Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A győrújfalui mentésben vélhetően a Forgószárny Kft. MI-2-es helikoptere segít majd. A gép szerdán szállt le a Győr-Pér reptéren. Árvíznél legutóbb 1998-99-ben kellett helikoptereket bevetni: A Pest megyei Kemencén egy hónapi csapadékmennyiség hullott le egyetlen nap alatt, a megáradt patak kettévágta a falut. Az emberek a házak tetején várták a segítséget, akkor tizenkét bajba jutottat mentettek ki helikopterrel. (katasztrófavédelem.hu)

  • Kelet-Németországban az Elba mellékfolyói is áradnak. A térségben betört a víz több településre, köztük Meissenbe, Pirnába és Riesába. Szászország mellet Szász-Anhalt, Türingia és Brandenburg tartományban is ezrek dolgoznak az árvízi védekezésen. Országszerte 55 ezer tűzoltó és katasztrófavédelmis, 8 ezer katona, valamint segélyszervezetek összesen 5 ezer munkatársa és önkéntese dolgozott a gátakon, vagy segítette a lakosság kitelepítését. A Duna bajorországi szakaszán továbbra is feszült a helyzet, az árhullám lassan vonul le, ezért csökkenő vízszint mellett is nagy az árvízveszély.

  • Vege a muszaknak, megyunk kijelentkezni

    – a Margitsziget árvízi védekezésében résztvevő indexesek, Attila és Kacsa bő négy óra után leteszik a lapátot. Brigádjuk legismertebb munkása, Bajnai Gordon mindössze szűk két órát dolgozott, úgyhogy a piros plecsni vita nélkül a mi dolgozóinknak jár. Viszont az Internacionálé eléneklésétől eltekintünk, nem akarunk senkit kellemetlen helyzetbe hozni.

  • jár csúcsra a Duna. Hetedik órája tetőzik 1030-as és 970-es szinten, írja a bumm.sk. Bécsben lassan apad.

  • Két centimétert emelkedett a vízszint az elmúlt órában, most 641 centiméteren áll. A rekord 643 centiméter. A Duna most Rajkánál tetőzik.

  • Nem rogyott meg a gát Győrújfalunál, csak nekiment egy homokzsákokat szállító teherautó, ami egy kicsit lesodorta a töltés oldalához felhordott sóderhalom oldalát – mondta el Siklós Gabriella, az OMIT sajtószóvivője. A sódersodrással gyakorlatilag semmi időt nem veszítettek a védekezésben, pánikra nincs ok.

  • Hol van Áder János?

  • A katasztrófavédelmisek ellenállásba ütköztek a Szentendre melletti Pap-szigeten: a helyiek közül páran nem hajlandóak elhagyni a veszélyezetett területen álló ingatlanjukat. Az ügy átkerült a rendőrséghez. A város polgármestere szerint azonban erőszak nem lesz. Cikkünk a pap-szigeti helyzetről.

  • A Margitszigeten lépett volna fel Fenyő Miklós június 22-én. Jegyek továbbra is folyamatosan kaphatók, most már az új időpontra, július 16., keddre.

  • A Gemenci erdőn
    A Gemenci erdőn
    Fotó: Gemeneci erdőgazdaság
  • Ka-Steve, a nemes ügyekre mindig fogékony civil aktivista ezúttal barátaival együtt Komáromba indult zsákot pakolni. Élményeit mikroblogján is megörökítette, reméljük, a posztot a katasztrófavédelem is olvassa, mert Komáromban lenne még mit javítani a szervezésen!

  • hanem egy róla szóló könyv bemutatóján felidézte: Bajnai Gordon Bakáts utcai albérletében 1989-ben együtt nézték a televízióban Orbán Viktor Nagy Imre újratemetésen elmondott beszédét. Már készül a cikk.

  • Az esetleges problémák megelőzése érdekében küldött buszokat két árvíz fenyegette településre a helyi Volán-társaság. Tíz busz Győr Bácsa városrészében, tíz pedig a közeli Győrújfalu településen áll majd készenlétben. Továbbá 20 sofőrt a társaság győri, Ipar utcai telephelyén helyeznek készenlétbe. (MTI)

  • image
    Fotó: Tibor / Olvasónk
  • Egy óra alatt két centimétert emelkedett a vízszint Rajkánál, így elérte a 643 centiméterers rekordot. (vizügy.hu)

  • Este hét órakor Győr melletti pér repteréről felszállt a katasztrófavédelem helikoptere, hogy a győrújfalui mentésben segédkezzen. (kisalfold.hu)

  • Nem ment minden simán az utóbbi évek legnagyobb árvizes kitelepítése idején, 2001-ben, amikor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 12 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. Az MTI archívuma szerint sokan nem akarták otthagyni a házukat, és előfordult egy másik ellentétes előjelű gond is, hogy olyan életerős férfiak is távozni akarnak a falvakból, akikre szükség lett volna a védekezésnél. Volt, hogy a területi védelmi bizottság elnökének kellett felszólítani a buszon ülő férfiakat, hogy szálljanak le, mert csak a nőket, gyerekeket, időseket és a betegeket szállítják el. A bűnözés viszont nem volt probléma. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye rendőrfőkapitánya az árvíz nyolcadik napján azt mondta, nem történt árvízzel kapcsolatos bűncselekmény, és mindössze egyetlen helyen, Gemzsén kellett beavatkozniuk, ahol féltucatnyi kitelepített lerészegedett és garázdálkodott.

