Fontosabb részletek

Percről percre Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A legtöbb busz a Röszke 1-es határátkelőről, az autópályáról indult. Itt 10 eurót kértek fejenként a menekültektől Bezdánig. Ugyanez az út a Röszke 2-es átkelőnél, az autópályával párhuzamos úton 20 euró. Mindkét szállítás hivatalosnak tűnik, mindkettőnél rendőri koordináció és felügyelet működik. A gyerekeknek állítólag ingyenes az út.

  • Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára az uniós országok állam-, illetve kormányfői testülete, az Európai Tanács elnöke. A rendkívüli csúcs szeptember 23-án este 6-kor kezdődik Brüsszelben. Az azt megelőző napon az uniós országok belügyminiszterei tanácskoznak Brüsszelben. A belügyminiszterek három nappal ezelőtt már soron kívüli megbeszélést tartottak arról az európai bizottsági javaslatról, amely a korábban eldöntött 40 ezer főn felül további 120 ezer menekültnek a tagországok közötti, meghatározott kvóták szerinti szétosztására, a migrációs nyomásnak leginkább kitett tagállamok tehermentesítésére irányul. (MTI)  

  • Lázár nem örült a röszkei összecsapásnak

    Lázár János a Kormányinfón megemlítette a szerdai összecsapást is a szerb-magyar határon.

    Megrendítő, nem boldogító, hogy összecsaptak 

    - mondta Lázár, aki szerinte a rendőrség intézkedése szükséges, arányos volt. "A képsorok magukért beszélnek", de nincs ok az örömre, elégedettségre emiatt. Lázár nem zárta ki a lehetőségét, hogy lesz még olyan támadás, amelyet a magyar rendőrségnek ki kell védenie.

  • Öt évet is kaphatnak a röszkei zavargás résztvevői

    Az ORFK szóvivője szerint a szerdai röszkei összecsapás során 22 embert állítottak elő, közülük 15-öt gyanúsítottak meg tömegzavargás résztvevőiként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Őrizetbe közülük 10 embert vettek.

    Az elfogadott Btk.-módosítás szerint alapesetben a határzár tiltott átlépéséért 3 évig terjedő szabadságvesztés járhat, de ha azt tömegzavargás résztvevőjeként vagy fegyveresen, felfegyverkezve követik el, akkor a büntetés 1-5 év is lehet. Ha egyszerre lenne igaz a fegyveresség és a tömegzavargás is, akkor a büntetési tétel 2-8 évre ugrana.

  • Lázár: Az európai blabla ellenére ez volt az egyetlen megoldás

    A menekülthelyzet volt természetesen a legfontosabb témája az e heti Kormányinfónak, Lázár János szerint a kedden életbe lépett változások után több változás is történt. Szerinte szeptember 14-éig több mint 200 ezer illegális határátlépőt fogtak el. A hétfői 9380-ról viszont pár százra csökkent az illegális határátlépők száma.

    Az európai blabla ellenére ez volt az egyetlen megoldás.

  • Horvátország felől is betörtek a menekültek

    Menekültek lépték át a horvát-magyar határt, a Baranya megyei Illocskánál vannak. A szomszédos falu, Magyarbóly polgármestere megerősítette az információt az Indexnek, azt mondta, 42 menekült jelent meg Illocskán 13 óra környékén. Békésen üldögélnek a faluban, az illocskai polgármester ivóvízzel látta el őket.

  • érdemes megjegyezni, hogy bármilyen, kerítés mögé zárt embertömeget fel lehet piszkálni akár a lázadásig is. Igen, még a magyarokat is. Júliusban a Pendulum blog egy visszafogott posztban leírta, hogy az 56-os forradalom leverése után Ausztriába menekült magyarokkal mennyi olyan probléma adódott, amilyeneket most sokan hajlamosak a menekültek kulturális/vallási jellegzetességeinek betudni. 

    Pedig bennük is csak a kiszolgáltatottság, a tehetetlenség és az unalom dolgozott.

