új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ausztria irányában:

    ausztria
  • Eljöttem a határhoz megnézni, mi a helyzet ott, ahol a sínek miatt rés van a kerítésen Röszke mellett, a határon. Itt jönnek a legtöbben: a délutáninál sűrűbben jönnek, tíz perc alatt 122 bejövőt számoltam összek, körülbelül mindegy negyedik gyerek.

    A kapu építése semmit nem mozdult előre, továbbra is csak a cölöpök állnak. Pár katona ácsorog. Itt állnak az UNCHR (nemzetközi bevándorlási szervezet) emberei, akik minden érkező kezébe nyomnak egy arab nyelvű tájékozatatót a magyarországi ügymeentről.

  • Ki kellett üríteni a müncheni főpályaudvart, miután egy bombakereső kutya egy gyanús csomagnál jelzett. A müncheni főpályaudvarra érkeznek Ausztriából a menekültekkel tömött vonatok. (Bild)

  • Mit is jelent a német határellenőrzés bevezetése? Azt a menekültet, aki Németországba érvényes vízum és útlevél nélkül érkezik, nem fogják beengedni a határon, hanem ott ellenőrzik és regisztrálják. A Spiegel szerint a döntés célja, hogy tehermentesítsék a menedékjogi eljárásokat szakmányban végző német hivatalnokokat. Ezt a lépést a német ellenzék mélyen elítélte, a Bajoroszágban erős keresztényszociális unió (CSU) és a rendőrségi szakszervezet kitörő örömmel fogadták. (Spiegel).

  • Szlovákia a menekültek elosztására vonatkozó kötelező kvótarendszer ellen fog szavazni az Európai Unió (EU) belügyminisztereinek szeptember 14-i tanácskozásán - közölte Robert Kalinák szlovák belügyminiszter vasárnap.

    Az EU-tagországok belügyminiszterei hétfőn rendkívüli tanácskozást tartanak Brüsszelben a migrációs válság miatt - írja az MTI. A megbeszélések középpontjában az a kvótarendszer áll majd, amelyet Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke javasolt szerdán Strasbourgban, és amelynek alapján a menedékkérőket szét lehetne osztani a tagállamok között.

    "A kormány és a parlament felhatalmazott rá, hogy megvétózzak bármilyen, a kvótákra vonatkozó kérdést, azok (a kvóták) ugyanis közvetlenül a menekültek ellen irányulnak és semmilyen módon nem oldják meg a válságot" - mondta a tárcavezető egy televíziós interjúban.

  • Első ránézésre megfelel a schegeni kódexben lefektetett szabályoknak, hogy Németország ideiglenesen ismét bevezeti a határellenőrzést az osztrák határon - közölte vasárnap este az Európai Bizottság. A brüsszeli testület szerint a schengeni szabályok értelmében a tagállamok közötti határellenőrzés ideiglenes visszaállítása rendkívüli lehetőség, amelynek alkalmazására az előírások válsághelyzet esetén adnak felhatalmazást.

    "A jelenlegi helyzet Németországban első ránézésre olyannak tűnik, amely megfelel a szabályoknak" - tudatta közleményében a bizottság, miután Thomas de Maiziere német belügyminiszter bejelentette: Berlin a menekülthullám miatt ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést, elsőként a német-osztrák határon. A kommünikéből az is kiderül, hogy Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke telefonon beszélt Angela Merkellel, és a német kancellár tájékoztatta arról, hogy Berlin ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést.

    A testület szerint a bizottság feladata annak szavatolása, hogy az ilyen rendkívüli intézkedések arányosak legyenek, ezért szorosan figyelemmel követi majd a kialakult helyzetet. "Erőfeszítéseinknek arra kell összpontosulniuk, hogy elősegítsük, olyan gyorsan visszatérjünk a schengeni nyitott határok normális rendszeréhez, amilyen gyorsan megvalósítható" - hangsúlyozta közleményében a brüsszeli testület, mely szerint a németországi döntés is azt támasztja alá, hogy sürgősen el kell fogadni az Európai Bizottság javaslatait a menekültválság közös kezelésére.

  • Nem vagyok nemzetközi jogász, de ha jól tudok olvasni, akkor a német-osztrák határellenőrzés bevezetésével a németek nem mondták fel a schengeni egyezményt, hiába ez éppen most a Spiegel vezető szalagcíme. A Schengeni határ-ellenőrzési kódex ugyanis lehetővé teszi a határellenőrzés ideiglenes bevezetését:

    A közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén ezen országok legfeljebb 30 napos időtartamra (ez az időtartam esetlegesen meghosszabbítható a kódexben megállapított feltételek szerint) vagy a komoly veszély várható időtartamára kivételesen visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határaikon.

    Ezt a lépést a legvégső esetben lehet megtenni, és erről tájékoztatni kell a többi schengeni térséghez tartozó uniós országot, az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet és a Tanácsot is.

