Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Komáromnál 3 centimétert apadt a Duna az elmúlt órákban, az Országos Műszaki Irányító Törzs legutolsó mérése szerint vasárnap 5 órakor 842 centiméter volt a vízszint, 3 centiméterrel alacsonyabb a szombat 23 órai 845 centis tetőzésnél. Nagybajcsnál a szombat hajnali 907 centiméteres tetőzés óta már 869 centiméterre esett a Duna vízszintje. A vasárnap 4 órai adatok szerint Esztergomnál 813 centimétert mutatott a vízmérce, 3 centiméterrel kevesebbet, mint egy órával korábban, és egy centiméterrel kevesebbet a szombat 23 órainál. (MTI)

  • cikkünk a témában: HH

    Közlekedési káosz vasárnap Budapesten

    A főpolgármester utasítására több helyen korlátozzák a közlekedést, és módosítják a tömegközlekedést vasárnap az árvízi védekezés miatt. Mindenkit arra kérnek, hogy az autója helyett válassza a közösségi közlekedés járműveit, amiket a főbb vonalakon a sűrített menetrenddel közlekednek, bár tömegközlekedni sem lesz egyszerű. Nézze meg, merre, hány méter.

  • Táton két nap alatt közel két kilométernyi gát készült el gépi munkával, tízezer köbméter, agyagtartalmú talaj beépítésével - mondta a polgármester. A védmű végleges kialakításánál 150 katona és 30 logisztikai munkatárs, valamint vízügyi szakemberek is dolgoztak. A munkában a helyi lakosok is részt vettek, a fizikai munka mellett élelmezték résztvevőket. A polgármester tájékoztatása szerint az árvízi hírek akkor érték el a községet, amikor a vízügyi igazgatóság beruházásában, EU-s támogatással megkezdődött az Únyi- és a Kenyérmezei-patak visszaduzzasztó hatása elleni töltések építése.(MTI)

  • A rendkívüli dunai árhullám tetőzése jelenleg Komárom alatt jár. Az OMIT előrejelzési számításai szerint  Budapesten június 9-én az esti órákban a budapesti vízmérce 895 cm-es vízállásának közelében fog bekövetkezni a tetőzés. Az árhullám szintje Budapest felett mindenhol meghaladta a valaha mért legmagasabb vízállás értékét és várhatóan Budapest alatt is lesznek majd olyan szakaszok, ahol megdől a valaha mért legmagasabb vízállás. Nagymarosnál már tetőznie kéne a Dunának, de még mindig nő a vízszint, jelenleg 750 centinél tartanak, a tetőzést 745±10 cm-re becsülték, az eddigi legnagyobb vízszint 714 cm volt. A víz által körülzárt Kisorosziban vasárnap délre várják a legmagasabb vízszintet 886 centiméternél. A polgármester elmondta, hogy az önkormányzati gátak tartanak, bár szivárgásokat több helyen észleltek, de ezeket tudják kezelni.

  • Meghosszabbítja a parlament a dunai árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi esztergomi sajtótájékoztatóján. "Most kell még minden erőnket összeszedni" - mondta. A hét elején kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szólva közölte: a budapesti árvíz levonulásához hét-nyolc napra lesz szükség, ami azt jelenti, hogy június 17-18-án apadhat 650 centiméter alá a Duna vízszintje, és hagyhatja el a víz a rakpartokat.

