2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

Fontosabb részletek

Percről percre Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A dán kormány százmillió eurót ajánlott fel a menekültválság kezelésére és az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex megerősítésére. Készek befogadni ezer menekültet is, de csak akkor, ha az Európai Unió talál közös megoldást. (MTI)

  • Jól érzékelhető, hogy a magyar határkerítés miatt a menekültek most nagy tömegben indultak el Horvátország felé. Ha Nyugatra akarnak eljutni, a következő ország Szlovénia, ami viszont már a schengeni övezet része. Bár korábban a horvát és a szlovén belügyminiszter is azt mondta, hogy ha szükséges, korridort nyitnak a nyugat felé tartó menekülteknek, ezt azonban még szerda este cáfolta Szlovénia. 

  • Inkább lelövetem magam a rendőrökkel, de nem megyek vissza!

    Inkább lelövetem magam a rendőrökkel, de nem megyek vissza!
  • Németország Csehországgal szomszédos határára is kiterjesztette a határellenőrzést, hogy megállítsa az embercsempészetet – jelentette be a német szövetségi rendőrség csütörtökön. (MTI)

  • A szerb–magyar határra vezető út szerbiai oldalán 20-50 fős csoportok jönnek velünk szemben, akik otthagyták a határt. A nagyjából 2-300 ember egy része vasútállomást keres, és Belgrádon keresztül jutna el Horvátországba, mások a buszokra várnak, amik a szerbhorvát határra szállítanák őket, de megjelentek a taxik is.

    A táborban 40-50 ember ülősztrájkol. A sátrakban és azok környékénb továbbra is több száz ember lehet. A tegnapi attack helyszínéről kontérenekben viszik el a szemetet.

  • Úgy pörög a török embercsempész város, mint Las Vegas

    Ezrével csempészik Európába a szíreket. Felderítettük az árakat, és a szereplőket. Az alvilági bizniszben nyakig benne vannak a török hatóságok. Kiderül az is, miért tűnt embercsempésznek a vízbe fulladt kisfiú apja.

  • Elhalasztották az első olaszországi regisztrációs pont (hotspot) megnyitását, amelyik Lampedusa szigetén működött volna. Angelino Alfano olasz belügyminiszter elmondta, hogy minden készen áll, de a lampedusai hotspot csak akkor kezd el dolgozni, ha uniós döntés születik a migráció kezeléséről. (MTI)

  • Bakondi György szerint a fizikai és jogi határzár bevezetése óta látványosan visszaesett a tiltott határátlépések száma. Mint mondta, szeptember 14-én 9380 migráns érkezett, 15-én 367-re, 16-án pedig 277 főre csökkent a számuk. Ugyanez figyelhető meg az embercsempészés tekintetében: szeptember 15-ig 1139-et fogtak el, azóta viszont nincs új eset.

    A röszkei tranzitzónában 170, a tompaiban 15 ember kért menedékkérelmet, ezek közül 138 fő különleges bánásmódot igényel (gyerekes, tartósan beteg), őket a BÁH elszállásolta. Közigazgatási döntés 72 esetben történt, ebből 33-at elutasítottak, heten pedig felülvizsgálati kérelemmel éltek.

    A BÁH összesen 1042 menekültkérelmet vizsgál.

  • A kormányszóvivő cáfolta azokat a médiaértesüléseket, miszerint azért tört ki tegnap a röszkei összecsapás, mert a menekültek azt a hírt kapták, hogy a magyar hatóságok kinyitották a határátkelőt, a rendőrök pedig támadásként élték meg a menekültek feléjük induló tömegét. Mint mondta, ez nem igaz,

    nem volt félreértés, senkit nem engedtünk be a határátkelőn 15-én 00 órától. 

    Mint mondta, ez egy konkrét hazugság. Felvételek bizonyítják, hogy a menekültek ultimátumot nyújtottak be a rendőröknek, hogy 13 óráig nyissák meg a határátkelőt, különben támadást intéznek ellenük. Ez pedig meg is történt.

  • A szerb miniszterelnök az USA alelnökével tárgyalt a menekültekről

    Átfogó európai, az összes uniós és nem EU-tagország által elfogadható megoldásra van szükség a migránsválságban, ellenkező esetben humanitárius és politikai katasztrófával kell szembenézni - mondta az MTI szerint Washingtonban Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök.

  • Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tegnapi összecsapásokkor

    a rendőrség törvényesen, szakszerűen, túlzások nélkül, szoros parancsnoki irányítás alatt látta el a feladatát.

