Lezárult az előválasztás első fordulója, mutatjuk az eredményeket

Tarolt Dobrev Klára és a Demokratikus Koalíció

Vége
image 6483441

A legfontosabbak

2021. szeptember 30., 20:29
Megszólal Dobrev Klára
2021. szeptember 30., 19:24
Így állunk 88 körzet után!
2021. szeptember 30., 14:11
A DK a pártok között is tarol eddig
2021. szeptember 30., 08:13
Jó reggelt, jó szurkolást!
2021. szeptember 30., 00:58
Így állunk most!
2021. szeptember 29., 21:46
Mesterházy Attila vesztett Veszprémben
2021. szeptember 29., 20:50
Mátészalkán a Jobbik nyert
2021. szeptember 29., 19:59
Czeglédy Csaba: Nyertem
2021. szeptember 29., 19:19
Itt egy újabb eredmény
2021. szeptember 29., 18:56
A DK nyert Zalaegerszegen is
2021. szeptember 29., 18:55
Harangozó Tamás győzött Szekszárdon
2021. szeptember 29., 17:34
A DK-s Jancsó Zita nyert Győrben
2021. szeptember 29., 17:25
Itt az első hivatalos eredmény
2021. szeptember 29., 17:11
Perceken belül érkeznek az eredmények
2021. szeptember 29., 10:11
Dobrev Klára vagy Karácsony Gergely?
2021. szeptember 29., 08:09
633 ezren szavaztak az első fordulóban
Index
2021.09.29. 11:23

Összefoglaló

Szerdai eredmények:
a szavazatok számlálása reggel kezdődött, az első eredmények 17 óra után érkeztek
Szombathelyen Czeglédy Csaba győzött, a korábbi MSZP-s miniszterelnök-jelölt, Mesterházy Attila kikapott Veszprémben
az olimpiai bajnok korábbi vízilabdázó, Steinmetz Ádám simán nyert körzetében, Csárdi Antal is győzött, Pálinkás Józsefnek a miniszterelnök-jelölti bukás után egyéniben sem sikerült
Szerdán éjszakába nyúlóan közölték az eredményeket, a 106 egyéni választókerület közül 50-ben volt végeredmény
Csütörtöki eredmények:
A miniszterelnök-jelöltek között Dobrev Klára magabiztosan vezet, Karácsony Gergely a második, Márki-Zay Péter a harmadik.
Jakab Péter nagyot bukott szülővárosában, Miskolcon
Hadházy Ákos nagy vereséget mért Tóth Csabára Zuglóban, Kálmán Olga gratulált az őt legyőző Tordai Bencének
Fekete-Győr András szerint megtisztult az ellenzék, Márki-Zay Péter tarolt városában, Hódmezővásárhelyen
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A heti Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt az ellenzéki előválasztásról is, azt mondta: a részt vevő 600 ezer ember az összes választó mindössze 8 százaléka, vagyis körülbelül ennyien támogatják az ellenzéket. Gulyás Gergely szerint csak „show-műsor”, amit látunk, és már előre tudható az eredmény. Azt is mondta, hogy Karácsony Gergelyt várja a kormány az ellenzéki előválasztás nyertesének.

  • Az eddigi információk szerint a pártoknak nem lesz közös eredményvárója, közös bejelentés várható, de ennek időpontja leginkább attól függ, hogy mikor lesznek eredmények. Az Index úgy tudja: a Jobbiknak és a Demokratikus Koalíciónak sem lesz sajtónyilvános eredményvárója, a Momentumnak sem, de ők jelezték, hogy semmiképpen sem szeretnének elzárkózni a sajtótól, ezért igény szerint rendelkezésre állnak majd a politikusaik. A Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom eredményvárójáról az előző posztunkban számoltunk be.

    Még nem lehet megmondani, hogy pontosan mikor zárul a mai számlálás. Elvileg délutánnal kezdődően, óránként jelentkező Facebook élő videókban, illetve 106 egyéni választókerületi posztban fogják az eredményeket nyilvánosságra hozni. A miniszterelnök-jelölti választás eredménye lesz utolsóként nyilvános. Értesüléseink szerint hosszú napra számítanak a pártok.

