2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Fontosabb részletek

Percről percre Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Továbbra is érkeznek menekültek a szerbiai Sidről a zöldhatáron át a horvátországi Tovarnikba, de közben a horvát sajtó értesülései szerint a szerbiai Zomborban is 4500-an várnak arra, hogy átlépjék a 40-km-rel arrébb lévő horvát határt. Ahogy megírtuk, Horvátország a nyolc horvát-szerb határátkelő közül hetet lezárt, csak a Belgrád–Zágráb autópályán lévő bajakovói maradt nyitva.

  • A menekülthelyzetről szólnak, de hírértékük nagyon kevés van, mégis, ez a két kép bekerült nálam a kedvencek mappába, amikor ma reggel rájuk találtam.

    Ezt Bődey János lőtte tegnap este Pélmonostoron, ahol a helyiek kimentek az utcára a menekülteket köszönteni. 

    Ez a másik pedig szintén Horvátországban készült tegnap este. Menekültek várakoznak a tovarniki vasútállomás melletti emlékhelynél.

      

  • A röszkei közúti átkelőnél szerdán történt támadás során megsérült rendőrök mindegyikét kiengedték már a kórházból. Sérüléseiket elsősorban ütések, illetve a feléjük dobott kövek okozták, zúzódásaik, hámsérüléseik keletkeztek, egy részüknél pedig a könnygáz okozott légzőszervi problémákat, közölte az ORFK sajtószóvivője.

  • A Bama.hu tudósítói az elmúlt fél órában nem találkoztak menekültekkel.

  • A magyar rendőrség pénteken egyeztetést folytat a szerb társszervekkel a röszkei autópálya-, illetve a közúti átkelő újranyitásáról - közölte az ORFK reggeli sajtótájékoztatóján. A magyar fél részéről ennek nincs akadálya, amennyiben a szerb hatóságok szavatolni tudják a közúti közlekedés biztonságát.

  • Százhatvannégy menekültet szállásoltak el az egyes pavilonban. Kaptak ennivalót, és orvosi ügyelet is volt. A rövid pihenő után elhagyták a vásárcsarnok területét. (Index.hr)

  • Németországban megalakult az első menekültekből álló zenekar

    Harmincfős nagyzenekart verbuvált szír menekültekből egy brémai zenész. Októberben lesz a koncertjük.

  • Siklóst is megkereste a rendőrség, ötletként felmerült a volt laktanya, de az az épület nem alkalmas a menekültek elhelyezésére. Lehet, hogy a rendőrségi parancsnoki épületbe viszik őket, de ott csak nagyon rövid ideig tartózkodnának. (Bama.hu)

  • Az Index.hr munkatársa szerint 10-15 percenként jön egy-egy konvoj. Közben a menekültek egy nagyobb csoportja elindult Pélmonostorról (Beli Manastir) Eszék felé. Busszal és vonattal szeretnének eljutni Zágrábba, olyanok is vannak, akik gyalog tennék meg a körülbelül háromszáz kilométeres utat.

  • A Magyar Közlönyben pénteken jelent meg, hogy a kormány újabb két megyére, Zalára és Vasra is kihirdette a bevándorlás okozta válsághelyzetet. Eddig négy megyében volt érvényben a válsághelyzet: Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya és Somogy.

    megye
  • A Magyarbólyhoz közeli, Baranya megyei településen megsérült egy menekült: kificamodott a bokája. (Bama.hu)

  • „Magyarországot sokáig magára hagyták”

    Ezt Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke mondta a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak. A német kereszténydemokrata (CDU-s) politikus szerint a válságot csak kialakulásának helyén lehet hatékonyan rendezni, és botrányosnak nevezte, hogy csökkentették a Szíriával szomszédos államokban működő menekülttáborok pénzügyi támogatását. (MTI)

  • Ahogy megírtuk, az elmúlt 24 órában 764 menekültet fogtak el a rendőrök. A Police.hu legfrissebb közleménye szerint ebből 453-at Baranyában. Mint írják, többségük szír és afgán volt, elfogásukkor pedig nem tanúsítottak ellenállást. Éjfél óta azonban a megyében nem észleltek újabb határsértőket.

    A menekültek a szerb-magyar határ lezárása után csütörtök délután találták meg maguknak a horvát-magyar zöldhatárt. Feltűntek Illocskán és Oldon, miközben azt hitték, hogy Szlovéniában vannak.

  • A külügyminisztérium közlése szerint Szijjártó Péter magyar és Karl Erjavec szlovén külügyminiszter telefonon egyeztetett a migrációs helyzetről, és aggodalmának adott hangot amiatt, hogy egyetlen nap alatt összeomlott a horvát bevándorló-ellátási rendszer, és Horvátország a bevándorlók ellátása helyett továbbküldi a migránsokat Szlovéniába és Magyarországra.

