Távozna az ÁKK éléről Töröcskei István

2014.12.08. 19:23 Módosítva: 2014.12.08. 21:17

Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója eljuttatta lemondását a Nemzetgazdasági Minisztériumba (NGM), amiről a következő napokban várható döntés - jelentette be Orbán Gábor, a szaktárca adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a kormany.hu-n hétfőn közzétett videonyilatkozatában. A Töröcskei István többségi tulajdonában álló Széchenyi Kereskedelmi Bank pénteken ment csődbe végleg, amikor a Magyar Nemzeti Bank visszavonta a bank működési engedélyét és elrendelte végelszámolását.

"Töröcskei István az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatójaként biztosította az államadósság-kezelés zavartalanságát, olajozott működését az utóbbi néhány hónapban, évben is, ezért a két kérdés [a bankcsőd és az ÁKK-lemondás - a szerk.] egymástól elválasztva kezelendő. Ezzel együtt Töröcskei István lemondását eljuttatta a minisztériumba, s ennek a kérdésnek a rendezése, a döntés ezzel kapcsolatban meg fog születni a következő napokban" - mondta az államtitkár.

Orbán Gábor nyilatkozata a Széchenyi Bankról

Mi történt Töröcskei bankjánál? 

A jegybank szerint a Széchenyi Bank működése fenntarthatatlanná vált. Az MNB pénteken közölte, hogy húsz munkanapon belül az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítja a bank betéteseit. A bank 49 százalékos tulajdonosa a magyar állam.

A Széchenyi Banknál nyáron kezdett vizsgálódni a jegybank, később pedig Töröcskei más érdekeltségére is rászállt a hatóság. A bank akkor már csaknem kilenc hónapja nem felelt meg a jogszabályban előírt tőkekövetelményeknek. 

A bank május végi közgyűlése kétlépcsős tőkeemelést rendelt el, amelyet a bankot 51 százalékban tulajdonló,  a Töröcskei István érdekeltségébe tartozó T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt.-nek kellett volna végrehajtania. Mivel Töröcskei nem tudott tőkét emelni, a lap forrásai szerint külföldi, elsősorban orosz befektetőtől várt anyagi segítséget, miközben elérte, hogy a 49 százalékos tulajdonnal rendelkező állam még ne intézkedjen az ügyben.

A helyzet nem javult, a szabályozó hatóság pedig nem várt tovább az intézkedésekkel. A bankról legutóbb kiderült, hogy  a mérlegfőösszege mostanra átlépte az 50 milliárd forintot. A Portfolio cikke szerint a gyors növekedést főleg az MNB Növekedési Hitelprogramjából (NHP) valósították meg. Összesen 12 milliárd forintot hiteleztek ki NHP-s pénzekből, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi hiteleik fele származik ebből a forrásból. Azt nem tudni, hogy az MNB vizsgálja-e az ezzel kapcsolatos visszaéléseket, de a lap szerint ilyenek is voltak.  

Legutóbb az is kiderült, hogy a bank 170 millió forinttal tartozott a CIG Pannónia Életbiztosító leányvállalatának, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosítónak. 

Matolcsy zseniálisan csinálta

Töröcskeivel akkor interjúztunk legutóbb, amikor kinevezték az ÁKK vezérigazgatójává. Akkor a fenti idézeten túl azt mondta, hogy nem is tudja pontosan, hogy miért, talán korábbi tapasztalatai miatt javasolták őt az adósságkezelő vezetőjének, ahogy abban sem volt biztos, hogy régi barátja, Simicska Lajos szólt-e kinevezése érdekében. Töröcskei akkor azt bizonygatta nekünk, hogy egy ilyen nehéz világban mindenkivel jóban kell lenni.

Töröcskei akkoriban a Hír TV-ben és a Lánchíd Rádióban is tulajdonos volt, de hogy a kinevezése miatti összeférhetetlenséget elkerülje, lemondott részesedéseiről és kiszállt médiaérdekeltségeiből.