Győzött a Jobbik a tapolcai választáson

FullSizeRender
2015.04.12. 13:52

Parlamenti képviselőt választottak Tapolcán, Ajkán, Sümegen és a környező további 57 településen. Az időközi választást azért írták ki, mert a választókerület korábbi képviselője, a fideszes Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A huszonkét jelölt közülük a Fidesz-KDNP, az MSZP-DK és a Jobbik jelöltje is esélyes volt a győzelemre, szoros versenyben végül a jobbikos Rig Lajos nyert. Hivatalos végeredmény csak csütörtökön lesz, de a Fidesz elismerte a vereségét. Orbán Viktor a kapufát hibáztatta, Vona Gábor úgy ünnepelt: nix Orbán Viktor, nix Fidesz.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Pad Ferenccel, az MSZP és a DK közös jelöltjével Ajkán, a Hotel Ajka előtti parkban futottunk össze. Pad bízik a győzelemben, ha nem így lenne, minden bizonnyal kisebb lelkesedéssel vágott volna bele a dologba. Szerinte az egyik legerősebb bázisa Ajka, mivel pont a legnagyobb település a negyedik ciklus óta szocialista vezetésű, és ha sikerül mozgósítani a polgármester szavazóit, és azok mellette voksolnak, az egy akkora számot jelent, ami alapján bizakodhat a győzelemben.

    Százalékokban nem szeretett volna tippelni, mert szerinte a matematikázás az utóbbi időszakban egyáltalán nem releváns: elég megnézni, hogy az egy évvel ezelőtti választáshoz képest mekkora fordulatot mutatott az önkormányzati választás. A Fidesz botrányai miatt egyre nehezebb megjósolni ezeket az eredményeket, ráadásul a Jobbik megerősödése tovább fokozza a bizonytalanságot.

  • Az MSZP-DK-s jelölt szerint Veszprémben megbukott a Kubatov-lista, és bízik benne, hogy itt sem fog működni. És azért is bízik a sikerben, mert azt érzi, érezhetően múlik a Fidesszel szembeni félelem:

    akiket elmozdíthattak, azokat elmozdították, a csákányt meg valakinek így is, úgy is meg kell fognia

    – mondta. Pad szerint nem igazán sikerült fogást találni rajta a Mal Zrt.-vel kapcsolatban, mert az emberek tudják, hogy mi mindent tett a munkahelyek megmaradásáért.

  • Nem én, ezt a jobbikos Mirkóczki Ádám mondja, aki szerint a fideszes pártigazgató „mappával a kezében sétálgatott", nyilván nem véletlenül – utalt a kormánypárt kétséges legalitású mozgósítási módszereire. A Jobbik egyébként a magas részvételben érdekelt, erről is beszélt Mirkóczki, és amikor jobbikos aktivistákat faggattunk a városban, ők is ezt erősítették meg. Egyikük azt mondta: az alacsony részvétel szerinte leginkább a szocialistáknak jó, akik mindig el tudják vinni az egyre apadó nyugdíjas bázisukat.

  • Meg 2022-ig, meg ki tudja még meddig, fog egy kicsit zavaros fejtegetésbe a jobbikos jelölt a Malom-part mellé meghirdetett sajtótájékoztatóján. Tíz percbe telik leszavazni, erre buzdított mindenkit, és még arról beszélt, hogy ők tiszteletben tartják a vasárnap szentségét, és nem fogják zaklatni az embereket – erre szólítja fel a többieket is, célzott a Fideszre Rig.

    Mirkóczki Ádám ennél egy kicsit direktebb volt: a Fidesz „arcátlan, fröcsögő gyűlöletkeltéségről" beszélt (vicces ilyesmit hallani egy jobbikostól azért), és azt mondta, ha Rig nyer, meg fog fordulni az országban a választói morál.

  • A Veol.hu révfülöpieket kérdezgetett, hogy elmennek-e szavazni. Egy magát jobboldalinak valló hölgy szerint túlságosan sok volt a kampány, ezért nem megy el szavazni. Egy másik férfi úgy nyilatkozott, hogy

    ilyen erőszakos kampány még nem volt.

    Elege lett belőle, hogy telefonon és személyesen is megkereste több párt a kampány során, de azért leadja a voksát.

