Ez a poszt a következő Percről percre része:

Megtudjuk, Orbán emberei mit terveznek

Befejeződtek a harmadik Orbán-kormány minisztereinek bizottsági meghallgatásai, ahol a leendő tárcavezetők az ellenzéki be- és kormánypárti alákérdezések kereszttüzében elmondták, mit is gondolnak a rájuk bízott szakterületekről, meg úgy egyáltalán, saját szerepükről. Az Index élőben közvetítette Navracsics Tibor, Trócsányi László, Balog Zoltán, Semjén Zsolt, Varga Mihály, Seszták Miklós és Lázár János meghallgatásait.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A laptopom akksija kibírta Semjén Zsolt kinevezéséig , ami hat igennel és két jobbikos nemmel meg is történt (a szocialista Kiss dokihoz ment). A meghallgatásnak vége. 

  • Az unalomba fúló ülést Selmeczi Gabriella azzal dobja fel, hogy gyorsan kiosztja a szerinte még mindig kampányoló baloldalt. Azok támadnak, akik 610 milliárd hiánnyal adták át a nyugdíjkasszát. Akik megszavazták a nyugdíjkorhatár emelését.

  • Így oktattak ki Semjét a Tanút idézve a jobbikos Szávayt, aki ezt kikérte magának. Semjén a választási eredményeke utalva azt mondta: a külhoni magyarok azt mondták a Jobbikra: abcúg.

  • Autonómiaügyben azt mondta Semjén, hogy nem innen Budapestről fogják megmondani, mi legyen, hanem minden nemzetrésznek magának kell kidolgoznia a saját autonómiakoncepcióját, és azt fogja a magyar állam támogatni.

  • A tárca eredményeinek felsorolása után Korózs Lajos azzal csap le, hogy a miniszterjelölt volt-e mostanában otthon, Ózdon. Mert ha volt, akkor láthatta volna, hogy soha nem volt ennyi szegény gyerek a háború óta, mint most. Balog nagyon sok kérdést kap csokorban. Harrach Péter védi meg azzal, hogy a meghallgatás a jelölt alkalmasságáról szól, a programról majd később lehet vitázni. Harrach szerint Balog alkalmas, mert vagy jól bírja a demagóg kérdéseket, vagy kapott ellenük védőoltást.

    Miről kérdezték Balogot? Nagyon sok kérdést kapott, csak győzze megválaszolni!

    • a közétkeztetésről
    • a népesedésről
    • a fokozódó szegénységről
    • a nyugdíjakról
    • a nőkről (mármint a dolgozó, a nyugdíjba vonuló és a miniszterré nem jelölt nőkről)
  • A jobbikos Szávay István elég keményen beolvas Semjénnek, amikor rá kerül a sor, hogy kérdéseket tegyen fel. Aljasnak nevezi a kormány módszereit, és gúnyosan megkérdezi, hogy idén is egymásra lépő talpakkal tervez-e ünnepelni a kormány. Először Semjén sem érti, mire céloz ezzel, de a mellette ülő államtitkár megsúgja neki, hogy a barackfás dalra gondol Szávay. Erre:

  • 10%-on a töltöttsége, úgyhogy egy emberként izgulunk, nehogy emiatt maradjunk le Semjén Zsolt magvas válaszairól!

  • Az orvosok bérkérdésein gyorsan végigfutott a miniszterjelölt. A rezidenseknek továbbra is adnak a hiányszakmákban 100 ezer forintos ösztöndíjat, hogy ne menjenek külföldre, de új elképzelésről egyelőre nem hallottunk.

  • Az MSZP-s képviselő, Kiss László azt hozta fel, hogy szerinte a Fidesz és a KNDP kisajátította a nemzeti jelzőt, a jobbikos Ander Balázs a demográfiai válságról, a moldvai magyarokról és az autonómiáról kérdezte Semjént, aki gondosan jegyzeteli a felvetett témákat.

  • Semjén már fél órája sorolja, mi mindenre büszke az elmúlt négy évből. A sajtósok szép lassan elkezdtek elszivárogni, egymás után surrannak ki a teremből a kamerások is. 

    „Amit teljesítettünk, meghaladja azt, amit négy éve ígértünk″ – zárta büszkén a monológját. Most összegyűjtik a képviselők kérdéseit, és Semjén egyben fog válaszolni rájuk.

