Ez a poszt a következő Percről percre része:

Békemenet és trafiktúra október 23-án

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az LMP megemlékezésére jöttem ki a 301-es parcellába, de teljes meglepetésre kiderült, hogy korábban ugyanitt Fodor Gábérok is ünnepeltek. Annak ellenére, hogy elvileg kettőtől a többi baloldali párttal emlékeznek meg közösen! Most épp Mécs Imre mesél az '56-os élményeiről, Fodor mellette áll és hallgatja.

  • amikor ki akartam szedni belőle, hogy miről fog ma 13-tól beszélni. Én saccolásra úgy ötven főt írtam be az LMP-hez, hogy előreláthatóan ennyien lesznek. De ha már most 80-an gyülekeznek, ahogy Kata írja, az nem is rossz. Schifferéket hívták egyébként a 14 órakor kezdődő baloldali megatüntetésre is, Juhász Péter Schiffer szerint „mézes-mázos″ levelet írt. De persze nem mennek, mert nem akarnak az egyik „oligarchaelittel″ ünnepelni. Meg azért sem, mert az LMP-nek nem tetszik, hogy politikai tömegrendezvényeket tartanak a nemzeti ünnepen.

  • Unja már a zászlófelvonást?

    Ne tegye! Így néz ki egy kortárs ünnepi rendezvény-videó!

    Unja már a zászlófelvonást?
  • 301-es parcella, LMP: Tizenöt perccel a kezdés előtt nagyjából 80-an vannak az LMP rendezvényén. Teljesen vegyes a közönség, vannak családok, idősebbek, fiatalabbak és középkorúak is. Egyetlen kézben látok zászlót, sokaknál virág van, a hangszóróból ünnepélyes komolyzene szól. Semmilyen molinó vagy logó nem utal arra, hogy ez az LMP rendezvénye. Egytől Schiffer András beszél.

  • Miskolcon együtt koszorúzott a Fidesz, a KDNP és az MSZP, az ünnepségen senki sem mondott beszédet. (MTI)

  • Bencsik András beígérte az ugráló félmeztelen nőket, ennél ravaszabb közönségtoborzást még nem láttam, le a kalappal!

  • Galéria: így ünnepelt a MIÉP és a Kisgazdapárt

  • Petőfi-szobor, MIÉP, Kisgazdák: Utoljára Fenyvessy Zoltán, a MIÉP elnöke beszélt.

    Elég felindult, heves hangú beszédet mondott, amiben sokszor említette a különböző magyarországi kisebbségeket, de nagyon figyelt rá, hogy soha ne mondja ki, kikre gondol. A legerősebb mondatok:

    • Vajon vállalnák-e a mai fiatalok, amit az 56-osok, meghalnának-e a hazáért? Fenyvessy szerint nem, mert az oktatás agymosottá nevelte az ifjúságot és a közép korosztályt.
    • Az '56-os hősök a kamikazék utódai, az önkéntes robbantók elődei voltak.
    • Délvidéken megfeleződött a magyarság létszáma, ezt a folyamatot meg kell állítani. Az albán példát kell követni, akiknek a száma megtízszereződött. Az albán siker titka, hogy 8-9 gyereket szülnek, és nemzettudatosságra nevelik őket.

    Az első tapsot akkor kapta, amikor Gyurcsány elzavarásáról beszélt. Ezután szóba hozta azt is, hogy Gyurcsány múlt héten nem mondta ki, honnan jöttek az MSZP-be a pénzek, szerinte erről lehet találgatni. „Az afgánoktól” – kiabált be ekkor valaki.

    Azzal zárta a beszédet, hogy a Kisgazdákon kívül további partnereket keresnek az elveik hirdetésére, és „nem engednek az '56-ból”. Ezzel vége is lett a megemlékezésnek.

  • Elő a mobilokkal, a bajai hiszti megismétlődik Budapesten is! Bencsik felszólította a Békemenet résztvevőit a fotózásra, videózásra, hogy így szúrják ki a provokátorokat. Mesés lesz! Facebookon írja:

    Keszitsetek fotot vagy videot mobiltelefonnal minden provokacioban resztvevo szemelyrol!