  • Ez a monostarapáti úr elmondta, 1962-ben szavazott először egy leánykollégium tornatermében, három évvel ezelőtt viszont elveszítette a személyi igazolványát, így ez a szavazás kimarad. Egyébként a Fideszre szavazna, de úgy látja, hogy Rig Lajos fog nyerni, a környezetében legalábbis ő a legnépszerűbb.

  • A jobbikos fellegvárban a különböző pártok aktivistáival beszélgetve nagyjából az a kép rajzolódott ki, hogy a Jobbik mellett a Fidesz kampányolt csak rendesen errefelé, meg az LMP, akik persze csak a tisztes helytállásban bízhatnak. Szocialista talpasok hozzájuk képest csak elvétve bukkantak fel, de hangsúlyozzuk, ezt a többi, velük rivális pártok aktivistái mondják.

  • Az LMP-sek főhadiszállásául szolgáló Szent György panzióban jazz- és blues-sztenderdeket énekelt zenekari kísérettel Sallee Barbara LMP-s jelölt, állítólag jó kis buli volt tegnap este. Az éppen ebédelni készülő jelölttel – mint ezen a választáson szinte mindenkivel – az utcán futottunk össze teljesen véletlenül, mégpedig régi ismerősünk, Király Zoltán egykori tévés és parlamenti képviselő, jelenleg LMP-aktivista társaságában. Sallee minden bizonnyal a negyedik helyben reménykedhet, az ökopártnak igazából már az is jó eredmény lenne, ha meg tudná ismételni a tavalyi eredményét. A párt aktivistái azt mondják, a Jobbikhoz hasonlóan – és szemben a Fidesszel, illetve az MSZP-vel – őket is a minél magasabb részvétel segítené.

  • A zöldpártiak kisebb különítménye a városközpontban standol, leginkább a zöld lufijaik kapósak: az autósok lelassítanak, hogy kérjenek belőlük. Az LMP-s aktivisták azt mondják, Tapolca, Sümeg hozhat nekik jobb eredményt, de minden annyira arról szólt, hogy ez a verseny háromesélyes, hogy ez a narratíva eléggé háttérbe szorította őket. Szerintük a tapolcai választóknak a pártok kampányprogramja, különösen az egészségügy az igazán fontos. Amíg beszélgetünk, ki is fogynak a lufikból, és újra kell tölteniük a készletüket a közeli pártirodából.

  • A Fidesz közleménye szerint nem fognak engedni a

    szélsőbaloldali és szélsőjobboldali agressziónak,

    ezért feljelentést tesznek amiatt, hogy más pártok aktivistái több alkalommal zaklatták önkénteseiket, plakátokat gyújtottak fel és rongáltak meg.

    A párt számára becsületbeli ügy a mai választás. A tét pedig az, hogy Tapolca, Ajka, Sümeg és térsége nyertese lesz-e a következő éveknek – írták.

  • Monostarapátiban kifejezetten nagy sor állt a kocsma melletti szavazókör előtt, mondja ez a helyi társaság. Szerintük ez a választás egyértelműen a fideszes és a jobbikos jelölt között fog eldőlni, és minden bizonnyal ha szoros eredménnyel is, de fideszes győzelemmel végződik. Szerintük okosakat mondott ugyan Vona Gábor a napokban tartott fórumán, és biztos sok embert meggyőzött, „De nem lehet széllel szemben pisálni" – mondták a politikájukról. Hozzátették, hogy Pad Ferencnek, a szocialista jelöltnek esélye sincs.

  • A sümegi Oszkó István a Veol.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy ha rajta múlna, szigorítana néhány dolgot.

    Például kötelezővé tenném a választást, ahogy Svédországban és Hollandiában van. Hiszen nálunk így a távol maradók miatt nem biztos, hogy olyan eredmény születik, amely a többség akaratát tükrözi.

    A harcsabajszos, nemez süveges férfi ma még focimeccsre megy, aztán családi és baráti körben várja az eredményt.

  • Egy Pad Ferenc kampányában részt vevő szocialista beavatott minket a kulisszatitokba, hogy számolnak most a stábjukban. A részvételi adatokból az MSZP-sek azt a következtetést vonják le, hogy a fideszesek passzívak, és az MSZP és a Jobbik között zajlik a meccs.

