új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Michal Dworczyk, Lengyelország oltási kampányért felelős minisztere kedden délelőtt bejelentette, hogy június 7-én az országban is megkezdik a 12–15 év köztiek oltását.

    Az Európai Gyógyszerügynökség múlt hét pénteken engedélyezte azt, hogy a 12. életévüket betöltött gyermekeket beoltsák a koronavírus elleni vakcinával. 

    Azóta már több közép-európai országban – Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában és Szlovákiában – is döntöttek arról, hogy a közeljövőben megkezdik a legfiatalabbak oltását is. 

  • Az olasz kormány 50 millió eurót különített el, amelyet a poszt-Covid-tünetekben szenvedő páciensekre fognak szánni. 

    Ezt a forrást elsősorban arra fogják fordítani, hogy a fertőzésen átesett embereken rutinvizsgálatokat hajtsanak végre. A vizsgálatokon főként azokat a szívet, a tüdőt és a vesét érintő kórképeket próbálják majd kiszűrni, amelyek a koronavírus-fertőzés után megjelenhetnek. 

    A kormány számításai szerint a program egészen 2023 végéig kifuthat majd. 

    Becslések szerint Olaszországban már most 164 ezer ember szenved a koronavírus-fertőzés után tünetektől. A legtöbben, közel harmaduk Lombardiában él, a régiót a koronavírus különösen súlyosan érintette Olaszországon belül. 

  • Visszavonulóban a koronavírus-járvány Csehországban. Míg áprilisban naponta átlagban 85 ember halt meg a Covid–19 kórban, addig májusban ez a mutató 21 főre csökkent. Az utóbbi 24 órában 514 új fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések, ami tavaly augusztus óta a legalacsonyabb esetszám. Kórházakban 530 fertőzöttet kezelnek, súlyos állapotban mintegy 90 beteg van, írta az Ujszo.com a távirati irodára hivatkozva.

    A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig több mint 5,3 millió adag oltóanyagot adtak be az embereknek. Mindkét adagot vasárnapig több mint 1,5 millióan kapták meg.

  • Újabb lazítások léptek érvénybe Romániában június elsejétől. A bukaresti kormány határozata értelmében, bizonyos létszámkorlátozások mellett, engedélyezik a családi összejövetelek (esküvők, keresztelők) megtartását, látogathatják a nézők a sporttermekben, sportcsarnokokban szervezett mérkőzéseket, írta a Maszol.ro. Kinyitnak a klubok, a diszkók és a fedett uszodák is. Az adott, előírt létszám akkor növelhető, ha valamennyi résztvevő be van oltva.

  • A német országos közegészségügyi szerv, a Robert Koch Intézet (RKI) kedden „nagyon magas” szintről „magas” szintre csökkentette Németországban a koronavírus által képviselt veszélyt. 

    Jens Spahn egészségügyi miniszter a döntést a javuló járványügyi helyzettel magyarázta.

    Van okunk optimistának lenni

    – fogalmazott. 

    Lothar Wieler, a Robert Koch Intézet vezetője eközben úgy fogalmazott, hogy a helyzet valóban javult, de a világjárványnak még nincs vége. 

  • Egy 41 éves férfi szervezetében kimutatták a madárinfluenza egyik változatának, a H10N3-nak a jelenlétét Kínában.

    A férfit április 28-án lázzal és más tünetekkel szállították kórházba. Azt viszont csak most sikerült megállapítani, hogy madárinfluenzáról van szó.

    A H10N3 a vírus egy olyan változata, amely viszonylag enyhébb tüneteket okoz a többi variánshoz képest.

    A kínai egészségügyi hatóság szerint alacsony az esélye annak, hogy tömeges terjedésnek indul a fertőzés.

    A férfit azóta már ki is engedték a kórházból, és a kontaktszemélyei közt sem találtak senkit, aki elkapta volna tőle a fertőzést. 

    A madárinfluenza jellemzően a csirkék körében terjed, és ha az emberekre nem is valószínű, hogy átterjed, az állatállományra komoly veszélyt jelenthet. 

  • A koronavírus indiai variánsának megjelenését több mint egy hete jelentették Kínában, Guangdong tartományban, ezért több száz járatot töröltek és közösségeket különítettek el – írja a theguardian.com.

    Azóta több fertőzöttet is regisztráltak, többségüket a 15,3 millió lakosú Guangzhou városban.

    A vírus elleni küzdelemben gyorsabban kell reagálnunk, előre kell gondolkodnunk, hogy megállítsuk a járvány terjedését, és még csírájában fojtsuk el

    – mondta Huang Guanglie, a város egészségügyi bizottságának igazgatója.

