Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lezártuk a zöldhatárt délen

  • Péntek éjféltől Magyarország lezárja a horvát határt, jelentette be Szijjártó Péter még délután. És úgy lett: lezártuk.
  • A határátkelők továbbra is üzemelnek, de szigorított ellenőrzést vezetett be Magyarország. A menekültügyi kérelmek benyújtására két tranzitzónában van lehetőség Letenye és Beremend térségében.
  • Horvátország a C-tervet lépteti életbe, azaz nem visznek több menekültet a magyar határra, azok Szlovénián keresztül mehetnek majd tovább Németországba.
  • Kiderült azonban, a szlovénekkel nem állapodtak meg az átengedésről. Bakondi György szerint "ellentmondásos hírek" érkeznek Horvátországból ezzel kapcsolatban.
  • Vízágyús rendőrségi kocsi, TEK-páncélosok, komoly rendőri erők érkeztek a határhoz, ahonnan az utolsó menekülteket is elszállítják. Pénteken hatezren érkeztek, az éjféli órákban ezerkétszáz menekültet raktak buszokra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Demokratikus Koalíció, ahogy szerb határon felépített kerítéssel nem értett egyet, úgy az immáron az EU-n belülre, a horvát-magyar határra tervezett teljes határzár ötletét is mélyen elítéli, írta a párt egy közleményben.

    A DK szerint "A falak sohasem jelentenek megoldást, a hidak építése viszont igen".

  • Az LMP szerint a határzár nem oldja meg a migrációs válságot, a kerítés csak ideiglenes útelterelés lesz addig, amíg nem kezelik a probléma gyökerét, és nem csökkentik az unió felé induló migránsok számát, írja az MTI.

    A megoldás részben az lenne, ha növelnél az unión kívüli menekülttáborok kapacitását, és egységes uniós menekültügyi eljárásra és intézményrendszert alakítanának ki.

  • A terv részleteiről Ranko Ostojic horvát belügyminiszter egy óra múlva, 18:30-kor fog beszélni Opatovacban. Horvát kormányzati források szerint arról van szó, hogy nem Szerbia felé terelik vissza a menekülteket, ahogy ez is felmerült, hanem megegyeztek Szlovéniával a továbbengedésről.

  • Botovóig vonattal érkeztek, majd gyalog keltek át a horvát-magyar határon.

  • 4-10000 menekült érkezésére számítanak a szlovének szombat reggelig. 

    Miro Cerar szlovén kormányfő pénteken napközben úgy nyilatkozott, több hete készülnek arra, hogy Magyarország lezárja a határokat, ezért megtették a szükséges előkészületeket – írja a szlovén Planet Siol

  • cikkünk a témában:

    A kormány félt a horvátok trükkjeitől

    Amíg csak a gyoda állt a horvát határon, a kormány azért nem akarta lezárni, mert féltek attól, hogy a három méteres kerítés nélkül semmit nem érne. Attól tartottak, hogy a horvát hatóságok szándékosan kihasználnák a gyenge, könnyebben átjárható pontokat, és 50-100 fős csoportokban megpróbálnák ott átdobni a menekülteket. Az Index forrásai szerint a horvát hatóságok folyamatosan figyelemmel követték és fényképezték a kerítés építését.

  • Sérti a nemzetközi egyezményeket és provokál a horvát határzár a PM szerint. A PM elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány a folyamatban lévő EU-s vizsgálat vége előtt lezárta a horvát határt, és úgy véli, ez a lépés nem csökkenti érdemben a Magyarországra nehezedő migrációs nyomást, hiszen a szerb szakasz lezárása után még több menekült érkezett az országba.

  • Szlovéniával megegyezett a horvát vezetés a menekültek átvételéről – írja az Index.hr névtelen, horvát kormányzati forrásokra hivatkozva.

    Zoran Milanović horvát miniszterelnök és Ranko Ostojić eddig csak annyit közölt, hogy a „C-terv” lépett életbe. Azt viszont eddig nem erősítették meg, hogy ez a menekültek utaztatását jelenti vagy azt, hogy mindenkit visszaterelnek Szerbiába.

