Nem jött be az államosítás

Ez történt a gazdaságban az év 8. hetében

2016.02.28. 16:54
A cafeteria-rendszer államosítása nincs rendben az EU szerint, de változás csak jövőre jöhet. A turizmus Rogán alá szervezése még nem eldöntött, de az igen, hogy az Uber appot nem fogják letiltani vagy elvenni az uberesek kocsiját. Az NGM a jelenleginél jóval komolyabb hadiipart akar Magyarországon, műanyag kerülhetett rengeteg csokiba és a világ legnagyobb aquaparkját szeretné az állam torkán lenyomni egy vállalkozó.

A héten az Alkotmány utcai balhé borzolta fel leginkább a kedélyeket, ahol többek közt a Fradi Security nagydarab, barátságtalan kopaszai megakadályozták, hogy az MSZP népszavazást kezdeményezhessen a vasárnapi zárva tartásról. 

Az ügynek a politikai vonala jelentősebb, legközelebb Ukrajna példáján lehet látni, milyen ijesztő, ha magánhadseregek is részt vesznek a közélet alakításában. A gazdasági része rövid távon annyi, hogy valószínűleg jó ideig nem lesz népszavazás a kérdésben.

Szép történet

Elbukott viszont a Szép-kártya és az Erzsébet-utalvány, azaz pontosabban az uniónak nem fér bele, hogy államosítottuk a teljes cafeteria-rendszert. Még 2012-2013-ban alakította át a kormány a rendszert úgy, hogy semmiképp ne érje meg senkinek nem állami utalványokat adni. Viszont most az egészet vissza kell csinálni még idén, ami azt jelenti, hogy a szabályok jövő évtől változhatnak meg ténylegesen. 

Tuzson Bence kommunikációs államtitkár elmondta, hogy a kormány ettől még az eddigi rendszert próbálja majd meg fenntartani, Trócsányi igazságügyminiszter vezetésével már dolgozik egy csapat azon, hogy ezt hogyan lehet törvényesen is megoldani. 

Tuzson egyébként egy olyan eseményen mondta el ezeket, ahol a teljes turizmusirányítás Rogánék alá szervezéséről is volt szó. Itt viszont még megy a harc azon, hogy mennyit kaphatnak Rogánék, és mi maradhat az NGM-nél, ténylegesen még nem dőlt el semmi.

Indult egy másik uniós kötelezettségszegési eljárás is a szabályozásunk ellen, és itt is sejthető a végeredmény. A 2014 végén elfogadott szabályunk ugyanis lényegében letiltja azokat a nagyobb boltokat, amelyek két évig veszteségesek egyhuzamban. Ez viszont úgy tűnik, hogy megnehezíti belépést a magyar piacra vagy a nagyobb, hosszabb távon megtérülő befektetéseket is.

Talán nem csak sejtjük a lopásokat

Egy ember maradt csak meg az NFM legfelső vezetésében, mióta Simicska egy gecinek tartja Orbán Viktort és kivágták az embereit a minisztériumból, majd odaadták a szervezetet a cégtemetők kapcsán ismert Seszták Miklósnak. Ez a régebbi motoros Fónagy János államtitkár, ő mesélt nekünk arról, hogy az Ubert nem fogják letiltani, a MÁV és Volán egységes menetrendjét 1-3 év múlva várhatjuk, és közbeszerzéseink csalásainál szerinte több a beleérzés a valóságosnál. Az egész interjút itt olvashatja.

Ezek a beleérzések viszont nem biztos, hogy alaptalanok, folyamatosan jönnek ki az olyan jelentések, amik szerint a korrupciós helyzet aggasztó Magyarországon, még a régiós szintekhez képest is. Az EU országjelentése szerint az ügyészségünk is furcsán viselkedik, a közbeszerzési rendszerünk pedig lehetőséget teremt a visszaélésekre.

Szegény Ausztria

Matolcsy rossz híreket közölt Ausztriával. Bejelentette, hogy a magyar gazdaság az elmúlt két évben 2-2,5 százalékponttal növekedett jobban, mint az övék, és ez a különbség sokáig így lesz. Így pedig 25 év alatt felzárkózunk hozzájuk.

Ez azért rossz hír az osztrákoknak, mert a mi potenciális növekedésünk belátható időtávon 2-2,5 százalék komoly lefelé mutató kockázatokkal, azaz szinte emberöltőnyi stagnálás, esetleg visszaesés vár ezek szerint az osztrákokra. A potenciális növekedésünk jócskán a régiós versenytársaink alatt van, de ezeket mondjuk eddig az MNB is látta.

Fegyver vagyok, ami neked kell

Bejelentette az NGM azt is, hogy ráfekszünk ezentúl majd a fegyvergyártásra. Itt írtunk bővebben arról, hogy gyártunk bizonyos fegyvereket most is, főleg egyébként lőszert. De ha komoly hadiipart akarunk, azt lényegében a nulláról kéne felhúzni, és csak a magyar hadsereg megrendeléseire nem is lehetne alapozni. Azt még nem tudni pontosan, hogy milyen fegyvereket akar majd a kormány.

 Jó hír volt a héten, hogy százezerrel többen dolgoznak már, mint tavaly, és a növekedésnek most csak a felét adták a közmunkások, a többi valódi állás. A világban egyébként 2017-ig eltarthat az olajárak esése, legalábbis a Nemzetközi Energiaügynökség szerint. Nagy-Britannia EU-ból történő esetleges kilépését egyre komolyabb aggályok kísérik, júniusban lesz náluk erről népszavazás. Az biztos, hogy semmi nem marad a régiben, akárhogy is döntenek a britek. Persze az egész EU intézményi válsággal küzd épp ettől függetlenül is.

A világ sorsát viszont talán még inkább befolyásolja majd, hogy ki lesz az új amerikai elnök. Ott novemberben lesz elnökválasztás, de a republikánusoknál az látszik még mindig, hogy a mérsékeltnek nem mondható, még a pápával is összevesző Trump egyre jobban áll. 

Voltak még érdekes dolgok ám:

  • Ősztől jöhet a pénzváltóknak és a taxisoknak is az online pénztárgép. Ami valószínűleg nem lenne rossz, mert ezekkel nehezebb csalni.
  • Tele van az ország hamis ékszerekkel és órákkal, mi vagyunk a harmadik legfertőzöttebb ország az EU-ban.
  • A világ legnagyobb aquaparkjának ötletével lobbiznak a kormánynál. Az 1500 milliárdos és legalább évi négymillió vendéggel számoló terv súlyosan kamuszagú, de egyelőre nem mondtak még rá semmit.
  • Őrületesen nagyot kaszált az MNB a devizahitelek forintosításán, ami az alacsony kamatkörnyezettel együtt rekordnyereséget hozott. Ez egyébként nem baj, és nem is siker, hanem körülmény, a jegybanknak kifejezetten nem szabad a nyereségességére fókuszálnia, erről például itt írtunk bővebben. 
  • Ha ellopják a pénzét, lehet, hogy jobb a tolvajoknál hagyni, mint hogy visszaszerezze az állam. 
  • Az ÁSZ nekiment tíz kiválasztott kórháznak, és majdnem mindnél súlyos visszaéléseket találtak. 
  • Műanyagdarab kerülhetett többféle Mars csokiba, ezért a fél világból visszahívták a termékeket. Több mint száz raklapnyi kerülhetett Magyarországra is.