Fontosabb részletek

Percről percre A terrortámadás értelmi szerzője a helyszínen nézte meg a pusztítást

A német rendőrség is keresi Salah Abdeslamot, miután olyan információkat kaptak, hogy a keresett párizsi támadó esetleg Németország északi részén rejtőzhet.
Bombariadó miatt részlegesen leállt több metróvonal Párizsban, a République teret egy időre kiürítették, de nem találtak semmit.
Házkutatást tartottak egy szalafista imámnál is, akit toulouse-i dzsihadistákkal hoztak kapcsolatba.
A repterekről ismert fémdetektoros biztonsági kapukat tesznek Párizsban és Lille-ben a vasútállomásokra a Belgiumba tartó szupergyors Thalys vonatokhoz.
Két pokolgép robbant egy egyiptomi szállodánál, legalább öten meghaltak, tizenketten megsebesültek. Az Iszlám Állam vállalta a merényletet.
Egy detonátor nélküli robbanóövet találhattak Párizs egyik elővárosában, a hatóságok vizsgálják, hogy köze lehetett-e a párizsi merényletekhez.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 2013-ban elkövetett terrorakciókkal, többek között gyilkossággal vádolnak két embert Svédországban, írja a The Local. A 30 és 32 éves gyanúsítottak állítólag elvágták két ember torkát a szíriai Aleppóban. 

    Bár az események messze történtek Svédországtól, az ügyészség szerint meggyőző biznyítékok vannak rá, hogy valóban a most elfogott férfiak gyilkosságokat követtek el. Az eseményeket állítólag fotókon is megörökítették, amelyeken az is látszik, hogy büszkék a tettükre. A két emberölés azért minősül terrorakciónak az indoklás szerint, mert nyilvánvalóan azért tették, hogy félelmet keltsenek a szír lakosságban. Csak azt nehéz bizonyítani, hogy a két férfi tartozik vagy tartozott-e valamilyen fegyveres alakulathoz, de a hatóságok gyanúja szerint az Iszlám Állam szimpatizánsai lehetnek. 

     A két férfit Göteborgban kapták el még júliusban, de csak most lesz a tárgyalásuk. Göteborg az az európai város, amelyből a legtöbben csatlakoztak az Iszlám Államhoz egy főre vetítve. 

  • A francia repülőgép-hordozó négy Rafale vadászgépe csatlakozott egy jordániai bázisról felszálló két Mirage 2000-hez, hogy aztán Rakkánál, az Iszlám Állam szíriai kvázifővárosánál mérjenek légi csapást célpontokra, jelentette be a francia védelmi minisztérium.

    A Charles de Gaulle kötelékei korábban, még februárban, de most hétfőn délután is Irakban támadták az IS állásait. (Le Figaro)

  • „Je suis Paris" – áll majd a Paris Saint-Germain focistáinak mezén a következő két mérkőzésükön.

    11026
    Fotó: PSG.fr

    Szerdán a Malmö ellen játszanak a Bajnokok Ligájában, szombaton pedig a Troyes ellen a francia bajnokságban. A klub elnöke, Nasser al-Khelaifi megköszönte a csapat szponzorainak, hogy erre a két alkalomra felszabadítják a mezeken a szponzori helyeiket a mezeken, így kerülhet fel a párizsi áldozatokra emlékező szöveg. (Le Figaro)

  • Az Air France légikísérőinek szakszervezetei levelet írtak François Hollande francia elnöknek, amiben azt kérik, hogy tegyenek meg többet a dolgozók védelmében. A szakszervezetek a bamakói támadásra utaltak, amiben fegyveresek 170 embert ejtettek túszul egy luxusszállodában, köztük az Air France 12 munkatársát is. (Le Figaro)

  • Az Iszlám Állam egyik új videójában egy magát belgának mondó dzsihadista a párizsi merényletekhez hasonló támadások elkövetésére szólítja fel „testvéreit", mivel szerinte ezzel néhány óra alatt káoszt szítottak Franciaországban. A Le Figaro szerint a videót Szíriában, azon belül is Deir ez-Zoúr tartományban, az iraki határ közelében vehették fel.

  • Szégyen, amit a rendőrség művelt Brüsszelben

    Az egyik vasárnap őrizetbe vett fiatal családjával beszélgetett az EUrologus. Az Abdeslam család szomszédja durva rendőri fellépésről mesélt.

  • A rendőrségi források megerősítették, hogy egy öngyilkos merényletekhez használt robbanóövet találtak detonátor nélkül Montrouge-ban, Párizs egyik külvárosában, állítja az AP. Egyelőre vizsgálják, hogy lehetett-e bármi köze a november 13-i támadásokhoz, írják.