    Hogy miért? Mert például Ajkán azokban a szavazókörökben magas a részvétel, amely hagyományosan szocialista, a tavalyi fideszes szavazókörökben alacsony a részvétel - ez húzza le az egész város részvételét Tapolcához képest.

    • Ajkán például a legmagasabb 13 órakor a 11-es szavazókör volt (28%): tavaly itt az eredmény Fidesz-MSZP-Jobbik között 191-254-58 volt.
    • az egyik legalacsonyabb Ajkán a 29-es szavazókör (14%): Fidesz-MSZP-Jobbik itt tavaly 218-151-101 volt.


    Tapolcán a legmagasabb a részvétel a 12-es (37%) és a 2-es (31%) szavazókörben volt. Tavalyi eredmények

    • 12-es: Fidesz-MSZP-Jobbik - 241-170-189
    • 2-es: Fidesz-MSZP-Jobbik - 129-215-148

    A kisebb falvak magasabb részvételi adatai viszont azt jelentik az MSZP-sek szerint, hogy a jobbikosoknak is sikerül a mozgósítás. Vagyis a verseny elég nagy.

    Ezek persze a tavalyi adatok, egyelőre nem tudni, ki hová ikszel most. De a pártok az ilyen számolgatások alapján irányítják a napközbeni mozgósítást most.

  • A városközpontban fel-le gurul egy másik, a Fidesz által leépített kórházi kapacitás visszaadását a fideszes jelölt fejével és nevével reklámozó kisbusz. Cinizmus index: 10/10.

  • A Választás.hu legfrissebb adatai szerint a szavazásra jogosultak 28,9 százaléka ment el voksolni délután 3 óráig. A legkomolyabban Csabrendek 5-ös választókerülete vette a feladatot, ott a választásra jogosultak közel 63 százaléka adta le a voksát. A legkevésbé a pulaiakat érdekelte ez a választás, mindössze 15,73 százalékos részvételi adattal büszkélkedhetnek.

     
  • Ha a kétségbeesett kormánypárt "szélsőjobboldali agresszorok" alatt a Jobbik fiataljait érti, akkor a leghatározottabban visszautasítjuk a vesztét érző Fidesz aljas rágalmait

    - közölte a párt az Indexhez is eljuttatott közleményében. Mint írják, a párt ahogy mindig, úgy most is betartja a szabályokat, ellentétben a Fidesszel. Szerintük Kubatov Gábor és listázó csapata ezekben a percekben is a választók zaklatásával van elfoglalva.

  • Jó, ez túlzás, biztos nem csak nekem jutott eszembe: hát a vasárnapi zárva tartás hatása a választói aktivitásra! Ha nem kell beugrani a Tescóba – vagyis, ugye, nem lehet – akkor a szavazókörig sem érdemes elautózni? Vagy éppen ellenkezőleg, annyira nem tudnak majd magukkal mit kezdeni a vasárnapi ebéd után az emberek, hogy még azok is szavazni mennek, akik eddig inkább a Lidl akciós termékei között válogatva ütötték el a hétvégéjüket? Megannyi fogós kérdés, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy szinte nyári idő van, mindenki vidám és jókedvű. Na, ez vajon kinek segít?

  • A 15 órás részvételi adatok szerint még látványosabb a választói aktivitás eltérése Tapolca, illetve a két másik nagyobb város, Ajka és Sümeg között. A 11 órakor közzétett adatokban még csak 6 százalékpontnyi volt a különbség (Ajka: 15.5, Sümeg: 15,8, Tapolca: 21,6), ez most már 9-10 százalékpont (Ajka: 27,2, Sümeg: 28,2, Tapolca: 37,5).

     
  • A jelöltek a Facebook-oldalaikon is folyamatosan mozgósítanak, íme, megmutatjuk, hogyan lehet háromféleképp mondani ugyanazt (ábécé sorrendben az esélyes jelöltek).

    Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP)

    Gyönyörű időnk van, tudom, hogy ilyenkor sok a munka, későn jött a tavasz. De arra buzdítok mindenkit, hogy 19 óráig még keresse fel a szavazóhelyiséget, szánjon 5-10 percet a kerti munka közben és után arra, hogy leadja szavazatát.

    Pad Ferenc (MSZP-DK)

    Óriási lehetőség!