  • Balog Zoltán meghallgatása 14 órától a Népjóléti bizottság előtt folytatódott. Eddig ezeket mondta:

    • Folytatják a megkezdett munkát az Emmiben, és erősebbé teszik a horizontális kapcsolatokat a tárca területei között. Egy példa: a mindennapos testnevelés nemcsak oktatási vagy egészségügyi kérdés, hanem szociális is, hiszen azoknak is biztosítja a sportolás lehetőségét, akiknek ez nem adatik meg.
    • A csaladpolitika keretében az alsó jövedelmi rétegekben elők adózását is javították. A születés pillanatában szeretnének figyelni a hatranyos helyzetűekre a 0-3 éves kor között. Tobb eszközzel szeretnének javítani azon, hogy hat éves korukra elérjék az iskolaérettséget. Ma ugyanis minden második hátrányos helyzetű gyermeknél gond van ezzel.
    • Balog fontosnak tartja, hogy a felemelkedésükért a szegény családok is tegyenek. Ezért adnak támogatást csak akkor, ha a gyerekek nem hiányoznak az iskolából. Más támogatásokat, ösztöndíjakat is függővé tehetnek a tanulmányi eredménytől.
    • Balog inkább beszámolót tart az Emmi kétéves tevékenységéről, és mindenhez hozzáérti, hogy ezt fogja folytatni.
    • A segélyezési rendszert is úgy alakították át, hogy az a munka világába vezessen. 50 ezer embert tudtak bevonni a közfoglalkoztatási programba. 25 ezer olyan család volt, ahol a 30 feletti ferfiaknak ez volt az első munkaviszonyuk.
    • Az egészségügyben az egyik cél a háziorvosi rendszer megerősítése, hogy minél kevesebb beteg jusson el fölöslegesen kórházba. Mindenkit a megfelelő szinten kezeljenek. A mentőallomány egyharmadát új kocsira cserélik le a ciklus végéig.
  • Semjén most arról beszél, hogy korábban soha nem látott mennyiségű anyagi támogatást adtak a fontos határon túli intézményeknek, szervezeteknek. 2013-ban 18 milliárd forintot költöttek ilyen célra.

    A legsikeresebb programjuk a Kőrösi Csoma Sándor Program volt Semjén szerint. A külhoni magyar szervezetek kérésére megduplázták a pénzt és a résztvevő fiatalok számát is, most már 1 milliárd forint van erre, és 100 résztvevő.

  • Semjén az eddigi eredményeiket sorolja. 2010-ben újra összehívták a Magyar Állandó Értekezletet, amire újdonságként a magyarországi pártok is meghívást kaptak. A külhoni magyar szervezetek tehetnek javaslatot a nemzeti jelentőségű intézményekre. Újítás volt részükről a diaszpóra tanács összehívása is. Megalkották a nemzetstratégia kerete című programot, és ezt konszenzussal elfogadták. „Történelmi tettnek gondolom, hogy ez megszületett" – mondta Semjén.

  • Semjén Zsolt a nemzeti összetartozás bizottságának ülésén, a miniszterjelölti meghallgatásán azt mondta: a választáson a külhoni magyarok 95,5 százalékban azt a politikát támogatták, amit ők képviselnek. Ennek három pillére a következő: a határon túliaknak jár állampolgárság, az állampolgársággal együtt jár szavazati jog, és végül a határon túli magyar nemzetrészeknek jár az autonómia.

    A legfontosabb kérdés Semjén szerint a nemzet közjogi egyesítése. Honosításügyben négy évvel ezelőtt Semjén félmillió állampolgárt ígért a miniszterelnöknek. „Megcselekedtük" – mondta most. A választásokra 550 ezer esküt tett magyar állampolgár volt, és 130 ezren adtak le érvényes szavazatot. A választási eljárást egyszerűsíteni kell szerinte, például a választáson gondot jelentett, hogy az „anyja neve″ Magyarországon kívül nem bevett azonosítási eszköz.

    Semjén bejelentette, hogy a mai napon haladtuk meg a 630 ezres állampolgársági kérelmet, 580 ezren le is tették az esküt. "A ciklus végére meglesz az egymillió esküt tett új magyar állampolgár. Ez nekem személyes életcélom" – jelentette ki.

