Ez a poszt a következő Percről percre része:

A kis pártok majálisa volt az idei

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ha lusta volt idén kimenni a Városligetbe a majálisra, vagy egyéb okból nincs ott Budapest sörvirsli szívcsakrájában, akkor itt a megoldásunk a problémára a

    GTA: MAJÁLIS

    Kollégánk, GTA Feri a Városligetet járja, és az élő közvetítésben a nézőink szavazhatnak arról, hogy merre menjen, és mit csináljon.

  • A világ nagy kihívásaira csak erősen, közösen fellépve lehet válaszolni. Európa 500 milliós közössége a világ legnagyobb gazdasága. De nem ér semmit a nagy gazdaság, ha abból nem részesül mindenki, ezért kell egyenlőbb elosztás az európai nyugdíj és minimálbér révén.

    A nyugdíjat nem lehet migránsriogatással megoldani, a klímaváltozást sem lehet megállítani Hegyeshalomig megnyújtott kerítéssel - mondta Dobrev.

    "Ki az erősebb, a magányos szuverén, vagy a családban, közösségben élő ember? Bármit is mond Orbán, Magyarország helye az európai népek nagy közös családjában van" - zárta Dobrev, aki a zömmel idős, 500 fős hallgatóságtól nagy tapsot kapott, mielőtt felhangzott a Himnusz.

  • A Mi Hazánk vezető politikusainak beszélgetésen a fő téma a cigánykérdés volt, illetve a Jobbik saját elveit is megtagadó politizálása. Erről illetve a jobbikos kerekasztal-beszelgetesről hamarosan külön cikkben számolunk be. 

  • "A kormány felélte a nyugdíjmegtakarításokat, ezután mit mondanak tíz évvel később? Mutatom" - rántotta meg vállát válaszképpen Dobrev.

    Orbán megfeledkezett gyerekeink több mint feléről. Kirúgja őket az iskolából 16 évesen, lezülleszti az oktatást, a gyerekeink felétől elvette a jövőjüket. Ezért kell európai családi pótlék, mert akkor egy ilyen gazember, mint Orbán ezt nem teheti meg. Ezért mondom, hogy Európai Egyesült Államok kell."

    Ha lenne európai minimálnyugdíj, akkor nem lehetne két zsák krumplival szavazatot venni, ha lenne európai minimálbér, akkor nem lehetne a közmunkásokat zsarolni. Dobrev szerint ezért nem akarja Orbán ezeket a közös európai juttatásokat.

    "Riogatnak az Európai Egyesült Államokkal, mint valami birodalommal. Mi történne? Elvennék a fél Blaatont? Vagy tíz oligarchának átadnák a termőföldeket? Várjanak, ezt már valaki megtette. Orbán a saját kis birodalmát félti" - mondta Dobrev, az európai ügyészség mellett érvelve, amitől tényleg van Orbánnak félnivalója. "Nemigaz, hogy vanazEU-n kívül élet. Ott nyomor van, káosz és összeomlás." 

  • Az MSZP majálisán most is megvannak a szokásos elemek: sátrakban tartanak előadást szakpolitikai témákban politikusok, képviselők lazán öltözve beszélgetnek, a rét szélén Népszavát osztogatnak, a népek a padokon ülve sörözgetnek vagy MSZP-s totót töltögetnek.

    Ám az előző évekhez képest látványos változás, hogy mindezt kisebb helyen teszik: a fő beszédek a szokásos nagyszínpad helyett egy mini, alacsony pódiumon zajlottak a rét közepén pár száz ember előtt.

    A szocialisták elmúlt napjai nem a majális szervezésével teltek, hanem a patkány-ügy kezelésével - erről meg is kérdeztük őket, hamarosan videóval jelentkezünk. 

  • Elmondom, amíg el nem jut minden magyar füléhez: nem igaz, hogy csak utálkozásból és gyűlöletből lehet országot építeni. Nem lesz rövidebb a várakozók listája, ha hadban állunk Brüsszellel" - mondta Dobrev, megjegyezve, hogy a kormány most épp az ENSZ-szel áll hadban. Ufóktól is retteghetnénk, annyi van belőlük, mint migráns - vetette össze a DK EP-listavezetője.

