55-45: győztek az uniópártiak Skóciában

2014.09.18. 19:40

Véget ért a Skócia függetlenségéről rendezett népszavazás, amit 55,3-44,7-re az egységpártiak nyertek meg. A YouGov közvélemény-kutató egyedüliként már a számolás kezdetekor 54-46-ot vetített előre, a cég elnöke 99 százalékra tette, hogy a NEM szavazatok lesznek többségben. Csaknem ötmillió skót választó magyar idő szerint csütörtök reggel nyolctól adhatta le voksát, a szavazókörök este 11-kor zártak, a népszavazás eredménye viszont csak péntek hajnalra volt várható. A részvétel rekordmagas, 84,5 százalékos volt. Ha mégis a az elszakadáspártiak nyertek volna, akkor 2016. március 24-én kiálthatták volna ki a független Skóciát, így azonban jó időre messzire került az elszakadás kérdése.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kevin az egyetemisták által kedvelt Jumpin Jaks pubban pultos, a hétvégére készülve alaposan feltöltik az italkészleteiket, mondta egy rekesz IRN BRU-n könyökölve.

    Az eredménytől függetlenül óriási forgalom lesz a hétvégén, majd meglátjuk, hogy örömükben vagy bánatukban isszák le magukat az emberek.

    Ő maga is elszakadáspárti, reggel volt szavazni, bár tart tőle, hogy egy esetleges kudarc kemény retorziókat vonhat maga után:

    egy szoros nemmel járnánk a legrosszabbul, biztos, hogy egy csomó megszorítást kapnánk a nyakunkba bosszúból, amiért volt merszünk pattogni.

  • Azért jöttem, hogy támogassam a skót ügyet, ami a katalán elszakadást is segíti – magyarázza a több száz katalán elszakadásturista egyike Skóciában:

  • Ha tényleg leszakad Skócia, legalább kevesebbet fog esni az eső Nagy-Britannia maradékában. Könnyen levezethető tudományos bizonyításom is van erre. Átlagos éves csapadékmennyiségek és terület:

    • Anglia: 854 mm, 130 ezer négyzetkilométer
    • Wales: 1433 mm, 21 ezer km2
    • Észak-Írország: 1111 mm, 13 ezer km2
    • Skócia: 1520 mm, 78 ezer km2

    Ha a területet is beleszámoljuk, úgy tűnik, közel 45 százalékkal kevesebb lesz a csapadék Csonka-Britanniában.

  • Rengeteg szó esett arról, hogy aki él és mozog, szavazni fog, nagy rekordok dőlhetnek meg csütörtökön, és még mindig három órán át lehet szavazni. Hogy pontosan melyikek, azt a Readingi Egyetem gyűjtötte össze:

    Legmagasabb részvétel...

    • országos demokratikus választáson 1945 óta: 97,6 % (Új-Zéland, 1946)
    • országos demokratikus választáson 2000 óta: 96,9 % (Nauru, 2013)
    • olyan népszavazáson, amin nem kötelező a részvétel: 93,5 % (Quebeci függetlenségi népszavazás, 1995)
    • európai népszavazáson 1970 óta: 90,9 % (Máltai EU-csatlakozás, 2003)
    • Egyesült Királyság-beli nemzeti választáson: 84 % (brit országgyűlési választás, 1950)
    • Egyesült Királyság-beli népszavazáson: 81,1 % (Észak-Írország, 1998)
    • skóciai országos szavazáson: 80,9 % (brit országgyűlési választás Skóciában, 1950)
    • skóciai népszavazáson: 63,6 % (devolúciós népszavazás, 1979)

    Sok sikert!

  • Rekordrészvétel lehet, de olyat is találtunk, aki ebben nem fog résztveni, Keiron ugyanis nem szavaz:

    Egyetlen egyszer sem éreztem azt az elmúlt két évben, hogy bármelyik oldal az elvakult ugatáson és a fűtfát igérgetésen túl normális érveket tudott volna felhozni. Esélyt sem adtak, hogy valahogy átlátható legyen az a tengernyi bullshit, amit egymás és a publikum fejéhez vagdostak a kampányban. Lesz, ahogy lesz, de egyik fél sem érdemelte ki a szavazatomat.

