Harry herceg újra a vadak elé veti magát

2024.04.09. 11:52
A királyi sarj nemrég egy televíziós műsorban számolt be arról, hogy a közeljövőben szeretne több időt tölteni a családjával. Legközelebb előreláthatólag május elején fog az Egyesült Királyságba utazni, hogy megünnepelje az általa alapított Invictus Games 10. évfordulóját, ám kérdéses, hogy a rokonait is látni fogja-e.

Harry herceg és Meghan Markle még 2020-ban döntöttek úgy, hogy lemondanak királyi kötelezettségeikről, amit az előzött meg, hogy a pár a brit média kereszttüzében találta magát. Ahogy azt a herceg a netflixes sorozatukban, illetve a Tartalék című önéletrajzi könyvében korábban már kifejtette, nem viselte jól, hogy a palota nem védte meg őket, míg trónörökös bátyja, Vilmos herceg esetében azonnal intézkedtek, ha gond adódott. Mint a memoárban hozzátette, a paloták egymás ellen dolgozó sajtócsapatai szintén oroszlánrészt vállaltak abból, hogy idáig fajuljon a helyzet, miután a hivatalos feladatokról való lemondásuk terve is vélhetően általuk szivárgott ki.

A herceg anno az édesapját, III. Károlyt kereste meg azzal a felvetéssel, külföldre költözve képviselnék tovább az akkor trónon lévő II. Erzsébetet, ám ha nem tudnak megegyezni, végső esetben akár le is mondanának. Apja akkor azt kérte tőle, e-mailben küldje el neki az elhangzottakat, azonban a levél végül nyilvánosságra került, ezért nem maradt más választásuk, mint bejelenteni, hogy visszavonulnak a királyi kötelezettségektől. A pár azóta az Egyesült Államokban él, és ritkán térnek vissza az Egyesült Királyságba. Nincsenek előre nem megtervezett látogatások, így azt is biztosan tudni lehet, hogy Sussex hercege és hercegnéje május elején újra a vadak elé veti magát. 

A pár azt követően, hogy az Egyesült Államokba helyezte át székhelyét, két éven át nem tért vissza az Egyesült Királyságba, aminek részben a közfeladatoktól való elbúcsúzásuk volt az egyik oka. Ennek következtében ugyanis elestek bizonyos privilégiumoktól, például a védelmüket sem látja már el a rendőrség, ami a királyi család minden tagját megilleti, és az adófizetők finanszírozzák. Ezzel kapcsolatban a herceg többször beszélt már arról, fél a szigetországba vinni a családját, illetve jogi lépéseket is tett ez ügyben a biztonsági intézkedések bírósági felülvizsgálatát kérve, ám a nemrég megszületett döntés értelmében nem érdemel külön védelmet.  

Harry herceg az amerikai kontinensre való költözésüket követően először 2021-ben utazott haza Fülöp herceg temetésére, majd neje is vele tartott a II. Erzsébet királynő 70. uralkodását ünneplő eseményre és az uralkodó pár hónappal későbbi temetésére. A pár tavaly szintén együtt látogatott el a németországi Düsseldorfba az Invictus Games sportrendezvényre, amelyet megelőzően a herceg hazatért Londonba a WellChild Awards kedvéért. A királyi sarj idén február elején újra a szigetországba utazott, hogy találkozzon édesapjával, akiről kiderült, hogy rákkal küzd. A herceg elmondása szerint viszont a közeljövőben még több időt szeretne tölteni a családjával, amire jó ürügyként szolgál az általa megalkotott Invictus Games megalapításának 10. évfordulója, amely ismét a szigetországba fogja csalogatni őt. 

Elássák a csatabárdot?

A herceg még februárban adott interjút a Good Morning America című műsorban, amelyben arról beszélt, a tervei között szerepel, hogy a közeljövőben visszatér Nagy-Britanniába. Akkor azt állította, már több útról is tud, ami az Egyesült Királyságon keresztül vagy éppen oda fogja vezetni őt, és igyekszik majd minél több időt a családjával tölteni. 

Szeretem a családom. Már önmagában az, hogy fel tudtam szállni egy repülőre, meglátogathattam Károlyt, és egy kis időt tölthettem vele, nagyon hálás vagyok érte 

– nyilatkozta akkor. 

Érdemes megjegyezni, hogy a herceg nem ápol túl jó viszonyt a családjával, mióta a netflixes sorozatában, illetve a memoárjában tálalt ki arról, mi zajlott az utóbbi évtizedekben a palotában. Különösen bátyjával, Vilmos herceggel és annak családjával nem, akikkel egyáltalán nem tartja a kapcsolatot – bár jókívánságaikat küldték Katalin hercegnének, akiről szintén kiderült, hogy a rák egy formájával küzd. A királyi sarj közeledése a família felé pedig egyértelműen arra vezethető vissza, hogy mélyen érintette, amikor II. Erzsébet halálakor nem ért oda időben a Balmoral-kastélyba, nem tudott elbúcsúzni tőle, így nem akarná, ha az édesapja esetében a történelem megismételné önmagát. 

Az Invictus Games hódít

A hírek szerint Harry herceg legközelebb május 8-án kel majd útra, hogy az Egyesült Királyságba utazzon, megünnepelni az általa alapított Invictus Games 10. évfordulóját. Mint ismert, az eseményen sérült katonák és veteránok szállnak harcba egymással különböző sportágakban, köztük úszásban, evezésben, súlyemelésben, ülőröplabdában, illetve kerekesszékes kosárlabdában. A legelső Invictus Gamest – aminek neve a latin invictus, azaz legyőzhetetlen kifejezésből ered, és az amerikai Warrior Games rendezvény inspirálta – Londonban rendezték meg még 2014. szeptember 10. és 14. között az Erzsébet királyné olimpiai parkban, 13 nemzet és körülbelül 300 versenyző részvételével. 

A játékokra összesen 14 ország kapott meghívást: Afganisztán, Ausztrália, Kanada, Dánia, Észtország, Franciaország, Grúzia, Németország, Irak, Olaszország, Hollandia, Új-Zéland, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság. Afrikából egyetlen országot sem hívtak meg, illetve Irak végül nem vett részt a rendezvényen, amelynek nagykövete Lewis Hamilton Forma–1-es pilóta volt. A zárókoncerten pedig olyan hírességek léptek fel, mint a Foo Fighters, James Blunt, Rizzle Kicks, Bryan Adams és Ellie Goulding.

Mint kiderült, a 10. évfordulót istentisztelettel ünneplik majd meg a londoni Szent Pál-székesegyházban, és úgy tudni, a királyi sarjjal fog tartani neje, Meghan Markle is, ami aggodalommal tölti el őt, miután tart mind a brit média, mind a családja reakciójától. Ahogy azt Tom Quinn szerző a Mirrornak nemrég kifejtette, a párnak álmatlan éjszakái vannak, és a hercegnek tennie kell valamit, hogy elismerje a hatalmas nehézségeket, amelyeken a rokonai keresztülmennek épp. Egy forrás kifejtése szerint ugyanakkor sem Vilmos hercegnek, sem Katalin hercegnének nem szerepel a tervei között, hogy találkozik a párral, ami főleg azzal magyarázható, hogy utóbbi rákbetegsége miatt jelenleg a pihenésre koncentrál, a trónörökös pedig igyekszik III. Károlyt és nejét is helyettesíteni, amíg vissza nem térnek a közfeladatokhoz. 

(Borítókép: Getty Images)