    A két politikus – a közlemény szerint  egyetértett abban, hogy fontos a schengeni határok megvédése. A kétoldalú egyeztetés a szlovén nemzetbiztonsági tanács péntek délutáni ülése után folytatódik

  • Szijjártó: Évekig fog állni a kerítés

    Szijjártó Péter a Magyar Időknek adott interjúban arra a kérdésre, hogy vajon hosszú távon is hatékony lesz-e a kerítés, azt felelte, hogy

    a neve hivatalosan „ideiglenes biztonsági határzár”, de szerintem nem kétséges, hogy ebben az esetben az ideiglenesség években lesz mérhető, tekintettel arra, hogy amiről Európában beszélnek, miszerint menekültválságot élünk át, az egyszerűen önámítás.

    A külügyminiszter megismételte a kormánynak azt a sokan hangoztatott állítását, hogy tízmilliók indulhatnak meg Európa felé. Szerinte 30-35 millió ember indulhat útnak, miután "Líbia, Jemen, Szíria, Irak vagy Afganisztán mind olyan országok, amelyekben súlyosan ingatag a helyzet, és ezen országok lakossága jelentős".

  • Először a csőtörést kell megállítani. Orbán szerint nem a kvótákról kell vitatkozni, hanem az embercsempészeti láncolatot megtörni. Eközben nincs megállás a kerítés építésében, a 41 kilométeres kerítés első szakaszával – a gyodával – már ma végezni fognak. Nincs olyan homokbucka, nincs olyan vakondtúrás, amely mögött el lehetne bújni, az ország határát meg fogjuk védeni. Nem erre készültünk az elmúlt húsz évben, nem ilyen világot akartunk" – mondta Orbán a Kossuth Rádióban.

  • A genfi konvenciót, mind más szabályt, kínos gondossággal betartja Magyarország – mondta Orbán, így a legális bevándorlás folyamatának kezelése rendben van.

  • A kormányfő szerint a menekültügy kezelése öngyilkos liberalizmussal zajlik Európában. Magyarországnak semmi baja az itt élő muszlim közösséggel, amelynek tagjai itt élnek Magyarországon. Egzisztenciát hoztak létre az elmúlt 25 évben legálisan ide érkezettek. Nem szabad, hogy ezt az értékes közösséget bármi is megsértse, távol kell Magyarországnak tartania magát az iszlámellenességtől. "Más civilizáció, más kultúra, de ott ahol helye van, fontos küldetést teljesít az emberiség szempontjából."

  • Magyarországon fogtunk terroristát, Röszkénél – jelentette ki Orbán, aki szerint megszervezett médiaháttérrel szerveztek angol és arab nyelven támadásokat, hangosbeszélőn keresztül. Fel fogjuk deríteni a hátteret – ígérte a kormányfő, aki szerint Európát hatalmas veszély fenyegeti, főként azért, mert nem is tudja senki, kiket enged be a kontinens.

  • "Fegyveres támadás érte Magyarországot" Horgos felől a határátkelőnél, de "a rendőrök megvédték magukat és megvédték az államhatárt, úgy, hogy közben az emberiesség szabályait is figyelembe vettünk" – mondta Orbán, hangsúlyozva, hogy a szerb rendőrök tétlenül nézték, a menekültek Szerbia felőli támadását.

  • Beléphetett Szlovéniába az a 150 migráns, aki vonaton érkezett csütörtök délután Dobova határállomásra a Zágráb és Zürich között közlekedő vonaton, és a hatóságok első terve szerint visszaküldték volna őket. A szlovén rendőrség közölte, hogy egy menekültközpontban helyezik el őket, Postojna városban, közölte az MTI.

    A szlovén rendőrség délután a határállomáson megállította a vonatot, és nem engedte leszállni az úti okmányok nélkül utazó 150 migránst. A határrendészet szóvivője közölte, hogy a Horvátországból érkező migránsokat a lehető legrövidebb időn belül visszaküldik, a rendőrség pedig azt, hogy csütörtök estétől péntek reggelig nem enged be az országba egyetlen olyan személyszállító vonatot sem, amely Zágrábból érkezik a dobovai határállomásra.

  • Csak éppen most Horvátország felé mennek. Igaz, megmaradt a Magyarország felé törekvők csoportja, de ez most jóval kevesebb, mint korábban – közölte Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Ezért ugyanazt akciót végre kell hajtani, mint a szerb-magyar határon, azaz épülnie kell tovább a kerítésen, 41 kilométeren, ott ahol száraz lábbal lehet átlépni. Az erőket átcsoportosítják, rendőrök és katonák százai mennek le.

    "Nem számíthatunk másra: se a horvátokra, a szerbekre sem számíthattunk. Minden barátság,  szomszédság fontos, de amikor helyzet van, délről segítségre nem számíthatunk. A rosszabb helyzet, hogy Nyugatról sem számíthatunk, de ez már Hunyadi János idején is így volt."

