2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Fontosabb részletek

Percről percre Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint szervezetten irányítják a migránsok mozgását, amelyre már külön üzletág telepedett. Harrach Péter azt mondta: köszönetet kell mondani a rendőröknek és a katonáknak, „akik a rendkívüli megterhelés és a gyakori provokációk ellenére is emberségesen viselkedtek”. Szintén köszönetet kell mondani a karitatív szervezeteknek, amelyek a migránsok emberi méltóságának megőrzéséhez nyújtottak segítséget, tette hozzá. (MTI)

  • A horvát belügyminisztérium adatai szerint ma reggel kilencig 14 052-en jöttek. Az egy órával korábbi adat 13 300 volt. (Index.hr)

  • Kislippón az a hír terjedt el, hogy Zágrábba érkező menekülteket visszafordítják. Most attól tartanak a helybeliek, hogy Pélmonostornál várakozó migránsok Magyarország irányába indulnak el. (Bama.hu)

  • Tovarnikból Pélmonostorra buszokkal szállítják a menekülteket. A Russia Today élőben közvetíti az eseményeket, az adást itt tudja követni!

  • Az MTI szerint diplomáciai offenzívát indított Németország Törökországban az európai menekültválság átfogó kezelésének részeként: Angela Merkel kancellár az utóbbi napokban több alkalommal konzultált az ankarai vezetéssel, pénteken pedig Frank-Walter Steinmeier tárgyal a török fővárosban.

    Berlin várhatóan egy sor ügyben kér támogatást a török vezetéstől, például:

    • javítani kell a Törökországban menedékre talált, nagyjából 2 millió szíriai menekült helyzetén
    • fellépést kérnek az embercsempészek ellen, a hálózatok felszámolása ugyan nem oldaná meg a válságot, de mérsékelheti a menekülthullámot
    • meggyőzhetnék a szíriai menekülteket arról, érdemes Európa helyett a hazájukhoz közelebb átvészeli a polgárháborút.

    Törökország várhatóan mindenekelőtt több anyagi támogatást kér Németországtól, illetve az EU-tól, és hangsúlyozza majd azt a korábbi - Nyugaton kétkedéssel fogadott - javaslatát, hogy alakítsanak ki a menekülteknek egy biztonságos övezetet Szíria északi részén.

  • Jelenleg nem tartják indokoltnak a fővárosi szociális blokkok (régebbi nevükön tranzitzónák) fenntartását, mert csökkent a Budapestre nehezedő nyomás, jelentette ki Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón. A közműcsatlakozásokat meghagyják, bármikor visszaállíthatják a rendszert. A Verseny utcai bázis építése szünetel. De nem tudni, mi lesz még, ezért nem zárták le teljesen a kérdést.

  • Frank-Walter Steinmeier  német külügyminiszter a kvótarendszerről zajló vitában azzal fenyegeti a javaslatot elutasító országokat, hogy ezt teljes konszenzus nélkül, többségi szavazással is eldönthetik. A menekültek arányos elosztását Európában Magyarország és a visegrádi országok ellenzik. A német külügyminiszter azt mondta: „Az nem járja, hogy Németország, Ausztria, Svédország és Olaszország viseli egyedül a terheket. Így nem működik az európai szolidaritás. (...) Ha másképp nem megy, komolyan meg kell fontolnunk a többségi szavazás alkalmazását.”

  • Mintha egy hadsereg vonult volna át az egykori laktanyán, úgy néz ki a pélmonostori rögtönzött tábor, ahonnan szinte mindenki elment délelőtt tizenegyig. Sokan gyalog elindultak Eszékre, sokan nagy nehezen feljutottak egy buszra, de még többen a vasúti pályaudvaron gyülekeznek. Onnan nemrég gurult ki egy kis szerelvény, ahová nagy lökdösődés árán jutott fel, aki tudott.

  • Krystyna Pawlowicz, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) parlamenti képviselője egy Facebook-bejegyzésében a Bécset a török ostrom alól felszabadító Sobieski János lengyel királyhoz hasonlította Orbán Viktort.

    Köszönet a magyaroknak!

    – írta. (MTI)

  • Ez volt az a motorvonatból és egy mögé csatolt vagonból álló szerelvény, amelyik Pélmonostorról Eszékig vitte a menekülteket, már aki felfért az ajtón vagy az ablakon bemászva.

    Befutott egy vonat, de csak nagyobb lett a káosz
  • Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó a kormányszóvivői sajtótájékoztatón elmondta, hogy szeptember 15. és 18-a reggele között 107 eljárás indult tiltott határátlépés miatt, 264 menedékkérelem érkezett, ebből 35-öt elutasítottak, 7 felülvizsgálat indult. 