    "Arra készültetek, hogy a repülőgépeket nézitek, amelyek elviszik a gyerekeinket Londonba?" - mondta az elvándorlásról Dobrev Klára, kiállva az európai minimálbér mellett, amely megállítja az elvándorlást és visszahozná azokat, akik már Magyarországon kívül dolgoznak.

    Dobrev Klára beszédét itt hallgathatja meg:

  • Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt az MSZP majálisán arról beszélt, hogy miért szimbolikus a Városliget, ahol május 1-jén ünnepelnek. "Budapest elfoglalása, Budapest bekebelezése" ugyanis szerinte a Városligetben kezdődött, amelyet Papcsák Ferenc javaslatára "elvettek a budapestiektől". 

    Ezután Karácsony az EP-választások tétjéről beszélt. Szerinte egyre távolabb kerül az ország Európától, márpedig "a sarkunkra kell állni", és bebizonyítani, hogy Európához akarunk tartozni. Európa szempontjából pedig az a tét szerinte, hogy "Európa szociális lesz vagy nem lesz".

    Nem szabad hagyni szerinte, hogy "az Orbánhoz hasonló bajkeverők" szétverjék az egységet. Karácsony azt is nagyon fontosnak nevezte, hogy az EU-nak olyan új vezetése legyen, amely elkötelezett a klímaváltozás elleni küzdelemben. "Sajnos ma számos nagyhatalmat olyan idióták igazgatnak, akik nem hiszik el, hogy létezik a klímaváltozás- mondta feltehetően Donald Trumpra utalva. 

    Karácsony végezetül az októberi önkormányzati választás tétjét említette, amely szerinte a "Fidesz helytartóinak" leváltása.

    Itt megnézheti Tóth Bertalan és Karácsony Gergely beszédét:

  • A DK EP-listavezetője, Dobrev Klára beszél a párt majálisán.

    Azt mondta, május 1-je ünneplésre ad okot: több mint 150 éve voltak bátrak, akik úgy döntöttek,hogy küzdenek a dolgozók jogaiért. Nekik köszönhetjük a 8 órás munkaidőt a sztrájkjogot, a szakszervezeteteket és ünnepeljük azokat, akik a hátukon viszik az országot.

    És ünnep az is, hogy Magyarország, kompország ezer év után kikötött, hazatértünk Európába, hiszen épp 15 éve lett Magyarország az EU tagja.

    De mégsincs sok ok az ünnepre, mondta Dobrev Klára és az egészségügy nehéz helyzetéről beszélt, a multiknak a rabszolgatörvénnyel eladott munkásokról.

    "Az EU-s tagságunk 15 évéből Orbán kormánya elherdált 10 évet. Magyarok gazdagodása helyett a támogatási pénzek Orbán haverjánál, vagyis magánál Orbánnál kötöttek ki: gázszerelőjénél, vejénél. "Lehet, hogy Magyarországon a vej már foglalkozás."

    "De nem szomorkodni jöttem, hanem felháborodni" - Dobrev szerint nem igaz, hogy csak az orbáni út van, amely helyett a környező országok más pályákon elhúztak.

  • Az EU himnuszával indult Dobrev Klára beszéde a Demokratikus Koalíció városligeti színpadánál. Remek ötlet, hogy szöveg nélkül ment le az örömóda, úgyse szokta tudni senki, leszámítva azt az egy-két embert, aki ilyenkor demonstratíve látványosan tátog. Esetleg jól megnyomja, hogy testvérré lesz minden ember, mint Mr. Bean a hallelujázást.

  • Május elseje katolikus ünnep is Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére. Az emléknapot XII. Pius pápa 1955. május 1-jén rendelte el Jézus ács foglalkozású nevelőapjára emlékezve.

  • Az MSZP majálisán a Városligetben is következnek a beszédek. A korábbiakkal ellentétben nem nagy színpadot ácsoltak a felszólalóknak, hanem a rét közepén egy kis pódiumról beszélnek.

    Tóth Bertalan elnök és EP-listavezető először nem május 1-ről, hanem az EU-csatlakozásról beszélt és az azt megelőző álmokat sorolta. De szerinte a mostani kormány nem a közösséget erősíti, hanem elherdálja az EU-s pénzeket és eltiporja a közös értékeket. Május 1-vel kapcsolatban Tóth a "rabszolgatörvényt" emlegette.