  • Miután Juhász Péter elmondta élete leghosszabb beszédét, melynek végén tisztázta, hogy politikusok és pártok nélkül nem lehet leváltani Orbánt (ezért bízik abban, hogy a civilek felé nyitott Együttre fognak szavazni az emberek), Szilvási István a nevét viselő zenekar frontembere elénekelte a Himnuszt, majd a Kistehén zenekar játszott még el egy számot. Az emberek pedig elindultak haza.

  • Az Együtt alelnöke szerint Orbán nem csak a menekültekkel, hanem mindenkivel embertelenül bánik, aki nem szolgálja a hatalmat. Nem egy normális focidrukker, hanem egy embertelen könyörtelen vandál fociultra, aki éppen Magyarországot rugdossa ki a civilizált világból. Magyarországon nem ilyen emberek élnek csak a miniszterelnöünk ilyen.

     

    Juhász szerint a menekültrugdosó László Petra is Orbán Viktor politikai terméke. A biztonsághoz emberséges politikára van szükség, Orbán erre, de úgy általában a kormányzásra alkalmatlan. Orbán a felelős minden látványos, menekültekkel kapcsolatos konfliktusról, mivel szándékosan nem tett semmit a probléma gördülékeny kezeléséért csak azért, hogy erre mutogatva kelthessen félelmet az emberekben.

    Juhász szerint teljesen új menekültpolitikára és bevándorlópolitikára van szükség.

  • Werner Faymann osztrák kancellár kabinetülést hívott össze vasárnap délután, miután Németország bejelentette, a sok menekült érkező miatt ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést az osztrák-német határon. Az osztrákok egyelőre nem terveznek ilyet a magyar határra. Igaz, mint mondta, egyelőre azt se tudják, hogy a német lépésnek milyen hatása lesz.

  • Ezt a miniszterelnök, Stephen Harper nyilatkozta saját Facebook-oldalán, rajongói kérdésre. Szerinte mindenkivel óvatosan kell eljárni, mert terroristák által uralt területekről érkeznek. 

  • Erdős Virág nagy sikert aratott elszavalt versével, amely utolsó sora: Elég volt! volt. Utána Setét Jenő romaaktivista tartott beszédet a Kossuth téren, aki Boross Pétertől, Balog Zoltántól és Orbán Viktortól idézett közönséget feltüzelő mondatokat. Az Orbán-idézet kapott a legnagyobb füttykoncertet. Setét szerint a legnagyobb kirekesztés a nemzetből való kirekesztés, és elegük van abból, hogy a cigányokra hivatkozva bánnak elfogadhatatlanul a menekültekre. A menekültekben és a magyarországi cigányokban egy közös van: hogy mindkét csoporttal becstelenül bánnak.

  • Gyurcsány Ferenc élőláncot szervez a Parlament köré

    Élesen bírálta Orbán Viktort és a kormányt menekültügyben, beszólt az MSZP-nek és bejelentette, hogy a demokratikus oldal legnagyobb pártja kíván lenni a DK. Gyurcsány Ferenc menekültügyi beszéde erős belpolitikai üzeneteket tartogatott. A folytatás egy DK-s élőlánc lesz a Parlamentnél.

    Cikkünket itt olvashatja>>>

  • Újra menekültek gyülekeznek a Keletiben, ahonnan vonatokra pakolják őket az osztrák határ felé:

  • Mégis mire számítottak a németek? Egészen eddig azt képviselték, hogy nagyon sok menekültet be tudnak fogadni, és lehetővé is tették, hogy aki akar, az lényegében akadály nélkül be is jusson Németországba. Az elmúlt hetekben  több száz ezres befogadásri kapacitásról is repkedtek a nyilatkozatok, ennek az elmúlt napokban csak a töredéke érkezhetett hozzájuk, mégis rájöttek, hogy ez nem lesz így jó.

  • Vége, hazamegy a tömeg. Páran még azért megvárják Bayert, hátha összejön egy közös kép vagy legalább egy kézfogás.

    Bayer Zsolt nyilatkozott Orbánról:

     

  • Holnap lesz harmincéves a játék, most egy szíriai fiatal, becenevén Samir Al-Mufti csinált belőle menekültes verziót is.

  • Hat óra, még egy felszólaló nem volt, most egy kórus teszi próbára a megjelentek idegeit épp. Viszont a Kistehén zenekar Cseh - Bereményi: Budapest című számának feldolgozása kifogástalan volt, nézzenek bele!

  • Azt hiszem, ennél viccesebb pillanatot még nem éltem át. Bayer Orbánt idézte, aki szerinte szürke Gandalftól kölcsönözte a gondolatait, amikor a varázsló azt mondta a sötét démonnak, hogy "itt úgysem jössz át". Bayer ezt a mondatot háromszor is elismételte a színpadon, hogy " még a déli határon is meghallják".

