Bécs terror után

Percről percre az osztrák főváros sokkjáról

Élő
2020-11-03T055725Z 2053282789 RC2HVJ9J4WQS RTRMADP 3 AUSTRIA-ATT
Hercsel Adél
2020.11.03. 10:58
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ezekben az órákban az érintettekre, családjaikra és a bevetésben lévő rendőrökre gondolunk

    - írta az ausztriai muszlim hitközség (IGGÖ) a Facebookon.

    A muszlim hitközség azon túl, hogy megdöbbenését fejezte ki a történtek után, feltétel nélküli együttműködéséről biztosította az osztrák hatóságokat.

    Egy szóvivőjük az MTI szerint azt is közölte, ők sem tudnak többet az elkövetőről, mint a belügyminisztérium.

  • Bécsben élő magyar olvasónk, Laci néhány percre lakik a támadás helyszínétől, de szerencsére otthon tartózkodott a lövöldözés idején. A barátnőjével még a hétvégén kihasználták a korlátozások előtti utolsó pillanatokat, elmentek étterembe, kirándulni, így hétfőn már nem is tervezték, hogy kimozdulnak, igaz, a párja még elment úszni. Amikor végzett, látta a rengeteg rendőrt, de nem tudta, mi történt, amíg haza nem ért.

    A barátaik nem voltak ennyire szerencsések, éppen vacsorázni mentek az I. kerületbe a gyerekeikkel, és a történtek után reggel 6-ig ott kellett maradniuk, a rendőrök csak utána engedték őket haza. A sokkot leszámítva ők is jól vannak.

    Laci szerint jelenleg is nagy a fennforgás, nem is mennek ki most az utcára, a munkahelyüktől is azt az instrukciót kapták, hogy nem mehetnek be.

  • Kurz arról beszél, a gyűlöletnek semmilyen teret nem fognak adni. 

    „A társadalom ellenségei nem valamely vallási közösséghez tartozók, hanem a terroristák, és nincsen harc keresztények és muszlimok vagy osztrákok és migránsok között”.

  • Mi, franciák, osztozunk az osztrákok sokkjában és szomorúságában a bécsi támadás után. Franciaország után még egy békés ország, amely a terroristák célkeresztjébe került. Ez a mi Európánk. Ellenségeinknek tudniuk kell, kivel van dolguk. Semmilyen nyomásnak nem engedünk

    - írta Twitter posztjában Emmanuel Macron francia elnök a bécsi terrortámadás után.

  • Kézre kerítjük az elkövetőket, ígéri beszédében Kurz, aki szerint a tettes segítőit fel fogják kutatni, és teljes szigorral megbüntetik. „Szabad társadalmunk elleni támadás volt ez”, mondta. Ígéri, megvédik a szabad társadalom értékeit, az ellenség, az iszlamista terror viszont megoszthatja a társadalmat. 

    "Wir werden die Täter jagen", so Kurz, man werde die Hintermänner ausforschen und mit aller Härte bestrafen. "Es war ein Anschlag auf unsere freie Gesellschaft", so Kurz.

  • A közhangulat szomorú, hiszen a legélhetőbb városként tekintünk Becsre, ami most egy kicsit megingott.

    "A Caritas mentális segítséget nyújt, 0-24 lehet hívni a hotline szolgálatot.

    Nem kötelező ma a suli, de a boltok (a belvárost kivéve) nyitva vannak, megy tovább az élet.

    Rengetegen írtak a közösségi médiában tegnap este, hogy ha segítség kellene akkor hozzájuk lehet menni, tudnak biztosítani szállást azoknak, akik a belvárosban ragadtak és nem tudnak/mernek hazamenni.

    Volt ismerősöm, aki konditeremben ragadt. Volt, aki a munkahelyen. A legtöbbek hajnali 2-3 korul tudtak elhagyni a helyet, ahol addig tartózkodtak.

    Az én meglátásom szerint érezhető volt az összefogás. Az, hogy ha baj van, ismeretlenektől is segítséget kap az, akinek szüksége van rá, mindenképp megnyugtató."

  • Ezt mondja Kurz élőben 

  • Recep Tayyip Gültekin és Mikail Özen név szerint a két bécsi török származású hős, akikről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. 

    Az egyik bécsi támadás helyszínén készült a felvétel, amelyen Özen hangja hallható. Egy bárba, ahol Gültekinnel tartózkodtak, két ember is bemenekült a golyózápor elől, Özen pedig a videón azt kiabálja feléjük törökül: fedezékbe! Bár Gültekinnek megsérült a lába a támadás során, egy nőnek és egy sérült rendőrnek is segítettek fedezékbe vonulni a fegyveresek elől.