    Egy szavazat még hiányzik!

    Ön buktathatja meg a jobboldalt!

    Szavazzon MOST Pad Ferencre!

    Rig Lajos (Jobbik)

    A lakossági fórumok során azt tapasztaltam, hogy az emberek változást szeretnének, hiszen az elmúlt 25 évben nem volt olyan kormánya Magyarországnak, akinek nem lett volna korrupciós ügye és ebből már elegük van. (...) Most Rajtatok a sor, hogy bizalmat adjatok egy olyan pártnak, aki még tiszta és bizonyíthat.

  • A választókerületben Megyer a legkisebb település, vagy legalábbis itt szavaznak a legkevesebben: 33-an. (Tudják, ez az a falu, amelyet bérbe lehet venni, és még a Gurdianbe is bekerült). A részvétel hozzá a körzet mai átlagát, 27,7 százalék voksolt délután háromig, ami 9 fő. Vajon kire szavaznak a megyeriek? A válaszra még várnunk kell pár órát, de azt tudjuk, hogy tavaly hogy döntöttek.

    2014 áprilisában 31-ből 20-an szavaztak, és az MSZP-s jelölt mellett döntöttek: MSZP-Fidesz-Jobbik 10-6-0 volt. Kapott még két szavazatot a Haza nem eladó párt, illetve 1-1 voksot a rég feledésbe merült Új Magyarország Párt és Új Dimenzió Párt.

  • Erről egy, a fideszes jelölt kampányát jól ismerő kormánypárti forrásunk beszélt név nélkül. Szerinte Fenyvesi az utóbbi időben 30 fórumot tartott és legalább ennyi "társadalmi egyeztetést" - polgármesterekkel, vállalkozókkal, helyi véleményformálókkal való találkozást ért az utóbbi alatt. Vagyis bármi is lesz az eredmény, a jelölt maga mindent megtett, amit lehetett. Forrásunk természetesen saját győzelmükben bízik, és ami némileg talán meglepőbb lehet, abban, hogy a választókerület sorsa Fenyvesi Zoltán és Pad Ferenc között dől el.

    A szocialisták jelöltjét már csak az aktivistaerejük és az adatbázisuk miatt is erősebbnek tartja, megfogalmazása szerint miközben mindenki "kubatovozik", közben a szocialista talpasok "nagy piros mappákkal" járják végig Ajka lakótelepeit az IDE-s Szarvas Koppány Bendegúz vezetésével. Riget azért tartja kevésbé veszélyesnek a Fideszre, mert szerinte a Jobbik támogatottságának továbbra is van egy felső korlátja. Fideszes informátorunk arról, hogy akkor mégis miért a Jobbik-vezette Tapolcán kiugróan magas a részvétel, azt mondta, hogy egyszerűen azért, mert itt van mindhárom párt versenyben, és itt mozgósít mindenki - plusz ráadásul még az LMP is.

  • Eredményváró nem lesz, főhadiszállás - a fideszesek állítása szerint - nincs, az aktivisták a három központi városban külön-külön központokból özönlenek ki. Nekünk legalábbis azt mondták, hogy "sok száz" aktivistával szántja fel a választókerületet ma a Fidesz, ennél közelebbi számot nem sikerült senkiből kiszednünk az itteni kormánypártiakból.

    Fenyvesi Zoltán várhatóan az urnazárás után csak órákkal, majd a nagyjából végleges eredmény ismeretében áll a média elé Tapolcán. A Jobbik amúgy szintén Tapolcán, egy sörözőben, az MSZP pedig Ajkán a pártirodában várja az eredményeket.

  • Fideszes informátorunk szerint szemmel láthatóan kevesebb Fenyvesi Zoltán-plakát van a kis falvakban, mint a megelőző napokban, és szerinte ez a Jobbik számlájára írható, akik "lelegelték", vagyis letépkedték azok egy jó részét. Miközben a média Tapolcára, Ajkára és Sümegre koncentrál, a többi település és az ottani kampánymachinációk jóval kevésbé vannak előtérben, így ezt könnyebben meg lehet tenni.

    Forrásunk szerint ugyanakkor ez a plakátháború nem befolyásolja majd érdemben az eredményt. Egy másik típusú már inkább: állítása szerint az Orbán-Simicska háború következményeként jóval kevesebb óriásplakáthely jutott a kormánypártnak, mint az korábban megszokott volt.