    Mint mondta, a rendőrség humánus lépéseket is tett, amikor a menekültek átdobtak két gyereket a magyar oldalra. Az átkerültek között 29 főt fogott el a rendőrség, ebből öt ember humanitárius megfontolások miatt átadásra került a családok számára a szerb oldalra. Bakondi szerint a családoknak felkínálták, hogy kedvezően elbírálják a menedékkérelmüket, de nem éltek vele, Németországba akartak menni. A többi elfogottból 22-vel szemben büntetőeljárás indult tiltott határátlépés miatt, vizsgálják a hatóságok, hogy megáll-e a minősített eset, miszerint a határátlépést tömegzavargás keretében hajtották végre.

    Bakondi szerint azóta behegesztették a kerítést a rendőrök, és hajnalban újabb kerítést húztak fel Röszke 2-n, olyat, amilyen Röszke1-en, az autópályán van. Mint mondta, pillanatnyilag biztonságos a helyzet, bár vannak róla információik, hogy a hangadók megint szervezkednek, de figyelemmel kísérik a helyzetet.

  • „Megnyitották a magyarok a kaput, ez a hír kezdett el a feltorlódó menekültek között terjedni a rendőri beavatkozás előtt” – nyilatkozta a röszkei összecsapás lehetséges kiváltó okáról az aktualne.cz cseh hírportálnak Marta Kaslová, a szerb-magyar határnál dolgozó prágai önkéntes. Hozzátette: az emberek folyamatosan hittek a határ megnyitásában, ezért mindenki a kerítés felé sietett, hátizsákokkal, gyerekekkel, amire a rendőrök könnygázzal válaszoltak, ezt követően tört ki a pánik. „A menekültek részéről nyílt fenyegetést nem láttunk, ami kiválthatta volna a rendőrség reakcióját”, mondta.

  • Sok menekült vár bejutásra a németosztrák határon álló hídnál, a Salzburghoz közeli Freilassingnál. Mint egy korábbi posztban megírtuk, sokan menetrend szerinti buszokkal érkeznek ide, de a német rendőrök mindenkit leszállítanak, akinek nincsenek papírjai. Itt elvileg bárki beadhatja a menekültkérelmét, de valószínűleg sokat kell várni.

  • A kerítésen dobálják át a horgosi gyerekeknek a kaját

    Horgos polgármestere, Bacskulin István úgy nyilatkozott a Délmagyarnak, hogy a Szegedhez közeli határátkelők lezárása (a két röszkei és az ásotthalmi) miatt sok horgosi gyerek ragadt Szegeden, ahová iskolába járnak.

    Enniük azonban kell, így a szüleik átdobálják nekik zacskókban a határon álló 4 méteres szögesdrótkerítésen az élelmet. A rendőrök megértőek, és ezt engedik.

  • Személyes okora hivatkozva lemondott Manfred Schmidt, a német Migrációs és Menekültügyi Hivatal vezetője. A német bevándorlási hivatal súlyos elmaradásban van, 250 ezer kérelmet nem tudott feldolgozni. Schmidtnek komoly szerepe volt abban is, hogy a menekültek tömegesen indultak meg Németország felé. Egy interjúban ugyanis azt mondta: a befogadható szír menekülteknek nincs felső határa, Németország bármennyi embert képes integrálni. Ez a nyilatkozat később számtalanszor visszaköszönt politikai vitákban, amikor Budapest azzal vádolta Berlint, hogy szabályos meghívólevelet küldött a menekülteknek, akik innentől nem akartak semmilyen módon együttműködni a magyar hatóságokkal. 

  • Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint

    a tegnapi felvételek egyértelműen tanúsítják, hogy Magyarországot és a magyar rendőröket olyan brutális és indokolatlan támadás érte, amire nincs magyarázat.

    Minden olyan megnyilvánulás, amely félinformációk alapján próbálja ezt a helyzetet másképpen megítélni, a közvélemény félrevezetése. Úgy vélte, hogy a rendőrök nem lépték túl a szükséges és arányos választ, hatalmas köszönet érte. Mint mondta,

    ilyen erőszaktevőknek nem fog az ország engedni.

    Szerinte a migránsok gyerekeket és asszonyokat sem voltak restek felhasználni akciójukhoz.

  • Ezer katonát vezényeltek a bolgár–török határra

    Ezer katonát vezényelt Bulgária a bolgár-török határra, közölte a belügyminisztérium egy magas rangú tisztviselője. Georgi Kosztov, a tárca főtitkára elmondta, a migránsválság miatt kialakult bonyolult helyzet tette szükségessé a megközelítőleg ezer katona vezénylését a bolgár–török határra.

  • cikkünk a témában:

    Szijjártó: Médiakampány folyik Magyarország ellen

    Összeesküvés-elméletekről, gazdasági beruházásokról, a schengeni határ védelméről és a kvótarendszerről beszélt a magyar külügyminiszter a Figyelőnek.

