Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egyébként a csaknem 20 ezer magyarországi önkéntes tűzoltó közül is több ezren vesznek részt a védekezésben. Az 1200 hazai tűzoltó egyesületből csaknem félezernek van megállapodása a hivatásos tűzoltósággal, így megfelelő felkészültséggel és technikával rendelkeznek – mondta Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnök.

  • Élelmiszeradományokat vár Győrben a Máltai Szeretetszolgálat az Amadé utca 1 szám alatti irodában. A máltaiak naponta több alkalommal ötezer, a gátakon dolgozó ember ellátásáról gondoskodnak. A védelmi vonalon dolgozó embereknek forró teát, kávét, szendvicseket szállítanak. A teajáratok Dunaszentpáltól Komáromon át a Margit-szigetig húzódó vonalon több mint harminc helyszínen naponta három, éjszaka két-három alkalommal visznek enni és innivalót. Budapesten háromszor nyolcórás műszakokban dolgoznak a szendvicsek elkészítésében és kiosztásában közreműködő önkéntesek, de a következő napokban jelentkező segítőket már csak tartalék listára tudja venni a karitatív szervezet. Az ő munkájukra a helyzet súlyosbodása esetén, vagy napokkal később számítanak. A Győr és Komárom térségében, valamint a főváros alatti szakaszokon végzendő munkákra továbbra is lehet jelentkezni az arviz@maltai.hu e-mail címen.

  • Rohamcsónakkal az árvízi Dunán

    (Honvédelmi Minisztérium)

  • A révkomáromi körzeti hivatal rendkívüli helyzetet hirdetett. A Duna reggel nyolckor meghaladta a 2002-es rekordértéket, és tovább emelkedik. A tetőzést holnap estére várják. (Új Szó Online)

  • Akár egy hétig is eltarthat a védekezés, amelynek során nem a gátak magasságáért, hanem azok állékonyságáért folyik a verseny, mondta Áder János köztársasági elnök.

  • A Duna vízállása jelenleg 4 centiméterrel magasabb az ottani szakaszon mért legnagyobb értéknél. A folyó most 805 centiméteren áll.

  • A BKK ma délben lezárja a H5-ös HÉV Margit hídi alagúti szakaszát. A szerelvények Békásmegyerről és Szentendréről csak a Margit híd budai hídfőig, a felszíni állomásig közlekednek és onnan indulnak vissza. A Margit hídi alagúti szakasz lezárásakor a H5-ös HÉV vonalán a Szentlélek tér és a Batthyány tér között pótlóbuszokat indítanak. (BKK)

  • „A magyar miniszterelnök túlbuzgón mozgósít az árvíz ellen. A német vagy az osztrák kormányfő elégedjen meg azzal, hogy megtekintették az elöntött területeket és ígérjenek azonnali segélyeket. Orbán Viktor viszont gyakorlatilag főnöki feladattá tette az ár elleni harcot. Gondoskodó módon már kedden veszélyhelyzetet hirdetett, szerdán részt vett egy árvízvédelmi hadműveleten, csütörtökön sajtóértekezletet tartott az árvízvédelmi hatóságnál. A tévében esténként gumicsizmában vagy terepjárón látható – ellenőrző úton. A válság azonban egyre kitolódik, a tetőzés késik. A hatalom nyilvánvalóan el akarja kerülni a március 15-i havazás kapcsán elkövetett hibákat, amelyek sokat ártottak hírnevének″ – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

  • A Duna Tolna megyei szakaszán elsősorban a nyílt ártéri területeken kell védekezni az árvíz ellen, Bátán kritikus helyzetre lehet számítani. A község ártéren fekvő részéből nagy valószínűséggel ötvenhárom embert kell kitelepíteni a napokban. (MTI)

  • Reggeli bejelentése szerint Orbán Viktor elrendelte, hogy a védekezési feladatok irányítását a vezényelt katasztrófavédelmi tisztek vegyék át a polgármesterektől. Orbán szerint a polgármesterek egyébként kiválóan teljesítettek. Őket  ezért továbbra is bevonják a munkába.

  • Hétfő este 895 centiméteren tetőzik Budapesten a Duna, a hibahatár plusz-mínusz 5 centi, mondta ma reggeli sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester. A nagybajcsi adatok alapján tudták mostanra elég pontosan kiszámítani, mikor és milyen magasságban lesz a tetőzés. Tarlós kijelentette, hogy a fővárost – beleértve a Római-partot és a Margitszigetet is – 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni.

  • A Frankfurter Allgemeine Zeitung, a Washington Post, a Kronen Zeitung és a Die Presse is foglalkozik az almásfüzitői mérgezőhulladék-tároló helyzetével. Utóbbi idézi a helyi polgármestert, aki szerint az ottani gát nyilvánvalóan állja a próbát, így visszautasította a környezetvédők állításait, mármint hogy nagy lenne a veszély. Mint mondta, a zöldek közleménye jelentős nyugtalanságot váltott ki a lakosság körében. Szigetvári Zsolt a magyarországi Greenpeace-től szintén úgy vélekedett, hogy igazából nem fenyegeti veszély a lerakót. Szerinte aggályok azonban így is vannak, mert a föld alatt a káros anyagok utat találhatnak a Dunába.