  • A katasztrófavédelem honlapjáról letölthető egy útmutató az intézményeknek a befogadási tervek elkészítéséhez. Ebben benne van, mit biztosítanak a kitelepítettek számára. Kell fejenként egy ágy matraccal, egy készlet ágynemű, egy készlet evőeszköz (mélytányér, lapostányér, kés, kanál, villa), vécépapír, két törülköző; családonként egy darab zárható ruhásszekrény; lakóhelyiségenként egy asztal, minimum négy szék, egy szemetes. Minden 15 főre kell egy zuhanyzó,  minden 15 főre kell egy vécé, szükség van még ebédlő és társalgó berendezésre (tévé, rádió, székek), valamint takarító-és mosogatóeszközökre. A katasztrófavédelmi kormányrendelet szerint a befogadóhelyeknek akkorának kell lenniük, hogy egy emberre legalább 3,5 négyzetméter jusson. A Hungexpo fedett területe a bemutatkozó filmje szerint 70 ezer négyzetméter, ez alapján 20 ezernél több embert ide nem lehet hozni.

  • Péntekre az egész ország területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a várható felhőszakadás miatt. (MTI)

  • Erőszakkal is kitelepíthetnek embereket

    A jogszabályok alapján nem egyértelmű, mi történik azokkal, akik ellenállnak a kitelepítésnek. A katasztrófavédelmi törvényben és a végrehajtási rendeletben csak annyi áll, hogy kitelepítéskor „a kötelezés ellenére lakóhelyén maradó személlyel szemben” a rendőrség „intézkedést foganatosít”. Egy cikkünkben erre a kérdésre a rendőrség ezt válaszolta: "a rendőrség az arányosság, fokozatosság és szükségesség elveit szem előtt tartva a hatályos jogszabályok szerint jár el a Rendőrségi törvényben, illetve a szolgálati szabályzatban rögzítettek szerint". Az ORFK e-mailje szerint a rendőr adott esetben kényszerítheti is a lakókat otthonuk elhagyására. Kérdésünkre, hogy eközben alkalmazhatnak-e fizikai erőt, az ORFK ezt válaszolta: "Igen, figyelembe véve a rendőri intézkedésre vonatkozó arányosság követelményét".

    • A 2-es főút sződligeti szakaszán, valamint Vác déli határában - két ponton is - teljes útzár van.
    • A 11-es úton Leányfalunál csak az egyik sáv szabad, míg Visegrád belterületén egy önkormányzati útra terelik a forgalmat.
    • A 12-es főút nagymarosi szakaszát teljes szélességében lezárták.
    • A Tahitótfalut Kisoroszival összekötő útra délelőtt óta tilos behajtani.
    • Szigetmonostor déli részén, a 1113-as út 2-es kilométerének környékén, a Madách téri temetőnél, vízátfolyás miatt lehetetlenné vált a közlekedés, de Horány még megközelíthető.
    • Több komphoz vezető út is használhatatlan, például Vácon, Szigetújfalunál és Lórévnél.
    • A következő órákban, napokban további útzárak lesznek, figyeljék az utinform.hu-t
  • Dunaszentpálon Orbán Nagy Lászlóval
    Dunaszentpálon Orbán Nagy Lászlóval
    Fotó: Facebook
  • Rendőrök irányítják a forgalmat Győrújfalu határában, elterelve a szigetközi főút forgalmának egy részét csütörtök este. Csak a településen élőket és a mentésben részt vevőket engedik be a másfél ezres faluba. A nagyszámú kíváncsiskodó zavarja a közlekedést és a védekezési munkálatokat. (MTI)

  • A Margitszigeten is kifüggesztett tábla szerint az árvízi védekezésben a nők nem oszthatóak be fizikai munkára, miközben mégis pakolják a homokzsákokat. Megkerestük a katasztrófavédelmet, hogy mi ez az egész hülyeség, a válaszuk itt olvasható.

  • Többek között Dunakeszi, Göd, Sződliget és Vác is várja még az önkénteseket, jelentkezési információk, elérhetőségek az S.O.S. blogon.

  • Autóval kerüljék a környéket, lezárták a 2-es főút Dunakesziről a főváros felé vezető oldalát az Auchan körforgalomnál az árvízi védekezés miatt. A Dunakesziről Budapest felé tartó forgalmat a rendőrség a Pallagi utcán keresztül tereli. A Volánbusz és a BKK járatait a terelés nem érinti. (MTI)

  • A Győrújfalunál meggyengült gát megerősítésére a Magyar Honvédség helikoptereket, lánctalpasokat és újabb katonákat vezényelt a helyszínre, mondta Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök csütörtök este a Duna TV Közbeszéd című műsorában. A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság hivatalos megkeresésében négy szállító helikoptert kért. Ezek Pápára való áttelepítése már folyamatban van. Emellett még két lánctalpas járművet és további 400 katonát is a helyszínre vezényeltek. (MTI)

  • A katasztrófavédelem készenléti szolgálatai az egész országban átálltak a 24-24 órás munkarendre, a tűzoltók két csoportja váltja egymást. A harmadik csoport az árvízzel veszélyeztetett területek védelmében vehet részt. (MTI)