    A Le Figarónak csak annyit erősítettek meg a forrásai, hogy egyelőre vizsgálják a talált övet, ami viszonylag közel került elő attól a helytől, ahol Salah Abdeslam mobilját is bemérték korábban.

  • Michel azt is hozzátette, hogy ugyanakkor az iskolákat és a metrót szerdán fokozatosan újra megnyitják. A többi intézkedés viszont jövő hétfőig életben marad. (Le Soir)

  • Charles Michel belga miniszterelnök bejelentette, hogy a helyzet nem változott, továbbra is közvetlen és komoly a veszély, ezért nem enyhítenek a Brüsszelben bevezetett legmagasabb riasztási fokozaton. (Le Soir)

  • Egy robbanóövre emlékeztető tárgyat találtak Montrouge-ban egy kukában. Lezárt a környéket, a tűzszerészek a helyszínen vannak, írta a France Info egyik újságírója.

  • Terrorizmussal összefüggő bűncselekményekkel vádolták meg az egyik őrizetbe vett férfit a belga hatóságok, a BBC azt írja, hogy köze lehetett a párizsi támadásokhoz is. Ezzel négyen maradtak őrizetben. A vasárnap őrizetbe vett tizenhat ember közül tizenötöt, a hétfőn őrizetbe vett öt ember közül kettőt már elengedtek. (Le Soir)

  • A U2 bejelentette, hogy decemberben kétszer is fellép Párizsban, hogy bepótolja a november 13-i támadások után elhalasztott fellépéseket. (AP)

  • Olaszország kiutasított négy marokkói férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy dzsihadista ideológiát terjesztettek az interneten. Angelino Alfano belügyminiszter azt mondta, hogy már egy ideje figyelték őket. (Trust.org)

  • Moldovai állampolgárok is részt vesznek a szíriai konfliktusokban az Iszlám Állam oldalán, egyesek közülük pedig hazatértek Moldováb, mondta Anatol Salaru moldovai védelmi miniszter, miután Nicolae Timofti moldovai elnök összehívta a nemzetbiztonsági vezetőket. Szerintük az IS célja elsősorban az, hogy pánikot keltsen. (MTI)

  • Még mindig tart a belga nemzetbiztonsági tanács ülése, de Yvan Mayeur brüsszeli polgármester azt mondta az RTBF-nek, hogy valójában a mostani, legmagasabb riasztási szint mellett is újra kinyithatnának kedden a városban az iskolák és óvodák, amennyiben 288 plusz rendőrt vezényelnének ki az iskolák védelmére.

  • Holnap lett volna egy havi szokásos értekezlet Brüsszelben. Egészen ma délelőttig úgy volt, hogy megyünk, de előszór a holland kollégák jelezték, hogy a pénzügyminisztérium, majd a cseh kollégák, hogy a külügyminisztérium tanácsolta nekik, hogy ne utazzanak. A ciprusi kollégák picit idegesek lettek, mert kb. ma délután 3 körül indultak volna, így gyors döntést kértek a szervezőktől. Végül telekonferencia lesz holnap

    – írta egy olvasónk, aki egy EU-s intézménynek dolgozik Németországban.

  • Egy börtönbüntetését töltő rab próbált tagokat toborozni az Iszlám Államnak Spanyolországban. A 42 éves marokkói férfi nemi erőszak miatt került a segoviai börtönbe, ahol a dzsihadista terroristák propagandáját terjesztette a fogvatartottak között. A toborzás mellett azzal is gyanúsítják, hogy bombamerényletekkel fenyegetőzött az IS nevében.

    A hatóságok most hozták nyilvánosságra, hogy október végén is lelepleztek két férfit egy spanyol börtönben, akik levélben fenyegetőztek robbantással és a spanyol kormánypárt vezetőinek megtámadásával. A spanyol börtönökben jelenleg körülbelül 100 radikális dzsihadistát tartanak fogva. (MTI)

  • Irakban bombázták első bevetésükön a Charles de Gaulle repülőgép-hordozóról induló vadászgépek az Iszlám Államot. Pierre de Villiers tábornok a fedélzeten elmondta, hogy Ramádiban és Moszulban is lecsaptak, ezzel támogatva a földön előrenyomuló milíciákat és iraki kormányerőket. (Le Figaro)

  • Még mindig tart a múlt szerda hajnalban megostromolt saint-denis-i lakás romjainak átvizsgálása, eddig egy 9 mm-es pisztolyt találtak, gépkarabélyok eddig nem kerültek elő, írja a France Info. Az ügyészség a párizsi támadások kitervelőjének, Abdelhamid Abaaoudnak a halálával végződő akció után azt mondta, hogy heves tűzharc alakult ki.