  • Mégpedig a szentendrei Skanzen, ahol "a balatoni nyarakat és a hetvenes évek mindennapjait" idézik meg, lesz lábtengó és tollaslabda, Trabant-bemutató és ott lesz a korszak számos ikonikus játéka is.

    A látogatók magukra ölthetik a korra jellemző ruhákat, múltidéző beszélgetéseken vehetnek részt. A területen Skanzen Robur szállítja majd a látogatókat, a gyerekek elkészíthetik a korszak játékait, a similabdát, a papírsárkányt vagy a szélforgót.

    A majálisra körhintával, céllövöldével, célbadobóval és horgászós játékkal is készülnek, a Skanzen éttermében kókuszgolyó-készítés és retró ételek, a Boszorkánykonyhában pedig szörp- és cukorkakészítés várja a közönséget. Lesznek előadások a korról, és múltidéző koncert is.

  • A munkásünnepen a városligeti vurstliban a termelőinek mondott eper kilója csupán 1500 forint. Egy szelet pizza csak 1000 forint, amit egy lityi ásványvízzel leöblíthetünk, még egy ezresért.

    Az ugrálóvár tíz perc egy ezres per fő.

    .

    .

  • A MIKSZ (Magyar Ifjúság Közösségi Szervezete) is kint van, a sátruknál Moldova György dedikál, lehet kapni kádáros, aszados, che guevarás gyufásdobozokat, vietnámi, kínai, orosz zászlókat is. A szervezet exelnöke, Kovács Máté pedig Maduro és Hugo Chavez előtti tisztelgésként venezuelai egyenruhában parádézik.

  • A Jobbik majálisán egyetértés volt a közvélemény-kutatókról, amelyek Gyöngyösi és Puzsér szerint is torzítanak. Puzsér úgy fogalmazott, hogy a kutatók "hazudnak", és jó pénzért bárkit felépítenek. Példaként említette a torzításra, hogy a Medián azt hozta ki, hogy ő népszerűtlenebb, mint Gyurcsány, és "egy szemet sem kellett kilövetnem hozzá". 

    Gyöngyösi Márton azt mondta, minden közvélemény-kutató céget be lehet sorolni valahova, ezek torzítanak. A Jobbik azért hozta létre az Iránytű Intézetet, hogy legyen egy kutató, amely legalább nekik megmutatja a valóságot. 

    Stumpf felvetette, hogy a Medián és a Závecz Research kutatása jellemzően be szkott jönnni. "Tudják mérni, ha akarják" - intézte el az ellentmondást Puzsér. 

    Itt a teljes beszélgetést meg tudja nézni, aki szeretné:

  • A Jobbik majálisán már délelőtt 10-kor megtartották a kemény politikai beszélgetést. Gyöngyösi Márton frakcióvezető és EP-listavezető, illetve Puzsér Róber főpolgármester-jelölt beszélgetett Stumpf András moderálásában. 

    Gyöngyösi arról beszélt, hogy egy rendszert nem lehet rendszeren kívülről megváltoztatni, "intézményesült pártok" tudják leváltani ezt a kormányt, éppen ezért Gyöngyösi szerint Puzsér is jobban tenné, ha a Jobbik listáját támogatná, nem pedig a Kétfarkú Kutya Pártét. Puzsér ezután nem tűnt úgy, mint akit Gyöngyösi meggyőzött.

  • A vonulás után már a Városligetben a Munkáspárt. Itt már kicsit nagyobb az üldögélők csoportja a Munkáspárt színpada előtt, ahol a migránsellenes követelésekről mit sem tudó haknizó együttes óvatlanul belekezdett az Afrikába a Kft-től.

    A munkásünnepen a városligeti vurstliban a termelőinek mondott eper kilója csupán 1500 forint. Egy szelet pizza csak 1000 forint, amit egy lityi ásványvízzel leöblíthetünk, még egy ezresért.

  • A Jobbik és a Mi hazánk egymástól kb 200 méterre, látótávolságon belül tartja majálisát az Óbudai-szigeten. A Mi hazánk már a hídnál leparkolt egy nagy molinós teherautóval, így bárkit, aki a hídhoz ér, már az ő logójukat, jelmondatukat látja, majd átérve a hídon csak ők, de ők 30 méterenként táblázták ki, merre is kell menni az ő majálisukhoz.

