Vida Ildikó lemondásáért tüntettek

BSZ 8792
2014.11.09. 18:58
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Csak akkor több volt a turista – beszélgettek néhányan itt a tömeg végén.

  • Tegnap is volt egy tüntetés, nem is akármilyen

    Szombat este egy kicsi, furcsa demonstráción a tüntetők ismét nyomást próbáltak gyakorolni a kormányra. Most nem a netadó eltörlését, hanem az egész politikai elit leváltását követelték. Kezdéskor körülbelül ötszázan gyűltek össze a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt, ebből a Sándor-palotához 2-300-an értek fel, a Kossuth térre pedig kb. 70-en tértek vissza. Itt viszont jurtát vertek, mert három napig tüntetni fognak.

    A Nagy Novemberi Ladás Forradalom
  • Nem az amerikai segítség érdekel minket, hanem Magyarország sorsa – mondta az egyik felszólaló, miközben a Bajczy-Zsilinszky út és az Andrássy sarkához ért a tömeg eleje. Szerinte Magyarország maga fogja megdönteni a kormányt. Az egyik szpíker azt is elmondta, üzenik L. Simon Lászlónak, hogy nézze meg a postafiókját, mert biztos van ott még több név is a listán.

  • A netadós tünetés után itt is előkerült az

    Európa, Európa!

    szlogen. Amikor pedig a tömeg elhaladt egy nemzeti dohánybolt mellett, rákezdték, hogy

    Trafikmutyi!

  • Ezt skandálta a tömeg eleje, amikor megérkezett a József Nádor térre, a vége az Operánál jár. Most már az induláshoz képest sok a fiatal, sokan a második internetadós tüntetéshez hasonlítják a demonstrációt.

  • - mondta az egyik szervező, és ez tényleg így van. A József nádor tér már most teljesen megtelt, miközben a sor vége még a Deákhoz közeledik csak.

  • - skandálja a tömeg, mielőtt Vágó Gábor, volt LMP-s képviselő elkezdené a beszédét. Mint mondja, az EU-s intézményektől a NAV független vizsgálatát követelik, mivel a hazaiak ezt nem tették meg.

    Követeljük Vida Ildikó, Csillag Dezsőné, Somos Katalin, Dávida Marianna NAV-os vezetők lemondását!

    -mondta Vágó, majd azzal zárta rövid beszédét, hogy lehet, hogy már meg is történt, csak a levelük elveszett a postán. (Ld. még L. Simon László viccét.)

  • És előtte a József Attila utcai szakasznál állnak az emberek. Lehet, hogy mégis túlzás az a tízezer?

  • El tudjátok képzelni, hogy mennyi ezer milliárd forint? Tartsátok fel a telefonotokat, nézzük meg!

    - mondta Vágó Gábor, mire a tömeg világítani kezdett, és felzúgott a

    Orbán takarodj!

    Demokráciát!

    Diktátor!

  • A netadó elleni tüntetés után újabb eredményt kell elérni, változást kikényszeríteni: Vida Ildikó és a többi, a kitiltási botrányban érintett NAV-os lemondását – mondta Várady Zsolt, az iWiW alapítója. Szerinte siker esetén megint egy lépéssel közelebb kerül a hosszú távú cél, egy jobb Magyarország. „Nem akarunk olyan országban élni, ahol aki lop és hazudik, hatalmon marad. Aki hatalmon van, az megkérdőjelezhetetlen. Aki kérdez, vagy kritizál, azt megfenyegetik" – mondta, amire valaki bekiáltotta, hogy „Az egész kormány takarodjon!"

  • Mármint a Vida Ildikó arcképével díszített, fénymásolt papírokat, hogy ezzel is bizonyítsa, mennyi pénz megy el korrupcióra. Mint mondta, az előbb a tömeg nagyjából négymillió forint értékű telefont mutatott meg a sajtónak, ez pedig pontosan annyi, mint amennyit ellopnak a magyaroktól két percenként az áfacsalásokkal.

  • Az adórendszerünk régóta egy nagy rakás szar!

    – mondta Várady. Mint mondta, a tisztesség az adórendszerben most versenyhátrányt jelent. Szerinte nemcsak az adórendszerben, hanem a fejekben is változás kell, mert csak egy megváltozott társadalom tudja megváltoztatni a politika működését. „Változzunk együtt" – mondta, és bejelentette, hogy az iWiW után egy újabb közösségi oldalt hoz létre. Mint mondta, ez azoknak segít majd, akik szerveződnének, és változást szeretnének, nem akarják, hogy az folytatódjon, ami eddig. Az oldal már készül, 2015 elején indul majd el az induló verzió.

  • A József nádor téren már ott vannak az árusok. A forraltbor 700, a nagy perec 500, a kicsi 300 forint. Az EU-barát hangulatot jelzi, hogy az EU-s és a magyar zászlo ugyanannyiba kerül: ezer forint.

  • - mondta Békési Zoltán előadóművész, kisvállalkozó azoknak, akik tönkre teszik az országot. Ő kapta eddig ezzel a legnagyobb tapsot. Szerinte a NAV olyan szervezet lehet, mint a kilencvenes években a behajtók voltak, akik védelmi pénzt kértek és a zsarolással dolgoztak. 

    Kezd el kezedbe venni a sorsod, magyar állampolgár! Összefogunk vagy trágyadomb leszünk, amíg szét nem esünk.

