David Cameron konzervatívjai az exit pollt is felülmúló nagy győzelmet arattak a csütörtöki brit parlamenti választásokon, a BBC szerint a szükséges 324 fős többség fölé növelhetik képviselői helyeik számát, miközben a Munkáspárt 28 éve nem látott mélységbe esett vissza. Cameron eddigi koalíciós partnerei, a liberális demokraták hatalmasat buktak, a skót nacionalisták viszont taroltak. Brüsszelben indul a fejvakarás a beígért, EU-tagságról szóló népszavazás miatt, a liberális demokraták volt vezetője pedig nyilvánosan megeszi a kalapját pártja rossz szereplése miatt.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • David Cameron megvédte székét Witneyben, ezért már beszédet is mondott, amiben úgy vélte, „nagyon pozitív visszajelzést kaptak egy nagyon pozitív kampányra". Hozzátette, hogy össze akarja hozni az országot. Azt mondta, hogy még korai végeredményről beszélni, de reméli, hogy miniszterelnök maradhat. Ez már nem nagyon kérdés, leginkább az dől már csak el, meglesz-e a konzervatívoknak egyedül is a többségük.

  • A BBC legújabb előrejelzése szerint a Konzervatív Párt 325 képviselővel végezhet, vagyis egyedül is meglehet a Sinn Féin képviselőinek távolmaradása miatt szükséges 323 fős többsége. A Munkáspárt 232-re eshet vissza, az SNP 56 képviselői hellyel végezhet, a liberális demokratáknak 12-t, a UKIP-nek 1-et jósolnak, ami azt is jelentené, hogy Nigel Farage valóban kikap.

  • A konzervatívoknak már 184 székük van, 14 újat is tudtak szerezni eddigiek mellé, míg a Labour eddig 30 képviselős mínuszban áll 183-on. Az SNP-nek a skóciai 59-ből már biztosan megvan 54, a liberális demokraták az eddigi 56 helyett 6-nál tartanak, az északír DUP-nak, amit Cameron potenciális külső támogatójának tartanak, 8 képviselője van.

  • Miliband gond nélkül megnyerte saját képviselői helyét Doncasterben, de ez a pártján nem sokat segít. „Csalódást keltő és nehéz éjszakának" nevezte a Munkáspártnak a választási eredmények beérkezését, és sajnalkozott a hagyományosan a párt bázisának számító Skócia elvesztése miatt. Azt mondta, Londonban fogja megvárni a további eredményeket. Több brit elemző szerint már szinte az arcára volt írva, hogy elismeri vereségüket.

  • Nem ő az egyetlen, akinek az elnöki posztja veszélyben van, a számolás még messze nem ért véget, de a Munkáspárt egyik képviselője, John Mann szerint elképzelhetetlen, hogy Ed Miliband vezesse a pártot a következő választáskor is. Többen már azt találgatják, hogy vajon eljött-e a legutóbbi választási vereség után tartott pártelnökválasztáson legyőzött testvér, a Tony Blair köréhez tartozó David Miliband volt külügyminiszter visszatérésének ideje a baloldalon.

  • Nick Clegg, a liberális demokraták elnöke megnyerte a választást Sheffield Hallamban. Azt mondta, kemény éjszaka ez a pártjának, a választók megbüntették őket. Az elemzők azt találgatják, hogy vajon mikor jelenti be lemondását. Azt mondta, reggel megbeszéli a többi liberális demokratával a választás következményeit a pártra és önmagára nézve.

    A liberális demokratáktól Paddy Ashdown azt mondta, megeszi a kalapját, ha az exit pollnak megfelelően 10 képviselőjük maradna az eddigi 56-ból, de most már olyanok is vannak, akik szerint ennyit sem érnek majd el.

  • Kicsit lassabban halad a számolás a vártnál, de a 650 képviselői helyből már 310 eldőlt, és egyelőre úgy tűnik, az exit poll lehet a mérvadó. A liberális demokraták több eddigi minisztere is veszített, eddig 6 képviselői helynél tart a párt, míg az SNP már 50-nél jár Skóciában.

  • Az egyik legszorosabb választókörzet, a nuneatoni szavazatait valamilyen okból újra kell számolni, ezért több mint fél órát csúszik az eredmény bejelentése. Ahogy a többi választókörzetben is gyűlnek a kupacok a szavaztszámlálók asztalain az elemzők már azt sem zárják, hogy a toryk megszerzik a kormányalakításhoz szükséges 323 helyet, azaz még a sokakat meglepő exit pollban jósoltnál is jobban teljesítenek.