    A Mi hazánknál a legtöbb árus korábban a Jobbik majálisán árult, és - ahogy azt az új párt napok óta hangsúlyozta is - a fellépők is azok a nemzeti rockegyüttesek, akik korábban a Jobbik rendezvényein léptek fel. Ezt eléggé megkönnyítette az, hogy a korábbi jobbikos szervezőgárda szinte egy az egyben a Mi hazánknál kötött ki.

    Mindkét pártnál volt reggel ingyenes rántottázás, itt is látszott, hogy sor volt a Mi hazánknál, míg a Jobbiknál valószínűleg még maradt a kiosztandó 100 adagból.

  • Nem elég, hogy pártok császkálnak ma mindenfelé, még delegáció miatt is lesznek parkolási tilalmak, sőt, most van a Nagy Futam is. Itt írtunk ez utóbbi kettőről, ezeket nagyjából úgy lehet összefoglalni, hogy el lehet búcsúzni a Bajcsy-Zsilinszky úttól, az Andrássy úttól az Oktogontól befelé, a József Attila utcától és a Károly körúttól.

    Terelések lesznek a tömegközlekedésben is, viszont mind a négy metró, és a 4-6-os villamos is a szokottnál sűrűbben jár.

    Ide kattintva nézhet további részleteket a BKK oldaláról, itt a rendőrségi közlemény az inkább csak parkolóhelyeket érintő delegációról és a lezárásokat is hozó pártmajálisokról, vagy ahogy a rendőrség fogalmaz, gyűlésekről. Még térképet is csináltak, íme:

  • A Facebook-oldalán posztolta a miniszterelnök, hogy neki a munka ünnepe is munkával telik.

    Munkával ünnepeljük a munka ünnepét.

    Orbán Varsóba utazott az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok, valamint az azóta belépett Románia, Bulgária és Horvátország csúcstalálkozójára.

     Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Málta, Lettország, Litvánia, Észtország és Ciprus EU-csatlakozásának 15. évfordulójára hívta Varsóba kollégáit.

    Az "Együtt Európáért" címmel a varsói királyi várban megrendezett ünnepi munkaülésen az uniós tagságból származó tapasztalatok és eredmények összegzése a téma, kötetlen beszélgetés formájában.

  • Thürmer szerint a tőkések ravaszak, annyit adnak, hogy ne haljunk éhen, néha talán többet is, Mercedesszel persze nem járhatunk, csak használt autóval, de eleget ad ahhoz, hogy sokan befogják a szájukat. Ennek alapján a tőkés rendszer fenntartása mellett a tisztességes bérek kikövetelése valójában a tőkések ravasz terve, de Thürmer nem oldotta fel az ellentmondást.

    "Állunk a vártán" harsog visszafogott erővel a zene, ahogy a 100 fősre duzzadt tömeg megérkezett a Hősök terére.

    "Ma is kevesebbet keresünk, mint nyugaton. Ma is csak a Nyugat felvevőpiaca vagyunk. Az EP-ben a mqgyar munkások hangját akarjuk hallatni" - mondta a hangosbeszélőbe egy női hang, miközben felcsendült a Párttal a néppel egy az utunk.

    " Védjük meg a magyar memzet önállóságát, állítsuk meg a bevándorlást" - hallhatta ismét a felvonulók tömege a menet elejéről.

  • "Állítsuk meg a bevándorlást!" - üzente a hangosveszélőn az amuri partizánok zenei aláfestésével a menet élén vonuló asszony a hangosbeszélőbe.

    15 nem nyugdíjas korú felvonulója is akadt Thürmer pártjának. "Mindig is szimpatizáltam a baloldali esznékkel, a kommunizmussal, a Kádár-rendszerrel" - mondta a 16 éves Krisztián. Most az építőiparban dolgozik. Illúziói nincsenek, szerinte a kommunizmus csak elméletben működik, mert mindenki a saját gazdagodását tartja szem előtt, de mégis jó lenne égy magántulajdon nélküli. EU-n kívüli, kommunista Magyarország.

    Párszáz méterre a Terror házától ez furcsán hangzik, Krisztián szerint azonban, ha nem is szabad tagadni a bűnöket, az igazság az, hogy "ennyi áldozat belefért".

    A moszkvaian hűvös május 1. a Városliget felé közeledve egészen fellangyosodott. A hangulatot magyar nyelvű mozgalmi dalok fűtik, szovjet sajnos nem, de Thürmer beszédéből úgyis egy nemzeti kommunista párt rajzolódott ki.