  • „Nem bízunk a kormányban! Nem bízunk a pártokban! Viszont bízunk a nép erejében!" – mondta Vágó Gábor. Arra szólította fel a tömeget, hogy hétfőtől mindenki egyénileg vagy csoportosan menjen be egy NAV-intézménybe, húzzon sorszámot, aztán kérdezze meg minden egyes ott dolgozótól, hogy lemondott-e már Vida Ildikó. Ha pedig valakinél vizsgálatot indít a NAV, akkor kérdezzék meg, hogy a NAV-ot átvizsgálták-e már, mondta.

  • Az áfacsalási botrány kirobbantója azt mondja, hogy

    amikor egy éve a nyilvánosság elé léptem, azért tettem, hogy felhívjam a figyelmet, korrupció folyik az országban, és valami változás meginduljon ezen a területen. Ha nem lenne ez a kitiltási botrány, még mindig senki nem tenne semmit. Most pedig azután, hogy Vida Ildikó bejelentette, hogy ő az egyik érintett, még mindig a helyén van.

    Mondjon le! - reagált a tömeg.

    Már régen meg kellett volna tennie

    - állítja Horváth.

  • Így haladt át a menet eleje az Oktogonon

    Így haladt át a menet eleje az Oktogonon
  • Átvilágítást, átvilágítást!

    - mondja Horváth, aki szerint a NAV-ot független intézménynek kellene átvilágítania. Ezzel szemben ő volt az, akinek a lakásán házkutatást tartottak és feljelentették.

  • - teszi fel a költői kérdést Horváth András. Aki szerint a NAV vezetőjének egy éve volt vizsgálódni, most már inkább ne ő vizsgálja saját magát. Mint mondja, kerüljön kormányzati irányítás alá a NAV! Azt kéri Orbán Viktortól, hogy politikai erőcsoportok helyett a közérdeket szolgálja az adóhatóság.

  • Lázár Jani! És az nem lenne a legjobb.

  • Vágó Gábor arra kérte az embereket, hogy tartsanak egy perc néma csendet a napokban elhunyt 26 éves Rózsa Milán emlékére. Mint mondta, a politikai aktivista igazságszerető ember volt, aki fellépett a korrupció ellen is.

  • Vágó azt mondta, hogy egy hét haladékot adnak a kormánynak arra, kérje meg az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja át a NAV-ot, Vida Ildikónak és a többi érintett NAV-os vezetőnek pedig arra, hogy lemondjanak. Ha ez nem történik meg, akkor november 17-én a Kossuth téren és több vidéki városban is tüntetni fognak, utána pedig Vágó szerint már azt is meg kell fontolni, hogy milyen eszközökhöz nyúljanak a polgári engedetlenség eszköztárából. „Addig van lehetősége a kormánynak egy európai megoldásra, nem kérünk többet a keleti típusú hatalomgyakorlásból" – mondta.

  • Vágó az éneklés után megköszönte, hogy ennyien eljöttek. A tömeget arra kérte, hogy a Deák tér irányába hagyják el a teret.

  • Békés a hangulat, nincsenek kiabálások, bár van néhány ember, aki úgy tűnik, hogy elindul a Kossuth térre. Egyesek a tegnapi tüntetés kemény magját vélik felfedezni bennük. A Nádor utcában mennek a Kossuth tér felé.

  • vidd az összes haverod!

    - kiabálják a Kossuth térre igyekvő emberek, akik menet közben is próbálnak beszervezni járókelőket.

  • Kb. 100-150 ember érkezhetett meg a Kossuth térre, az embereket rendőrsorfal várta. A tegnapi furcsa tüntetés résztvevői felkínálták a mikrofonukat, mondván, használja bárki, akinek mondanivalója van. Annyi kitétel van, hogy erőszakra nem buzdíthat senki.

  • nevében valaki, hogy

    Fontos állami hivatalt vezetek, tízezren tüntetnek, hogy mondjak le, mi legyen? Szétvet az ideg, holnap meló, de így? Ti mit tennétek? Semmi nagy vaj nincs a fülem mögött, csak mint nektek.

    A kommentelők veszik az adást, egyikük azt írta be, hogy "sosem értettem miért tartja valaki a füle mögött a vajat. Nem higiénikus".

  • Körbejár a mikrofon a Kossuth téren, ahol most is nagyjából annyian vannak, mint fél órával ezelőtt, nem gyűlt nagyobb tömeg, a 2-es villamos is jár.

  • Felkerült végre a Hirado.hu oldalára a közszolgálati hírműsorának fél nyolcas kiadása. Eszerint örömmel jelenthetjük be, hogy bár nehéz volt kivárni a devizahitelek forintosítása, a berlini fal leomlásának 25. évfordulója, Orbán Viktor Die Welt-es interjúja, a megismételt választások és a katalán népszavazásról szóló összeállítás után, de a 21. percben szó esett a tüntetésről is.

    Sőt, a helyszínről jelentkezett be Szimicsku László, aki fontosnak tartotta kiemelni, hogy a tömegben ott volt Demszky Gábor és számos ellenzéki képviselő. Az viszont, hogy mit mondtak a szónokok a színpadon, nem volt téma, csak annyi hangzott el, hogy a tüntetők a NAV-vezetőinek lemondását követelik. De hát mit lehet tenni, 1 perc 20 másodpercbe ennyi fért csak bele.

    A civil tüntetők még így is jobban jártak, mint azok, akik a közszolgálatiból akarták volna megtudni, hogy Vida Ildikó beismerte, a kitiltottak listáján van. Ez a téma csak a 22. percnél került elő.