2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

Fontosabb részletek

Percről percre Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szijjártó Péter külügyminiszter két napja bejelentette, hogy „ésszerű hosszúságú” kerítést húzunk fel a magyar–román határra, hogy ezzel megfogjuk a feltehetőleg megváltozott migrációs útvonalat. 

    Szijjártó ma definiálta, mit is jelent az ésszerű hosszúság az érintett szakaszon: 70 km-t észak felé a magyarrománszerb hármas határtól, írta az MTI. Elsőre ránézésre nem világos, van-e bármi értelme egy 70 kilométeres kerítésnek, ugyanis a magyarromán határszakasz 453 kilométeres, tehát a 70 kilométernyi kerítést akár nem létező akadálynak is tekinthetjük.

  • A rendőrség videója szerint a szerda röszkei összecsapások több menekült rekedt a határ magyar oldalán. A főként nőkből és gyerekekből álló csoportnak a magyar rendőrök adtak enni és inni, majd visszakísérték őket a szerb oldalon tartózkodó családtagjaikhoz. (Police.hu)

    Közlemény 21 óra 8 perc
  • Már három kilométeres a kamionsor a tompai átkelő magyar oldalán, mert Röszkénél nem lehet átmenni. Az autóforgalom zavartalan. (MTI)

  • Folytatódik a sorozat a Szegedi Járásbíróságon: nyolckor kezdődött a mai első tárgyalás, és már meg is van a nap első ítélete: határzár tiltott átlépéséért egy évre kiutasítottak egy 19 éves afgán fiút. Ő kedden este hatkor mászott át a kerítés alatt Mórahalomnál.

  • Egy német újságíró twittje szerint háromezer menekült rostokol a horvátországi Tovarnik vasútállomásán, és a Zágrábba menő különvonatot várja.

  • A szerb–magyar határszakaszon a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóság járőrei 33 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek. Magyarország többi határszakaszán és már az ország területén a rendőrség szerdán 266 embert fogott el tiltott határátlépés miatt. Négy emberrel szemben közokirat–hamisítás, egy ember ellen embercsempészés miatt indult büntetőeljárás. A kerítés megépítése és a röszkei határátkelő lezárása óta drasztikusan csökkent a tiltott határátlépések száma: két nappal korábban, az új intézkedések bevezetése előtti nap még 9380 embert fogtak el a határon. Nézze meg ezt a grafikont. (Police.hu) 

  • Hetek óta rendszeresen tart az ORFK és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtótájékoztatót reggel 9 órakor (és vannak napok, amikor délutánonként is egyet) a menekültválsággal kapcsolatban. Az ORFK azonban ma reggel 8:05-kor küldött közleményében azt közölte, hogy a mai sajtótájékoztató elmarad. Egyelőre nem tudjuk az okát, és azt sem, hogy később pótolják-e.

  • Csata a horgosi határon

    Pár száz menekült nem keresett új utat magának Európa felé, inkább megpróbáltak áttörni a kerítéssel lezárt szerb–magyar határon. Ott voltunk a kővel megdobált rendőrök és a könnygázban fuldokló menekültek között is, végigkövettük az eseményeket.

    Csata a horgosi határon
  • Mintegy hat kilométeres a torlódás a Sopron-Kelénpatak (Klingenbach) határátlépési pontnál az osztrák rendőrség szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt. A torlódás mértéke folyamatosan csökken, miután nem sokkal nyolc óra előtt az osztrák rendőrség felfüggesztette az ellenőrzést. Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál és a Kópháza-Sopronkeresztúr (Deutschkreuz) határátlépési pontnál folyamatos a haladás. (MTI)

  • Elutasította a pengés drótakadály leszállítását Magyarországnak több német cég, mivel azt a menekültek ellen akarják használni, akiket szerintük nem lehet bűnözőknek tekinteni. Mint ismert: a 175 kilométeres szerb–magyar határon a háromméteres kerítés kiépítése előtt a hatóságok az úgynevezett gyorstelepítésű drótakadályt (gyoda) helyezett el a menekültek megállítására.

    A berlini Mutanox cég már a tenderen való részvételt is elutasította. A cég vezetőjének nem tetszett, hogy terméküket nem katonai objektumok vagy börtönök védelmére használják, hanem menekültek ellen.