  • Két éve Orbán Viktor és Nemcsák Károly társaságában pálinkázgatva énekelt arról Etyeken, hogy a fehérvári huszárok jó sok kislányt meghágtak. A leendő miniszter hangját sajnos nem nagyon hallani a felvételen, de most majd lesz négy éve szólót énekelni.

    Másfél óra szünet következik, 14-től jelentkezünk újra Semjén Zsolt és Balog Zoltán meghallgatásáról a Nemzeti összetartozás bizottsága, illetve a Népjóléti bizottság előtt. Addig nézzék meg jó sokszor ezt a felvételt:

  • Csak úgy zúgnak a hívószavak a fejlesztési miniszterjelölt meghallgatásán. Abban az ellenzékiek és a kormánypártiak is egyetértenek, hogy ezek nagyon fontos dolgok. Hümmögős egyetértésbe torkollott a meghallgatás.

    Végeredmény: 10 igen, 3 nem, Seszták képviselő alkalmasnak találtatott.

  • Kérdések és válaszok, aztán szavazás Trócsányiról.

    • A jogalkotás olyan, mint egy műszer, úgy kell hozzányúlni.
    • Sokszor hoz francia példát, mert hogy francia nagykövet volt.
    • Nagyon fontos kérdés, hogy beavatkozóként részt veszünk-e más jogállamok ellen folyó eljárásokban.
    • "Én az actio popularis eltörlését helyesnek tartottam" – mondja az Alkotmánybíróság hatáskörének korlátozásáról. Ezt egyébként már a másik meghallgatáson is mondta.

    6 igen, 1 nem, 2 tartózkodás, a fideszes Csöbör Katalin mindkét kezét felemelte, úgy szavazott igennel. Trócsányit tehát az Európai Ügyek Bizottsága is támogatja.

  • Két-három fő célt emelt ki a miniszterjelölt.

    • Vagyongazdálkodás és vagyonpolitika. Helyes, hogy a kormány tulajdont akar szerezni a stratégiai vállalatokban, mondta; ilyen a Mol-részvénycsomag, a 100 százalékos Rába-felvásárlás és az E.On földgáz-kereskedelmi üzletágában vett részesedés. Stratégiai fontossága van az Antenna Hungária felvásárlásának is. Egységes irányítás alá kell helyezni az állami – pontosabban a "kiemelt nemzetközi köz-" – vagyont.
    • A rezsicsökkentést megalapozó nonprofit cégcsoport "tartalommal való megtöltése" is a következő évek kihívása lesz. Érdekes lehet, hogy valami miatt a piaci elv fontosságáról beszélt a miniszterjelölt. Ezt majd a most készülő közmű-gazdálkodási törvény kezeli. 
    • Közösségi közlekedés. Át kell szervezni a MÁV-ot, hogy "még eredményesebb" legyen. Tisztázni kell például a MÁV-os ingatlanportfóliót, további profiltisztítás kell.

    Elárulta azt is, hogy egy hete még lehet, hogy nem tudott volna órákat beszélni ezekről a kérdésekről, de most már igen. A miniszterjelölt felkészültségével kapcsolatban tehát megnyugodhatunk!

  • Az Európai Ügyek Bizottsága előtt arról beszélt a leendő igazságügyi miniszter, hogy aktív szerepvállalást akar adni a tárcájának az uniós ügyekben. Hosszan fejtegette, hogy az EU szerinte szélesebb területen akar jelen lenni a nemzeti jogalkotásban. A legfontosabb elvi kérdés a szubszidiaritás elvének az érvényesülése – ez a beszédének a kulcsszava, a szubszidiaritás nincs ellene az uniós integrációnak, de fontosak a fékek.

    Elsődlegesen párbeszédet ajánlok a bizottság számára, hogy a szubszidiaritásról együtt tudjunk gondolkozni

    Arról is beszélt, hogy szerinte túlzott az a felfokozott hangulat, ami Magyarországgal szemben kialakult az ellene folyó uniós eljárások terén. Más országokkal szemben is vannak eljárások, szerinte ha úgy véljük, igazunk van, vállalnunk kell a bírósági utat is az unióban.

    Most jönnek a kérdések, összegyűjtik őket, és Trócsányi megint egyben fog válaszolni.