    1. ábra. Almásfüzitõ geomorfológiai térképe (Szerkesztette: VICZIÁN ISTVÁN). – 1 = alacsonyártér; 2 = magasártér; 3 = II/a. terasz; 4 = II/b. terasz; 5 = vörösiszap-zagytározó; 6 = futóhomokkal megemelt felszín; 7 = futóhomok formák; 8 = deflációs mélyedés; 9 = mesterségesen feltöltött terület;10 = lejtõ; 11 = település; 12 = vasút; 13 = közút; 14 = gát
    1. ábra. Almásfüzitõ geomorfológiai térképe (Szerkesztette: VICZIÁN ISTVÁN). – 1 = alacsonyártér; 2 = magasártér; 3 = II/a. terasz; 4 = II/b. terasz; 5 = vörösiszap-zagytározó; 6 = futóhomokkal megemelt felszín; 7 = futóhomok formák; 8 = deflációs mélyedés; 9 = mesterségesen feltöltött terület;10 = lejtõ; 11 = település; 12 = vasút; 13 = közút; 14 = gát
  • A katasztrófavédelmi főigazgatóság elkészült a kitelepítési tervvel, közölte a főpolgármester. A terv 55 ezer emberre vonatkozik, benne van a Csillaghegy három mélyebb fekvésű területe, valamint a Pók utcai lakótelep és a békásmegyei lakótelep egy-egy kisebb része. A katasztrófavédelemnek megvan az összes érintett címe, de egyelőre nem tudni, mikor fogják kiértesíteni őket. Erre vonatkozó kérdésünkre az volt a válasz, hogy majd „a kellő időben”.

  • Tarlós beszélt a hárosi horgásztelepről is, ahonnan már költöztettek ki embereket. Ott kétszáz ember lakik, harmincan kérték kitelepítésüket, de Tarlós szerint úgy tűnik, hogy ez a terület most még védhető. Ami nem védhető, az a Dagály strand. Ezt ma bezárták, várhatóan elönti az ár.

  • Gréczy Zsolt facebook-bejegyzésében írott példája találó. 1838-ban elöntötte a jeges ár Pest-Budát, Wesselényi Miklós báró pedig csónakba szállt és mentette az embereket. Visszamenőleg „az árvízi hajósként” gondolunk rá, nem pedig úgy, mint egy exhibicionista főrendre, aki a sajtóhír és a társasági népszerűség kedvéért vette kezébe a lapátot ahelyett, hogy beszédet mondott volna az árvízveszélyről a felső táblán.

    – idézi a Demokratikus Koalíció (DK) Facebook-csoportja a cikket, mely pedig egy Gréczy Zsolt-bejegyzésre utal, ahol Gyurcsány Ferenc fegyverhordozója a gátakon a fotósoknak pózoló politikusokat veszi védelmébe.

  • Több olvasónk jelezte, hogy a regisztráció után ezt a levelet küldték nekik:

    Tisztelt Önkéntes!

    A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság köszönettel vette regisztrációját a Margitsziget árvízvédelmi munkájára. A továbbiakban már az Önkéntesek bevonása nélkül a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos állománya folytatja a védekezési munkálatokat.

    Segítő szándékukat köszönjük.

    FKI

  • Győrujfaluban éjszakáztunk, és ma csak nehezen jutottunk vissza a gáthoz, mert a területen már önkénteseket és civilket nem is fogadnak. Mindenki csak saját felelősségére tartózkodhat itt, mert a gát eléggé át van ázva, mindenhol cuppog a sár, és még mindig vannak buzgárok. Párhuzamosan négy katonai helikopter szállítja ide a földet. Ma sokkal többen dolgoznak a gáton mint tegnap. A Mosoni-Dunánál csütörtökön a töltést magasították, amikor a föld egy nagyobb szakaszon lecsúszott. Ezt azóta nagyrészt helyreállították, de a töltés egyelőre laza.

    tumblr mo0oa2IlEN1s2cex2o1 500
    Fotó: szaboze / Index via Instagram
  • cikkünk a témában: SzBF

    Mennyi pénzünk van az árvíz ellen?

