55-45: győztek az uniópártiak Skóciában

2014.09.18. 22:19

Véget ért a Skócia függetlenségéről rendezett népszavazás, amit 55,3-44,7-re az egységpártiak nyertek meg. A YouGov közvélemény-kutató egyedüliként már a számolás kezdetekor 54-46-ot vetített előre, a cég elnöke 99 százalékra tette, hogy a NEM szavazatok lesznek többségben. Csaknem ötmillió skót választó magyar idő szerint csütörtök reggel nyolctól adhatta le voksát, a szavazókörök este 11-kor zártak, a népszavazás eredménye viszont csak péntek hajnalra volt várható. A részvétel rekordmagas, 84,5 százalékos volt. Ha mégis a az elszakadáspártiak nyertek volna, akkor 2016. március 24-én kiálthatták volna ki a független Skóciát, így azonban jó időre messzire került az elszakadás kérdése.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • ha elé kerül Ancsa és Tamás livingstoni szavazási beszámolója, ezért a leghatározottabban kérem a Nemzeti Választási Bizottság elnökét (és tagjait), ne olvasssanak tovább; ismétlem: ne olvassanak tovább! 

    Most jöttünk a szavazásról. A bejárat egyik oldalán a nem, a másikon az igen párti emberkék kedvesen mosolyogva szórólapokat próbáltak osztani nekünk. A szavazást ceruzával végeztük :) El lehet-e ilyen körülményeket képzelni Magyarországon az őszi választásokon? Nem hisszük :) Bónusz kis Renault a parkolóban, ami egy másik nagyon közeli szavazóhelységből jött. Ezt onnan tudjuk hogy sikerült rossz helyre mennünk elsőre.

  • Gyors update, közben kiderült, hogy az egyetem minden UK, EU és nemzetközösségi állampolgárt regisztrált és végül tudtam szavazni!

    – írta Dóra megkönnyebbülve (előzmények itt).

    Más is bejelentkezett a St. Andrews-ról: „Olvastam mások leveleit, többek között azt, hogy a No csendesebb. Hát itt St. Andrews-ban mindkettő ment rendesen, ugyanúgy látni az ablakokba kitett No és Yes molinókat, vagy a skót és brit zászlókat. Viszont kulturáltan meg tudott lenni a kettő egymás mellett, mindenki békésen sétált felmatricázva/felzászlózva, mintha mi sem történt volna. Egyetemi szinten is elég nagy a megosztottság, voltak is különböző szervezett vitaestek csak a referendummal kapcsolatban. Én mint EU állampolgárként itt tanuló - a többiekkel együtt - bízom a No-ban; remélhetőleg nem ér reggel meglepetés, és ugyanabban az országban ébredek fel, ahol lefeküdtem” – ecsetelte Marcell.

  • cikkünk a témában:

    Aki nélkül már soha nem lesz ugyanaz a profi sznúker

    „Nem most döntöttem így, már három hónapja elhatároztam, hogy vége. Az utóbbi tíz évben nem tudtam azon a szinten játszani, amelyen akartam, és ez egyre inkább visszavetett. Már a versenyek első és második fordulóiban megvertek olyanok, akikről tudtam, hogy nem jobbak nálam. Ebből elég volt" – egy korszak ért véget a sznúkertörténelemben, amikor a valaha volt legeredményesebb bajnok, a skót Stephen Hendry ezzel a végszóval visszavonult.

    1986 óta volt profi, a 26 év alatt 36 nagy tornát nyert, és számos rekordot tart: sorozatban 27 éven át kvalifikálta magát a vb állandó helyszínére, a sheffieldi Crucible Színházba, ahol 1990-ben - 21 évesen - ő lett minden idők legfiatalabb világbajnoka. (A videó még ennél is 7 évvel korábban készült, 14 éves korában.)