    Egy idős hölgy felénk tartott futva az utcán. Amikor megláttuk, megállítottuk, és azonnal levittük a bár földszinti részére. Aztán amikor odaértünk a metrómegállóhoz, megláttunk három rendőrt, a támadó után eredtek, aki egyedül volt. A rendőrök egyik sérült volt

    - mesélte a Hurriyet nevű török lapnak Özen, aki hozzátette, volt olyan pillanat, amikor mindössze öt-hat méterre voltak a támadótól. Miután segítettek a sérült rendőrnek, azonnal a legközelebbi rendőrörsre mentek, és bejelentést tettek a támadásról.

    Bár a sajtóban elterjedt, hogy az egyik támadó törökül beszélt, a felvételen Özen volt hallható, egy másik videón pedig az hallható, hogy a támadó arab nyelven beszél  - írja az RT.com. 

  • Élőben beszél Kurz kancellár. Mint mondja, négy embert öltek meg hidegvérrel: egy idős férfit, egy idős nőt, egy fiatal járókelőt és egy munkában lévő felszolgálónőt. 

  • A bécsi gyerekeknek ma nem kell iskolába menniük, a hiányzást igazoltnak tekintik. Ha a szülők mégsem tudják a gyermekek felügyeletét megoldani, bevihetik őket az iskolai ügyeletbe.

    Karl Nehammer osztrák belügyminiszter arra szólította fel a lakosságot, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon, pláne kerüljék a belvárost.

    A bécsi belvárosi iskolák ún. szükség üzemmódban működnek, ezért a tanárokat kérik, hogy menjenek be az oktatási intézményekbe - írja az Orf.at. 

    Ha ez nem lehetséges számukra, akkor vegyék fel a kapcsolatot az iskolájuk vezetőségével. A belvárosi iskolákat azonban arra kérik, hogy mindenki próbáljon otthon maradni.

  • Bécsi magyar szakács Forgács Marietta kolléganőnknek: 

    „Az emberek félnek, mindehol katonák, rendőrök. Tegnap a vendégekkel együtt be voltunk zárva az étterembe kb. két órán keresztül. Majd mikor azt az infót kaptuk, hogy az első kerület tiszta, elindultak haza. Én is így tettem de semmilyen tömegközlekedés nem működött. Most mi is a netet bújjuk infókért”.

  • Kollégáink, Kiss Dániel és Gerencsér Tamás októberben, a bécsi választások előtt forgattak videóriportot Bécs jelentős részben bevándorlók lakta, Favoriten kerületében. Íme: 

    Ez egy Isztambul - Helyszíni riport a multikulti bécsi kerületéből
  • Ezt a posztot katonai ügyekben járatos kollégánk, Somkuti Bálint mondja tollba otthonról:

    A térfigyelő kamera felvételén az FBI terrortámadások esetére kidolgozott Run-Hide-Fight (Fuss - Bújj el - Harcolj) bölcsessége látszik. A fehérkabátos hölgy észleli a veszélyt és elfut.

    A fekete kabátos férfi dermedten nézi a jelenetet és későn, megpróbál elbújni. A terrorista gépkarabélyával közvetlen közelről, célzás nélkül lövi le, majd visszafelé pisztolyával kivégzi.

    Hasonló esetben az első teendő mindig minél messzebb jutni a támadótól, és csak utána fedezéket keresni! Még egy gyakorlott lövésznek sem egyszerű mozgás közben futó célpontot eltalálni, a terroristák szerencsére nem lövésztudományukról híresek.

  • Bécs városa twitteren telefonszámokat tett közzé azoknak, akik esetleg pánikba estek volna vagy egyéb sürgősségi ügyben segítségre szorulnának.

    Telefonszámok.png
  • Az osztrák tömegközlekedési vállalat a Wiener Linien szorosan együttműködik a rendőrséggel. Jelen pillanatban minden vonal működik.

  • Markus Sulzbacher, a Der Standard IT-rovatvezetője szerint problematikus közzétenni az elkövetők teljes nevét és Instagram-fotóit, mert ők a tettükkel legendává akarnak válni, elismerést akarnak kiváltani és más elkövetőket motiválni.

  • A Kronen Zeitung és a Der Standard is a 20 éves iszlamista elkövetőről ír, aki büntetve volt korábban 

  • A dzsihád a saría jog része. A dzsihád a káfirok (nem muszlimok) elleni háborút jelenti, melynek célja az iszlám saría jogrendszerének meghonosítása. Korán 2:216 „Az parancsoltatott nektek, hogy harcoljatok, habár ti idegenkedtek ettől. Utálhattok valamit, ami jó nektek, és szerethettek valamit, ami rossz nektek. Allah tud, ti pedig nem tudtok.”

  • Bécsben született és nevelkedett a hétfő esti terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek, írta a Falter osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk. A húszéves Kurtin S. állítólag albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A rendőrség úgy véli, nem ő tervelhette ki a merényletet. A férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni, emlékeztet az MTI.

    Mint írtuk, a Kronen Zeitung ezzel szemben egy 30 év körüli menekültről tud. 

  • Az egyik járőr megsérült a lövöldözésben. A terroristák jóval nagyobb tűzerővel, AK 47-esekkel támadtak vissza a rendőrökre. 