  • A brit miniszterelnök bejelentette, hogy egy terrortámadás esetén akár tízezer katonát is mozgosíthatnak, hogy segítsenek a rendőröknek. David Cameron csütörtökön érvel majd a parlament előtt amellett, hogy Nagy-Britannia is szálljon be az Iszlám Állam elleni bombázásokba. (Reuters)

  • Összesen 21 embert vettek őrizetbe a belga hatóságok a hétvége óta tartó rajtaütésekben. Közülük tizenötöt még vasárnap állítottak elő, ötöt hétfőn.

    A belga rendőrség öt házkutatást tartott Brüsszel térségében, kettőt a liege-i régióban. Az egyik akcióban 26 ezer eurót (mintegy 8,5 millió forintot) foglaltak le.

    A hatóságok cáfolták azt a korábbi értesülést, hogy a párizsi terrortámadások egyik résztvevőjének, Salah Abdeslamnak az autóját állították félre egy közúti ellenőrzésnél – írja az AFP.

  • Oroszország addig folytatja a légi csapásokat Szíriában, amíg a terror felelősei meg nem bűnhődnek, mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki Ali Hamenei ajatollahhal, Irán legfelsőbb vezetőjével találkozott Teheránban. „A bombázások nem tartanak örökké" – mondta. Hamenei szorosabb kapcsolatot szorgalmazott a két ország között. A nagyhatalmak nem erőltethetik rá akaratukat Szíriára az iráni és orosz vezető szerint. (Reuters)

  • Fél négy óta tart a megbeszélés, amin eldöntik, hogy fenntartsák-e továbbra is Brüsszelben a legmagasabb riasztási szintet terrorveszély miatt. Az ülés előtt Jan Jambon belga belügyminiszter azt mondta, hogy az intézkedések addig maradnak érvényben, amíg szükséges. (Le Soir)

  • A terrorkészültseget jelzi, hogy a Párizs felé közledő szupergyors vonatra, a Thalysra csak külön ellenőrzés után lehet felszállni. A vonaton pedig folyamatosan járkálnak hármasával fel és alá a rendőrök. Ezen a vonaton sikerült egyébként megakadályozniuk szabadságon lévő amerikai katonáknak egy támadást még augusztusban.

  • Elindultak az első bevetésükre a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó fedélzetéről.

  • "Egy EU-s intézménynek dolgozom Németországban, holnap lett volna egy havi szokásos értekezlet Brüsszelben. Egeszen ma délelőttig úgy volt, hogy megyünk, de először a holland kollégák jelezték, hogy a pénzügyminisztérium megtiltotta nekik hogy utazzanak, majd a cseh kollégák jelezték, hogy a külügyminisztérium tanácsolta nekik, hogy ne utazzanak. A ciprusi kollégák picit idegesek lettek, mert kb ma délután 3 körül indultak volna, így gyors döntést kértek a szervezőktől. Végül telekonferencia lesz holnap." (Zita levele)

  • "Etterbeekben lakom az EU negyedtől 10 percre. Egy energiaipari cégnél melózom, az osztályunkon ma mindenki otthonról dolgozik. A környékünk csendes, nem láttam rendőrt. A kisebb boltok többsége zárva, a szupermarket bejáratánál két őr figyeli a betérőket. A kedvenc szír boltom szintén nyitva, ott viszont nem strázsálnak biztonsági örök. Az utcák kihaltak, a parkolási társaság emberei ma nem büntetnek. (...) Közel tíz év után is elbűvöl ez a szabad légkör és a sokszínű ország, amelyet ennyire összekovácsol a racionális fegyelem és a szolidaritás." (Emma levele Brüsszelből)

  • 115 alkalommal támadtak muszlimokra az Egyesült Királyságban a párizsi merényletek után – írja a Middle-East Eye.

    A támadások többségét nyilvános helyen követték el és az áldozatok legnagyobb része olyan muszlim nő, aki burkát vagy hidzsábot viselt. A leggyakrabban fehér férfiak támadtak 14 és 45 év közötti nőkre. Több atrocitásról videófelvétel is készült.

  • Katonák között indult a hétfő reggel Brüsszelben

    Huszti István, az Index fotóriportere járta körbe hétfőn délelőtt Brüsszel belvárosát, ahol még mindig katonák állnak minden sarkon.

  • Felszálltak az első vadászgépek hétfőn a Földközi-tenger keleti medencéjébe vezényelt Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó anyahajó fedélzetéről az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló szíriai és iraki területeken történő bevetésekre - közölték francia katonai források. Részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra, így nem közölték azt sem, hogy felderítő vagy harci küldetésre indultak-e a repülőgépek.

    A Charles de Gaulle múlt csütörtökön indult el a Földközi-tenger keleti térsége felé, a 130 halálos áldozattal járó - előző heti - párizsi terrorakciók után, amelyekért az Iszlám Állam terrorszervezetet tartják felelősnek.