    Tizenegyszer lökött maximális, azaz 147 pontos bréket versenyen, a legutóbbit az utolsó vébéjén. 1990 és 1998 között megszakítás nélkül vezette a világranglistát, ráadásul 2006-ban ismét visszakerült az első helyre. 775 darab 100 feletti brékje van versenyeken, pályafutása alatt csaknem kilencmillió fontot keresett csak a sznúkerrel, és ennek többszörösét a reklámszerződésekkel.

    Jimmy White, aki négyszer kapott ki tőle vb-döntőben, a Twitteren méltatta nagy riválisát visszavonulásakor:

    Neki köszönhetek jó néhányat karrierem legjobb meccseiből és emlékeiből. Nem hiszem, hogy megdöntik a rekordjait.

  • Sem a BBC, sem másik médium nem fizetett exit pollért a függetlenségi referendumon. A Guardian szerint ennek több oka is lehet, például az, hogy elképesztő kínos helyzetet teremtene egy ilyen kényes kérdésnél, ha hibahatáron belül, de tévednének az előzetes felmérések. „Az exit pollok hiányában itt az előrejelzésem: 100 százalékos részvétel, Kim Dzsongun 143 százalékot kap" – osztották ki a helyzetet a Twitteren.

  • Most, hogy így belegondolok, tulajdonképpen semmi, talán magát a koncepciót leszámítva (kép itt, belehallgatni itt lehet). „A skótok a csatamezőn is dudáltak, ezért a duda az ellenállás jelképe is" – magyarázta a 31 éves Madzsír Kunkár, aki tizenéves kora óta skótdudál, hozzátéve, hogy

    Dudásként, és ismerve a skótduda történetét, szeretek harci eszközként gondolni rá.

    A történet gyöngyszeme, hogy a skótdudát az elnyomó britek hozták Palesztinába. Közben a kasmíri szakadár vezetők is megragadták a skóciai népszavazást, hogy ismét számon kérjék Újdelhin több mint hat évvel ezelőtti ígéretét, hogy népszavazáson döntehetnek függetlenségükről. Az MTI szerint a mérsékelten szeparatistának tartott Mirvaisz Umar Fárúk muzulmán vallási vezető kijelentette csütörtökön, hogy a skóciai népszavazás jó példa arra, hogyan lehetne békésen rendezni a kasmíri konfliktust. „Reméljük, India megváltoztatja hozzáállását, és felismeri, hogy a népek jogait nem lehet lábbal tiporni" – mondta.

    Az India és Pakisztán között felosztott Kasmír Indiához tartozó részén a muzulmán vallású szakadárok az 1990-es években véres harcokat vívtak az indiai biztonsági erőkkel, és a feszültség a szövetségi államban azóta sem múlt el. A szakadárok harcai előtt India és Pakisztán három háborújuk közül kettőt e területért vívta. 

  • Edinburgh mellett nyomom egy vidéki kastélyszállóban az éjszakákat mostanában a recepción, mellette meg másoddiplomázom, szavaztam is. A skótok maja hízik baromira, hogy ha a Yes-tábor nyer, mondhatják majd, hogy

    Welcome in Scotland/Go home to England

    helyzettől függően. Igaz ugyan, hogy legkorábban 2016-ban válhatnának külön hivatalosan, a fejekben ez azonnal megtörténne.

    A szállodában, ahol dolgozom, komoly beszélgetések folynak a rengeteg nemzet alkalmazottjai között, nyilván hisz a jövőnk múlik rajta és sokan, akik elég régóta vannak itt - indiaiak, lengyelek, magyarok, szlovákok, spanyolok, hollandok - fognak szavazni, de legalábbis vitatkoznak. Sokan a postai módot választják, mert azért "annyira" meg nem vagyunk bátrak - mi is így szavaztunk egyébként. A kampány fő hangadói a pártok, mégis főleg társadalmi szervezeteken keresztül szerveződik, az, hogy nem volt anyázós, verekedős, akármis vonulata, az nagyon tetszett nekünk.