  • Ezúttal nem panaszkodó ellenzékieket, hanem panaszkodó kormánypártiakat sikerült kifaggatnunk arról, milyennek látták a tapolcai kampányt. Márpedig Tapolca polgármesterével, Dobó Zoltánnal szemben elég kemény kritikát hallottunk fideszesektől. Állításuk szerint a polgármester "simán összehívhatta és kampányfeladatokat oszthatott ki önkormányzati intézményvezetőknek". És azt mondják, olyan is előfordult, hogy Fenyvesi Zoltán egyik fórumán megjelent maga a jobbikos polgármester is, és beült a hallgatóság közé jól látható helyre, hogy "szúrja a szemével" a fideszes jelölt kampányrendezvényén résztvevő városbelieket. 

  • A fél hatos adatok alapján szinte biztos, hogy a veszprémit is meghaladja a mostani időközin a választók passzivitása. A 38,29 százalékos részvétel csaknem 20 százalékponttal marad el a tavalyi országgyűlési választási aktivitástól, és a februári veszprémi időközinél is alacsonyabb mintegy négy százalékkal.

     

    A legaktívabbak az egyik csabrendeki szavazókörben, az ötösben, 71,19 százalékkal (igaz, ott csak 59 választópolgár van, közülük 42-en már szavaztak). Érdekes módon a szomszédos csabrendeki szavazkörben, a négyesben a legpasszívabbak a szavazók, ott 287-ből csak 67-en voksoltak (23,34 százalék).

  • Természetesen amíg nincsenek eredmények, csak részvételi adatok, addig ezt a kérdést szegezzük neki mindegyik pártnak. Összeszedtük, hol mit mondtak a részvételről, tanulságos.

    Fidesz: nem tudják, milyen részvétel jó nekik. A veszprémi időközi eredményéből és részvételéből azért nem lehet kiindulni, mert azt a választást a Jobbik teljesen "elengedte", és a tapolcai központú választókerület földrajzi megosztottsága is teljesen más. Mindenesetre mi azt szűrtük le, hogy a kormánypártnak inkább az alacsonyabb részvétel lenne kedvezőbb, és ebben az esetben Pad Ferenccel és a szocialistákkal lennének harcban.

    Jobbik : ők minél magasabb részvételt szeretnének, így lehet csak esélyük, gyakorlatilag a kora délutáni sajtótájékoztatójukon Rig Lajos és Mirkóczki Ádám ezt ki is mondták. A Jobbikban a mozgósítást tartják a gyengeségüknek, tehát a meglévő népszerűségük szavazatokra váltását. A legjobb nekik pedig azt, ha Tapolcán és környékén mennek el a legtöbben szavazni, ez eddig egyébként teljesülni látszik.

  • MSZP: Rendszerint a magas részvételben érdekeltek, mert minél több kormányellenes szavazót akarnak elvinni. Pad Ferenc is most azt mondta, hogy minél magasabb részvételt szeretne. A szocialistáknak viszont nehéz kiszámítani, mi az ideális pontosan, mert nekik az jön jól, ha az Orbán-ellenes jobbikosok azért otthon maradnak. Az MSZP-nek természetesen Ajkán a legideálisabb a magas részvétel. És ha ott nem tudnak nagyot gurítani, a másik két járásban már csak a veszteségeket minimalizálhatják.

    LMP: Schifferék nem a győzelemért, hanem egy megalázó eredmény elkerüléséért harcolnak. Ahogy a pártnak általában, úgy most is a nem túl alacsony, de nem is túl magas választási aktivitás kedvez nekik. Előbbi esetben ugyanis csak a nagy pártok tudják elvinni híveiket, nagyon magas részvételnél viszont a kormányváltó - szocialista, illetve jobbikos - érzelmek keresztülhúzzák az LMP különutas, eleve nem a győzelemre játszó taktikáját.

  • Úgy tűnik, a mozgósítás már csak Tapolcán működik: Ajkán az egyébként is elképesztően alacsony választókerületi átlagtól is elmarad a részvétel, és Sümegen is csak az átlag szintjén van. (A vonalak és oszlopok jelmagyarázatához húzza az egeret a vonalra, oszlopra.)