új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Jobbik tüntetést tart a belvárosban, több szónokkal, néhány száz szimpatizánssal. És vajon ki a legfőbb ellenség Toroczkai László szerint a menekültek kérdésében? Természetesen Gyurcsány Ferenc, a pár százalékos DK elnöke, aki menekülteket fogadott be a házába, közben pedig nem veszi észre, hogy agresszió éri őt. És a hazát.

    Meg egyébként is, háború van.

    Toroczkai Gyurcsányról
  • Szombaton 15 óra körül az osztrák oldalról váratlanul lezárták a Fertő-tó mellett fekvő jánossomorjai határátkelőt is. Olvasónk jelzése szerint a lezárás egyirányú, Magyarországról nem lehet Ausztriába menni. Az autóforgalmat Szlovákia felé terelik a magyar rendőrök.

    Közben azonban a földeken keresztül már Jánossomorja határában is megjelentek a gyalogló menekültek csoportjai, kérdés, hogy őket átengedik-e majd.

  • A Vámosszabadiból indult csoport most Lébény határában pihent meg, néhány kisgyermekes család akár kilométerekre is leszakadt, de a többiek együtt vannak.

    Sokan kijöttek ide segíteni, vizet, ételt osztanak, a csoportnak már sokkal több babakocsija is van. Továbbra is egy motoros rendőr kíséri őket, és vannak önkéntesek is a csoporttal. Úgy tudjuk, Kimlére tartanak, ahol kisebb menekültcsoportokat is várnak.

  • Lengyelország a menekültek számának drámai emelkedése ellenére sem fogad be több migránst az eredetileg tervezett kétezernél a miniszterelnök szombati kijelentése alapján. Ewa Kopacz a varsó válságstáb ülése után közölte: nem hagy jóvá olyan intézkedést, „amely veszélyeztetné az életünket, az ország és az emberek gazdasági és szociális biztonságát”.

    A lengyel kormány a menekültek igazságosabb elosztását célzó európai kvótarendszer bevezetését is ellenzi. Az ellenzék viszont természetesen elítéli a hivatalos irányvonalat, a Gazeta Wyborcza című balliberális újság szombati kommentárjában szégyenteljesnek nevezte az ország menekültekhez való hozzáállását. 

    Közben Csehországban Václav Klaus volt köztársasági elnök írt egy petíciót, melyben azt állítja: a menekültek befogadása veszélyekkel járhatna az ország belső biztonságára. 

  • Elment a hegyeshalmi vonat is a Keletiből, annyian voltak rajta, mint egy átlagos szombat délután, köztük nagyjából száz menekült. 20-30-an az utolsó pillanatban rohantak a vonathoz, még sikerült felszállniuk.

    A rendőrök a kalauzok szerepét is átvéve próbálják terelgetni az embereket, de leginkább kézjelekkel. A pályaudvaron továbbra is sok az ember, pedig már szombaton is rengetegen vonatra ültek, de folyamatosan érkeznek is.

  • A Bicskéről elindult menekülteket az 1-es útról is leterelték a rendőrök, most Tatabányán mennek egy párhuzamos úton. Az M1 szerint azt mondták, nem szállnának fel buszra akkor sem, ha érkezne, mert attól félnek, visszavinné őket a bicskei táborba. Viszont többeknél van érvényes vonatjegy Münchenig is, most a közel kétszáz fős csoportot először a helyi pályaudvarra kísérik, ahol megnézik, kik szállhatnak fel vonatra.

  • Elindult egy újabb vonat menekültekkel tele, ezúttal Sopron a végállomás. Bent áll egy másik is, ami Hegyeshalomig megy, de ez szinte üres még, pedig negyedórán belül indul elvileg. A vágányok végében feltehetően aktivisták arabul is kiírták papírokra, mikor indulnak Hegyeshalomba és Sopronba vonatok, a legtöbben ezekből orientálódhatnak.

  • A Vámosszabadiból indult csoport már Öttevényt hagyja el, innen még 38,9 km-re van az osztrák határ. Gyerekek is vannak a csoporttal, ezért többször is pihenőt kell tartaniuk, így még akkor is akár több mint tíz óra lehet, amíg elérnek a határig, ha addig nem állnak meg hosszabb időre. Az M1 úgy tudja, hogy Kimlénél felajánlottak nekik szállást éjszakára, azt nem tudni, elfogadják-e.