    De ne csak a provokatorokrol, hanem azokrol is, akik nekik tamadnak, hogy kesobb azonosithassuk oket!

    Add tovabb!

  • Brüsszelből posztolta Bencsik András az alábbiakat a Facebookon, a lélegzetem is elállt! A pletykáról az egyik kommentelő is hallott: „Igen, én is hallottam nagyon nagyon vigyázzatok. Mindenre képesek!″ Mindenre képesek! Félmeztelen nők! Orbán-fej! Hát így kell ünnepelni?!

    Ne reagaljatok a provokaciora!

    Tudomasunkra jutott, hogy egyesek provokaciora keszulnek, hogy kameraval felszerelkezve levideozhassak amint ingerulten reagaltok felhaborito helyzetekre.

    Lehetseges, hogy felmeztelen nok fognak ugralni es az is, hogy Orban Viktort gyalazo feliratok kerulnek elo vagy eppen egy ot abrazolo szoborfej.

    Ezeknek a helyzetnek a tisztazasa a szervezok es szukseg eseten a rendorseg dolga.

    Aki ilyet lat feltetlenul vegye fel mobilra az esemenyeket, szuksegunk lesz ra a kesobbiekben.

  • Egyszerre tartott ünnepi megtekintést az MSZP és a Fidesz a város két pontján.

    Eközben

  • Gaudi-Nagy Tamás koszorúzása az eredetileg meghirdetett időponttal ellentétben negyed órával korábban 13.15-kor lesz az Új Köztemető 301-es parcellájában. (Jobbik)

  • Petőfi-szobor, MIÉP, Kisgazdák: Horkovics Kováts János, a Kisgazdapárt elnöke azt mondta, "Most már hivatalos, hogy '56 események mögött szovjet provokáció állt".

    Azt mondja, 2014-ben (ekkor ér véget a földmoratórium) felkínálják hazánkat az idegeneknek, és Palesztinában is így kezdődött a háború. A MIÉP és a „rendszerváltó Kisgazdapárt” összefog, hogy ezt megakadályozzák.

    A beszéd előtt nemzeti rock szólt a hangszóróból, korábban Agárdi László színművész a mártírságról szavalt óriási átéléssel. A résztvevők egyébként aranyos, vidám, ártalmatlan emberek, inkább az idősebb korosztályból.

  • Csata lett a forradalom ötvenedik évfordulójából

    Ha nem is méltóképpen, de legalább adekvát módon, egész napos utcai zavargásokkal emlékezett meg Budapest az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójáról, 2006-ban. Sosem látott rendőri akciók, gumilövedékek, vízágyúzás festett vízzel. A túloldalon barikádok, Molotov-koktélok és egy kiállításról elkötött tank.

    Csata a belvárosban
  • Ferihegyen tudják ám! „Most nem a kokárdás, hanem a lyukas zászlós ünnep van. A kokárdás az tavasszal van.” (adlibitum)

  • Kezdésre 50 fősre duzzadt a tömeg a MIÉP és a kisgazda utódpárt rendezvényén, amiről ezzel együtt is elég nehéz megmondani, hogy miért is van. Az újonnan érkezők székely és árpádsávos zászlókat is visznek, valószínűleg valamelyik másik megemlékezés után jöttek át.

    A rendezvényen lehetőség van EU-ellenes petíció aláírására, az EU-val szembeni elégedetlenség kifejezésére.