    Az ITV/BBC/Sky News megbízásából, 20 ezer ember megkérdezésével készült exit poll szerint a konzervatívok 316 képviselői helyet szereznek, míg a Munkáspárt 239-re esik vissza, és a liberális demokraták is nagyot buknak. A YouGov 6000 embert megkérdező felmérése viszont csak 284-263-as tory győzelmet valószínűsített.

    A szavazatokat számolják, a menetrend szerint magyar idő szerint hajnali ötre már nagyjából a képviselői helyek kétharmada eldől, és egyre tisztul a kép, hogy mennyiben igazolódhat be a konzervatívok meglepetésgyőzelmét, és a Munkáspárt nagy vereségét jelző exit poll, vagy a szorosabb állást előre vetítő felméréseknek lesz igazuk.

  • A Buzzfeed a Twitter bejegyzések alapján csinált egy összeállítást a vicces okokból, amiért ésszerű lehet a radikálisan bevándorlásellenes UKIP-ra szavazni:

    • mert valaki kiváncsi, hogy Nigel Farage fogait is deportálják-e, amiért nem fehérek
    • valaki csak szeretne egy ingyenjegyet vissza Kelet-Európába
    • valaki az anyukáját szeretné visszaküldeni Indiába még a vizsgaidőszak előtt
    • valaki szeretné Nigel Farage arcát látni, amikor rájön, hogy a feleségét is ki kell raknia az országból

    További okokért, amiért az UKIP szavazatot érdemel nézzen szét itt!

  • Akár a toryk nyernek, akár nem, mivel idén jóval több női jelölt indult, mint korábban, sokkal több női képviselő lesz az új parlamentben, írja az Independent.

    Az előző ciklusban a képviselők 25 százaléka volt nő, ez most 30 százalékra emelkedhet. 

  • A Metro News tweetje szerint több forrás is megerősítette már, hogy Nigel Farage, az UKIP vezetője vesztésre áll a saját választókörzetében, South Tanet-ben.

  • A Telegraph elemzése szerint a Labour nagy részt arra építette a választási taktikáját, hogy megszerzi a tory-libdem koalíciós kormányzás miatt a libdemekből kiábrándult szavazókat. Az elsőként beérkező sunderlandi eredményekből azonban úgy tűnik, ez nem sikerült. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy 2010-hez képest tényleg jóval kevesebb ember szavazott a libdemekre, de az eltűnt szavazatok sem a toryra, sem a Labourre adott szavazatokban nem jelentek meg. Hová pártoltak akkor az libdemek? A Telegraph szerint attól kell tartni, hogy az UKIP-hoz.

  • Philip Cowley választási szakértő szerint ez lehet a helyzet, mert Észak-Swindonban az exit poll szerint egy százalék előnyt kellett volna szereznie a Labournek 2010-hez képest, ehelyett viszont a toryk törtek előre 4,5 százalékkal, írja a Guardian.

    Az is igaz ugyanakkor, hogy ezért a szavazókörért nem harcolt különösebben a Labour, csak 102. volt a preferencia listájukon.

  • A Facebook sajátos módon sarkallta szavazásra brit felhasználóit csütörtökön: az oldal tetején megjelent egy gomb “Leadtam a szavazatomat a választásokon” felirattal, alatta pedig az szerepelt, eddig hányan nyomták meg. Azt nem mutatta, ki melyik pártra szavazott, azt viszont igen, mely ismerőseink kattintottak már rá. Több mint egymillióan jelezték ilyen módon, hogy szavaztak.

    Screen Shot 2015-05-08 at 06.58.10.png
    Fotó: Facebook

    A közösségi oldal statisztikái szerint főleg 25-35 év közötti nők nyomogatták lelkesen a gombot, a legtöbb kattintás pedig reggel 9 és este 8 körül érkezett. A grafikon egyébként leginkább A kis hercegből már ismert “a kígyó, aki lenyelte az elefántot” alakzatra emlékeztetett, bár voltak, akik Paddy Ashdown kalapját vélték felfedezni benne.

  • Abból a három körzetből, ahol eddig eredményt hirdettek, egyikben sem érték el az öt százalékot, azaz nem kapják vissza az 500 fontos letétjüket (a briteknél ez van kopogtatócédula- vagy aláírásgyűjtés helyett). Ehhez képest 2010-ben egy helyen se volt ilyen gondjuk. A három körzetben nem csak a UKIP, de még a zöldek is megelőzték őket.

    A Scottish Daily Mail politikai szerkesztője „magas rangú libdem forrásokra” hivatkozva azt állítja, kiesett a parlamentből a libdemek egyik legerősebb embere, Danny Alexander.