    Bayer a végén megígérte, hogy lesz Békemenet. Ezt mondta Orbán menekültes politikájáról:

     

  • A német belügyminiszter sajtótájékoztatójának. Kérdezni nem lehetett.

  • Ez a fotó kering most Twittteren, egy videóból vágták ki a képkockát:

  • Bayer nem fél abszolút igazságokról beszélni. Szerinte Nyugaton megőrültek, Európa középső fele viszont még tudja, hogy mi a normalitás  - mondta a Magyar Narancs székháza elé szervezett tüntetésen.

    "Ahol mindenki náci, ott senki se náci. Ők az állandó nacizással a holokauszt áldozatait sértik meg", jelentette ki, majd azt követelte, hogy az EU vezetői írjanak ki népszavazást a bevándorlásról.

    Bayer szerint ugyanis Európa 500 milliò állampolgárából 450 milliò nem akar több bevándorlót.

  • Időre van szükségünk a helyzet rendezésére a határon a menekültek nagy száma miatt

    - mondta a német belügyminiszter.

    Németország a döntésről Ausztriával és az ellenzékkel is konzultált.

  • Németország bevezeti a határellenőrzést Ausztria irányából. A cél, hogy megállítsák a menekültek beáramlását, és ezt lehetővé teszi a schengeni kódex. Németország minden menekültekkel kapcsolatos egyezményt ezután is betart. 

    Azt is mondja, a menekülteket regisztrálni kell, a menekülteknek tudniuk kell, hogy nem választhatnak ki egy államot maguknak. A menekülteket el kell osztani az EU tagállamai között. 

    A határ lezárása nem old meg minden problémát, ezzel tisztában vagyunk

    - mondta.

  • Folyamatosan közvetítjük itt.

  • "Oszt erre rendeltél negyven perecet?" - kérdezte dühösen egy perecárus lány édesanyjától a Kossuth téren lézengő embereket nézve, de negyed hatra megmenekült haragjától az édesanyja: megérkezett a vonuló tömeg a Szabad sajtó útjáról, illetve az Egyetem téri DK-s rendezvényről. Kb. 1500-an lehetnek a téren, ahol a Kistehén zenekar csinálja a hangulatot. A tömegben itt van több ellenzéki politikus és Demszky Gábor.

  • A jobboldali publicista szerint évek, sőt évtizedek óta háború van, mégis mindenkinek most jutott eszébe onnan az elindulás. Bayer egyáltalán nem tudja konkrétummal alátámasztani, de bátran kijelenti: ez egy irányított népvándorlás, amit gazdasági háttárhatalmak vezetnek. 

    "Ez valóban őrült beszéd, de van benne rendszer", értékelte saját szavait a Magyar Narancs székháza előtt szervezett tüntetésen.

  • Korábban azt állították, ha felveszik őket a shengeni övezetbe, támogatják a kvótarendszert. Most Gabriel Oprea belügyminiszter azt mondja, hogy az ország "kedvesen visszautasítja, hogy több mint 1785 menekültet fogadjon be, mert ebben állapodtak meg eredetileg. Az EU arra kéri Romániát, hogy még 4650 embert fogadjanak be.

    Azt is megerősítette, hogy elutasítják a kvótarendszert.

  • A német bejelentés után Bécsben is rendkívüli kabinetülés hívtak össze, ahol az osztrák kormány dönt arról, hogyan reagáljanak az új helyzetre. Logikusan az is felmerülhet, hogy Ausztria is kövesse a német példát és ők is bevezessék a határellenőrzést a magyar-osztrák határon, máskülönben a Németországba tartó, de Schengen felfüggesztése miatt Ausztriában ragadó menekültáradat a bécsi vezetésnek okozna súlyos kihívást.

    A német bejelentésre egy nappal azelőtt került sor, hogy a belügyminiszterek találkozóján a menekültkvótákról egyeztetnek majd az uniós országok. Berlin a határzárral nyomás alá tudja helyezni a kvótákat ellenző közép-európai országokat.

    Az ellenzéki FPÖ egyik vezető politikusa máris követeli a határellenőrzés visszaállítását, különben a ma érkező 10 ezer menekült Ausztriában ragad.

  • Az embercsempészeknek és üzletfeleinek nincs hely Európában. A menekülteket befogadjuk, de csak amíg haza nem térhetnek. Csizmadia felidézte Kertèsz Imre 2004-es gondolatait, ami szerint a bugyuta liberalizmus tönkre teszi Európát.

    Felszólította a Mancs szerkesztőséget, hogy kérjenek bocsánatot, majd pedig mondjanak le. A CÖF-elnök szavait lelkes taps fogadja.

    Mindeközben: ilyen jelzővel sem hívták mèg színpadra Bayer Zsoltot. Nemes egyszerűsèggel "a magyar íróóriásnak" nevezte Csizmadia.