Ráncigálják Orbán Viktor jobb kezét

2010.10.08. 16:16
Informatikai partnerünk az index.hu.

A Demokrácia és Dilemma Intézet a Matolcsy György lehetséges menesztését firtató cikkek hatására a politikai-gazdasági elit legújabb furkálódásait igyekszik értelmezni.

Az önkormányzati választást nagyon megnyerte a Fidesz, de ezt már kiveséztük.

Orbán Viktor a lehető leghatározottabban kiállt Matolcsy mellett
Orbán Viktor a lehető leghatározottabban kiállt Matolcsy mellett

A diadal másnapján a Magyar Nemzet arról írt, hogy Matolcsy György gazdasági miniszter jövője egyáltalán nem biztos a kormányban. Orbán Viktor miniszterelnök kedden a lehető leghatározottabban kiállt Matolcsy mellett (ő a jobb keze, semmi pénzért nem válna meg tőle). Szerdán a Hír Tv, csütörtökön ismét a Nemzet jelentetett meg kritikus anyagot Matolcsyról.

Mi a különös ebben? Hiszen a sajtó dolga, hogy kritizáljon egy minisztert, még értékrendjében a kormánnyal nagyjából azonosulni tudó média is megteszi ezt egy demokráciákban.

A történet azért lett elgondolkodtató, mert a Nemzet, illetve a Hír Tv általában őrizkedik a Fidesz-kormány kritikájától, és ha fideszes politikussal kapcsolatban mégis keményebb bírálat jelenne meg, azonnal fölvetődik annak a gyanúja, hogy valaki üzent valakinek.

Fellegi Tamás
Fellegi Tamás

Kétszer ugyanabba a folyóba

Amikor utoljára támadást indítottak fideszes politikus ellen a Nemzetben (2006-ban Pokorni Zoltán volt a megtámadott), az Indexnek és a Heti Válasznak is azt sugallták a cikk hátterét ismerni vélő források, hogy gazdasági körök üzentek. Akkor Simicska Lajost emlegették a cikk lehetséges kezdeményezőjeként, míg a Heti Válasz így írt: "makacsul tartja magát a vélekedés, hogy az írással fideszes gazdasági körök kívántak üzenni, méghozzá nem is Pokorninak, hanem Orbán Viktornak".

Fideszes képviselők hétfőn a parlamentben a mostani cikk kapcsán nagyon hasonló véleményt fogalmaztak meg: "Általános fideszes vélekedés szerint a Magyar Nemzet cikk mögött bizonyos jobboldali gazdasági irányítókkal történt ütközés lehet."

Az Origo keddi cikke szerint a gazdasággal foglalkozó két miniszter harca áll a háttérben. Vagyis Fellegi Tamás fejlesztési, és Matolcsy György gazdasági miniszter fúrják egymást. Az Index csütörtökön pedig ezt írta: „A két tárca információink szerint mostanság sem szívleli egymást, tágabb értelemben a Fellegi-vonalhoz köthető gazdasági centrum nem ért mindenben egyet Matolcsyval.” A Fellegi mögötti „gazdasági centrum” pedig nem áll távol Simicskától.

Fellegi miniszteri kinevezéséig egyik tulajdonosa volt a Lánchíd Rádiót, a Heti Választ és a Class FM-et is birtokló Infocenternek. Fellegi üzletrészét Simicska Lajos közeli bizalmasa, Nyerges Zsolt vásárolta meg. A Figyelő augusztus végén arról írt, hogy Fellegi és Simicska egy üzleti körhöz tartozónak tekinthető.