  • Csak semmi skót duda

    Skótok, skótok, a rockzene örök vesztesei. Vagy éppen ellenkezőleg: a skót függetlenség igenis átrajzolná a zenei térképet. Mi lenne a brit zenekarokkal skót tagok nélkül? Megnéztük és albumborítókon illusztráljuk.

  • Kevesebb mint három óra múlva zárnak a szavazókörök, de már kezd gyülekezni a tömeg Edinburgh-ben a parlamentnél.

  • Két éve Skóciában élő magyarként engem egyáltalán nem hagy hidegen a választás, igennel szavaztam, sőt pénzzel is támogattam a Yes kampányt, elegem van a westminsteri elit politikából, a megfélemlítésből. Kimondottan Skócia, azon belül is Edinburgh volt számomra a célpont, amikor elköltöztem Magyarországról. Nem is tervezek soha visszatérni, már ezt az országot tekintem otthonomnak, és megtisztelve érzem magam, hogy itt élőként a szavazati jog engem is megillet.

    Egyáltalán nem féltem a munkám, pénzem, lakhatásom, sőt, szerintem egy igen esetén sokkal nagyobb biztonságban lennénk. A két tábor közt az egymás nyakának ugrás valóban nem jellemző, egész más a politikai kultúra, mint Magyarországon (vagyis itt van politikai kultúra), az utcai közhangulat nekünk, elszakadáspártiaknak kedvez, olyan a kampány, mintha fesztiválon lenne az ember, nagyon jó a hangulat az összes rendezvényen, amin rengetegen vesznek részt. Szóval én nagyon drukkolok, hogy pénteken egy új országban ébredjek... – írta Edinburgh-ból Laura.

  • Skócia nemzeti állatát ábrázolja az átköltött verzió, a felirat:

    Tiszta lappal indul Skócia.

  • Gary (és kutyája, Frankie) az atom-tengeralattjáróktól szabadulna meg.

    Most ez zavar a legjobban, ha például Putyinnak elmegy az esze és rátenyerel a piros gombra, Skócia egyértelmű célpont a Trident miatt. De azzal is nehezen tudnék együtt élni, hogy innen mérünk megelőző csapást valakikre, egy ilyen rakéta százezreket öl meg másodpercek alatt.

  • Marie Rimmer, merseyside-i önkormányzati politikust letartóztatták, miután állítólag megrúgott egy elszakadáspárti aktivistát – írja a Liverpool Echo. A 67 éves nő három évtizede dolgozik az önkormányzatban, az eset dél körül történt Glasgow-ban. A két szekértábor összeszólalkozott, ami tettlegességgé fajult. A rendőrség egyelőre annyit erősített meg, hogy egy 61 éves nőt letartóztattak az incidenssel kapcsolatban.

  • A választás rendben zajlik, nagyszüleim már szavaztak. Mind a ketten a yes-re, tehát arra szavaztak, hogy Skócia szakadjon el az Egyesült Királyságtól

    – jelentkezett Dávid Edinburgh-ből. Mindenki a fővárosban az eredményeket várja, sokan kivetítők előtt állnak.

    Rengeteg bizonytalan szavazó volt, mert nem tudnak sokan belegondolni abba, hogy mi lesz Skóciával, mi lesz a gazdasággal. Skóciának rengeteg erőforrása van, sajnos sokakban a nemzeti öntudat kezd elveszni.

  • A BBC Csehszlovákia példáját hozta fel a skót függetlenség analógiájaként. 1992. december 31-én éjfélkor szakadt szét Csehszlovákia, és született meg a két szuverén állam: Csehország és Szlovákia. Békés elválás volt, a döntést a hivatalos elszakadás előtt 5 hónappal hozták meg a cseh és szlovák felek, referendumot nem írtak ki. A szétválás azt az elvet követte, hogy a népesség a két ország között 2 az 1-hez arányú volt, így mindent 2 az 1-hez arányban osztottak el egymás között. A nehézkes kezdetek ellenére, a szlovákoknak sikerült behozni hátrányukat: 1993-ban Szlovákia egy főre eső GDP-je a cseh 62 százaléka volt csak, mára ugyanannyi.

  • Hogy lesz akkor az EU-val?