    A háború elől menekülő gyerekek és felnőttek nem bűnözők

    – nyilatkozta a Die Weltnek. Egy másik, magát megnevezni nem kívánó cégvezető hasonlóan nyilatkozott:

    Ha ezek a pengék gyereket fogtak volna meg, az borzalmas lett volna.

    Mindeközben Németországban arra számítanak, hogy a magyar megrendelés tovább növekedhet, mivel Budapest megkezdte a magyar–román határon is a kerítés kiépítését  írja az Idnes.cz.

  • Az ORFK szerint tegnap Röszke II.-nél az attak során családok veszítették el egymást. Anyákat, gyermekeiket és egy 15 éves fiút az ORFK helyettese kísért a tranzitzónába, ahol találkoztak Szerbia szociális miniszterével. Balogh János rendőrfőkapitány helyettes arra kérte Aleksandar Vulinot, „gondoskodjon arról, hogy a három család tagjai visszajussanak hozzátartozóikhoz”.

    Az MTI szerint az érintettek tolmács segítségével megköszönték a közreműködést a magyar rendőröknek, a családok pedig állítólag újra egyesültek, de erről nem közölt részleteket a távirati iroda. 

  • Már két busz érkezett a Röszke II. határátkelőhöz, hogy menekülteket szállítson a horvát határhoz. Az egyik busz sofőrje szerint Bezdánba viszik az embereket, lényegében a horvát–magyarszerb hármas határhoz. Ugyanez a sofőr azt mondta, hogy tegnap Magyarkanizsáról is vitt embereket ehhez a településhez. 

    A buszokon nincs hivatalos szerb állami jelzés, azonban a szerb rendőrség koordinálja a mozgásukat, szervezettnek tűnik az akció. 

    A magyar komány tegnap arra kérte a szerb kormányt, hogy fékezze meg a magyar határra támadó menekülteket. Hatósági fellépésnek – hogy két rendőrsorfal közé kerüljenek a menekültek  nyilván nem lett volna értelme, úgyhogy a szerbek inkább elbuszoztatják a magyarszerb határtól azokat a menekülteket, akiket korábban valószínűleg még ők vittek oda. 

  • Ébredeznek a tegnapi összecsapások közelében kialakult sátortáborban a régi röszkei határátkelőnél. Afgán és szír menekültek egy csoportja már össze is szedte a cuccait, azt mondták, hogy 

    a magyar határnál kialakult helyzet reménytelen,

    ezért inkább nekiindulnak a horvát útnak

    A menekültek között továbbra is általános az információhiány, többen kérdezgették hajnalban, hogy „mennyire nyitott Horvátország”, „Szlovéniából át lehet-e menni Ausztriába”, és az is nagyon gyakori kérdés, hogy 

    Slovenia is open?

    Több szír fiatal arról beszélt, hogy tegnap az ismerőseik elmentek Sidre, de még mindig Horvátországban vannak, nem tudják, hogy tovább tudnak-e menni nyugat felé. 

  • Ez történt szerdán

    Nagy volt a káosz a röszkei határátkelőnél, menekültek áttörték a kerítést, a rendőrök vízágyút, könnygázt is bevetettek, a menekültek közül többen köveket, vizespalackokat dobáltak. Ez történt szerdán>>>

  • Görögország megerősítette a rendőri jelenlétet a Törökországgal közös szárazföldi határán, hogy megakadályozza a menekültek tömeges beáramlását. Emellett helyreállítják a két ország között 10 kilométer hosszan húzódó kerítést is, amely a februári áradásokban megrongálódott. A görög–török határ többi része az Evrosz folyó vonalán húzódik, amely egy helyenként elaknásított terület, ahol az utóbbi években már több tucat migráns vesztette életét átkelés közben a folyón, vagy valamelyik aknamezőn.

    A Törökországgal határos görög régió, Kelet-Makedónia és Thrákia rendőrségi forrásai az EFE spanyol hírügynökségnek azt mondták, hogy egyelőre nem lehet a szárazföldi úton érkező menekültek növekvő számáról beszélni. Vaszilisz Mavridisz, Oresztiáda polgármestere ugyanakkor azt mondta, hogy a következő hetekben erre számítanak. (MTI)

  • Az Európai Bizottság egyes keleti tagállamok, köztük Magyarország ellenkezése miatt elállhat azon tervétől, hogy kötelező kvóták alapján osszanak szét 120 ezer menekültet az Európai Unió országaiban - írja az MTI a Reutersre hivatkozva, ami bizottsági forrásokat emleget.