    A BBC exit pollja tíz képviselővel katasztrofális vereséget jelez előre a pártnak, amely hagyományosan a leginkább EU-barát. Ha a YouGov jóslata jönne be, viszonylag olcsón megúsznák, de még így is csaknem felére, 31-re csökkenne a mandátumaik száma.

  • A vesztes brit kormányfő hagyományosan le szokott mondani, habár legutóbb Gordon Brown ezzel megvárta, hogy öt nappal a választás után hivatalosan is megszülessen a koalíciós megállapodás a toryk és a liberális demokraták között. Akár bejön az exit poll, akár a szorosabb felmérések igazolódnak be, a konzervatívok nyerik a legtöbb képviselői helyet, és David Cameron a Telegraph szerint ezzel számolva mindenképpen győzelmi beszédre készült.

    Az új parlament először május 18-án ül össze, de II. Erzsébet királynő csak május 27-én tartja meg hagyományos beszédét, amiben lényegében az új kormány programját is ismerteti. Ilyenkor a beszéd elfogadásával szavaz a parlament bizalmat a kormánynak is. A Telegraph szerint Miliband a választás előtt azt tervezte, hogy leszavazza ezt, ha Cameron ugyan a választást megnyerve, de életképes koalíció nélkül próbál hatalmon maradni. Ha nem a 316 fős tory győzelmet előrejelző exit poll válik valóra, hanem ennél kisebb lesz a különbség, akkor elméletileg Miliband még mindig megpróbálkozhatna ezzel, de több elemző szerint az is kétséges, hogy egyáltalán a helyén maradhat-e, ha a Munkáspárt biztos vereséget szenved.

  • Egy remek kis timelapse videóban mutatja meg a Twitter, hogyan alakult a birt választó aktivitása (a térkép alapja az IVoted hashtagek használata). 

  • A ComRes nevű közvélemény-kutató cég felméréséből kiderült, hogy csak minden tizenkettedik Labour szavazó választotta a pártot azért, mert azt gondolja, Ed Miliband lenne a megfelelő kormányfő, írja a Telegraph. Ez nagyon alacsony arány, a toryk esetében hat szavazóból egy választotta a pártot David Cameron miatt.

    De Miliband lejtmenete itt nem áll meg, a ComRes kutatásából az is kiderült, hogy háromból egy Labour szavazó gondolja, hogy annak a apártnak a vezetőjének kell a kormányfőnek lenni, amelyik a legtöbb szavazatot kapta. Ez azt jelenti, hogy ha Miliband megpróbálná megszerezni a kormányfői pozíciót úgy, hogy nem a Labour kapta a legtöbb szavazatot, azt a saját szavazóik milliói is elleneznék.

  • Ez pedig azt jelentené, hogy le kell mondania a UKIP éléről, hiszen ezt ő maga ígérte arra az esetre, ha veszít South Thanetben. A Twitteren többen is megemlítik, hogy az a pletyka jár körbe, miszerint a választókerületében Farage nehezen behozható lemaradással harmadik, az első helyért pedig a toryk és a Labour jelöltje küzd. Vannak, akik már olyan szóalkotásokkal viccelődnek rajta, mint a 

    Faragegeddon

    és a nem kevésbé büntető

    Ukipocalypse


    Eközben Farage elég furcsán viselkedik: éppen az ITV interjúvolta meg, amikor válasz helyett elkezdte gúnyolni a Daily Mail és a The Sun szerkesztőit, majd egyszerűen kisétált az interjúról, hiába próbálta meg a riporter ott tartani.

  • A Daily Mirror nyíltan kiállt a Munkáspárt mellett a kampány alatt, az exit pollból kiindulva így a következő címlappel jelennek meg pénteken:

  • Paul Nuttall a UKIP-ból azt mondta a BBC-nek, hogy a mostani kettőnél több alsóházi helyre számít. Ehhez a párt vezetőjének, a mot az Európai Parlamentben ülő Nigel Farage-nak is nyernie kellene. Nuttall úgy gondolja, hogy ez sikerül neki. Ha viszont nem, akkor Farage azt ígérte, „tíz percen belül” lemond a UKIP éléről. A Telegraph szerint egyelőre nagyon szoros az állás South Thanetben, a végeredmény csak órák múlva lehet meg.

    Az exit poll és a YouGov felmérése alapján a párt csak két mandátumot szerezne. Így is ez lehet az első alkalom, hogy rendes választáson juttat be képviselőket a parlamentbe, mert a mostaniakat még időközi voksolásokon szerezték átigazolt torykkal.