  • A Mindenki Magyarországa Mozgalom és miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter 20 órakor Hódmezővásárhelyen, a Penna Clubban várja támogatóit, hogy velük együtt várja az ellenzéki előválasztás első fordulójának eredményeit.

    Budapesten már korábban, 18 órától találkozhatnak a politikussal a Szlovák Sörözőben. A fővárosban az eredményváró mottója: Megcsináltuk!

    A meghirdetett program szerint – eredménytől függetlenül – a civilek erejét és a demokrácia győzelmét ünneplik.

  • Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint a második fordulóba Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Jakab Péter jut majd be, a hármójuk közötti sorrendet azonban nem merte megtippelni. Azt azonban hozzátette: 2019-ben a Demokratikus Koalíció több mint félmillió szavazót szerzett, ezért ha nagy részük most is megjelent az előválasztáson, akkor Dobrev első helyezése lehet a legvalószínűbb az első fordulóban. 

  • Az elmúlt hónapok közvélemény-kutatásai szerint mindkét jelöltnek meglehetősen nagy esélye van arra, hogy az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje legyen. Az előválasztási ajánlásgyűjtést a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje nyerte meg. Bár Dobrev Klára és Karácsony Gergely táborai között némi vita alakult ki azzal kapcsolatban, hogy melyikőjük gyűjtötte össze a legtöbb támogatói aláírást, az tény, hogy előbbi adta le elsőként az induláshoz szükséges ajánlásokat, majd elsőként őt regisztrálta miniszterelnök-jelöltként az Országos Előválasztási Bizottság.

    Dobrev Klára a miniszterelnök-jelölti viták során is jól szerepelt, a második után a Závecz Research kutatásából az derült ki, hogy a nézők többsége őt látta a legmeggyőzőbbnek. Az előválasztás első fordulója alatt a sajtóhoz eljutott információk szerint Dobrev Klára ismét csak jól teljesített. Lukácsi Katalin, a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja pedig azért aggódott, hogy veszélyben a miniszterelnök-jelölti választás második fordulója, mert Dobrev Klára megszerezheti a szavazatok 50 százalékát. A többi párt is folyamatosan arra buzdított, hogy minél többen menjenek el szavazni.

    Nagy Attila Tibor politikai elemző az Indexnek azt mondta: Karácsony Gergelyt korai lenne leírni, és abban bízhat, hogy neki több tartaléka lesz a második forduló során (már ha lesz), ugyanis többen támogatják majd reményei szerint más pártoktól, mint Dobrev Klárát. Kovács János politikai elemző is arra hívta fel a figyelmet, hogy Karácsony Gergelyre az előválasztás második fordulójának favoritjaként tekintenek sokan, de a második fordulót veszélyezteti, ha Dobrev Klára esetleg túlnyeri magát.

  • Ezekben a pillanatokban elkezdték a szavazatok számlálását. A szervezők ígérete szerint délutántól folyamatosan nyilvánosságra hozzák majd az egyéni választókerületek eredményeit, estére pedig kiderül, melyik három miniszterelnök-jelölt jutott be a második fordulóba. 

  • Nehezen indult az első országos ellenzéki előválasztás: szeptember 18-án reggel ugyan elstartolt, de néhány óra után le is kellett állítani a szavazást az informatikai rendszer összeomlása miatt

    A szervezők eleinte arról beszéltek, hogy a váratlanul nagy választói érdeklődés miatt halt le a rendszer, később azonban már hackertámadásról szóltak a hírek.

    A szavazás végül szeptember 20-án, hétfő reggel folytatódott. Emiatt meg is hosszabbították az előválasztást két nappal. 

    Az első voksok leadásakor mi is jelen voltunk kameránkkal a Móricz Zsigmond körtéren. Nem volt balhémentes az sem, Fekete-Győr Andrást, a Momentum miniszterelnök-jelöltjét például leköpte valaki a sajtótájékoztatója előtt. 

  • Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt kétfordulós előválasztásra készül, azaz arra, hogy egyik miniszterelnök-jelölt sem szerez abszolút többséget az első fordulóban. Közösségi oldalán arról ír: jó volna, hogy ha 600 ezren vagy többen hallatnák a hangjukat másodjára.