    Azt tegyük hozzá, hogy a háború - na meg az 1955-ig tartó szovjet megszállás alatti herdálás - miatt legatyásodott osztrákok is megrökönyödtek azon, hogy hála helyett éhségsztrájkolnak meg zúgolódnak a magyarok. De végül mégis képesek voltak inkább valami értelmes megoldást keresni.

  • Inkább lelövetem magam a rendőrökkel, de nem megyek vissza!
  • Nagyméretű vasszerkezet került a hídfő mellé a Magyarországot Szlovákiával összekötő esztergomi híd szlovákiai oldalán Párkányban.

    Az MTI úgy tudja, a szerkezetet nem helyi rendőri erők, hanem a szlovák belügymisztérium egységei telepítették. Helybéliek azt feltételezik, hogy a vasszerkezettel lezárható a híd, ezt azonban szlovák hatóságok nem erősítették meg. 

    A szerkezet mindenesetre nem úgy néz ki, mint egy tipikus emlékmű:

  • Harcias hangulatú prevenciós videóban üzen a menekülteknek Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere és a Hatvannégy Vármegye örökös vezetője. A törvény- és határsértőknek célzott felvételben hallható zenéért azonban elfelejtettek fizetni az ausztrál zeneszerzőnek. Bővebben itt olvashat erről.

  • Mármint hogy Szlovénia felől ott érkezik majd az újabb menekültáradat. A szlovén-osztrák határon álló Spielfeldnél ezért már szerda éjszaka megerősítették a rendőri készültséget. A határon a rendőrök a Szlovénia felől érkező autókat egy sávra terelik. Fokozzottan ellenőrzik a kisbuszokat, teherautókat és buszokat. (Kronen Zeitung)

  • A szerb határnál fekvő, alig háromezres horvát településre rövid idő alatt több mint hatezer menekült érkezett. Reggel öt körül egy vonat elvitt nyolcszáz embert, azóta hiába várják az újabb szerelvényt. Sokan türelmetlenül kiabálnak, szeretnék tudni, mi lesz velük. Valószínűleg buszokkal fogják őket továbbvinni Zágrábba. (Index.hr)

  • Szerda délután az összecsapások miatt mondta le Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó azt a sajtótájékoztatót, amin bemutatták volna a médiának a tompai és a röszkei határátkelőnél konténerekből létrehozott tranzitzónát. Ma reggeli sajtótájékoztatójukon azt mondták, hogy délután megpróbálják ezt bepótolni. Ám most érkezett a hír, hogy az eredetileg meghirdetettől eltérően a Röszkén ma 16:00 órakor kezdődő kormányszóvivői tájékoztatót az M5 autópálya Belgrád felé vezető határszakaszán tartják meg.

  • Miközben Szlovákia elutasítja a kvótarendszert, arról már júliusban megállapodott Ausztriával, hogy befogad 500 menekültet onnan, mivel az osztrákoknak már problémát jelent az elhelyezésük. A menekültek áthelyezése ma délután kezdődik meg, az első 18 embert a határ közeli Bősre viszik. A menekültek nem annyira örülnek ennek a döntésnek, mert nem tudják, hogy Szlovákiában is biztosítják-e számukra a német nyelvtanfolyamokat, amiket már elkezdtek. 

  • Vége az ülősztrájknak a röszkei határátkelőnél. Úgy tűnik, hogy az a maradék néhány tucatnyi fiatal is megunta a várakozást, aki eddig kitartott. Azon a területen, ahol tegnap az összecsapás volt, most szinte már csak a sajtó van, néhány menekült mosakodik csak vagy tölti a telefonját. Az autópálya felőli oldalon most nincs busz, bár a parkolóban legalább 120 ember várja összecsomagolva, hogy elszállítsák Horvátországba. Egy 30 fős kurd társaság énekel és tapsol. Akik maradtak és látványosan nem pakolnak, azt mondják, ők még várnak. Abban bíznak, hogy ha mindenki elmegy, akkor talán ők még át tudnak menni a magyar oldalra.