  • Egész Skóciát megmozgatta a referendum

    A skót felföldtől Edinburgh-ön át bekúszott a népszavazási kampány a mindennapokba. A skót felföld varázslatos vidéke, például a Hegylakóban és A világ nem elég című James Bond-filmben is látható Eilean Donan kastély sem lenne többé az Egyesült Királyság része, ha Skócia elszakad. Ja, és a Loch Ness-i szörny is Európa legújabb államában élne tovább. Nagyképen.

    2014-05-21T100715Z 16408199 GM1EA5L158601 RTRMADP 3 SCOTLAND-IND
    Fotó: Suzanne Plunkett / Reuters
  • Neves és nagy állami intézmény alkalmazottja vagyok itt, Skóciában. A mai napi feszültség főleg a magas fizetésű kollégák felől volt erezhető, szerintem ők be vannak szarva rendesen. A főnököm ma ugyan nem volt bent, egy sms-t azért küldött, hogy ha lehet szavazzak nemmel. Bar jó kapcsolatot ápolunk, többször beszélgettünk is a szavazásról és annak következményeiről egy sör mellett, ezen kicsit meglepődtem. Azt hiszem, most értettem meg, hogy akiknek van veszítenivalójuk, NEM-mel, akiknek nincs IGEN-nel fognak szavazni. Hat lássuk, kiből is van több itt Skóciában – írta megvilágosodott olvasónk Skóciából.

  • Legalábbis Begbie az eredetiben gyakorlatilag érthetetlen akcentussal elhadart elmondása szerint. Viszont tényleg, mit tehet az ember? Álljon félre és próbálja meg nem beleártani magát? Tanulságként jegyezzük meg, hogy nem illik a mégoly alacsony skót keménygyerektől sem megkérdezni, hogy

    Hát te ki vagy, kis buzi?

    Trainspotting - Begbie története magyarul

    A Trainspotting tényleg az a film, amit nem kell bemutatni senkinek, és megírtak már róla mindent, amit érdemes megírni. Az Iggy Pop-dalra menekülés, Begbie kocsmai bunyói, a teleszart lepedő vagy Skócia legundorítóbb vécéje mind olyan emlékezetes jelenetek, amelyek lassan 20 évvel a film mozikba kerülése után is örök témát szolgáltatnak a konyhába szorult házibulikon – írtuk a kedvenc skót filmjeink-gyűjtésben, a teljes lista itt.

  • A skót miniszterelnöknek annyira bejött, hogy a kétszeres Grand Slam-győztes teniszező reggel kiállt az elszakadás mellett („Na, gyerünk, csináljuk meg!"), hogy egész nap ezzel haknizott Skócia falvait és városait járva. „Láttátok azt a tenyerest Andy Murraytől?" – mondta, így győzködve a még bizonytalanokat. (Telegraph)

  • Veszélyben a birodalom – hörgi végső leheletével az egyébként bohókás felvonuláson:

    Nem ő az egyetlen mítikus alak, aki az urnához járul:

  • A skóciai szavazókörök perceken belül zárnak, végeredmény pedig csak hajnalban lesz. Vessünk egy pillantást az Index függetlenségi népszavazására, ahol a skót felmérésekhez hasonlóan szoros a verseny, este 11-re az elszakadáspártiak kerültek többségbe: 2983-an Igennel, 2907-en Nemmel szavaztak olvasóink közül.

  • Bezártak a szavazókörök Skóciában. Exit poll nem lesz, a menetrend úgy néz ki, hogy az első eredmények magyar idő szerint hajnali fél háromkor derülhetnek ki, de a legtöbb szavazókört négy és hat között számolják össze. Azért reakciókat már várhatunk kicsit előbb is. A Guardiannek lesz exit poll helyett egy internetes felmérése, amiben leszavazó skótok jelezték, hogyan döntöttek.

  • Pár ezren vannak Walter Scott szobra körül Glasgow legnagyobb terén, két skótdudás és egy csapat éneklő fiatal szórakoztatja a függetlenségpárti közönséget, a többség ácsorog, fotódzkodik és politizál felváltva.