  • Tudósítónk szerint megérkezett egy újabb vonat a Keletiből Győrbe, 100-150 menekült utazott rajta. Többségük leszállt, és nagyobb fennakadás nélkül átszállt a rajkai vonatra, ami Hegyeshalomnál is megáll. Angolul és németül is bemondja a hangosbeszélő, hogy a müncheni railjet fél órát késik. Néhányan még arra várnak.

  • A németek készek befogadni bármennyi védelemre szorulót

    A menedékstátuszra nem jogosultaknak viszont vissza kell menniük a hazájukba - mondta el Angela Merkel egy szombati lapinterjúban.

    Németországban rengeteg nyugat-balkáni adja be menedékkérelmét, ezeket azonban 99 százalékban elutasítják – a kancellár valószínűleg főleg rájuk és nem a szírekre vagy afgánokra utalt a menedékstátuszra nem jogosultak alatt. 

  • Indulás előtt sokan kiöntötték a szénsavas vizet, és egy út menti kútból töltötték meg a műanyag flakonokat. A Migration Aid korábban többször felhívta rá a figyelmet, hogy a szénsavas víz a menekültek többségének ismeretlen, és nem fogadják el. 

    Ha segítene a menekülteken, szénsavmentes vizet vegyen!

  • Folyamatos a mozgás a Keletinél, 10-20 fős csoportokban érkeznek menekültek. A legtöbben félkész, indulásra kész állapotban várnak. Az aluljáróban, a pályaudvar előtt és a peronon is sokan vannak.

  • Ezzel a címmel hirdetett tüntetést Juhász Péter, az Együtt alelnöke jövő vasárnapra. Téma: a menekültügy kezelése.

  • A rendőrök hagyták, hogy megteljen a vonat zömmel menekültekkel. Amikor már az összes ülőhely elfogyott, akkor elzárták az utat.

  • A budaörsi pihenőhöz viszonylag sok adomány érkezett. Ezek szétosztása nem ment teljesen problémamentesen, de próbáltak figyelni arra, hogy először a gyerekek kapjanak. A menet élén egy fehér baseballsapkás férfi próbálja összefogni a különböző csoportokat, őt érdemes megkeresniük az adománnyal érkezőknek. Egyelőre még nem indult tovább a menet az 1-es úton.

  • Tudósítónk szerint perceken belül érkeznie kéne a Keletiből egy újabb vonatnak Győrbe, de feltehetően késni fog valamennyit. A rendőrök ott vannak, de nincs különösebb készültség. Menekülteket is látni, vannak, akiknél Münchenbe szóló jegy van. Győrből kisebb csoportokban többen gyalog indultak el Hegyeshalom felé.

  • Az őket kísérő önkéntesek szerint ételre és vízre várnak még, mielőtt elindulnak.

    A menekültek nem akarnak az 1-es útra letérni, mert az szerintük Bicskére, a táborba vinné őket. Tovább akarnak menni az autópályán Bécs felé.

  • Magyarországon is rengeteg önkéntes segít ezekben a percekben is a menekülteknek, a híradásokban azonban jóval hangsúlyosabbak azok a beszámolók, amelyek a bécsi, müncheni önkéntesek önfeláldozó munkájáról szólnak. Hogy ennek mi az oka, az most mindegy is, de van itt még valami, ami éles kontrasztban áll a magyar viszonyokkal. Este Bécsben is Eb-selejtező lesz, az osztrákok Moldovával játszanak, és itt senkinek sem jut eszébe menekültekre vadászni.

    Ehelyett az osztrák vasutak a Facebookon udvariasan arra kéri a vidéki futballszurkolókat, hogy a vonattal a menekülthelyzet miatt ne menjenek be a városközpontban lévő Westbanhofig, hanem szálljanak le már Hütteldorfnál, ahonnan metróval folytathatják útjukat a stadionba. Valami azt súgja, hogy a drukkerek megfogadják a tanácsot, és a menekülteket nem kell rohamrendőröknek védeniük a csőcseléktől.