    Orbán reménykedik benne, hogy Szlovénia be fogja tartani kötelezettségeit, elvégre az EU-tag horvátokkal szemben Szlovénia a schengeni övezet tagja is. Bár, ez igaz volt Görögországra is, jegyezte meg Orbán.

  • Már csak 267 illegális bevándorlót fogott el a rendőrség a szerb-magyar határszakaszon az elmúlt 24 órában. Igaz, a Horvátország felé terelődött menekültáradat Magyarország más határszakaszain nagyobb számban jelent meg, mint eddig, de itt is, összesen 497 főt fogtak el, így a teljes szám az elmúlt 24 órában összesen 764 fő, ami messze elmarad a röszkei határzár előtti napokról, amikor naponta már ötezer felett volt a zöldhatáron átlépők száma.

  • Páran még vannak a vonaton, de a vonattal Pélmonostorra érkezett több száz menekült nagy része leszállt, a peronon várakozik. A hatóságok a maguk angolságával próbálják kezelni a helyzetet, és senki sem tudja pontosan, mire várnak. Az eredeti terv az volt, hogy ezt a rengeteg embert a helyi átmeneti táborban helyezik el. Most vagy beterelik, vagy visszaszállítják őket.

  • Pélmonostorról jelentjük:

    Tíz perccel éjfél előtt begurult  pélmonostori vasútállomásra egy kilenc kocsiból álló vonatszerelvény, tele menekültekkel. Az embereket egyelőre nem engedik leszállni, csak két kocsiból jöhettek ki, mert azok IC kocsik voltak és nem lehetett kinyitni az ablakokat, ezért egy idősebb férfi rosszul is lett.

    A helyszínen körülbelül 20 rendőr őrzi a rendet, de nyugalom van. A rendőrök azt mondták, hamarosan érkezik még egy ugyanekkora menekülteket szállító vonat a településre, ahol már legalább 1600 menekült van egy ma kialakított befogadóállomáson. Azt feltételezzük, hogy a már bent álló vonatról azért nem engedik leszállni a menekülteket, mert a másik vonatra várnak. A két szerelvény az eredeti tervek szerint nagyobb időkülönbségekkel érkezett volna, de az egyiken behúzták a vészféket, így összecsúszott az érkezés.

  • cikkünk a témában:

    Szlovénia senkit nem akar ellenőrizetlenül átengedni

    Ötezer menekült érkezhet a napokban Szlovénia határaira - amely egyben a  schengeni övezet külső határa is - a Vöröskereszt becslései szerint. A szlovén hatóságok és segélyszervezetek gyorsított üzemben készülnek a menekültek fogadására, a határőrség azt mondta, nem fogják hagyni a menekültek ellenőrizetlen ki-be áramlását, és náluk nem fognak ezrek menetelni az autópályán. A tervezett regisztrációs pontokat és befogadó központokat már ki is jelölték. Aki nem kér menedékjogot, azt visszautasítják Horvátországba.

  • Várható volt, a belügyminiszter egy kora esti nyilatkozatában felvetette ennek lehetőségét. Nem lehet tudni, hogy a gyakorlatban ez mennyire gátolja meg a menekültek további beáramlását Horvátországba. Egy biztos: szerda reggel, a magyarországi határzár óta 11 ezer menekült érkezett Horvátországba. Ekkora tömegre nincs felkészülve déli szomszédunk, még úgysem, hogy a menekültek lényegében akadálytalanul mehetnek tovább Magyarország vagy Szlovénia felé.

  • Ennyi menekült érkezett Horvátországba szerda reggel óta Szerbia felől. Elképesztően magas szám, nem egészen 48 óra alatt szeptember 15. előtt is csak kivételes esetben jöttek ennyien Magyarországra.

  • A Baranya megyébe érkező menekülteket előbb a siklósi rendőrkapitánysághoz szállítják rendőrautókkal, majd onnan mostantól csuklós BKV buszokkal viszik tovább valamelyik befogadóállomásra, mondta az M1 helyszíni tudósítója.

  • Pélmonostorról jelentjük:

    a volt laktanyából kialakított tábornál a vöröskeresztes sátornál folyamatosan állnak sorba ételért nagyjából ötvenen. A budapesti Migration Aid furgonja most ment tovább Tovarnik felé. A pélmonostori tábor egy elég nagy részén egyébként teljesen sötét van, látszik, hogy nagyon hirtelen húzták fel az egészet. Ezért sem véletlen, hogy sokan inkább kimentek a benzinkúthoz, mert ott legalább van minimális közvilágítás. Kb. egy óra múlva érkezik meg a következő vonat, pedig már most is nagyon sokan vannak a táborban.