  • „A számok önmagukban nem zárják ki, hogy Ed Miliband miniszterelnök legyen” — fogalmazott Lord Mandelson volt munkáspárti miniszter az ITV-nek — „de amire az országnak szüksége van, és amit a pártoknak biztosítaniuk kell, az egy stabil és tartós kormány. Ezt nem feltétlenül az a párt fogja alapítani, amelynek többsége van, hanem azon pártok koalíciója, melyek képesek lesznek ilyen tartós együttműködés létrehozására”. Mandelson szerint az exit pollok alapján nagyon nehéz lenne Ed Milibandnek kormányt alakítania.

    Az ITV riporterei Natalie Bennettet, a Zöld Párt vezetőjét is kérdezték a prognózisról. Bennett egyelőre nem kívánt nyilatkozni az exit poll által jósolt két parlamenti székükről, mint mondta, szeretnék megvárni az eredményeket.

  • Hanem a Ladbrokes nevű fogadóirodának, amely több mint 8 milliárd forintot fog kifezetni azoknak, akik a toryk nagyarányú győzelmét jósolták, írja a Telegraph.

  • Egy magas rangú konzervatív forrás is azt mondta a BBC-nek, hogy sok szék esetében minimális különbség dönthet majd, ezért nehéz megjósolni a végleges eredményt, ezért óva intett attól, hogy túlságosan előrerohanjanak.

  • Miután a LibDemek egykori vezetője kijelentette, hogy nyilvánosan eszi meg a kalapját, ha igaz a váratlan konzervatív győzelemről (és a bűnrossz liberális szereplésről) szóló exit poll, egy vicces kedvű brit máris beregisztrált egy Paddy's hat (Paddy kalapja) Twitter-felhasználót, ami kevesebb mint egy óra alatt már 6500 követőt szerzett. Azt hiszem, megszületett a választás éjszakájának a szimbóluma.

  • Miután a liberális demokrata Paddy Ashdown belengette, hogy megeszi a kalapját, ha pártja az exit pollnak megfelelően 10 helyig esik vissza, Tony Blair volt politikai tanácsadója és kommunikációs igazgatója azt mondta, ő a skót szoknyáját fogyasztja el, ha a Skót Nemzeti Párt is a jelzett 58 helyet szerzi meg Skóciában.

  • Az elragadtatásom csupán esztétikai, a politikai mondanivalóval a legkevésbé sem értek egyet, ezt azért szeretném megjegyezni, de ezek az előadók akkor is fantasztikusak! Kezdjük a Margaret On The Guillotine-nal, ami Morrissey-nek a The Smiths feloszlása után fél évvel megjelenő, stílusosan Viva Hate-nek elnevezett albumán kapott helyet, és természetesen a néhai konzervatív miniszterelnökről, Margaret Thatcherről szól.

    "Don't shout or get upset / It's the same message from the holy Tory government" – a harcias, munkásöntudattól dagadó, néha egészen osztályharcos szövegekkel berobbanó The Jam egykori frontembere, Paul Weller hiába váltott át a könnyebben emészthető jazzes műfajra a '80-as évek közepén, azért a régi indulatok szerencsére még megmaradtak.

    Thatcher utódja, John Major, majd a káoszba és hosszú ellenzékiségbe süllyedő Konzervatívok átmeneti vezérei teljesen érthetően nem nagyon ihlették már meg az alapból mindig is balos brit zenésztársadalmat. Nem úgy az eleinte egekbe sztárolt munkáspárti miniszterelnök, Tony Blair, aki az iraki háborúban George W. Bush szövetségesévé válva rögtön rosszfiú lett. George Michael egy klasszikus Human League-dal alapjaira fel is húzott egy számot, amiben, és főleg aminek a klipjében egészen durván szétalázza a Bush pincsijeként beállított Blairt. A kedvencem az a jelenet, amikor bebújik a miniszterelnök felesége, Cherry Blair mellé az ágyba egy leopárdmintás férfitangában.


    George Michael - Shoot the Dog by bebepanda

  • Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője a Twitteren ennyit írt ki:

    Egy ideig még nem tudjuk az eredményt, de szeretném megköszönni azoknak, akik bekopogtattak az emberekhez, és mindenkinek, aki szavazott

  • Nem lehet egyszerű a print lapoknál dolgozó brit újságíróknak, hiszen az eredmények bőven a lapzárta után fognak majd csak becsordogálni. Mindenesetre a konzervatív Telegraph a toryk győzelmét jósló exit pollal jöhet ki a címlapján reggel. (Telegraph.co.uk)

    dt-080515 3296137b