Régi hagyomány törhet meg a királyi család idei karácsonyán

GettyImages-1245797933
2023.12.12. 17:48
Kamilla királyné családja idén először karácsonyozhat majd együtt III. Károllyal a Sandringham-házban, és a hírek szerint az ünnepségre András herceg volt neje, Sára yorki hercegné is hivatalos, amire évtizedek óta nem volt példa.

Tavaly nagyot fordult a világ a királyi családdal, miután szeptember elején II. Erzsébet királynő elhunyt, így legidősebb fia, III. Károly örökölte a trónt. Nehéz hónapok vártak a famíliára, és a gyász a karácsonyi ünneplésüket is beárnyékolta. Ahogy a király arról a korábbiakban már beszámolt, ugyanúgy kíván uralkodni a továbbiakban, ahogy az édesanyja is tette, aminek részeként nem szeretné megváltoztatni a már berögzült szokásokat, köztük például a karácsonyhoz kötődő különböző tradíciókat sem. E hagyományok közé tartozik a családtagok lemérése az ebédet követőn – amelyből kiderül, híztak-e, magyarul élvezték-e az ott-tartózkodást –, a frappáns ajándékok átadása szenteste, illetve karácsony első napjának reggelén az istentisztelet a sandrighami Szent Mária Magdolna-templomban. 

Viszont egyes értesülések szerint mindamellett, hogy III. Károly bizonyos szokások terén nem töri meg az édesanyja által továbbvitt hagyományokat, számos szabályt illetően idén megengedőbbé vált. Ennek köszönhetően ünnepelhetnek együtt idén először a királyi családdal Kamilla királyné gyerekei és unokái, illetve kaphat meghívást Sára yorki hercegné, aki azóta nem karácsonyozott a famíliával, amióta András herceggel elváltak. Harry herceg és Meghan Markle esetleges részvétele továbbra is lóg a levegőben, a különböző, sussexiekhez közel álló források által kicsepegtetett információk alapján ugyanis a mérleg nyelve hol az igenlő, hol a nemleges irányba billen el. 

Megenyhült III. Károly?

Mint ismert, Kamilla királyné III. Károlyt megelőzően évtizedekig házasságban élt, mivel 22 évig volt Andrew Parker Bowles felesége, akitől született egy lánya, a jelenleg 45 éves Laura, és egy fia, a 48 éves Tom. Míg előbbinek három, utóbbinak két gyermeke van, akik a Daily Mail információi szerint szüleikkel együtt idén először lettek meghívva a Sandringham-házban tartott karácsonyi ebédre a királyi családdal. II. Erzsébet uralkodása idején közülük egyedül az akkor még hercegné Kamilla szerepelt a meghívottak listáján, ám azáltal, hogy királyné lett belőle, és eggyel feljebb lépett a ranglétrán, valószínűleg elérkezettnek látták az időt arra, hogy az ő családja is részese legyen az ünneplésnek. 

A lap információi szerint hasonló gondolatmenet során juthattak el odáig, hogy András herceg volt nejét, Sára yorki hercegnét szintén meginvitálják az eseményre – bár ez az eshetőség már tavaly is felmerült. A hercegné a házasságuk 1992-es zátonyra futása óta, azaz már harminc éve egyedül karácsonyozik, mivel a hercegtől született két gyereke, Beatrix és Eugénia hercegnő eddig sem maradt ki a sandringhami közös vigadalomból. Sára yorki hercegné egyébként korábban arról számolt be az Indexnek, szerencsésnek érzi magát, mivel lányainak és unokáinak köszönhetően nála mindennap karácsony van.

Születésük óta azt mondom a gyermekeimnek, hogy mindennap karácsony van, és hogy a család egy szerető közeg, akikkel töltsenek sok időt. Én a válásom óta nem a családommal ünneplem a karácsonyt. 12 éves koromban az édesanyám elhagyott, ezért a karácsony mindig egy kicsit szomorúsággal tölt el. Pont emiatt szeretek jótékonykodni, mivel így tehetek az ellen, hogy a kiszolgáltatott emberek ne menjenek ugyanezen keresztül, ne tapasztalják meg azt, hogy magukra hagyják őket

– fejtette ki lapunknak (azóta pedig született még egy unokája, Ernest). 

Amennyiben a fenti információk megfelelnek a valóságnak, és Kamilla királyné családjával együtt Sára yorki hercegné szintén meghívást kap az ünnepségre, az azt is jelentené, hogy a Sandrigham-ház ebédlőjében nem férnének el, így a nagyobb bálteremben folyhatna az ünnepi lakoma. Az viszont egyelőre kérdéses, hogy az előbbiekben említett családtagok mellé csatlakozhat-e a közös karácsonyozást már évek óta nagy ívben kerülő Harry herceg és Meghan Markle.

Ott lesznek vagy sem?

Sussex hercege és hercegnéje utoljára 2018-ban ünnepelte a karácsonyt Sandringhamben, mindössze 13 hónappal azelőtt, hogy bejelentették, lemondanak királyi kötelezettségeikről. 2019-ben már kihagyták a családi ebédet, majd 2020-ban a koronavírus-járvány miatt II. Erzsébet le is fújta azt. 2021-ben a médiaőrülettől tartva nem fogadták el a néhai királynő meghívását, így otthonukban töltötték a karácsonyt két gyermekükkel, Archie-val és Lilibettel, ahogy ez tavaly is történt. Harry herceg 2022 decemberében megjelent netflixes sorozatával, illetve az idén januárban debütált memoárjával jelentősen magára haragította a családját, azonban az elmúlt hónapok eseményei alapján úgy tűnik, a királyi sarj és édesapja, III. Károly kész elásni a csatabárdot. Legalábbis részben erre utal, hogy a herceg november 14-én felhívta a királyt, aki aznap ünnepelte 75. születésnapját. Nejével, Meghan Markle-lel és gyermekeikkel közösen köszöntötték fel őt. Unokái egy videóüzenetben énekelték el neki a Boldog születésnapot! című dalt.  

Apa és fia ezt megelőzően a koronázáson láthatta egymást – bár tisztes távolságból –, és fél éven át nem is beszéltek, ám a november közepi csevejük során állítólag megegyeztek abban, hogy még keresik egymást telefonon. Bár a herceg a koronázás óta többször járt Európában, és III. Károly próbált közeledni felé, eddig folyton elutasításba ütközött. II. Erzsébet halálát követően például vacsorázni hívta, meghívót kapott a születésnapi partijára, a tavaly karácsonyi összejövetelre, illetve kijelentette, az ajtaja mindig nyitva áll előtte. Azonban az, hogy ezúttal Harry herceg kereste III. Károly társaságát, elindíthat egy békülési folyamatot közöttük, ami nagy fordulópontot jelenthet a jövőre nézve, illetve kihatással lehet már akár az idei karácsonyi ünnepségre is. 

Egy forrás ugyanis nemrég arról számolt be a Daily Mailnek, hogy ugyan még hivatalosan nem küldték ki a meghívókat, de azt feltételezik, hogy a sussexiek idén hajlandóak lennének együtt ünnepelni a famíliával, illetve jövő nyáron akár a Balmoral-kastélyba is ellátogatnának, ha meghívnák őket. Ezt a felvetést támasztják alá egy másik bennfentes által elmondottak, aki úgy nyilatkozott, III. Károly a hivatalos teendői mellett többet szeretne az unokáival lenni – Harry herceg gyerekeivel pedig még sosem karácsonyozott.

(Borítókép: Getty Images)