    Félpályás útlezárás van a Kodály köröndtől a Hősök teréig. A Hősök terétől az Oktogonig viszont szabad az út az autósok előtt.

    A Munkáspárt indul az EP-válsztáson, ehhez 26 ezer aláírást szerzett - mondta Thürmer, aki szerint nem szabad csüggedni a tavalyi választások miatt. Előre kell tekinteni és még előttünk vannak az önkormányzati választások is.

    Ahol nem állnak össze senkivel: "a tisztességes nemzeti baloldali párt itt van".

  • Alaposan kiosztotta az ellenzéket a Munkáspárt a Kodály köröndön, mielőtt a párt 90 fős menete elindult volna a Városligetbe.

    Nem baloldali, aki a Jobbikkal szövetkezik, nem baloldali, aki patkánynak nevezi azt, aki nem rá szavaz, "aki nem meri kiírni, hogy hazaszeretet", csak az van a plakátján, hogy "haza, szeretet, Európa", mondta.

    Nem baloldali, aki az európai ügyészségről várja, hogy az országot megszabadítsák a korrupciótól, sorolta Thürmer.

    Miután a teljes ellenzéknek odacsapott a pártot 30 éve vezető Thürmer - aki 1990-ben 188 ezer szavazatot szerzett pártjának, legutóbb 15 ezret -, Orbán Viktort viszont megdicsérte. A rendszer ugyan nem jó, mert a kormány a tőkések javára dönt a dolgozók helyett és egyesek "rohadtul meggazdagodnak", de a kormányfő Pekingben "odamondta a világ vezetőinek szemébe: Közép-Európának akkor jó, ha a kelet és a nyugat együttműködik. Helyes gondolat, jó gondolat, támogatjuk".

    Szerencsére a kormány sokat tesz a kínaiakkal és az oroszokkal való jó viszonyért, a kérdés csak az, eleget-e, hogy ellensúlyozza az amerikai magyar viszonyt, mondta a pártelnök.

  • - A Munkáspárt a Kodály köröndtől a Városligetig vonul 8.45-től, Thürmer Gyula indulás előtt és érkezés után is beszédet mond. 

    - Az MSZP 10-től majálisozik a városligeti nagyréten. Déltól beszél Tóth Bertalan és Karácsony Gergely.

    - A DK is tíztől lesz a Városligetben, délben beszédet mond Dobrev Klára. 

     - A Jobbik és a Mi Hazánk is a Hajógyári Szigeten lesz, persze nem egymással, hanem inkább egymás ellen majálisoznak. Mindkét párt 10-től. A Mi Hazánknál 11-től Dúró-Apáti-Fülöp fórum, Toroczkai 13.00-kor beszél. A Jobbiknál  10-től Puzsér-Gyongyösi, délben Sneider-Z. Kárpát-Jakab kerekasztal.

    - A Momentum délután 15.00-kor gyülekezik a Szabadság téren, 15.30-tól vonul a Szabadság térről a Kodály köröndre, a programterv szerint délutántól egészen este 7-ig lesznek beszédek.

  • Egy gyors emlékeztető: az 1800-as években tüntetések és sztrájkok sorozata után a briteknél, az ausztráloknál és az amerikaiaknál is lecsökkent a tíz-tizennégy órás munkaidő 10, majd 8 órásra. De ez nem ment könnyen, 1886 május 1-jén a chicagói amerikai munkástüntetés halálos áldozatokkal is járt, a csaták a rendőrökkel a következő napokban is folytatódtak, további áldozatokkal.

    Ennek emlékére a következő években május elsején emléktüntetéseket rendeztek, Párizsban 1890. május 1-jén a szakszervezetek és egyéb munkásszerveződések együtt vonultak fel a nyolcórás munkaidő bevezetéséért, és nemzetközi szolidaritásuk kifejezéseképp.

    Magyarországon is 1890-ben tartottak először május 1-jei tömegdemonstrációt. A II. Internacionálé 1891-es második kongresszusán május elsejét hivatalosan is "a munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé" nyilvánították. Május 1. a 20. században a legnagyobb nemzetközi munkásünneppé vált, különösen a szovjet blokkban. Manapság a munkavállalók szolidaritási napjaként ismerjük.