  • 1956 nem bukott el: azok az emberek, akik életüket áldozták a szabadság eszményéért, nem áldozatok, hanem hősök, és szüleink, nagyszüleink azon törekvése, hogy ne csak a magyar nemzet, hanem egész Európa szabad legyen, 1989-ben valóra vált.
    1956 nemcsak Magyarországot szabadította fel, hanem Kelet-Európa összes nemzetét; a magyar nemzet 1956-ban nemcsak a magyar függetlenséget harcolta ki, de a Szovjetunió összeomlását is.
    1956 számunkra erről szól: szabadságról, igazságról, függetlenségről, és az európai szabadságról, amiért a magyarok is küzdöttek. (MTI)
  • Könnygázfelhőben, gumilövedékek között ugráltunk az 50. évfordulón

    A rendőrség egy hókotró segítségével felszámolja a Ferenciek-terén épített barikádot. A tüntetők a környező utcákba menekülnek ahol a rendőrök kisebb csoportjai kergetik őket tovább. Tudosítónk műanyag kukák fedezékében ugrál a gumilövedékek között, 2006. október 23-án éjjel.

    Az utolsó roham
  • Tegnap próbáltam kideríteni, hogy a ma 14 órakor a Műegyetem előtt rendezett összbaloldali retróbuli fellépőinek sorrendje mégis miért az lett, ami. Annyi már akkor kiderült, hogy a két legerősebb párt, az MSZP és az E14 kérték és kapták meg az utolsó és az első helyeket. Viszont az össze-vissza következő törpepártok, na és a közéjük elrejtett Gyurcsány-beszéd rejtélyére nem derült fény. A főszervező, Juhász Péter azt mondta telefonon, hogy teljesen ad hoc módon alakult a köztes sorrend, Török Zsolt pedig az abc-re tippelt mint rendezőelvre. Közben viszont megtudtam, hogy mi történt: az eredeti megállapodás a beszédek sorrendjéről az volt, hogy a három, közvélemény-kutatók által is mérhető párt vezetőinek a beszéde keretezze a rendezvényt. Ebben állapodtak meg, ez volt a terv. Vagyis elől Bajnai, a végén Mesterházy, Gyurcsánynak pedig az eredeti felállásban a középső hely jutott volna. Végül azért csúszott el onnan a DK-elnök beszéde, mert Schmuck Andorék időközben lemondták a rendezvényt, pedig ugye a Szocdemek vezetője is felszólalt volna.

  • 1956 októberének pátosza abban áll, hogy nem a lakosság, még csak nem is a munkásosztály szállt szembe az önkénnyel, hanem a nemzet.
    A nemzet rázta le magáról a rabigát, a nemzet szállt szembe az idegen hatalommal és azok helytartóival.
    Voltak, akik Moszkvába rohantak, hogy szülőhazájuk rovására érvényesítsék saját, személyes érdekeiket. Így kérdőjeleződött meg Magyarországon morálisan a politikai baloldal, és mindazok, akik a nemzeti érdekek helyett idegen érdekeket szolgálnak, ennek a hagyománynak a folytatói ma is. (MTI)
  • Egy kamikáze akció 2006-ból

    Zászlóját magasra tartó tüntető sétál a Károly-kőrútat lezáró rendőrsorfalnak 2006. október 23-án. A kordon mögött lenyomják.

    Kamikáze akció
  • 1993. október 23-án Németországban kezelték a nagy beteg volt Antall Józsefet. Nyilvános szereplésről szó sem lehetett, a koszorúzásokon Boross Péter belügyminiszter, későbbi utódja képviselte a miniszterelnököt. Az egyik megemlékezésen pedig az 56-os Fónay Jenő úgy fogalmazott: Antall mártírként vezeti az országot.

    Antall az egyik utolsó interjúját adta telefonon ezen a napon a Magyar Rádiónak. Az MTI korabeli tudósításai szerint ezt mondta:

    A kormányfő az ország semlegességével összefüggő egykori követeléssel kapcsolatosan - emlékeztetve a már 1989-ben is hangoztatott álláspontra - kijelentette: a klasszikus svéd, svájci vagy osztrák típusú semlegesség nekünk nem járható út. Nekünk garanciákra van szükségünk, és ezeket a garanciákat mi ma az Észak-atlanti Szövetségben látjuk.

    Antall alig két hónap múlva hal meg.