    Li Ming alpolgármester szerint az indiai variáns gyorsan terjed, de ellenőrzés alatt tudják tartani.

    Hogy megfékezzék a járványt, több száz járatot töröltek, és Guangzhou városának Liwan negyedében több utcában is elzárták a lakosokat a külvilágtól.

  • Ukrajnában 2137 új fertőzöttet regisztráltak egy nap leforgása alatt. Jelenleg több mint 100 ezer aktív beteget jegyeznek, kórházba hétfőn 579 embert kellett szállítani, írta a karpathir.com. Az utóbbi 24 órában 163 fertőzött nem tudott megbirkózni a kórral.

  • 127 510 új fertőzöttet regisztráltak Indiában az elmúlt 24 órában. A betegségben 2795 fő vesztette életét.

    Az új fertőzöttek száma bizakodásra adhat okot,

    mivel legutóbb április 8-án volt ennyire alacsony ez a mutató.

    Emellett az is biztató, hogy a tesztek pozitivitási aránya is 6,6 százalékra esett vissza.

    A javuló járványhelyzet miatt több államban is elkezdték feloldani a korlátozásokat. Tamilnádu, Karnátaka, Mahárástra, Kerala, Andhra Pradesh és Nyugat-Bengál tagállamokban viszont még mindig viszonylag sok az esetszám,

    a fertőzöttek közel kétharmadát ezeken a területeken regisztrálták. 

    Az utóbbi 30 napban megközelítőleg 9 millió új fertőzöttet regisztráltak az országban, 117 ezren pedig meghaltak a fertőzésben. 

  • Szlovákiában 145 új koronavírusos beteget diagnosztizáltak hétfőn. A PCR-tesztek 2 százaléka lett pozitív, írta a Parameter.sk. A Covid–19 és szövődményei tíz ember életét követelték az utóbbi 24 órában.

    Jelenleg 440 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 40 páciens szorul lélegeztetőgépre.

    A mintegy 5,5 milliós Szlovákiában eddig 1, 73 millióan vannak, akiket legalább a vakcina első dózisával beoltottak.

  • A japán kormány kiemelten fontos ügyként kezeli a saját vakcinafejlesztési programokat, s a jövőben felgyorsítaná az oltóanyagok engedélyeztetési eljárását is – jelentette be kedden a szigetország miniszterelnöke.

    Szuga Josihide egy kormánybizottsági ülésen kiemelte:

    A válságkezelés szempontjából elengedhetetlen, hogy az országban saját fejlesztésű oltóanyag álljon rendelkezésre.

    A megbeszélésen jóváhagyott elképzelés szerint a kormány a jövőben a hazai cégek által kifejlesztett oltóanyagokat fogja megvásárolni, továbbá kutatási alapot is létrehoz a vakcinafejlesztésen dolgozó intézetek számára. A tervek közt szerepel az oltóanyagok engedélyeztetési eljárásának a felgyorsítása is.

    Szuga hozzátette, hogy hazája aktívabban részt fog venni az oltóanyagok méltányos elosztására irányuló GAVI Vakcinaszövetség munkájában, s más hasonló nemzetközi kezdeményezésekben is szerepet vállal.

    Ugyancsak kedden Kato Kacunobu kormányszóvivő bejelentette, hogy a tervek szerint június 21-től, a korábban tervezettnél előbb megkezdik a vakcinálást a munkahelyeken és az egyetemeken is. Újságíróknak elmondta, hogy erre az időre reményeik szerint befejeződik a 65 évesek és afölöttiek jelenleg is tartó oltási kampánya.

  • Izraelben keddtől megszüntették a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások túlnyomó részét a folyamatosan javuló járványügyi adatok nyomán – írja az MTI. 

    Június 1-től – egy év és három hónap után – néhány kivételtől eltekintve nem korlátozzák a mindennapi életet az országban, mert a koronavírus-járvány csökkenésének stabil és folyamatos mutatói már nem követelik meg a helyi gyakorlat szerint „zöld” és „lila” szabályozásoknak nevezett megszorításokat.

    Így bárki bárhová beléphet, függetlenül attól, hogy beoltották-e, és nem szabályozzák az egyazon helyiségben tartózkodók számát sem.

    Zárt helyen azonban még mindig kötelező a maszkviselés, amelynek eltörlése a következő hetekben várható.