  • Zoran Milanović horvát miniszterelnök a csütörtöki kormányülés előtt azt mondta, az ország lehetőségei korlátozottak, és neki az ország érdekeit kell szem előtt tartania. „Nem tudom garantálni azt, hogy végig ilyen szervezetten mederben tartjuk az eseményeket” – tette hozzá. (Index.hr).

  • Az m1 tudósítója szerint felsorakoztak a menekültek a horgosi lezárt határátkelőnél, ahol szerdán összecsapták a magyar rendőrök és a határátkelő megnyitását követelő menekültek. Vannak, akik mintha ülősztrájkra készülnének, mások zászlókkal állnak és hangosan kiabálnak.

  • Az Európai Parlament megszavazta azt a javaslatot, ami arról szól, hogy a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól – a korábbi vállalásokon felül – 120 ezer menekültet vállaljon át a többi uniós tagállam. (MTI)

  • A magyar kormánynak nem kellett a németek segítsége

    Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter egy német tévéműsorban azt mondta, hogy a politikai üldözöttek befogadása vallástól, származástól függetlenül jogi és erkölcsi kötelesség. Magyarország ennek a kötelességnek eleget is tesz, és az utóbbi években több ezer muszlimot fogadott be.

  • cikkünk a témában:

    Orbán túltolta, de eddig bejött neki

    Mostantól nehezebb lesz Orbánt azzal támadni, hogy miért nem emberséges a nem is hozzánk, hanem a németekhez tartó emberekkel. Vélemény>>>

  • Az MTI híradása szerint szerda este még buszokkal szállították a menekülteket a horvátországi tovarniki határátkelőről a befogadóállomásokra, éjszaka vonat is indult, amely 800 migránst szállított el. A 24 sata című napilap szerint azonban új vonatok és buszok nem érkeztek a határátkelőre, ahol már több ezren gyűltek össze. A lap újságírója szerint a helyzet „kezd ahhoz hasonlítani, amit Szerbiában és Magyarországon lehetett látni”. A tovarniki vasútállomáson egyetlen mobil WC áll rendelkezésre a migránsoknak, és egyetlen csap van, amelyből ihatnak, és amely előtt folyamatos a sor.

  • Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) péntektől visszaállítja a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Ausztria között, jelentette be honlapján a társaság. Továbbra sem lehet azonban Salzburgból a német határállomásig, Freilassingig és Münchenig utazni vonattal. Menetjegyeket továbbra sem állítanak ki Salzburgon keresztül Németországba.  (ÖBB)

  • Magyarország összegyűjti a migrációs válsággal kapcsolatos, az elmúlt két és fél hónap során összegyűlt tapasztalatait, és egyebek mellett ezek átadásával segíti Horvátországot és Szlovéniát – mondta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

  • Rekord dőlt a bíróságon, legalábbis mióta figyelem az új fajta migránsügyeket: 27 perc alatt megszületett a jogerős ítélet egy nagyon fiatal pakisztáni autómosó fiú ügyében, aki a tálibok sorozása elől menekült. Határzár tiltott átlépése miatt egy év kiutasítást kapott ő is Magyarországról.

  • Úgy tűnik, a szerdai röszkei összecsapások ellenére, a menekültek megtalálták az új útvonalat, a horvát rendőrség szerint ugyanis egy nap alatt 5600-an érkeztek hozzájuk, közölte a Reuters. A horvát belügyminiszter szerint az uniónak hot spotokat kellene építenie, hogy még Szerbiában regisztálják a menekülteket. A horvát külügyminiszter viszont azt mondta, hogy országa néhány ezer menekülttel meg tud birkózni, de több tízezerrel már nem, ezért ha emelkedni fog a számuk, akkor segítséget fognak kérni a többi EU-országtól.

  • Nem jogerősen 6 év letöltendő börtönbüntetésre ítélt az ügyészség egy olasz embercsempészt, aki 9 szírt akart Németországa vinni. A szírek fejenként 500 euró körüli összeget fizettek neki, de a terv nem sikerült, ugyanis a rendőrök még Budapesten elfogták az embercsempészt. Mivel az ítélet ellen fellebbeztek, az olasz férfi előzetes letartóztatásban marad a másodfokú eljárás végéig.

  • A Salzburgban várakozó menekültek nagy része úgy tudja, Németország lezárta a határait. A határok azonban átjárhatók, csak a német rendőrség fokozott ellenőrzéseket végez. Azok a menekültek, akik nem dőltek be a rémhíreknek, azok egyszerűen felszállnak a 24-es buszra Salzburgban, és úgy mennek el a határig. A busz általában tele van a hátizsákjaikat cipelő menekültekkel. Amikor a határra ér, a német rendőrök mindenkit leszállítanak, akinek nincs útlevele. A menekültek a határon már beadhatják menekültkérelmüket. Innen németországi menekültszállásokra szállítják őket.  (Spiegel)