    A hírügynökség egy név nélkül nyilatkozó forrása szerint a kötelező kvóták bevezetése "már nem opció". Ehelyett a Reuters szerint a 120 ezres szám megtartásával ugyan, de önkéntes alapon oszthatnák el a menekülteket az uniós tagállamok között. "Ha Magyarország nem akar részese lenni (az áthelyezési programnak), akkor más országokból is át tudunk helyezni menedékkérőket. Egyáltalán nincs hiány jelenleg Európában a menekültekből" - idézte a Reuters bizottsági forrását.

    Friss cikkünk a témában itt.

  • Az autópályás átkelőnél Röszkén 15-20 ember maradt még a kerítésnél, műanyagpalackokkal próbálják felhívni magukra a figyelmet. Rajtuk kívül szinte mindenki, több százan visszavonultak már a sátrakba.

  • Aleksandar Vucic szerb kormányfő azzal vádolta Magyarországot, hogy brutális és nem európai módon bánik a migránsokkal a két ország határán, és az Európai Unió közbelépését sürgette. „Ha az Európai Unió nem reagál, meg fogjuk találni annak a módját, hogy megvédjük határainkat és az európai értékeket is" – mondta az amerikai látogatáson járó Vucic. A szerb kormányfő felszólította Magyarországot, hogy többet ne lőjön be könnygázt a szerb állam területére, és azt mondta, hogy a kérdést John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatandó szerdai tárgyalásai során is napirendre akarja tűzni.

    Szijjártó Péter közlése szerint a röszkei határátkelőhelynél a magyar rendőröket brutális támadás érte Szerbia területéről, természetes, hogy a magyar rendőrök megvédték magukat és megvédték Magyarország területét. Ha a szerb rendőrség megakadályozta volna a magyar rendőrök ellen indított támadást, nem került volna sor az erőszakos eseményekre, mondta. (MTI)

  • A kormány plakátokkal válaszol a röszkei összecsapásokra

    Tovább robog menekültügyben a kormányzati kommunikációs úthenger. Az új kampány elvileg a bevándorlásról és nemzeti konzultációról szóló nemzeti konzultáció eredményeit hirdeti.

    Fotó: facebook.com/kormanyzat

    Az első, Facebookon közzétett plakát szerint igyekeztek minél tömörebben összefoglalni a konzultáció eredményeit, amit Orbán Viktor jelentett be a tusnádfürdői beszédekor.

  • Egy gyakorlat miatt csoportosít át további egységeket a Magyar Honvédség az ország délnyugati térségébe - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerda este az MTI-vel. A Határozott Fellépés 2015 elnevezésű gyakorlat keretében felkészítést tartanak a katonáknak, hogy a jogszabály-változásokból adódóan hatékonyan és eredményesen tudják segíteni a rendőrség munkáját. A gyakorlat miatt szerda éjszaka és csütörtök hajnalban, valamint napközben jelentősebb katonai konvojok közlekedhetnek Somogy és Baranya megye térségében, ezért forgalomkorlátozásokra is számítani lehet.

    A HM korábban közölte: csütörtökön kezdődik Magyarországon a Brave Warrior 2015 elnevezésű többnemzeti NATO hadgyakorlat is. A több héten át tartó magyar vezetésű többnemzeti gyakorlaton a következő hetekben összesen - de nem egy időben - hat nemzet katonái gyakorlatoznak Magyarországon. A legnagyobb létszámban az Európában állomásozó amerikai haderő alegységeitől vesznek részt a gyakorlaton. Az 550 katonából, 150 katonai gépkocsiból, valamint 54 szállítókocsiból - köztük több Stryker típusú lövészszállító harcjárműből - álló konvoj szerdán Rajkánál lépett be Magyarország területére.

  • Horgosnál menekültek tudósítónk szerint azt beszélték egymás között, hogy a rendőrök állítólag azt mondták, beengednék a nőket és a gyerekeket. Szerintük ezért hihették a többiek is azt, hogy lehet menni, utána viszont nem értették, miért ütköztek a kerítésbe.

    A 444 tudósítói emellett úgy tudják, hogy az elején sokan még azt is kiabálták, hogy „Thank you Hungary", mert azt hitték, újra megnyílik a határ.