    Az árvíz simán kerülhet annyiba, mint a rezsicsökkentés. Ha nagy a baj, mélyen a zsebünkbe nyúlunk, és lázasan gátakat építünk, majd évekig senkit nem érdekel az ügy. Pedig 1000 milliárdot spórolhatnánk. Jenei Miklós cikke

  • A Dunán levonuló árhullám miatt Baja környékén több helyen szünetelni fog az áramszolgáltatás - jelentette be az EDF-Démász. A szolgáltató közleménye szerint várhatóan Hartán a Duna-szigeti ingatlanokat, Foktő, Meszes, Sükösd, Ósükösd térségét, Érsekcsanádon a Révcsárda, valamint a Duna menti ingatlanok töltés és a vízpart közötti részét érinti a korlátozás. A Duna várhatóan elönti Baján a Méhész-fok, a Dunafürdő, a Nagy-Pandúr sziget és a Petőfi sziget környékét, a szeremlei vadászházat, Dunafalván a Duna menti zártkerteket, Újmohácson pedig a vízparti ingatlanokat, emiatt az ár levonulásáig azokon a területeken sem lesz áram. (MTI)

  • Most kaptuk a jó hírt Loppert Dánieltől, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetőjétől:

    A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. felszólította a kivitelező Aranyhegy Konzorciumot, hogy a Budapest, Északi Vasúti Duna híd–Pilisvörösvár közötti szakaszon zajló vasútfelújítás miatt az Aquincumi vasúti hídnál, a szentendrei úton kialakított forgalomterelést és sebességkorlátozást azonnali hatállyal szüntesse meg. A bontási munkálatokat a vállalkozó már megkezdte, délutánra minden sáv újra járható lesz.

    Az árvíz levonulásával a terelés a vasúti vonalszakasz átépítése miatt újra életbe lép.

  • Akárhogy is próbálják tömöríteni a tegnap megcsúszott gátat Győrujfalunál, az továbbra is süllyed, mondták el a helyszínen a vízügyesek. A szervezettség ma jobbnak tűnik mint tegnap. Vannak már toitoi-vécék, de ételosztó sátor még nincs.

  • Győrujfalunál több civillel találkoztunk, akik arra panaszkodtak, hogy önkéntesként szeretnének segíteni, de nem fogadják őket, miközben a gáton dolgozók egy része már hulla fáradt. Az önkéntesek nagyrészt zsákokat töltenek meg homokkal. Nem látni, hogy ha őket hazaküldik, kik fogják átvenni az ő munkájukat.

    filter
    Fotó: szaboze / Index via Instagram
  • Olvasónk, Noémi hívta fel a figyelmet erre a grafikonra>>>

  • A Nemzeti Összefogás Bankszámlájára lehet utalni az árvízi védekezést segítő pénzadományokat:

    Belföldről: 11711711-22222222

    Külföldről, vagy más hazai pénzintézettől devizában történő utalás esetén:

    IBAN bankszámlaszáma: HU45 1171 1711 2222 2222 0000 0000

    Kedvezményezett számla neve: Nemzeti Összefogás Vonala

    SWIFT azonosító (BIC): OTPVHUHB

    Név: OTP Bank Nyrt.

  • Időzíteni tudni kell. Épp most esett be a postaládánkba az Új Széchenyi Terv által támogatott Múltunk és jövőnk a víz! elnevezésű szemléletformáló kampány sajtóanyaga:

    Az ország valamennyi régiójából számos középiskola és több tízezer diák vett részt a Nemzeti Környezetügyi Intézet Múltunk és jövőnk a víz! című szemléletformáló, interaktív ismeretszerzésre ösztönző kampányában és a VÍZKVÍZ vetélkedőjében. A kampány (...) célja volt a hazai természeti és felhasználói vízbázisok értékeinek bemutatása, megszerettetése, a megóvásukhoz fontos társadalmi attitűd bemutatása, erősítése.

    Na és mit nyerhettek a szorgalmas diákok a játékon?

    A KVÍZ játék nyertesei a hazai nemzeti parkok vizes élőhelyeihez szervezett osztálykiránduláson vehetnek részt.

    És még fokozni is lehet: a víznézés egyéni nyertese egy győri diák lett.

  • "Gátlástalan bűnöző elemek" hat szivattyút loptak el Neszmélyen az éjszaka, mondta Vágó Sebestyén jobbikos országgyűlési képviselő a Jobbik Facebook-oldalán látható videón. Állítása szerint a helyiek ezért a gárdisták segítségét kérték. Megkérdeztük a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságot erről, de ők árvízvédelmi szivattyúk eltulajdonításáról nem kaptak bejelentést. A rendőrség közlése szerint Neszmély közelében, a 10. számú főút 72-es kilométerszelvényében egy működésképtelen Honda aggregátort loptak el, amelynek az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság a tulajdonosa. A lopást pénteken reggel ötkor jelentették be. Ebben az ügyben a Tatai Rendőrkapitányság folytat eljárást.

  • A 2-es metró holnap reggeltől nem áll meg a Batthyány téren, csak áthalad. A HÉV ma déltől csak a Margit hídig szállít utasokat. (Főpolgármesteri Hivatal)

  • bár ez tipikusan az a fordulat, ami után gyorsan keresztet vet az ember. Mindenesetre a köztársasági elnök szokásához híven most sem a kicsattanó hurráoptimizmust testesíti meg, és ez így jó. Itt lehet elolvasni, hogy mit mondott még Áder János.

  • Baján tegnap tették közzé a felhívást. Az önkéntesek munkájára elsősorban fél 9 és 17 óra között számítanak, lapátot, kesztyűt vinni kell. A +36 79 886 311-es telefonszámon vagy a városháza 43. számú irodájában lehet jelentkezni. (baon.hu)