    Mint mondta, a menekültek új útvonalával kapcsolatban nagyfokú szervezettség tapasztalható, buszokkal szállították őket a horvát határra.

    Ez egy jól szervezett embercsempész üzleti láncolat, aminek a megszakítása fontos tennivalónk.

    Az erők átcsoportosítása megkezdődött a horvát szakaszra, az éjszaka megkezdődött a határzár építése, 600 katona már ott tartózkodik, ma még 500 érkezik, a hétvégéig pedig még 700 megy oda. A rendőrség 200 fővel van jelen, ma még 100 ember érkezik, és a hétvégén 500 fős erősítés érkezik.

  • Zoran Milanović a menekültválságról fog beszélni, egyelőre csak ennyit árultak el. (Index.hr)

  • Kovács Zoltán szóvivő közlése szerint ma már Röszke környékén nyugalom van, viszont a szerb után a horvát migrációs rendszer egy nap alatt összeomlott, ezért a rendőrség figyelme áttevődött a baranyai szakaszra. Ehhez képest

    mi 9. hónapja álljuk a sarat, 200 ezer emberről gondoskodtunk

    - mondja Kovács.

  • Két rendőrségi kisbusz érkezett a városba, 15-20 ember lehet a járművekben. A menekülteket a volt határőrségi, most rendőrségi parancsnoki épület területén helyezik el. (Bama.hu)

  • A Google is beszállt a menekülteket segítő nonprofit szervezetek támogatásába. A cég a keresések találati oldalai fölé rakott ki egy sötétszürke sávot, amelyben a rászorulók megsegítésére buzdít. Ha az adakozás-gombra kattintunk, erre az oldalra jutunk, ahol kiderül, hogy a cég nemcsak az önkéntes adakozást segíti, de meg is duplázza a befolyó összeget.

    A célösszeg összesen 10 millió euró, ennek a fele folyik be adományokból, a másik felét maga a Google csapja hozzá. Alig pár napja indult a kezdeményezés, de már most 9,3 millió euró környékén jár.

    Ha meglesz a teljes összeg, a Google az egészet a Network for Good nevű szervezetnek adja át, amely aztán szükség szerint szétosztja olyan szervezetek között, mint az Orvosok Határok Nélkül, a Save the Children vagy az ENSZ menekültügyi hivatala.

    Az akciót egyébként a Google egyik afganisztáni származású, korábbi menekült munkatársa jelentette be a cég blogján.

  • Most váratlanul begördült egy Eszékre tartó vonat Pélmonostorra, bár ez nem sokat segített: egy motorvonat és egy mögé tett vagon érkezett. A szerteszét várakozók „train, train” kiáltásokkal rohamozták meg a kicsi szerelvényt, lökdösődés, ordítozás lett belőle, csecsemőket adnak át résnyire nyitott ablakokon, teljes a káosz.

  • Hét járművel száz katona érkezett Udvar térségébe reggel kilenc óra körül, jelentette az M1 tudósítója. A baranyai településen nyugalom van.

  • Miután Szlovénia határellenőrzést vezetett be az egyébként schengeni szlován-magyar határon, több órás várakozás alakult ki Tornyiszentmiklósnál az M70-esen – írta az MTI. A várakozási idő több mint két óra.

    A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy személyi igazolvány vagy útlevél nélkül senki ne induljon útnak, ha Szlovéniába tart.
  • Az eddigivel ellentétben most már van feszültség Pélmonostoron, a menekültek különböző nációk szerint egymásnak feszültek. A szíriai fiatalok az afgánokra panaszkodnak és viszont. A viták a pénztár körüli káoszból adódnak a buszpályaudvaron. Az ajtó előtt nagy a tumultus, sokan inkább az ablakon másznak ki-be, ebből lökdösődés lesz, ordibálás. Pár sípoló rendőr odaszalad, épp lecsendesítenék a kedélyeket, de ekkor valamelyik sértett fél odahívja a haverjait, akik újra lángra lobbantják a vitát.

    A fiatal férfiak közül sokan inkább gyalog vágnak neki a 30 kilométerre lévő Eszéknek. A rendőrök közül, aki beszél egyáltalán angolul, térképen mutogatják Eszéket és onnan Zágrábot. Ez tűnik a fő úticélnak, bár sokan tudják, hogy onnan továbbmenve Szlovéniában sem várják őket tárt karokkal.