    Egy részeg Rangers szurkoló kétségbeesetten keresi az ellentábort, pár rosszindulató beszólás után útbaigazítják. 

  • Aberdeenből jelentkezem, a mai nap tényleg izgalmas. A kávézóban az eladó megkérdezte, voltam-e már szavazni, azt nem kérdezte hogy fogok. Meglepett, hogy mennyien követik az évszázados hazafias érzelmeiket, egyszerűen sokan érzik úgy, menni fog egyedül, végre az angolok nélkül. A szavazás érdekes volt, volt egy "official poll card"-om, amivel mentem szavazni, nem kértek semmilyen személyazonosságot igazoló iratot, nem voltak szavazófülkék, csak háromféle falap-felével elválasztott állvány, ott lehetett szavazni. A szavazáshoz ceruzát adtak, szerettem volna tollat kérni, annyira meglepett a ceruza, aztán arra gondoltam, hogy biztos valami spéci ceruzaszenzoros készülékkel számlálnak szavazatot. :D

    A gyermekem általános iskolájában a mai napon szünet volt, a szavazás miatt, tegnap pedig a 11-12 éveseknek vitára kellett felkészülniük, a tanár kijelölte, ki készül a yes mellett és ki a no, thanks mellett. A házak ablakaiban jelentek meg "Yes" vagy "No, thanks" táblák, ami nem tudom, hogy befolyásolja a szomszédi viszonyokat. Én kívánom Skóciának a legjobbakat! – ecsetelte Melinda.

  • Andy Murray teniszező épp most próbálja elsimítani nagy port kavart Twitter-bejegyzését, mely úgy szólt, hogy

    vagyis nagyjából: "Nagy nap Skóciának! A nem-tábor negativitása megingatta a nézetemet, alig várom az eredményt, csináljuk meg!" – amit a legtöbben az elszakadás melletti nyílt kiállásként értelmeztek. Hogy finomítson, később azt nyilatkozta, hogy

    Szoros lesz az eredmény, az egységpártiak győzelmére számítok. Támogatni fogom az eredményt, bármi lesz az. Akármi történik, nagyon fontos, hogy továbbra is összetartsunk.

    Arról is beszélt, hogy brit színekben tevez továbbra is versenyezni (bár korábban mondott olyasmit, hogy a skót mezt is büszkén öltené fel).

  • Mert ha nem is exit pollt csinált, de a YouGov negyedóra múlva kiadja azt a végső felmérését, amit a szavazóköröket már megjárt választók között végzett, csak nem ott a helyszínen, hanem egy internetes kutatás keretében.

  • És már kezdenek is szivárogni az infók, hogy mennyien szavazhattak. Dunfermline-ban 82 százalékos lehetett a részvétel. Az egységkampányt vezető Better Together szerint egyes helyeken közel 100 százalékos részvétel volt.

  • Vagyis marad Skócia az Egyesült Királyságban, legalábbis a YouGov nem exit pollnak nevezett, de a szavazók között készített internetes felmérésnek eredménye szerint. A számolás már tart, pár órán át ezzel kell beérnünk, még ha nem is olyan megbízható, mint egy hagyományos exit poll. (Guardian)

  • 52 illetve 58 százalékkal az igen és a nem is megszerezte a győzelemhez szükséges egyszerű többséget. A CNN-en egy napközbeni felmérés ereményét írták el, ami eredetileg 52-48-at hozott ki a nem javára:

  • Nálunk eléggé ment a kampányolás az utcákon, mindenfelé szórólapokat osztogattak és szónokoltak az utcán. Az emberek többsége vagy kékbe vagy pirosba öltözött mai nap, amire én nem számítottam, és emiatt sokan le is szólítottak a No pártiak közül, mert hát véletlenül én is pirosban voltam. Csak a farmer volt ma rajtam kék, de mindez teljesen véletlen volt. :) Most így estefelé zeng a környék, mindenhonnan a házibulik ricsaját hallani és remeg a levegő az izgalomtól. Itt is a koliban a társalgóba tömörül mindenki és a BBC közvetítését nézik. Eléggé "jó" a hangulat – írta Kati Glasgow-ból.