    Orbán Viktor elmondta, ezért egyeztetett Rogán Antallal, a Fidesz frakcióvezetőjével, hogy a veszélyhelyzet-meghosszabbításhoz szükséges parlamenti döntést készítsék elő, és azt hétfőn hagyja jóvá az Országgyűlés. A keddi kormányülésen pedig döntenek arról, hogy a Budapest alatti folyószakaszokra kell-e veszélyhelyzetet elrendelni. (MTI)

  • Ismét betört a Duna a nagymarosi Váci utcába, ahol a víz három-négy házat kerített körbe, a lakókat kimenekítették - közölte Petrovics László polgármester vasárnap reggel. A vízbetörés a Váci út és a Csillag utca kereszteződésénél történt. A vízzel körbevett házak közül egyet szivattyúzással tehermentesítettek, a többiből kiköltözték a lakókat. Egy idős asszony hajnalban akkor észlelte a bajt, amikor már ingatlanja falainál állt a víz, őt az egyik rokonához vitték el. A vízbetörés helyét körbezsákolták, míg az utcák szélén megjelenő buzgároknál 70-90 centiméter magas ellennyomó medencéket alakítottak ki.

    Az előrejelzések szerint Nagymarosnál már tetőznie kellett volna a Dunának, ám a folyó tovább árad, most 750 centiméternél tart, és nem tudni, mekkora magasságnál áll meg.

    Nagymaroson szombatra virradóra szintén a Váci úton tört be a víz, megdőlt az egyik kerítés. Az utcából akkor 30 embert kellett kimenekíteni.(MTI)

  • A Budapest Fővárosi Védelmi Bizottság legfrissebb közleménye szerint a Duna a Római-parton és a Margitszigeten is elérte a homokzsákokat, de szombatról vasárnapra virradó éjjel egyik helyről sem jelentettek hibát vagy gátszakadást. „Csurgások, szivárgások előfordultak a mentett oldalon, de ezek nem veszélyeztetik a gát műszaki állapotát.” A Margitszigeten 4000 méter, a Római-parton 3600 méter hosszú a védvonal, mindkét helyszínen állandó járőrszolgálat ellenőrzi a gát állapotát.

  • A Mosoni-Duna vízszintje a szombat délutáni tetőzés óta már csaknem húsz centimétert csökkent – mondta Nagy Imre Attila. A polgármester szerint ennél nagyobb mértékű visszahúzódás nem is lenne jó, mert jelentősen növelné a suvadás veszélyét. Így is folyamatosak az átfolyások, a buzgárok, de a gátrendszer – melyet bordázással támasztottak meg - kitart. Nagy Imre Attila azt mondta, hogy csak akkor vehetnek majd egy mély lélegzetet, ha már 150-160 centit apadt a Duna.

  • Olvasónk beszámolója szerint lassan eléri a gátakat a víz a Pók utcában is

  • A Margitszigeten és a Római-parton emelt védművekhez 904 000 homokzsákot, 9322 köbméter homokot és 7400 négyzetméter fóliát használtak fel.

    A védekezésben 976-an vettek részt, ebből 723 hivatásos állományú (a katasztrófavédelem, a katonaság és a rendőrség állományából), 27 fő önkéntes tűzoltó és polgárőr, a vízügy munkatársai, a lakossági önkéntesek és karitatív szervek munkatársai összesen 226-an voltak.

    A budapesti kerületekből eddig 215 embert telepítettek ki. A III. kerületből 46, a IV. kerületből 40, a XIII. kerületből 97, a IX. kerületből 2, a XXI. kerületből pedig 30 ember kényszerült otthona elhagyására.

  • Süttő megvédéséhez 40 fő önkéntesre van szüksége azonnal a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelemnek. Kérik, aki tud menjen. Szivattyúra is szükség van. A településen a dunai védelmi vonalon a katasztrófavédelem helyi megbízottainál jelentkezzenek, előtte kérek jelzés az induló létszámot a 06703890148 vagy 06308740181 számon.

  • Verőcén a falu nagy része továbbra is biztonságban és szárazon van, az Ybl MIklós által tervezett támfalrendszer működik, igaz, a jelenlegi vízállás magasabb, mint az általa számolt, így a folyóparti kertekbe néhány centi bejutott. Komolyabb problémák ott vannak, ahol kevesen számítottak rá: a Vác felöli oldalon az utolsó két utcát - Dunasor és Váczi Mihály utca - elöntötte a folyó. A legmélyebb helyeken bejutott a házakba, itt körülbelül térdig ér. A falu főutcája, az Árpád út keleti oldala a Losonci utcáig továbbra is víz alatt van - Verőcén a Duna még nem tetőzött.