    Tűzharc a rendőrök és a támadók között
  • Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke azért hívja össze az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának rendkívüli ülését, hogy:

    • kiderüljön, van-e magyar érintettsége a terrorcselekménynek
    • hogyan változott Magyarországon a terrorfenyegetettség szintje, elnöki jogkörömben eljárva összehívom az

    A rendkívüli ülésre meghívót kap még: 

    • az Alkotmányvédelmi Hivatal
    • az Információs Hivatal
    • a Terrorelhárítási Központ
    • a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat.

    Stummer János is részvétét fejezte ki a bécsi áldozatok hozzátartozóinak - írja szintén az országgyűlési képviselő az Indexhez eljuttatott közleményében. 

    Az összehívott bizottsági ülésről itt írtunk bővebben:

    Kapcsolódó

    A bécsi terrortámadás miatt összehívták a nemzetbiztonsági bizottság ülését

    Reggel óta forródrót van a bizottság kormánypárti és ellenzéki tagjai között.

  • Ma déli 12 órakor pedig egy perc néma csenddel emlékeznek Bécsben fekete tegnapra. 

  • Csütörtökig hivatalosan is gyászt hirdetett Ausztria. 

  • Az amerikai Center for Immigration Studies (CIS) még az éjszaka a Twitteren idézte fel, hogy 2014 és 2018 között 104 iszlám szélsőséges lépte át az unió külső határait az illegális migráció útvonalait felhasználva, bizonyítva ezzel az addig csak elméletként létező koncepciót a terroristák utazási taktikáiról.

    A 104 azonosított szélsőségesből 28-nak sikerült terrortámadást elkövetnie, 170 embert öltek meg és 878-at megsebesítettek.

    Interaktív térképen lehet megnézni, hol milyen terrorizmushoz köthető események történtek a vizsgált négy évben. A térképre Magyarország is rákerült, de nem terrorcselekmény, hanem Hasszán F. letartóztatása miatt.

  • Bécsi magyar – de ausztrál állampolgárságú – ismerősünk, aki családjával már hosszú évek óta az osztrák fővárosban él, lakásában hermetikusan bezárkózva éli át ezeket az órákat a hatóság ajánlására.

    A terrorcselekmény kapcsán az Indexnek elmondta: 

    Hááát, manapság már semmi sem lep meg. A bécsi muszlimokra is igaz az, ami a világ minden táján élő muszlimokra: egy részük integrálódott, és normális életet él, mint minden osztrák, viszont vannak közöttük olyanok is, akik nem integrálódtak, úgynevezett párhuzamos társadalomban élnek. Az osztrák társadalom úgy reagált a hétfő esti lövöldözésre, hogy mindenki rémülten ül az otthonában, és retteg.

    Ha a véleményemet kérdezi, a lehető legszigorúbb intézkedésekre és törvényekre van szükség.

     

  • Megrendülve és földúlva állunk most itt, amikor megkaptuk a híreket arról, hogy terrortámadás érte az önök országát és Bécs városát. Ahogy itt Budapesten mondják, mi sógorok vagyunk, az önökkel szembeni támadás velünk szembeni támadás, az önök fájdalma a mi fájdalmunk, az önök kihívásai a mi kihívásaink is.

    Teljes mellszélességgel állunk Ausztria polgárai mellett, az áldozatokért imádkozunk, a családtagjaiknak sok lelkierőt kívánunk. Legyetek biztosak abban, kedves Sebastian, hogy mi mellettetek állunk

    - mondta el többek között Facebookra feltöltött videójában Orbán Viktor. A miniszterelnök üzenetét ebben a cikkünkben szemléztük hosszabban. 

  • A legmegrázóbb jelenetet egy másik térfigyelő kamera is rögzítette. Egy fiatal férfi próbál fedezéket találni az egyik hajlatban. Amikor felemeli a kezét, hogy az életéért könyörögjön a terrorista rögtön rá lő, majd a támadó a többi ember után siet. A sarokról visszajövet a terrorista pedig egy újabb lövést ereszt a földön haldokló srácba, aki nem élte túl.

    5 percig küzdött az életéért a földön fekvő férfi amikor újabb lövést kapott
  • Az ilyen vak gyűlöletre nem lehet gyűlölet a válasz, nyilatkozta az ORF osztrák köztévének Christoph Schönborn, Bécs bíboros érseke. De a pánik sem az, tette hozzá. 

  • Nincs magyar érintettje a bécsi terrortámadásnak a külügy tudomása szerint, közölte az Indexszel Menczer Tamás külügyi államtitkár. 

  • Egy fiatal férfi próbál fedezéket találni az egyik hajlatban. Amikor felemeli a kezét, hogy az életéért könyörögjön a terrorista rögtön rá lő, majd a támadó a többi ember után siet. A sarokról visszajövet a terrorista pedig egy újabb lövést ereszt a földön haldokló srácba, aki nem élte túl.

    A legmegrázóbb felvételt egy térfigyelő kamera rögzítette