2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Fontosabb részletek

Percről percre Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Bama.hu tudósítása szerint eddig 500 menekült lépte át a horvát-magyar határt Baranya megyében. Egyes információk szerint Mohácsnál is megjelentek a migránsok, ám ezt a rendőrség nem erősítette meg. A közlésük szerint pontos útvonal a menekülteknél még nem határozható meg.

    Az M1 tudósítója azt mondta, ezen kívül még 200 menekültet tartóztattak fel valahol a Duna töltése mentén.

  • Öt új tűzoltóautót adományozott Oroszország a menekültáradattal küzdő Szerbiának, jelentette be Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter. A Tanjug hírügynökség tájékoztatása szerint egy járművet azonnal a macedón határ mellett lévő Presevo városba, egy másikat pedig a szerb-magyar határ közelében fekvő Magyarkanizsára küldtek. A többi tűzoltóautót a nemzeti parkokban fogják használni. Alekszandr Csepurin szerbiai orosz nagykövet jelképes gesztusnak nevezte a tűzoltóautóknak, és azt mondta, hogy Moszkva további segélyszállítmányokat fog küldeni a menekültválság által érintett területekre. (MTI)

  • A szlovén-horvát határ szlovéniai oldalán lévő Dobova vasútállomásán állítottak meg a rendőrök egy menekülteket szállító vonatot - közölte a Reuters. Horvátországba toloncolják vissza őket. A menekültválság óta ez a legnagyobb csoport, ami megpróbált bejutni Szlovénia területére. A szlovén kormány hétfőn azt mondta, nem engedi, hogy illegális bevándorlók haladjanak keresztül az országon, viszont folyamodhatnak menedékért.

  • Pélmonostorról jelentjük:

    korábban a horvát sajtóban is azt írták, hogy ezer adag ételt tudtak csak kiosztani, de az már mind elfogyott, most pedig a tábornál a Vöröskeresztnél is azt mondták, hogy elfogyott minden étel. Viszont egyszercsak megérkeztek furgonnal a budapesti Migration Aid aktivistái, akik most éppen ételt osztanak a menekülteknek. Eredetileg egyébként Tovarnikhoz indultak, ahol több ezren zsúfolódtak össze a pályaudvaron, de követték a híreket, és így kanyarodtak Pélmonostorhoz először.

  • Rendőröket csoportosítottak át Baranya és Somogy megyébe, mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-esen. Azt mondta, ezt anélkül tették, hogy meggyengült volna jelentősen a kerítés védelme a szerb szakaszon, de elhárította az átvezényelt erők létszámára vonatkozó kérdést. Kissé tisztázatlan még a helyzet, hogy mi történik Horvátországban, jegyezte meg. (MTI)

  • Pélmonostorról jelentjük:

    A pélmonostori laktanya nagyjából megtelt az este folyamán a szerb–horvát határról odaszállított, körülbelül 1500 menekülttel. A kis településre annyian érkeztek, hogy még a laktanyán kívül is menekültek sátraznak vagy fekszenek a fűben mindenhol.

    A határról közben folyamatosan érkeznek buszok, és hajnalban még egy vonat érkezik majd körülbelül 900 emberrel, azt nem tudni, ők hová fognak elférni. A település most leginkább Horgosra emlékeztet a határ lezárás után. A boltok és a két benzinkút előtt hatalmas sorok kígyóznak, mindenki ételt szeretne venni.

    A Pélmonostorra odaszállított menekültek 99 százaléka végül úgy döntött, a táborban marad, és csak reggel indul el Szlovénia felé. Bár a tábor nagyon közel van a magyar határhoz, akikkel beszéltünk, mindenki azt mondta, hogy Magyarországot szeretné elkerülni.

    A menekültek többsége a táboron belül is inkább a saját sátrát vagy a földet használja, a Vöröskereszt sátraiba nem akarnak bemenni, mert a török menekülttáborokra emlékezteti őket. A katonai sátrakban csak néhányan alszanak a matracokon.