    Ostojić a nap végére ígérte, hogy részletezi a forgatókönyvet.

  • A nemzetbiztonsági kabinetnek a magyar törvények alapján nincs jogosultsága a határzárról döntést hozni, mert az csupán a kormány tanácsadó, véleményező testülete, írta az MSZP egy közleményben Szijjártó Péter sajtótájékoztatójára reagálva. A szocialisták szerint jogilag nem létező döntést pedig a rendőrség és a honvédség nem hajthat végre, ezért mielőtt bármi is történik, a kormánynak azt kell tisztáznia, hogy ki és mi alapján hozott döntést a határzárról. A szocialisták azt is közölték, hogy amennyiben a kormány nem a szomszédainkkel egyeztetve, hanem egyoldalúan hozta meg döntést, akkor a kormány egyedül lesz a felelős az elszabaduló káoszért.

  • Az Együtt szerint a horvát-magyar határ lezárásával a Fidesz–KDNP beszállt a horvát választási kampányba, írt a párt egy közleményben.  Az Együtt továbbra is az emberséges és a magyar emberek számára biztonságot teremtő menekültpolitikát tekinti helyesnek, és úgy vélik, amit a Fidesz–KDNP csinál, nem ilyen: megsérti a genfi egyezményt, az uniós szabályokat és az emberiesség követelményeit.

    A párt szerint aggályos és rossz üzenetet közvetít, hogy az EU-n belül lezárunk egy határt. Ezzel a magyar kormány áttolja a felelősséget másra és csak súlyosbítja a válságot.

  • A határátkelők továbbra is üzemelnek majd a horvát határon, de szigorított ellenőrzés lesz. Amenekültügyi kérelmek benyújtására két tranzitzónában lehetőség lesz.

  • Olvasónk nemrég a Hungária körúton, a Groupama Aréna mellett látta elhaladni a TEK páncélozott járművekből álló konvoját.

  • A határzár lehetősége  hetek óta lebeg  a horvát–magyar határszakasz felett. Korábban szeptember 28-ra is szinte biztosnak mondták a határzár életbe léptetését, ez azonban végül csak most történt meg. Horvátország felől nagyjából egy hónapja – lényegében azóta, hogy szeptember 15-én a magyar fél lezárta a szerb határt – akadálytalanul jöhetnek be a horvát buszokkal, vonatokkal Magyarországig szállított menekültek, akiket aztán a magyar fél az osztrák határig visz tovább, mellőzve a regisztrációt.

  • Elfogadta a német szövetségi kormány menekültügyi csomagját a törvényhozás tartományokat képviselő kamarája, a Bundesrat.  November 1-jétől valamennyi EU-n kívüli nyugat-balkáni állam biztonságos származási országnak számít, így az onnan érkezett, becslések szerint több százezer menedékkérőt gyorsabban haza lehet toloncolni.

  • Az Európai Tanács csütörtöki ülésén nem született közös döntés az unió határainak közös védelméről, ugyanakkor kiderült, továbbra is elvárás, hogy a határországok megfeleljenek a schengeni előírásoknak, mondta pénteken Szijjártó Péter. A magyar kormány ezért döntött úgy, hogy lezárja a határt.

  • Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszter bejelentette, hogy szombaton 0 órától életbe lép a határzár a horvát határon. A bejelentésre a kormány nemzetbiztonsági kabinetjének péntek délutáni ülése után került sor.

  • Átlépte az 500-at a szegedi bűnösök száma

    A Szegedi Járásbíróság pénteken újabb 28 migránst mondott ki bűnösnek határzár tiltott átlépésében, ezzel a gyorsított eljárásban elítélt kerítésmászók száma mostanra átlépte az 500-at, egész pontosan 510-nél tartunk már. Egy hónap telt el azóta, hogy bűncselekménynek számít átmászni a magyar-szerb határon felállított akadályon. Ahogy a többieké is szinte mind, a pénteki elítéltek büntetése is 1 vagy 2 éves kiutasítás.