  • Mégpedig Papcsák Ferenc és Gyurcsány Ferenc után. És ha már Ferencek, most egy harmadiktól idézünk:

    Nem szolgálhatod Istent és a pénzt is. Vagy az egyiket vagy a másikat szolgáljuk. (...) Mi történik a pénz választása esetén? A pénz valamelyest jólétet biztosít az elején. Ez rendben van. Később aztán elkezded magad kicsit fontosnak érezni, és megjelenik a hiúság, amire nincs szükség. A hiúságtól eljutunk a kevélységhez, a gőghöz. Három lépcsőfokról van szó: gazdagság, hiúság és gőg. Senki nem üdvözülhet a pénz által. Az ördög a kísértéseknek mindig ezt az útját választja: a gazdagságot, hogy önelégültnek érezzük magunkat; a hiúságot, hogy fontosnak érezzük magunkat; és végül a gőgöt, a kevélységet.

    – ezt Ferenc pápa vallja, nem pedig a kereszténydemokrata Seszták Miklós, a vagyonnyilatkozatok alapján az Országgyűlés 3. legjobban kereső (havi átlag 3,8 millió Ft) és 3. legnagyobb pénzvagyonnal rendelkező (190 millió Ft) képviselője. Nemzeti fejlesztési miniszterként ő lesz a felelős sok minden más mellett az állami vagyon felügyeletéért is.

    De ha már mottók, Seszták Miklósnak is van egy, mégpedig a következő: 

    Híven Önmagunkhoz.

    Meg még egy, Izaiás prófétától:

    Velünk az Isten, értsétek meg nemzetek és térjetek meg!

    Mindkettő találó választásnak tűnik.

  • Seszták Miklós, az új KDNP-s fejlesztési miniszterjelölt saját életútjáról mesél. Elmondta, ferences gimnáziumba járt, majd ügyvéd lett, és bekapcsolódott a kisvárdai életbe. Ügyvédi pályáját szünetelteti, de továbbra is tag az ügyvédi irodájában – egykor majd visszatérne az ügyvédi pályára.

    Elmondta, nincs offshore vagyona: "soha semmilyen érdekeltsége nem volt" külföldi gazdasági társaságban, "nem volt és nem is lesz". A bizonyíték: 1998 óta lehet követni a vagyonnyilatkozatait. Portrénkat itt olvashatja róla.

  • Az igazságügyminiszter-jelölt második meghallgatása is elkezdődött, ezúttal az Európai Ügyek Bizottsága előtt.

  • A miniszter udvariasan megköszönte a költségvetési bizottságnak, hogy támogatják őt munkájának folytatásban. Hamarosan Seszták Miklós, az új fejlesztési miniszter is bemutatkozik ugyanitt.

  • 9 igen, 6 nem. Balog a miniszter! Hiller is nemmel szavazott, pedig előtte hosszasan méltatta Balog érdemeit.

  • A költségvetési bizottság LMP-s tagja, Schmuck Erzsébet szerint valakik szivattyúzzák a pénzt, a tőkét az országból. Ezen kívül Pakssal, az MNB-s pénzszórással és a kákávék támogatásával próbálta sarokba szorítani a minisztert.

    A bizottság MSZP-s elnöke, Burány Sándor az egykulcsos adóval, a reklámadóval, a forintárfolyammal, az államadóssággal és az államháztartási hiánnyal, továbbá a pénztárgépekkel és az áfacsalással sorozta meg a minisztert. A másik MSZP-s tag, Szakács László a kormányprogram hiányával, az elnéptelenedő településekkel és az elvándorló fiatalokkal ugrott neki a miniszternek.

    Tilki Attila ezzel szemben a Fidesz-KDNP nevében jó egészségét kívánt a miniszter úrnak, és támogatásáról biztosította őt.