    Ezért kezdeményeztük, hogy két hétvégén át is lehessen szavazni, illetve hogy ne kelljen ismét regisztrálnia online annak, aki már szavazott az első fordulóban, ezzel is megkönnyítve a folyamatokat a választópolgároknak.

    A Závecz Research második televíziós vitát követő mérése szerint Dobrev Klára volt a legmeggyőzőbb, Karácsony Gergely csak a második helyen végzett.

  • Tizenkét választókerületben már előre borítékolható az eredmény. Tizenegy választókerületben ugyanis csak egy jelölt „méretteti meg” magát az előválasztáson, egy helyen pedig visszalépés miatt vált egyértelművé a verseny. 

    Kapcsolódó

    Nekik már lehet gratulálni:

    • Budapest 8. (XIV. kerület) - Hadházy Ákos (Momentum)
    • Budapest 10. (III. kerület) - Szabó Tímea (Párbeszéd)
    • Budapest 11. (IV. kerület) - Varjú László (Demokratikus Koalíció)
    • Bács-Kiskun 2. (Kiskunfélegyháza) - Kis-Szeniczey Kálmán (LMP)
    • Borsod 6. (Tiszaújváros) - Jézsó Gábor (MSZP)
    • Heves 2. (Gyöngyös) - Dudás Róbert (Jobbik)
    • Jász-Nagykun-Szolnok 4. (Törökszentmiklós) - Csányi Tamás (Jobbik)
    • Komárom-Esztergom 2. (Esztergom) - Nunkovics Tibor (Jobbik) 
    • Nógrád 2. (Balassagyarmat) - Gyenes Szilárd (MMM, Momentum frakcióba ül be) 
    • Pest 9. (Nagykáta) - Schmuck Erzsébet (LMP)
    • Somogy 3. (Marcali) - Steinmetz Ádám (Jobbik)
    • Veszprém 3. (Tapolca) - Rig Lajos (Jobbik)

    Az egyéni választókerületekben indulók névsorát ebben a cikkben szedtük össze. 

  • Kedden lezárult az ellenzéki előválasztás első fordulója, ma reggel kezdődik a leadott szavazatok megszámlálása. Az Országos Előválasztási Iroda közleményében arról írt, hogy országosan reggel kilenckor kezdődik a voksok összesítése, a számlálóbiztosok választókerületenként haladnak a számolással. Miután egy adott választókerület valamennyi urnájával végeztek, akkor az Országos Előválasztási Bizottság megállapítja a választókerületben született eredményt.

    A közlemény szerint az első eredmények kora délutánra futhatnak be. A végeredményekről az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) tagja élő videóban, óránként számol majd be az előválasztás hivatalos közösségi oldalán.

    A nap végén sajtótájékoztatót tartanak, melyen az utolsó választókerületek, illetve a miniszterelnök-jelölti választás végeredményéről adnak számot.

  • A szervezők közlése szerint az utolsó napon több mint 57 ezren szavaztak, így összesen 633 811 ember vett részt az első ellenzéki előválasztáson. 

    A szavazatszámlálók oktatása 9 órakor kezdődik, a voksok összesítése pedig 10 órakor. Folyamatosan nyomon követjük az eredményeket, tartsanak velünk!

  • Kedden este lezárult az ellenzéki előválasztás első fordulója. Ma kiderül, hogy kik lesznek a hatpárti összefogás jelöltjei a 106 egyéni választókerületben, és hogy kik azok a miniszterelnök-jelöltek, akik bejutnak az előválasztás második fordulójába.

    A szervezők közlése szerint szerda délelőtt 10 órakor kezdik el megszámlálni a szavazatokat, részeredményeket már délutánra ígértek, estére pedig az is kiderül, hogyan szerepeltek a miniszterelnök-jelöltek. 

    Az ellenzéki összefogás történetét ebben a cikkben foglaltuk össze, de akinek nincs kedve olvasni, megnézheti a Képbehozó videónkat is a témában.

  • Jó reggelt kívánunk! Köszöntjük kedves olvasóinkat a 2021-es előválasztás első fordulójának eredménykövető tudósításában. Kövessék velünk egész nap az eredményeket!