Máshol is kavarnak

A választások előtt volt már egy másik érdekes furkálódás is. Akkor egy másik gazdasági hatalmi centrum kapott ütést, szintén pletykákon keresztül. A Világgazdaság írta meg először, de már hetek óta keringet üzleti körökben a hír, hogy váltás lehetséges az ország egyik legnagyobb cégének az élén: a Mol kirobbanthatatlannak tűnő vezérigazgatójának, Hernádi Zsoltnak a helyére a jelenleg a BKV-t vezető, korábbi MVM-elnök Kocsis István kerülhet. A váltás ugyan nem tűnt életszerűnek, de a hír végigment a sajtón, és a Hernádival és Kocsissal is jóban levő Csányi Sándornak még hetekkel később, most szerdán is cáfolnia kellett a feltételezést. (A két kavarás közös pontja, hogy a Reuters többek között Hernádit jelölte meg Matolcsy lehetséges utódjaként.) A Mol vezetőjét ismerők szerint a hír terjesztői a Csányi-Hernádi-Orbán trió közti bizalmi kapcsolatba akarhatták a kölcsönös gyanakvás írmagját elvetni.

Matolcsy György
Matolcsy György

A Matolcsy-ügy és a Hernádi-ügy közti azonosság csak formai: két Orbánnal jóban lévő ember közelgő leváltását terjesztették el. A kezdeményezők személye és céljai között nem látszik átfedés. Az izgalmas kérdés az, hogy milyen harcok folynak, és kik között valójában.

Körök

A Fidesz kormányzása előtt is erős embernek számított Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, aki a Mol igazgatótanácsi alelnökeként és Hernádi barátjaként, illetve számos egyéb vállalkozás tulajdonosaként a magyar tőkések talán legbefolyásosabbja. Szimbolikusnak is tekinthető, hogy Orbán Viktor őt kérte fel az MLSZ elnökévé, hiszen nem csupán PR-fogás, hogy Orbánnak mániája a foci. A gesztus egyben szövetségkötést is jelentett. E szövetséget a bejelentéséig Csányi előtt is titkolt bankadó sem kezdte ki.

Egy másik fontos erőcsoportként szokás emlegetni Simicska Lajost, akit a Fidesz pénzügyeinek irányítójának tartanak, de a párt finanszírozásán túl is jelentős cégbirodalomra van legalább áttételesen befolyása. E cégbirodalom az utóbbi hónapokban jelentősen megnövekedett, ez nagyjából általános vélekedés a magyar üzleti életben. E csoport politikai befolyása Fellegi Tamás miniszterségén túl is számottevő, számos állami cég irányítása került az utóbbi hónapokban az erőtérhez köthető emberekhez.

Harc az MSZP maradékáért

Közben a másik oldalon ennél sokkal keményebb és egyértelműbb belháború dúl, bár ott a tét is kisebb, hiszen nem az ország irányításának befolyásolásáért, hanem az MSZP jövőjéért harcolnak. Itt elég világosak a frontvonalak. Az MSZP jelenlegi elnöke, Mesterházy Attila győzelemnek értékelve az önkormányzati választást igyekszik stabilizálni pozícióját. Szili Katalin kívülről, Gyurcsány Ferenc belülről támad, míg Botka László szegedi polgármester egyelőre csak üzent, szervezetet még nem kezdett építeni.

Erős túlzás volt, hogy Mesterházy az MSZP megerősödéséről beszélt az önkormáyzati választás után, hiszen a párt fontos pozíciókat vesztett. Ugyanakkor a pártelnöknek abban igaza van, hogy még mindig az előző kormánypárt az ellenzék legerősebb pártja, a két új parlamenti erő egyelőre nem veszélyezteti ezt a pozícióját.

Ugyanakkor muszáj lesz az MSZP-nek belátható időn belül konszolidálódnia, ha egyszer még kormányképes erőként akar nekimenni egy választásnak. A most induló, de már régóta lappangó belső hatalmi harc azonban nagyon élesnek tűnik. Akárki győz, a mostani parlamenti frakció egészét aligha tudja majd irányítása alá vonni. A frakció szétesése pedig veszélyes jelenség. Az MDF, az SZDSZ, a KDNP és a kisgazdák sem bírták ki sokáig a pártközpont és a képviselők háborúját.