    A táborban két helyen van áram, és egy helyen vannak elosztók kitéve, hogy lehessen tölteni a telefonokat.

  • Ennyi jött Horvátországba szerda reggeltől csütörtök este 7 óráig. A magyar határ menti Pélmonostoron kétezren vannak, sokan azt hiszik, hogy az már Szlovénia. (vecernji.hr)

  • Ranko Ostojic horvát belügyminiszter a horvát-szerb határ közelében fekvő Stari Kunjevci településen azt mondta, hogy határzárat is bevezethetnek, ha továbbra is annyi migráns érkezik Horvátországba, mint csütörtökön. Azt üzente a migránsoknak, hogy ne menjenek Horvátországba. „Ne gyertek többet ide, maradjatok Szerbiában, Macedóniában és Görögországban. Innen nem tudtok Európába menni. Az autóbuszok nem tudnak oda vinni benneteket" – mondta Ostojic az index.hr szerint. (MTI)

  • A Szeged.ma tudósítója Mórahalom és Ásotthalom között, a Kis sori úton botlott bele egy körülbelül 70 fős, kizárólag férfiakból álló migránscsoportba, ami éppen a rendőrök tartóztattak fel. Ezek a menekültek kerítésrongálással juthattak be az országba - írják.

  • A Baranyai Rendőrfőkapitányság sajtószóvivője szerint kisebb csoportokban még most is érkeznek migránsok, úgy mint egész nap folyamán. Az éjszaka is megfelelő számú erőt vezényelnek a helyszínekre - írja a Bama.hu.

  • Szerbia és Horvátország jól együtt tud működni egymással a menekültválság kezelésében, de a magyar-horvát kapcsolatokban nagyobb problémákra kell számítani a két ország határán építendő kerítés miatt - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb kormányfő csütörtökön.

    "Hamarosan változásra lehet számítani a horvát-magyar viszonyban. Ez az ügy jóval túlnő majd Szerbia és Horvátország kapcsolatain. A magyarok bejelentették, hogy kerítést fognak építeni a horvát határra, de ez nem csak a kerítésről szól. Csak várjanak, meg fogják látni, mi fog történni" - nyilatkozta az Egyesült Államokban tartózkodó Vucic, írja az MTI.

    Vucic azt is elmondta, hogy Szerbia és Horvátország kormányfői és belügyminiszterei egyeztetnek egymással a menekültválság kezeléséről, és ő is kapcsolatba lép majd horvát kollégájával, ha a helyzet megkívánja ezt.

    A szerb kormányfő közölte, John Kerry amerikai külügyminiszter találkozójuk során dicsérte a válság szerb kezelését.

    Ha az Európai Unió átfogó megoldást talál a menekülthelyzetre - fejtette ki Vucic -, akkor Szerbia is képes lesz eleget tenni az ebből fakadó elvárásoknak. Vucic szerint országa most olyan körülmények között védelmezi az európai értékeket, hogy eközben egyes EU-tagállamok magatartása minden, csak nem európai.

    "Ez olyasvalami, amit nem tudunk megérteni és elfogadni" - tette hozzá.

    Az úgynevezett "nyugat-balkáni útvonalat" választó migránsok többsége korábban a szerb-magyar határt átlépve utazott tovább Észak- és Nyugat-Európa felé. A szigorított magyar határvédelem miatt azonban az utóbbi napokban Szerbia felől egyre többen Horvátországon és Szlovénián keresztül próbálnak továbbutazni. Horvátországba szerda reggeltől csütörtök délutánig 7300 illegális bevándorló érkezett.

  • 200-250 menekült lépett szlovén földre, ők, a zágrábi vonattal jöttek Dobovába, a határ szlovén oldalára.

  • Itt lehet látni, ahogy megtelik a vonat. A horvát hatóságok az előző vonatnál még ügyeltek arra, hogy kisebb csoportokban menjenek fel a vonatra, most különösebb kontroll nélkül szállhatnak fel a magyar határ közelébe tartó vonatra a menekültek.

    Pélmonostorra csak vonattal ment eddig 900 menekült, és több busz is érkezett már.