    Az Európai Unió története során először rendeznek népszavazást arról, hogy egy tagállam régiója elszakadjon-e az anyaországtól. A népszavazás eredménye nemcsak Nagy-Britanniának fontos, az egész Európai Unió szempontjából meghatározó lehet. EU-tag lesz-e egy független Skócia?

  • Ian villamosmérnök egy vegyi üzemben, általában nem hord kiltet de reméli, hogy szeptember 18-án mostantól mindig fog.

    Egyébként az asszonyt várom, a bicikli is a lányomé, nekem ez egy kicsit kicsi volna.

  • Igen, 4 285 323, a választásra jogosultak 97 százaléka. 5 579 helyszínen folyik a szavazás helyi idő szerint este 10-ig (magyar idő szerint 11-ig). Postai szavazásra 789 024 ember jelentkezett be.

  • Hiszünk a népszavazás általi államalkotásban, mely demokratikus alapokat biztosít. A népek önrendelkezési joga az egyik legfontosabb, elidegeníthetetlen jog, melyet nemzetközi egyezmények biztosítanak. A skót nép szavát meg kell hallania a nemzetközi közösségnek!

    írták a Buzzfeed állítása szerint. A Transznisztriának is nevezett, félmilliós kvázi állam már egy 2006-os népszavazáson is szívesen csatlakozott volna Oroszországhoz, nem mellesleg pedig ezen a területen van a volt Szovjetunió idejéből visszamaradt, egyik legnagyobb orosz fegyverraktár is, amelynek felszámolásáról a 90-es évektől zajlottak a tárgyalások, többször már nagyon közelinek tűnő megállapodással. A terület függetlenségét erős orosz segítséggel 1990-ben nyilvánította ki, sikeres népszavazás után. A Moldovával folytatott rövid háború után a moldáv hatóságoknak nincs befolyása a helyi politikában.

  • Nem a szoknya teszi a skót filmest

    Nehéz érdekes cikket összeállítani a skót filmekről, mivel ilyenek igazából nincsenek. Hiszen mitől skót film a skót film? Skót a rendezője? Szoknyát hord a főszereplője? Vagy már annyi is elég, ha a történet Skóciában játszódik? Íme a kedvenc skót filmjeink.

  • Kezd megtelni Budapesten a Caledonia skót pub, páran zászlóval a nyakukban érkeztek, sokan bizakodnak, hogy elszakadnak majd, jelentette Bakró-Nagy Ferenc kollégánk a helyről.

  • Köszi, Trendsmap!

  • Flandria, Hegyi-Karabah, Katalónia és Észak-Olaszország mellett Erdélyt hozza fel példaként a BusinessWeek a további elszakadni vágyó európai területeket ismertető cikkében.

    Magyarország az első világháború vége óta szeretné visszakapni, máig sok magyarajkú él a régióban.

    – írják. A l apnak a magyar származású, Amerikában felnőtt George Friedman nyilatkozott a témáról, a szakember szerint kicsi az esélye, hogy Erdély valóban el tudjon szakadni Romániától a következő évtizedben. Friedman emlékeztetett: a szlovák-cseh válás példaértékű volt, de Jugoszlávia felbomlásakor százezer ember halt meg. Szerinte a skót függetlenedés hatalmas löketet adhat egyes függetlenségi mozgalmaknak.

  • A font végül kétéves rekordon zárt az euróval, kéthetes csúcsponton a dollárral szemben, ahogy a befektetők egyre inkább úgy kalkuláltak napközben, hogy Skócia az Egyesült Királyság része marad. A Telegraph-nak nyilatkozó elemző szerint még ha így is lesz, nem mindegy, milyen szorosan alakul a végeredmény. Ha a befektetők várakozásaival ellentétben pedig mégis elszakad Skócia, az a mélybe küldheti a fontot pénteken.

  • Az Egyesült Királyság legmagasabb pontja nem túl magas, de az is Skóciában van. A Ben Nevis nem túl látványos csúcsa 1344 méter. Csonka Nagy-Britanniában így a walesi Snowdon 1085 méteres csúcsa lenne a legmagasabb, aztán ha a csonkulás tovább zajlana, akkor már a Kékestetőre is irigykedve kéne néznie Angliának, ahol csak 978 méter magas Scafel Pike-kal kéne beérni.