  • A pályaudvaron az M1 szerint most is legalább százan várakoznak, de a korábbi vonatokkal is már több mint ezren mentek át Budapestre. A legutóbbi vonathoz két külön kocsit is felkapcsoltak. Folyamatosan érkeznek a befogadóállomás felől a pályaudvarra.

  • Szijjártó Péter külügyminiszter az EU külügyminisztereinek luxemburgi informális tanácskozása után elmondta, hogy az összes kollégája szerint a mostani az egyik legsúlyosabb probléma, amellyel Európának valaha szembe kellett néznie, és közös megoldásra van szükség. Szerinte összesen hat pontban értenek egyet.

    A miniszterek állítólag egyhangúlag elismerték, hogy Magyarország páratlanul nehéz helyzetben van, és abban is egyetértettek, hogy a megoldásba be kell vonni a kiindulási és a tranzitországokat is. A találkozón Szijjártó szerint abban is egyetértettek, hogy hatékonyabbá kell tenni az unión kívüli országokkal kötött visszafogadási megállapodásokat, és meg kell különböztetni a menekülteket és a gazdasági bevándorlóktól.

  • Az M1 szerint Röszkéről is elindult menekültek egy csoportja, 60-70 fő tart Budapest felé az M5-ösön.

  • Öttevényen mennek át éppen a Vámosszabadiból indult menekültek, a kétszáz fős csoportban sok a gyerek. Vannak több helyen civil segítők az út mentén, akik adnak nekik inni és enni, de babakocsik, zárt cipők és esőkabátok is láthatóan jól jönnének nekik. A csoport mellett nincs rendőri kíséret, de nem is akadályozzák a forgalmat.

  • Ez a csoport is része volt azoknak, akiket buszokkal vittek hajnalban a magyar-osztrák határra. (Reuters)

  • Kb 30 rendőrt vezényeltek ki a vonalhoz. Kezdetben nem engedtek leszállni senkit, aztán valamiert mindenkit leszállítottak. A MigrationAid egyik aktivistája segítségével átszállították őket a Hegyeshalom fele közlekedő vonatra.

  • Pillanatok alatt eltűnnek az út mentén hagyott adományok. A ma reggel útra kelt menekülteknél kevés a tartalék, az út mentén több helyen kínálják őket önkéntesek ivóvízzel és élelmiszerrel.

    Ijesztő is lehet, ha megindulnak valaki felé a menekültek. Ha ételt vagy italt vinne nekik, de fél egy hasonló jelenettől, hagyja nyugodtan az út szélén, rendesen becsomagolva. 

  • A bécsi menetben vonuló egyik szír férfi azt állítja: el van törve a csuklója, de nem adtak neki gyógyszert a budapesti gyógyszertárban, ahol próbálkozott, mivel az vényköteles lett volna. Valamilyen antibiotikumot, például Augmentint szeretne, ha valaki segítene neki, akkor ezt juttassa el hozzá. A férfi nem engedte, hogy lefotózzuk, mert félti a családját. Onnan lehet felismerni, hogy a negyvenes éveiben jár, nyaka körül egy piros törölközőt visel és fásli van a kezén. 

  • Néhány afgán villanyszerelő rákötött egy elosztót az egyik lámpára a Keletinél, úgy töltötték fel éjjel a telefonjaikat.

    Különleges megoldás az afgán villanyszerelőktől
  • Olvasónk, Gábor kétszáz menekülttel találkozott Ásotthalomnál. A csoport szörnyű állapotban van, elbeszélésük alapján teljesen eláztak, napok óta nem ettek és egy hete nem aludtak rendesen. A menekültek között nagy a szórás, sokféle ország és társadalmi réteg képviselői vannak köztük, olvasónk többek között afgán pásztorral és iraki fogorvossal is találkozott. A határőrök nem engedik őket tovább menni, ezért tüntetni kezdtek, szeretnék ha a sajtó tudomást szerezne róluk. Valószínűleg hamarosan elviszik őket Röszkére regisztrálni. 

  • Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár szerint:

    A magyar társadalom óriási szolidaritást mutat a menekültek iránt. Ha a plakátkampánynak érdemi hatása lett volna a magyar társadalomra, akkor ez most nem így lenne.

    (via 7/24)