  • Újabb két megyére terjesztik ki a válsághelyzetet

    A horvátokat keményen bíráló Szijjártó Péter külügyminiszter sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Baranya és Somogy megyére is kiterjesztik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Azt mondta, megvédik Magyarország határát és a schengeni határt is. Az előkészítés után azonnal megkezdik a fizikai akadály építését a szükséges horvát szakaszokon.

    „Horvátország alkalmatlan ahhoz, hogy csatlakozzon a schengeni övezethez" – mondta Szijjártó, aki szerint a horvát bevándorlásügyi rendszer egy nap alatt összeomlott. Külön kiosztotta Zoran Milanovic horvát miniszterelnököt.

  • a batinai határátkelőhelyet a horvátok, írja a vecernji.hr. Ez a Magyarországhoz legközelebbi szerb-horvát átkelő, tudósítóink két órával ezelőtt itt még átjutottak.

  • A Bama.hu szerint több menekült érkezik át még most is Illocskán Horvátországból, és a menekültek azt gondolják Szlovéniában érkeztek.

  • Ez egy másik fals hír, ezt is cáfolta most a horvát belügyminiszter.

  • Petteri Orpo finn belügyminiszter az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a rendőrség, a határőrség és a bevándorlásügyi hatóságok fokozottan ellenőrizni fogják a külföldieket a svéd határvidéken, hogy a hivatalos okmányok nélkül Finnországba érkező összes menekültet elirányítsák az ország északi részén, a határ közelében lévő befogadóközpontba. (MTI)

  • Napközben elterjedt egy olyan rémhír, hogy a szerb-horvát határ horvát oldalán fekvő Tovarnikban meghalt három menekült. Ranko Ostojić belügyminiszter ezt cáfolta, a nagy hőség miatti kimerültség miatt három ember kért orvosi ellátást, haláleset nem történt, írja az index.hr.

  • Pélmonostorról jelentjük:

    miután megérkezett az első vonat is az állomásra, a nagyjából 900 menekült gyalog indult el a nagyjából fél órára lévő tábor felé. A helyiek közül többen kiálltak nézelődni az út mellé, néhányan vizet is adnak a gyerekeknek. A tábort elnézve nagyon meg fog telni, ha odaérnek. Sok katonai sátrat állítottak fel, de ezeket Magyarországon sem szerették használni a menekültek. Többen azt mondták, rossz a hangulatuk, sokakat a törökországi táborra emlékeztetnek. Ezért várhatóan sokan a sátrak mellett fekszenek majd le, ehhez a horvátok kartonpapírokat próbálnak szerezni.

  • pedig a következő vonat csak 1:45-kor indul egy Zágráb melletti befogadóállomásra innen, a horvát-szerb határmenti városkából. Itt lehet nézni az rt.com élőképét a pályaudvarról>>>

  • Brežicen a polgári védelem sátrakkal vízzel, élelmiszerrel készül a menekültek fogadására. A szlovén vasút is készen áll a menekültek fogadására, ez ügyben már egyeztettek a horvát vasúttal, írja a vecernji.hr. Hogy hová viszik majd őket, arról még nincs hír. A szlovén-horvát határhoz 500 menekült érkezett, őket még nem engedték át a szlovén oldalra.

     

  • Az EU magára hagyta Magyarországot a schengeni határok védelmében, holott Magyarország elvárná, hogy Európa inkább segítse, mint kritizálja, mondta Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár az M1-en. A V4 szerdai egyeztetésein elsősorban a kvótákról volt szó, és Magyarország mellett Szlovákia, Csehország és Lengyelország Mikola szerint egyértelműen elutasította a kötelező kvóták bevezetését, és az önként vállalt kötelezettségek terve sem nyerte el a felek tetszését. Mikola azt is mondta a szerdai röszkei eseményekről, hogy azokon, „akik ilyen ötkilós betondarabokat dobálnak tizenöt-húsz méterre, hát nem látszik az a több ezer kilométeres gyaloglás". (MTI)

  • A határt még nem lépték át, írja a vecernji.hr. Izgalmas, mi lesz velük, Szlovénia ugyanis biztosítani akarja a schengeni határt, aki illegálisan érkezik, és nem nyújt be menedékkérelmet, azt visszatoloncolják Horvátországba. "Szlovéniában nem fognak ezrek gyalogolni az autópályán" - idézte Mirko Cerar szlovén miniszterelnököt az MTI.