  • cikkünk a témában:

    Great Britain helyett Medium Britain

    – sziporkázott kommentelőnk a népszavazás hajrájában a skót infografikánk kapcsán. A kérdés az volt, hogy „Ön Susan Boyle vagy Sean Connery oldalára áll?" Természetesen Sean Connery mert Susan Boyle oldalán már nincs hely – vágta rá egy politikailag inkorrekt olvasónk. Infografikánkon mindent megtalál, amire valaha kíváncsi volt Skóciával és a függetlenségi népszavazással kapcsolatban.

  • Adelia Couttie az egyik idős dundee-i, akit egy helyi taxitársaság ingyen vitt szavazni. Wayne O'Hare tulajdonos célja, hogy minél több idős ember eljusson szavazni. A döntően elszakadáspártinak tartott városban a Guardian tudósítóját kemény küzdelem helyett barátságos légkör fogadta: Jim McGovern munkáspárti képviselő ingyenpitével próbálta lekenyerezni a választókörzetet, csak egy járókelő kezdett el prédikálni neki, a többiek jelezték, hogy nem az ő nevükben beszél. Evelyn Stenhouse és Tom Dumphie más-más oldalra szavaztak, de a helyiségből kilépve közösen elmajszoltak egy Twixet. „Akármi is történik, holnaptól is jól kell kijönnünk egymással” – mondták.

  • Befut Angela, Ian felesége a lányukkal. A szavazatszámlást mennek megfigyelni az Emirates Sportcsarnokba.

    A Nők a Függetlenségért tagjaként egy éve aktívan kampányolok, főleg az Igen mellet, de nagyon fontos az is, hogy a nőket bevonjuk a politikába, nem akarjuk, hogy mindenről a férfiak döntsenek helyettünk.

  • írja magáról büszkén Kéri György, „az első és sokáig egyetlen magyar skótdudás″:

    Bevallom drogos vagyok.
    A legkeményebb drogot... fújom.
    Skótdudás vagyok.
    Éjjel – nappal.
    Dudás vagyok
    ha eszem,
    ha iszom,
    ha öltözök,
    ha írok,
    ha filmet rendezek,
    ha rendezvényt szervezek,
    ha a közművelődés frontján küzdök,
    és ha nem veszek alsót a kilt alá, mert a tradíció így kívánja.
    Nem kell kockákat öltenem magamra,
    Scotland-feliratos gúnyákat felvennem,
    úgy érzem meztelenül is
    dudás vagyok.

    Interkulturális filozófiájának lényege, hogy küzdeni mindenhol lehet: „Itt azért, hogy ott nem minden angol, ott azért, hogy itt nem minden Balkán, s a főváros neve nem Bukarest, nem járunk lovon, s van csap, s abból víz folyik.″

  • Majdnem 800 ezren regisztráltak postai szavazásra (pontos számok itt), így néz ki a szavazatszámlálás:

  • 7 éve élek Skóciában, és ma elmentem szavazni, akkora X-t véstem a NO-hoz, amekkorát csak lehetett. 

    – írta többek között Anna. Nem igazán követte a kampányokat, maga nézett utána a tényeknek, ezek alapján döntött aztán. Szerinte a Yes kampány nagyon erőteljes volt, szinte mindenki mindenhol próbálta ráerőszakolni a véleményet, munkahelyen, boltban, de még a taxisofőr is.  stb. Szerinte az érveik mesébe illőek voltak és légből kapottak.

    Én bízom benne, hogy minden marad a régiben, szerintem túl sok a bizonytalanság az elszakadással kapcsolatban, szeretnék egy jól működő, gazdaságilag stabil országban élni, ezért költöztem el Magyarországról, itt csak az nem él jól, aki nem is akar

    – írta, hozzátéve, hogy kevés nyelvtudással mosogatóként tudott elhelyezkedni, de lett saját otthona, jobb állása, és hamarosan lesz egy saját üzlete is.

  • Hogy mit csináltam a népszavazáskor? Összeszartam magam és nemmel szavaztam.

    – magyarázkodik 40 év múlva a hoppon maradt skót bizonytalan szavazó a plakáton.