  • Az AFP híradása szerint a német rendőrség bejelentette, hogy szerdán 9100, kedden 6000 menekült érkezett Németországba. Eközben - ahogy már megírtuk - lemondott a német menekültügyi hivatal vezetője. A német bevándorlási hivatal súlyos elmaradásban van, 250 ezer kérelmet nem tudott feldolgozni.

  • Az osztrák ÖBB péntektől visszaállítja a menetrend szerinti közlekedést Ausztria és Magyarország között, de hat járat már csütörtökön is közlekedik a két ország között. A Budapestre tartó első vonat 13 óra 8 perckor már  el is indult a salzburgi főpályaudvarról. Ez a szerelvény 18.49-kor érkezik meg a célállomásra. Délután három és öt óra után további vonatok indulnak Salzburgból. A bécsi közlés szerint Budapestről 16.10, 18.10 és 21 órakor indulnak vonatok Ausztriába, az első este negyed nyolc, a második negyed tíz körül érkezik meg a Westbahnhofra, a harmadik vonat Salzburgig viszi az utasokat. (MTI)

  • Orbánt világosan cáfolja a Frontex: szó nincs 100 millió menekültről

    „Százmilliók tartanak még Európa felé" - mondta Orbán Viktor a Die Pressének adott szerdai interjújában. Mint mondta, „a Frontexnek elég jók a jelentései, még akkor is, ha azokat senki nem olvassa. Az Európába indulók száma elérheti a 100 milliót is, és nem szabad feledni Afrikát sem”. 

    Megkerestük az EU határvédelmi ügynökségét, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy 

    a Frontex nem tud ilyen adatokról. Annyit tudunk, hogy idén eddig 500 ezer menekültet regisztráltak az EU határain.

  • Több külföldi újságírót is megvertek és elvittek Röszkén a rendőrök

    A szerdai röszkei zavargások idején a magyar rendőrség őrizetbe vett egy lengyel, egy szlovák és egy ausztrál újságírót is. A lengyel újságírót gumibottal verték fejbe, de megsérült egy svájci újságíró is. A kormányszóvivő szerint a sajtónak semmi keresnivalója ilyenkor egy zavargás első sorában, a rendőr pedig éles helyzetben nem tud mérlegelni, hogy ki támadó és ki újságíró.

  • „Bár a magyar-szerb határon némileg csökken a nyomás, de ezzel nincs megoldva a tömeges népvándorlás problémája, azt az Európai Uniónak közösen kell megoldania, azonban nem önmagában kvótákkal” – mondta Kósa Lajos, a Fidesz új frakcióvezetője.

    „A kvótarendszer megoldás helyett újabb kérdéseket vet fel, például azzal kapcsolatban, hogy a kvóta alapján szétosztott embereket hogyan lehet az adott országban tartani” – mondta a politikus. Szerinte a rendőrök kiválóan látták el a feladatukat, fellépésük nem volt aránytalan. (MTI)

  • A szírek a zöldhatáron át jöttek be az országba, a 32 éves férfi július 29-én vette fel őket Szegeden. 750 eurós viteldíjban állapodott meg velük, de egy társával inkább kirabolta őket. Őt nem sokkal a rablás után elfogták. (MTI)

  • A Spiegel információi szerint a menekültügyben kezdeményezett uniós csúcs helyett a tagállamok állam- és kormányfői csak egy informális vacsorán találkoznak Brüsszelben. Ezt hamarosan bejelenti Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Az EU-csúcsot Angel Merkel német- és Werner Faymann osztrák kancellár javasolta hétfő. (Spiegel)

  • Ahogy már megírtuk, áldatlan állapotok vannak a horvátországi Tovarnik vasútállomásán, ahol legalább több ezer menekült várja, hogy elszállítsák őket Zágrábba - miközben mindössze egy vécé és egy csap áll a rendelkezésükre. A német RTL tudósítója újabb videót tett közzé a tovarniki állapotokról:

  • A román kormány szerint nincs összhangban az európai normákkal, hogy Magyarország kerítést épít vagy tervez építeni vele szomszédos országok határain. Közleményük szerint a magyar hatóságok bevándorlókkal szembeni bánásmódjáról kialakított román álláspont összhangban van az EU tagállamai és szervezetei, valamint egyéb nemzetközi szervezetek által kifejtett állásfoglalásokkal. Többek között az ENSZ-főtitkárt, az Európai Bizottság szóvivőjét, valamint a szerb és a horvát kormányfőt idézi, akik bírálták a magyar kerítésépítést. (MTI)

  • Többségében családosok maradtak a röszke-horgosi átkelőnél, fogalmuk sincs, hogy mit csináljanak. Néhány nagyon lelkes fiatal afgán fiatal - többségük ülősztrájkol - azt mondja, hogy ha kell, 1-2 hónapig is itt maradnak. A többség azonban úgy véli, hogy ha menni kell, akkor Horvátország felé indulnak. Ennek már van előjele, ugyanis az idevezető úton már nagy, távozó csoportokkal találkozunk, a táborban pedig vannak, akik már elkezdték lebontani a sátraikat.

  • Nem kellene démonizálni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök a Donaukurier című bajor lapnak. Seehofer szeptember 23-án találkozik Orbán Viktorral. Szerinte mindig könnyű a távolból ítélkezni, de ő beszélni akar Orbánnal, mert mi lenne, ha Magyarország nem biztosítaná az EU külső határait. Arra a kérdésre, hogy szerinte Orbán makulátlan demokrata-e, Seehofer ezt felelte: nem démonizálni kellene Orbán Viktort, hanem beszélni kell vele. Orbán már akkor a kommunisták ellen harcolt, amikor mások kényelmesen ücsörögtek a a karosszékükben, a magyar emberek többször megválasztották, országa pedig az EU tagja.

    Nem minden helyes, amit mond, de helytelen lenne általánosító előítéletekkel nekiesni.

  • A migránsok egy részét a horvátok kérésére még szerda éjszaka Zombor felé, a vajdasági Bácsbezdán és a horvátországi Kiskőszeg (Batina) közötti határátkelőre irányították a szerb hatóságok. Ez már a Baranyai háromszög, amely a magyar határ túloldalán fekszik. A migránsokat innen az Eszék melletti Csepénybe (Cepinj) viszik, ahol egy elmegyógyintézetet alakítottak át a fogadásukra, és a helyi sajtó szerint sátrakat is felállítottak az udvaron. A migránsok gyalog kelnek át a hídon Bezdánból Kiskőszegre, majd onnan buszokkal szállítják tovább őket. Sajtóértesülések szerint 600 migránst várnak Csepénybe csütörtökön. (MTI)

  • Röszke 1 autópályás részénél, a szerb oldalon ipari méretekben megy a menekültek elszállítása. Hat távolsági busz áll egymás mellett, kb. 200 menekült áll sorba. Ahogy megtelik egy busz, azonnal indul a zombori vagy a bezdáni szerb–horvát határátkelőre, mindkettő közel van a magyar határhoz. Feltehetően azért oda indulnak, mert a sidi határátkelőnél már feltorlódtak a menekülteket szállító buszok. A buszokat feltehetően a szerb kormány küldte, ugyanis rendőri kísérettel zajlik az emberek felszállítása.

  • Válságtörzset hoz létre a horvát kormány a menekülthelyzet kezelésére. A törzs feladata az lesz, hogy koordinálja azoknak a szervezeteknek és intézményeknek a tevékenységét, amelyek a migránsok humanitárius ellátásával foglalkoznak, áll a kormány közleményében. A válságstábot Ranko Ostojić belügyminiszter irányítja. A parlamentben ellenzéki képviselők keményen bírálják a kormányt amiatt, hogy a migránsok ellenőrizetlenül és illegálisan lépik át a határt. (MTI)