    Majd meglátjuk.

    • A macedón-szerb határról már nem Horgosra, hanem a szerb-horvát határra viszik a buszok a meneküteket.
    • Horvátországba szerda reggeltől csütörtök délután 5 óráig 8900 menekült érkezett.
    • Horvátország Zágráb melletti táborokba, valamint a magyar határ menti Pélmonostorra viszik a menekülteket.
    • Horvátországban többször áttörtek kordonokon a menekültek, százak, de lehet, hogy ezrek nincsenek jelenleg a horvát hatóságok látóterében.
    • Magyarországra eddig kétszáz menekült jött át a zöldhatáron. Kerítés ott nincs, tettük a magyar törvények szerint szabálysértés.
  • Pélmonostorról jelentjük:


    A volt pélmonostori laktanyában jelenleg is folyik a munka, a horvát hatóságok és a Vöröskereszt sátratokat állít. A kaszárnya épületei többnyire lakhatatlanok, még az ablakkeretek is ki vannak verve, a sátrakat az épületek között állítják fel. A táborba most érkezett több mobilvécé és egy lajtoskocsi is van.

    Több menekült család maga is sátorállításba kezdett, készülnek az éjszakára. Mások viszont azonnal a tovább utazáson kezdtek gondolkozni, többen elindultak a vasútállomás felé, hogy vonattal Zágrábba menjenek.

    A rendőrök nem tudták megmondani, hogy szabadon mozoghatnak-e a menekültek, de egy Vöröskeresztes azt mondta, ez egy szabad tábor, senkinek nem kötelező itt maradnia.

  • Ezt is megkérdezték Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai minisztertől, aki így válaszolt a Magyar Szóban: A menekültek a macedón határnál egy 72 órás szerbiai tartózkodásra jogosító dokumentumot kapnak, ami szabad mozgást biztosít számukra. "Mi nem ösztönzünk senkit se arra, hogy keleti vagy nyugati irányba induljon, nem ösztönzünk senkit arra, hogy illegális útirányokat válasszon, viszont kérjük a szomszédos országokat, hogy engedjék be ezeket az embereket a legális határátkelőhelyeken" - mondta Vulin.

    A szerb állam valójában nem szervez buszokat, vállalkozók indítják azokat, előbb Horgosra mentek, tegnap óta pedig Sidre, a szerb-horvát határhoz.

  • Pélmonostorról jelentjük:

    Beszéltünk egy szír menekülttel, aki azt mondta, hiába van közel a magyar határ, ő semmiképp nem akar Magyarországon át menni, inkább elindul Zágráb és Szlovénia irányába, pedig az jóval messzebb van. Egy Vöröskeresztes önkéntes is megerősítette ezt, azok a menekültek is messze elkerülnék Magyarországot akikkel ő beszélt.

  • A görög külügyminisztérium visszautasította a migránsválság kezelésével kapcsolatos magyar bírálatokat, és durva cinizmussal vádolta Magyarországot. „Az erőszak és a fegyveres járőrök alkalmazása, és a háború ártatlan áldozatainak a balkáni aknamezőkre való visszalökése nem elfogadható viselkedés egy európai uniós tagállam részéről" – olvasható a görög külügy által kiadott közleményben. Konsztantinosz Kutrasz külügyi szóvivő szerint egyik ország sem képes egyedül megbirkózni a példátlan menekültválsággal, Görögország pedig a maga részéről mindent megtesz, ami emberileg lehetséges. (MTI)

  • A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szerint eddig körülbelül 200 menekült érkezett át a horvát határon Baranyába. Az illegális határátkelőket rendőrségi épületekbe szállították. (Bama.hu)