    - jelenti Árpi Verőcéről, és nemsokára képeket is küld.

  • A Duna tetőzése vasárnap 18:00 és 24:00 óra között várható a budapesti szakaszán - pontosította az időpontot Kisdi Márk Máté, a katasztrófavédelem szóvivője.

    A budapesti árvíz levonulásához hét-nyolc napra lesz szükség, ami azt jelenti, hogy június 17-18-án apadhat 650 centiméter alá a Duna vízszintje, és hagyhatja el a víz a rakpartokat.

  • Önkénteseket várnak Leányfalura a CBA parkolójába a 11-es útra a Határ Csárdához vagy az Útonálló Vendéglőhöz homokzsákot tölteni, gátat építeni. További információ Hock Adrienn 06707713468

  • a teljes vonalon. A BKK köszöni az utasok türelmét. Egy körülbelül egy órával ezelőtti baleset miatt a Lehel tér és a Róbert Károly körút között csak villamospótló buszok jártak, mostanra helyreállt a forgalom.

  • A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 2013. június 9. 6.00 órai összesítése alapján országosan 162 kilométernyi közúton van érvényben teljes vagy félpályás útlezárás. Pest megyében 20, Komárom-Esztergom megyében 19, Győr-Moson-Sopron megyében 5, Bács-Kiskun és Fejér megyében 4-4, míg Tolna megyében 1 útszakaszon van teljes útzár. 15 helyszínen van félpályás korlátozás vagy útszűkület. A közlekedők az 1-es, 2-es, 6-os, 10-es, 11-es, 12-es, 14-es, 111-es és 117-es főutakon számíthatnak jelenleg jelentősebb korlátozásokra. Kisoroszi, Dömös és Pilismarót település továbbra sem közelíthető meg országos közúton. Társaságunk ezért továbbra is arra kéri a közlekedőket, hogy a dunai árvízzel érintett térségekbe csak akkor induljanak el, ha ott laknak vagy a védekezési munkákban vesznek részt. A reggel 9-es friss adatokat itt lehet átnézni.

  • Néhány utcát elöntött a víz, kollégánk most indul zsákokat pakolni a szomszédba.

  • Szobnál vasárnap reggel 6 órakor 732 centiméteres rekordvízállásnál tetőzött a Duna. A település független polgármestere, Remitzky Zoltán elmondta, hogy elég erős a gát a településen, így reményeik szerint váratlan esemény már nem lesz. (MTI)

  • Szombaton bejelentették, hogy az MTVA a Neo FM helyén elindítja az Árvíz FM-et. Találtunk egy listát arról, hogy hol lehet fogni a rádiót. A tervek szerint 30 napig sugároz majd, a műsorokat a közmédia munkatársai gyártják, a közmédia híreire épülnek.

    296265 402116996568259 1124739104 n
  • cikkünk a témában:

    Serena cipője segít az árvízkárosultakon

    A Magyar Olimpiai Bizottság emiatt jótékonysági árverést szervez, ehhez gyűjtenek ereklyéket teniszlegendáktól. Néhány perccel a női döntő után Imison felvette a kapcsolatot a WTA illetékeseivel és este fél kilenckor átadta a cipőt. A licitálás idejéről és feltételeiről később döntenek.

  • Tarlós István főpolgármester egyeztetett a vasárnapi budapesti futóverseny szervezőivel és azt kérte: a Duna magas vízállására és az árvíz miatti forgalomkorlátozásokra tekintettel a főútvonalak további korlátozásától tekintsenek el. A szervezők ezt elfogadták, így csak a Városligetben rendezik meg a K&H futóversenyt. A versenyzők a Dózsa György utat és az Andrássy utat az eredeti tervekkel ellentétben nem fogják használni, így azok zárására holnap nem kerül sor. Íme a BKK aktuális tájékoztatója a futóverseny miatti korlátozásokról.