    A legfontosabb kivétel az enyhítések alól a tel-avivi Ben-Gurion repülőtér marad, ahol továbbra is jelentős korlátozások érvényesek: csak tesztelés után lehet kiutazni az országból, és a beérkezőket is tesztelik, hogy kiszűrjék a külföldről érkező betegeket, illetve az esetleges újabb koronavírus-változatokat.

  • Több embert is rendőségi védelem alá helyeztek Belgiumban, miután a hatóságok szerint mások is életveszélyben lehetnek Marc Van Ranst virológushoz hasonlóan, akit egy szökésben lévő, szélsőjobboldali elveket valló katona, Jürgen Conings halálosan megfenyegetett.

    A különleges katonai kiképzést kapott férfi május 17. óta menekül a belga hatóságok elől. Conings aznap több fegyvert tulajdonított el egy laktanya fegyverraktárából, előzőleg pedig megfenyegette az ország legismertebb virológusát, a belga járványvédekezést vezető Marc van Ranstot.

  • Az Európai Bizottság az Európai Unión belüli utazás megkönnyítését szorgalmazná a korlátozások enyhítésével – írja a nepszava.hu.

    A bizottság szerint össze kell hangolni a tagállamok közötti utazást, egyúttal felmentené a tesztelési és karanténba vonulási kötelezettségük alól a beoltottakat 14 nappal az után, hogy megkapták a második vakcinájukat.

    Emellett azokat a személyeket is, akik pozitív vírusteszttel bizonyítani tudják, hogy az elmúlt fél évben elkapták a koronavírust, de még csak egy oltást kaptak.

    A tesztelést is szabályoznák, a PCR-teszt érvényességi idejét 72 órában, az antigéntesztet 48 órában határoznák meg.

    Az Európai Bizottság az országok színkódokkal történő besorolásával kapcsolatban is kifejtette a véleményét. Ezek alapján azt szeretné, hogy a zölddel jelzett országokból érkezőkre ne vonatkozzon korlátozás, a narancssárga térségből érkezőktől csak egy indulás előtti negatív tesztet kérnének, a vörös színnel jelzett országokból utazók csak negatív PCR-teszttel mentesülnének a karantén alól, míg a sötétvörös térségből érkezőknek karanténba kell menniük és tesztelniük is kell.

  • Katonák nézik, amint férfiak fekvőtámaszokat csinálnak a Bali szigetén fekvő Denpasarban 2021. május 31-én. Bali tartomány székhelyén így büntetik azokat, akik nem viselik a koronavírus elleni védőmaszkot.

  • Engedélyezhetik hamarosan a várandósok oltását a Szputnyik V vakcinával, írta a Portfolio.  Az orosz egészségügyi miniszter szerint hamarosan módosítják a koronavírus elleni oltóanyag alkalmazási előírását.

  • A koronavírus-járványban 170 585 283 ember fertőződött meg a világon eddig, a halálos áldozatok száma pedig 3 547 061 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.

    A fertőzöttek száma 395 448-cal nőtt egy nap alatt, míg a halálos áldozatoké 8865-tel.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a pandémia továbbra is az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 264 380 fertőzött volt eddig a napig, és 594 568-an haltak meg.

    • Indiában 28 047 534 fertőzöttet és 329 100 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 16 545 554 fertőzöttről és 462 791 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 728 788 fertőzöttet és 109 690 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 249 404 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 47 527.
    • Oroszországban 5 013 512-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 119 464-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 503 231 a fertőzöttek száma, és 128 045-en haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 4 217 821 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 126 128.
    • Argentínában 3 781 784 a fertőzöttek és 78 093 a halottak száma.
    • Németországban 3 689 921 a fertőzöttek száma, 88 601 a halottaké.
    • Spanyolországban 3 678 390 fertőzöttet és 79 953 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Lengyelországban 2 872 283 fertőzöttet és 73 745 halálesetet tartanak nyilván.
  • Nyolc tüdőgyulladásos beteg mintáiban a koronavírus egy olyan változatát fedezték fel, amely a kutyákról terjed át az emberre. 

    A kutya-koronavírus csak távolabbi rokona a SARS-CoV-2-nek: ez ugyanis a koronavírusok négy csoportja közül az alfa-, míg a most terjedő új koronavírus a bétacsoportba tartozik.

    A kutyák ilyen típusú megbetegedéseit már ötven éve kimutatták, de eddig nem tudtunk olyan esetről, amelyben embert is megfertőzött volna. Most is csak azáltal szúrták ki a kutatók, hogy olyan tesztet végeztek az embereken, amely a koronavírus összes típusának kimutatására alkalmas.