  • Szijjártó Péterrel készített interjút a CNN. A magyar külügyminiszter szerint a kerítéssel Magyarország „tízmilliós tömegnek” próbálja útját állni. Amikor a műsorvezető kiigazította, hogy valójában csak százezrekről van szó, Szijjártó azzal védekezett, hogy csak egyelőre jöttek ennyien.

    A menekülttáborok megfelelő ellátására válaszul a CNN bejátszotta a röszkei hangár ételdobálós képeit, ahol a menekülteknek úgy vetették oda a rendőrök a szendvicseket, mint az állatoknak. Szijjáró ezeket a jeleneteket azzal magyarázta, hogy „a migránsok nem voltak elég türelmesek”, ezért a rendőrök csak így tudták kezelni a helyzetet. Itt találja cikkünket az interjúról.

  • Az autópályánál lévő átkelőnél műanyagpalackokat ütögettek egymáshoz, tapsoltak az M1 tudósítása szerint. Aztán nem sokkal később már el is jöttek onnan, majd megint visszamentek.

  • Horgosnál jelenleg az a közösségi program, hogy menekültek kisebb csoportjai odamennek a szerb rendőrsorfalhoz, és kérdezgetik őket, merre mehetnének tovább. A rendőrök most már mindenkinek azt tanácsolják, éjjelre menjenek be a magyarkanizsai menekülttáborba aztán reggel induljanak el Horvátországba.

  • cikkünk a témában:

    A külföldi Orbán interjúk négy legfontosabb állítása

    A magyar miniszterelnök több külföldi lapnak, a Die Pressének, a Le Figarónak, a Timesnak és a Die Weltnek egyszerre adott interjút. A Die Presse-ben közölt szövegből kiderül, hogy nem csak a román, de a horvát határ bizonyos részeire is kerítés épül. Összeszedtük az interjúkból a négy legfontosabb állítást:

    • A magyar-horvát határra is kerítést építünk.
    • Orbán szerint a kvóta olyan, mint egy meghívás, és mielőtt a kvótákról gondolkozunk a káoszt kellene megállítani. Ha azonban a kvótarendszer mégis beveztésre kerül, Orbán kelet-európai szövetségesek fog keresni a rendszer ellen.
    • A nyugat is felelős a kialakult helyzetért, mert Közel-Keleten túl sok konfliktusba avatkoztunk be egyszerre. Orbán szerint nem kellett volna démonizálni Aszadot.
    • Orbán nem hisz az integrációban, és nem akar párhuzamos muszlim társadalmakat Magyarországon. Szerinte a muszlimok csak az életkörülményeiket akarják jobbra cserélni, de a kultúrájukat nem
  • Kiderült, hogy azért vonult előrébb a magyar rendőrsorfal, mert mögöttük elkezdték helyreállítani a délután megrongálódott kerítést.

  • A szerb rendőrsorfal előtt több menekült kupaktanács alakult ki, és többen a rendőröket kérdezik arról, hogy mikor nyílik ki a határ, kinyílik-e egyáltalán. Egy angolul jobban tudó rendőr azt mondta nekik, hogy ne aggódjanak, a kormányok jelenleg is tárgyalnak a helyzet megoldásán.

  • A német hadügyminiszter is elfogadhatatlannak nevezte a mai magyar fellépést.

    Ursula von der Leyent a CNN-en Christiane Amanpour interjúvolta meg, és rögtön az első kérdése a röszkei háborús jelenetekre vonatkozott.

    „Mi az Ön reakciója arra, amit Magyarország tesz a menekültekkel? Könnygázt vetnek be, gyakorlatilag harc van a határon.”

    És a német hadügyminiszter válasza:

    Ez nem elfogadható. És szembemegy az európai szabályainkkal.

    „Nagyon fontos, hogy tartsuk magunkat az emberi méltósághoz és az emberi jogok betartásához, és a menekülteknek joguk van a tisztességes bánásmódra. Ez olyasvalami, amiről sokat kell beszélnünk Európában.”

  • „Szó sem lehet a határzár feloldásáról", mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 műsorvezetőjének kérdésére egy szerda esti sajtótájékoztatón. Kovács után Bakondi György, a kormány biztonságpolitikai főtanácsadója is beszélt, ő elmondta, hogy összesen 20 rendőrt találtak el a menekültek délután, közülük hármat kellett súlyosabb sérülésekkel elszállítani.

  • Rengeteg pengés drótot elhasználtak a azon a 12 méteren, ahol megrongálódott a kerítés.