  • Hat megyében huszonnyolc településről 1200 embert telepítettek ki, őket önkormányzati befogadóhelyen és lakásokban, valamint rokonoknál helyezték el. Öt megyében, huszonnégy településrészen, összesen 1783 ingatlanban nincs áram – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

    A fővárosban eddig 215 embert kellett kitelepíteni, közülük 46-ot a III., negyvenet a IV., 97-et a XIII., kettőt a IX., harmincat pedig a XXI. kerületből.

  • Dunakanyarba tartó kollégánk beszámolója szerint a 11-es út szentendrei bevezető szakaszán, a pomázi kereszteződésnél a rendőrök csak azt engedik be a városba, aki lakcímkártyával tudja igazolni, hogy oda valósi. A város határában az ellenőrzés komoly torlódást okoz, a városba beérve pedig sok az úton a  vízátfolyás, de ez csak lassítja a közlekedést.

  • Rövid helyzetjelentés az izraeli tengerpartról: A nagy aranyhal kifogva. :-) Egy kívánság már megvolt, kettő még hátravan. :-) Utána pedig vidám halászléfőzés. ;-)

    946502 662437830438654 503143142 n
    Fotó: Dániel Péter / Facebook
  • Orbán Viktor reggeli sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy "a jelentésekből az olvasható ki, hogy Szőnyt tartani tudjuk", a kórházat sem kell kitelepíteni. A kritikus pontok közé tartozik a pilismaróti üdülőövezet, ahol nagy erőkkel védekeznek, de reményeik szerint ezt a területet is meg tudják védeni - mondta. Tájékoztatott arról is, hogy Dunabogdányban nyírségiek és székelyföldiek segítik a munkálatokat. Nehéz küzdelmet kell folytatni a következő egy-két napban, de Nagymaros is megvédhető - vélte. Győr-Moson-Sopron megyéből csütörtökön, Komáromból pedig pénteken lehet átvezényelni máshová az árvízvédelmi erőket. (MTI)

  • Budán az útlezárások miatt nagyon nehéz a közlekedés, kérik, hogy autóval kerüljék el a térséget, illetve használják a közösségi közlekedést. A BKK térképe a kerülésről:

  • Az ATV külön kis cikkben számolt be róla, hogy a 11-es úton egy tűzoltó a csatorna stábja láttán odaszólt a társainak, hogy "megjöttek a zsidók", akik ezen "jót derültek". A vicces kedvű tűzoltó ezután azt is bejelentette, hogy könnyít magán, és lehugyozza a zsidókat.

    Ha ez nem lett volna elég, az ATV munkatársait Szigetszentmiklóson is kellemetlenség érte: egy fiatal munkatársnőjüknek egy férfi azt mondta: "az a szerencséje, hogy rendőri biztosítással jött forgatni, máskülönben rosszul járna". Hogy a férfit a gáton felhalmozódott tesztoszteron, vagy valami más körülmény késztette a többértelmű beszólásra az sajnos nem derült ki.

  • Negyedik napja van bevetésen a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet és a HUSZÁR Önkéntes Katasztrófavédelmi Mentőszervezet. Vasárnap kora hajnalban Győrből Pilismarótra mentek át, a dolguk az, hogy homokzsákokkal erősítsek meg a települést körbevevő depóniát. A katasztrófavédelem közleménye szerint a feladatot nehezíti, hogy a magas vízállás miatt mellesnadrágban kénytelenek dolgozni. A HUNOR és a HUSZÁR együtt dolgozik a honvédség és a rendőrség erőivel, a BKK szakembereivel és a BKV önkénteseivel.

  • Szentendrén és Leányfalun van a legtöbb katona – ezt Hende Csaba jelentette be a szentendrei laktanyában, mielőtt teherautós szemlére indulna a lezárt Dunakanyarba. A bejárásra az Index is elkíséri.