímkártyájukon ez a település szerepel. A helybélieket az ellenőrző-áteresztő pontokon regisztrálják, és a településen egy órát tartózkodhatnak. Ha túllépik az egy órát, a rendészeti feladatokat ellátó erők a keresésükre indulnak, figyelmeztet a rendőrség.