    Varga válaszai:

    • A kormány igenis tett eleget a kis és középvállalkozásokért.
    • Paksról majd lesz vita a parlamentben, ez elég lesz "társadalmi vitának".
    • A hitelminősítők rosszul gondolják, van kereslet a magyar államkötvényekre.
    • Nem változik az egykulcsos adó, de értékelik a tapasztalatokat. A reklámadóról a "parlament fog dönteni", de ő, mint a költségvetésért felelős miniszter, örülne a bevételnek.
    • A devizahiteleseken már most sokat segítettek, most viszont nincs mit tenni, várnak a jogegységi döntésekre.
    • Az államadósság azért emelkedik, mert a kormány sikeresen bocsátott ki devizakötvényeket. De ez siker, mivel az új kötvények kamata alacsonyabb. Idén már nem lesz több új devizakötvény, a forintforrások felé mozdulnának el.
    • Romániában, Bulgáriában és a balti országokban még többen vándorolnak el, mint nálunk. Az "itthon épülő munkaalapú társadalom" viszont haza fogja csábítani azokat, akik most külföldön vannak.
  • Minden bizottsági tag elmondta egymás után a kérdéseit, majd a miniszterjelölt egyben válaszolt rájuk. Rengeteg dologra nem tért ki, borzasztó kevés idő volt válaszolni. Ezután jött a szavazás: 7 igen, 2 nem és 2 tartózkodás. A bizottság tehát alkalmasnak találta a jelöltet.

  • Balog válaszolgat a kérdésekre, utána pedig a bizottság szavaz róla, alkalmasnak találják-e.

    • Akik a 600 ezer hiányzó tankönyvről beszélnek, nem tudják, hogy 12 millió tankönyvet kell kiszállítani. Így kell nézni ezt a számot. Kisebb volt a problémák száma, mint amikor a tankönyvellátásért az önkormányzat volt a felelős.
    • A tanárok fizetéséről: Balog mindennap beszélget egy tanárral, mert a felesége tanár. „Ha bármely tanárral találkoznak, akinek csökkent a fizetése, azt hozzák el hozzám."
    • Kancellárrendszer: Igaz, hogy akinél a pénz van (az egyetemek vezetését ügyelő kancellár), az irányít, idézi a kérdést Balog Zoltán. "De a pénz valójában az adófizetőknél van" – mutat rá a miniszter arra, hogy minden rendben van.
    • Az öntömjénezés után Balog Zoltán meglepő kijelentést tesz: „Nem szoktam mondani a döntéseinkről, hogy nagy siker, sőt, a minisztériumban meg van tiltva, hogy azt írják saját döntéseikről: "történelmi tett volt tőlünk az, hogy..." Mert a történelem majd eldönti, mi volt a minisztérium történelmi tette, mondta Balog.
    • Andy Vajna tevékenységéről elmondta, hogy súlyos, működésképtelen rendszert vett át. Két komoly nemzetközi filmes elismerés - Karlovy Vary és Cannes - is jelzi, hogy valami elindult. Vajna szakmai közreműködése is benne volt a filmekben, ezért is volt a siker.
  • Trócsányi kérdésekre válaszol, először a Jobbik faggatja. Kicsit hisztiznek az elején, hogy a levezető elnök korlátozni akarja őket. A miniszterjelölt ezután válaszol a Jobbik kedvenc témáira.

    • A tényleges életfogytiglan biztos, hogy fog maradni, én ehhez nem kívánok hozzányúlni″ – mondja Trócsányi.
    • Halálbüntetés viszont nem lesz. Ehhez ki kellene lépni az Európa Tanácsból, aminek nincs realitása.
    • Trócsányi szerint erősíteni kell a sértettek jogait, az áldozatvédelemben van feladat.
  • Trócsányi folytatja, majd jönnek a kérdések nemsokára.

    • Ezekhez fognak hozzányúlni: polgári perrendtartás, büntetőeljárási kódex, közigazgatási eljárásról szóló törvény, ügyvédi törvény.
    • A minisztérium feladatköre a kodifikációs feladat után az igazságügyi kapcsolatokért való felelősség. Trócsányi kijelenti: A bírói függetlenség számomra szent.″ A minisztérium kiszámítható partnere lesz a jogásztársadalomnak, ígéri.
    • Az igazságügyi szakértők helyzetét meg kell vizsgálni, és a végrehajtás területén is szükség van előrelépésre.
  • Mert nem utalt pénzt áprilisban az EU! – mondta Varga Mihály. Ezt Brüsszel "furcsaságaival" magyarázta a miniszter. Ezért értük el az éves terv 97 százalékát már az év negyedik hónapjában. De megnyugodhatunk, május végéig már utaltak, szóval nem lesz gond a költségvetési hiánnyal.