  • Főcímben azt hozták, hogy a YouGov felmérése szerint az elszakadáspártiak nyertek 54-46-ra az unió híveivel szemben, habár alatta az ajánlóban már azt írták, hogy a Better Together nagy előnyt szerzett a függetlenségért kampányoló kormánypárttal, a Skót Nemzeti Párttal szemben. Azóta már javították az elírást.

    guardianes
  • A felmérést készítő YouGov elnöke, Peter Kellner kiállt, és a fejét tette arra, hogy igazuk lesz, Skócia nem szakad el végül.

    Megkockáztatva, hogy komplett hülyének fogok kinézni, 99 százalékban biztos vagyok benne

    – mondta. Az online felmérésükben 3000 embert kérdeztek meg. A Twitteren egyszerre méltatják és ekézik Kellert, amiért be merte vállalni, hogy ilyen biztosan kiáll a felmérés mellett. „Ha az Igen nyer végül, akkor ki mond le előbb, Peter Kellner, vagy David Cameron?"

  • A Guardian gyűjtéséből: Dundee-ban 90 százalékos lehetett a részvétel, de Airdrie-ben, Coatbridge-ben, Bellshillben is 79-84 százaléknyian mehettek el szavazni.

  • Gondolom, csak úgy csörömpölt végig a sok mécses a hátizsákjukban, de a lényeg, hogy odaértek és kirakták belőle a skót és a katalán zászlót is Edinburgh-ban:

    (A St. Gilles-katedrálisnál készült a kép.)

  • Egész Nagy-Britannia Skóciára figyel, de a Buckingham-palota külön jelezte, hogy II. Erzsébet is nyomon követi az események alakulását. (BBC)

  • – mondta Mary Pitcaithly, a szavazatszámláló központ vezetője a BBC-nek, hozzátéve:

    Nagy munka vár ránk, de készen állunk. Sok ember ment el szavazni, de nem voltak nagy sorok.

  • Kenny Farquharson elemző szerint nem. Általában azt feltételezte mindenki, hogy a magas részvételi arány a függetlenségpártiak malmára hajtja a vizet (mert az őket preferáló, kisebb szavazási hajlandóságú alacsonyabb társadalmi rétegek részvétele nő). Farquharson azt állítja, hogy ennek ellenére az első eredmények alapján feltételezhető, hogy a 90 százalékot elérő részvétel az egységtábornak kedvezett.

  • Glasgow-ban beszélgettünk az utca embereivel

    Portrésorozatunkban főként olyanokat találtunk, akik szavaztak, a többségük az elszakadásra, de még olyan is volt, akit egyik tábor sem tudott meggyőzni, ezért a rekordrészvétel ellenére inkább otthon maradt. Volt, akinek Szingapúr a példa, volt, aki szerint az se baj, ha az elején rosszabb lesz.

  • Lenne mit eltanulni innen:

    A szavazatokat már nagyban számolják, hivatalos eredmény hajnalban várható. Amint tudhatóak az érdemi eredmények, visszatérünk. Addig is:

    Hogyan fordultak a skótok az angolok ellen? Összes esőjének hány százalékát bukhatja az Egyesült Királyság? Egyáltalán gazdagabb vagy szegényebb lesz Skócia hosszú távon, ha kiválik? Mi a jobb, a Rettenthetetlen vagy a Trainspotting? Milyen lenne az új brit zászló? És mit gondolnak minderről a skóciai magyarok? És az EU? Hogy szavazna Obama, és mi a meglepő abban, hogy a független Palesztináért küzdő palesztin skótdudások kiállnak a független Skóciáért? Ja, és miről szól egyáltalán a skót népszavazás? Mit nézett be a Guardian és a CNN? Minden kérdésre válaszolunk, jó szemezgetést!