  • Hajni szerint egyelőre csak húsz-harminc ünneplő lehet a MIÉP és a Kisgazdapárt közös megemlékezésén, tegnap a csurkista párt elnöke, Fenyvessy Zoltán nekem 50-100-at jósolt. Kevesen tudják, de a MIÉP-nek két parlamenti képviselője is van: a Jobbik frakciójából kilépő Rozgonyi Ernő és Endrésik Zsolt. Ők előtte miépesek voltak, tehát egy kis kitérő után most igazából visszatértek előző pártjukhoz. Rozgonyi egyébként a rendszerváltozáskor még KDNP-sként kezdte politikai karrierjét, '93-ban csatlakozott az alakuló MIÉP-hez, ahonnan tíz évvel később kizárták. A Jobbikból pedig a túl sok balhé és a szélsőséges elemek miatt lépett ki. Viszont az idős Rozgonyi (80 éves) egészségi állapota, Endrésik Zsolt pedig egy borsodi rendezvény miatt nincs most ott a budapesti megemlékezésen.

  • A forradalom 50. évfordulójának attrakciója: Elindul a tank

    A tüntetők elkötnek egy tankot egy '56-os kiállításról és megindulnak a rendőrök felé 2006. október 23-án.

    Elindul a tank
  • Nebojša Stefanović, a szerb köztársasági képviselőház elnöke is elment a belgrádi magyar nagykövetségen rendezett fogadásra. Ez is azt jelzi, hogy a szerb-magyar kapcsolatok történelmi csúcsponton vannak. (Magyar Szó Online)

  • Petőfi-szobor, MIÉP, Kisgazdapárt: Gyülekeznek az emberek a két retrópárt megemlékezésére. A MIÉP és a Kisgazdapárt (ez nem a Független Kisgazdapárt, hanem egy másik, ahogy ők mondják: az FKGP törzséből kinőtt nemzeti rügyecske). 2008-ban azért alakultak, mert a párt élén lévők hűtlenek lettek a kisgazda szellemiséghoz. Húsz-harminc ünneplő lehet.

  • Most érkezett a hír, hogy változás lesz az egyik legígéretesebb ünnepi programban, ami ez lett volna:

    16:00, Szent István krt. - Szemere u. sarok: Forradalmi trafiktúrát rendez a 4K! - Negyedik Köztársaság Párt, egy régi Csepel teherautóval járják végig a nemzeti dohányboltokat. A platóról Puzsér Róbert mond beszédet.

    A 4K! most írt, hogy Puzsért sajnos nélkülöznie kell az érdeklődőknek. Micsoda veszteség! De ahogy írják, pánikra semmi ok, a rendezvény nélküle is humoros lesz!

    Történt egy változás: A külföldön tartózkodó Puzsér Róbert 23-án sajnos az eredetileg tervezettnél később, csak este 10-kor érkezik Magyarországra, így sajnos nélkülöznünk kell a jelenlétét a trafiktúrán. Pánikra viszont semmi ok, beszólásból, észosztásból és humorból így sem lesz hiány.

  • A magyar demokrácia történetének legnagyobb botránya volt, na ja, hol voltak akkor még a kétezres évek. Ekkor fütyülték ki Göncz Árpád köztársasági elnököt a Kossuth téren. Az ellenzék szerint bőrfejűek, a kormánypártok szerint veterán 56-osok voltak a rendzavarók. Boross Péter belügyminiszter nem tartotta felelősnek a rendezőket, a Belügyminisztériumot - de sajnálta, hogy éppen a nemzeti egységet szimbolizáló ünnepen történt, hogy belefojtották a szót az elnökbe.

    Orbán Viktor fideszes frakcióvezető tiltakozása jeleként az operaházi díszelőadáson éppen Antall József miniszterelnök beszéde közben felállt, és tüntetően távozott.

  • Galéria: emléktáblát kaptak a pesti srácok

  • Széna tér, Varga Mihály és Láng Zsolt: A koszorúzás után véget ért ez a megemlékezés is. Megkérdeztük a jelenlévő '56-os hősöket, mit gondoltak róla. Tetszett nekik.