    A páciensek garat- és orrváladékmintáját további elemzéseknek vetették alá annak érdekében, hogy alaposabban feltérképezhessék ezt a vírust. Egyelőre nem tudni, hogy a tüdőgyulladást ez a vírus okozta-e náluk, ugyanis a szervezetükben adenovírus- vagy influenzafertőzést is kimutattak. 

    Szerencsére úgy fest, hogy a vírus emberről emberre már nem tud terjedni, ugyanis most alaposabban megvizsgált minták még 2017–18-ban keletkeztek. Vagyis ha így lenne, akkor erről valószínűleg már tudnánk. Mindenesetre ennek fényében lehet megéri megfontolni a házi kedvencek beoltatását.

  • Észak-olaszországi betegek hosszú távú adatainak elemzése szerint nagyon ritka az újrafertőződés az új koronavírus okozta Covid–19-ből való felépülés után, és az egykori betegek a jelek szerint legalább 1 évig élveznek védettséget – írja az MTI.

    A természetes védettség a SARS-CoV-2 vírusfertőzéstől, úgy tűnik, legalább egy évig tart, ami hasonló az oltóanyag-kutatásokban jelentett védettséghez

     – közölték a tanulmányban.

    A magentai Fornaroli Kórház orvosa, Nicola Mumoli által vezetett kutatócsoport az Amerikai Orvostársaság (JAMA) Internal Medicine című folyóiratában tette közzé kutatási eredményeit, amely több mint 15 ezer ember egészségügyi adatain alapul. 

    A kutatók azt is hozzátették, hogy 

    a biztató eredmények ellenére is fontos, hogy a Covid–19-en átesett embereket is beoltsák.

    „Először is nem tudjuk, meddig tart a természetes immunitás. És az sem világos, hogy a betegségen alapuló immunitás véd-e az új koronavírus új variánsai ellen. És szélesebb körű társadalmi előnyei is vannak annak, ha mindenkit beoltanak” – írta Mitchael Katz, a New York-i állami kórházakat és klinikákat működtető társaság szakembere.

    Mumoli kutatócsoportja az új fertőződéseket kutatta 15 ezer lombardiai lakos körében PCR-tesztek végzésével 2020 eleje és 2021 februárja között. Mintegy 13 ezer embernek lett negatív az első Covid–19-tesztje, 1579-nek pozitív.

  • Peruban felülvizsgálták a koronavírus halálos áldozatainak számát, és kiderült, hogy a hivatalos adatok alapján a 180 ezret is meghaladja, szemben az eddig ismert 69 342-vel – írja a bbc.com.

    Kötelességünk nyilvánosságra hozni ezeket a friss információkat

    – mondta Violeta Bermúdez miniszterelnök.

    Peru Latin-Amerika egyik legsúlyosabban érintett országa, Kolumbiában 88 282 halálesetet regisztráltak, Bolíviában több mint 14 ezret, míg Brazíliában több mint 460 ezret.

    Egyúttal az új adatok ismeretében immár Peruban a legmagasabb a halálozási ráta, vagyis már nem Magyarország áll a lista élén. Itthon 300 halálesetet regisztráltak 100 ezer főre vetítve, míg Peruban így már több mint 500-at – írja a BBC cikke.

  • A kisvárosokba küldött mobil oltópontokkal próbálja növelni a koronavírus elleni immunitást az Egyesült Államokban a Szövetségi Válságkezelési Ügynökség (FEMA) – számolt be hétfőn az amerikai sajtó. 

    GettyImages-1320858612 (1)
    Fotó: George Rose / Getty Images Hungary

    A FEMA csak Nevada államban 28 olyan kisvárosba küldte el mobil egységeit, ahol az emberek nagy része még nem vette fel a koronavírus elleni oltását. Az Egyesült Államok egészségügyi tisztviselői ezzel próbálják ellensúlyozni, hogy az országban folyamatosan csökken az oltásra jelentkezők száma.

    Sajtóinformációk szerint kisvárosokban, templomokban, parkokban, de még sztriptízklubokban is próbálják arra ösztönözni az embereket, hogy oltassák be magukat.

    Az egészségügyi szakemberek célja, hogy a nemzet elérje a nyájimmunitást. Azonban például a nevadai egészségügyi tisztviselők szerint egyre kisebb a valószínűsége, hogy sikerül meghaladniuk a 75 százalékos oltottsági arányt. Korábban a szakértők ezt a szintet határozták meg, amely szükséges a nyájimmunitás eléréséhez.

  • Kedves Olvasóink!

    Újabb nap, újabb történések – tartsanak velünk ma is itt, az Indexen!