  • Az ipari park területén alakítottak ki ideiglenes gyűjtőpontot még szombaton. Hatszáz embert tudnak elszállásolni itt. Huszár Gábor polgármester úgy tudja, Baranya megyéből érkeztek a menekültek. (MTI) 

  • A Le Figaro című francia konzervatív napilap olvasóinak 88 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy „Egyetért-e Magyarország azon döntésével, hogy kerítést épít a határain?”. A netes szavazáson egy nap alatt több mint 56 ezren voksoltak. (MTI)

  • Igen, ők.

    Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke sajtótájékoztatót tart Orbánék szervezték a röszkei összecsapást - a DK bizonyítékokat mutat be címmel. Időpont: 13.00

  • Szekszárdról, Zalából, Budapestről is érkeztek járatok. Valószínűleg ezekkel szállítják majd Pécsre a határon elfogott menekülteket. (Bama.hu)

  • Pélmonostorról mindenki mielőbb szeretne tovább menni, kígyózó sorok vannak a pénztárak előtt, sokan a sofőrökkel alkudoznak, hogy busszal elindulhassanak. A helyzet reménytelen, pár busz elment, a vasúti jegypénztár pedig az előbb be is zárt. Közvetlen kapcsolat Eszékkel van, így mindenki azon keresztül akar eljutni Zágrábba, hogy mielőbb Szlovéniába jusson.

    Többen odajöttek hozzám vonatjegyekkel, hogy mikor mehetnének tovább, a menetrend szerint lenne is vonat gyakran, de úgy tűnik, mégsem jár semmi.

    Az éjfélkor itt ragadt vonatra fel-felszállnak a menekültek, néha azt hiszik el is indul, de aztán nem történik semmi.

    Tájékoztatás nincs, sem a vasúttól, sem a rendőröktől. Ennek ellenére nincs feszültség, a hangulat a körülményekhez képest nyugodt.

  • Ma reggel nyolc óráig 13 300 menekült érkezett az országba, jelentette a horvát belügyminisztérium. (Index.hr)

  • Teljes a káosz a horvátországi Pélmonostoron. Az ottani volt laktanyából rögtönözve kialakított – vizet és áramot is nélkülöző – tábor megtelt, éjfélre a Vöröskereszt ételtartalékai is elfogytak.

    A helyzet a laktanyában egyébként is nyomasztó volt, sokan inkább kihozták onnan a vaságyakat és szerte a településen, a parkban, a benzinkúton, a vasúti és a mögötte lévő buszpályaudvaron heveredtek le. A helyzetet nehezítette az éjfélkor begördült vonat is, amin 900 menekült volt. A rendőrök – akikből csupán tizenötöt lehetett látni – hosszas tanácskozás után végül ott hagyták a vonatot, senkit nem kísértek a táborba, tudván, hogy megtelt. A vonat azóta is ott áll, a menekültek pedig a peronon, a pályaudvaron rendezkedtek be.

  • A 24.hu szúrta ki a HunMob.com-on, hogy az ultrák felajánlották segítségüket a magyar határok megvédésére a menekültekkel szemben. Mint írják, "szélsőséges iszlám horda támadja az országot, támadja Európát", ezért a belpolitikai sérelmeiket félretéve készültségbe helyezik magukat.

    Felhívjuk Áder János Köztársasági Elnök úr figyelmét, hogy több ezer harcedzett magyar szurkoló csak a parancsára vár! Parancs esetén-fegyverrel vagy anélkül-a határ védelmére kelünk. Szükség esetén bárhol hadra foghatóak vagyunk, az ország bármely részén. Ez az ország nem lesz kalifátus, itt nem fognak a befogadottak metrókat robbantani! Felkészülünk az ország védelmére és, ha jön a parancs, akkor harcolunk.

  • A magyar oldalon 2,5, a szerb oldalon 4 kilométeres kamionsor alakult ki Tompánál amiatt, hogy lezárták az ásotthalmi és a röszkei átkelőket. Az autósoknak csak néhány percet kell várakozniuk, de a kamionok miatt egy sávra szűkül az út. (MTI)

  • Nagyon komoly a rendőri készültség Siklóson, a jelek szerint innen indulhatnak el arra a határszakaszra, ahol migránsok jelenhetnek meg. (Bama.hu)

  • Most jött a hír, hogy „elmarad Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke, EP-képviselő ma 11.00 órára tervezett sajtótájékoztatója, amelyet Hová tűntek a menekült válság kezelésére küldött uniós források? címmel hirdettek meg”.