új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Harmincegy embert bírságoltak meg fejenként ezer dollárra a hatóságok Sydney-ben a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások megszegéséért. Az eset a város Blacktown nevű külvárosi negyedében történt, amely jelenleg a járvány egyik gócpontját képezi, ezért is jóval szigorúbb szabályok vannak érvényben, mint általánosan, a többi városrészben.

  A szabálysértők vasárnap este vettek részt egy illegális esti templomi misén, valaki azonban értesítette a rendőröket a gyülekezésről.

  AZ ÉPÜLETBEN KÖRÜLBELÜL hatvan FELNŐTTET ÉS GYERMEKET TALÁLTAK.

  Közülük többen a város más negyedeiből jöttek át a misére, amelyek közül néhány szintén fertőzési központnak számít.

  A rendőrök végül 31 felnőttet bírságoltak meg ezer dollárra, ezenfelül a templom is kapott egy ötezer dolláros bírságot. David Elliott, Új-Dél-Wales állam rendőrminisztere „meghökkentőnek” nevezte a történteket, és arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a nagyobb katedrálisok tudják online közvetíteni az istentiszteleteket, akkor a külvárosi templomoknak is ugyanezt kellene tenniük. 

  Sydney-ben egyébként hétfő déltől még a korábbinál is szigorúbb szabályozások lépnek életbe.

  EZEK ÉRTELMÉBEN ESTE 9-TŐL HAJNAL 5-IG KIJÁRÁSI TILALOM LÉP ÉLETBE, VALAMINT A KÖZTEREKEN IS KÖTELEZŐ LESZ A MASZKVISELÉS. 

  A városban egy újabb oltópontot is megnyitnak ezen a napon, ahol a 16 és 39 év köztieket fogják beoltani. Az erőteljes fellépést az is magyarázza, hogy már napok óta nő a fertőzöttek száma Új-Dél-Walesben: az elmúlt 24 órában 830 új fertőzöttet regisztráltak, ami negatív rekordnak számít. 

  Az államban legalább augusztus 28-ig érvényben lesznek a regionális lezárások, Sydney-ben és környékén viszont várhatóan még jó esetben is csak egy hónappal később, szeptember végén oldhatják fel a korlátozásokat. 

 • Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

  Az eddig érvényben lévő rendelkezések szigorítását a napi új megbetegedések számának az agresszívebb delta-variáns miatti növekedése tette szükségessé – indokolta a döntést a polgármester.

  Az új rendelkezés értelmében szeptember elsejétől a PCR-tesztek érvényességi ideje az eddigi 72 óráról 48 órára, míg az antigéngyorsteszteké 48 óráról 24 órára csökken.

  Ludwig hangsúlyozta, hogy a fővárosban eddig is szigorúbb szabályozás volt érvényben, mint országosan – egyebek között a maszkviselés tekintetében –, és ezek maradnak is. A polgármester szeretné elkerülni, hogy az iskolakezdés és a nyaralásból visszatérők miatt prognosztizált esetszám-növekedés ugrásszerű legyen.

  Hozzátette, az egyetlen védelem a koronavírus ellen továbbra is a védőoltás. Reményét fejezte ki, hogy azok, akik még nem vették fel, a közeljövőben megteszik, és ezzel nemcsak önmaguk, hanem az össztársadalmi immunitás érdekében is fontos és jó döntést hoznak.

  Kérdésre válaszolva a polgármester elmondta, reméli, hogy a sokak által szorgalmazott lépést – miszerint az éjszakai szórakozóhelyekre, illetve a kulturális és sportrendezvényekre csak a beoltottakat kellene beengedni – nem kell bevezetni. Mindazonáltal hozzátette, hogy amennyiben a járvány megköveteli, kész újra elrendelni – a jelenleg kötelező orvosi maszk helyett – a nagyobb védelmet nyújtó FFP2-es maszkok viselését a fővárosban.

  Ausztriában eddig 5 445 858 ember kapta meg a koronavírus okozta betegség elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 5 130 185-en. Az elmúlt 24 órában 1002 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 678 605 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 398, az intenzív kezelésre szorulók 84-en vannak. A Covid–19 szövődményeibe az elmúlt napon öten haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 768-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 655 187.

 • Szerbiában 2216 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. A Covid–19 és szövődményei nyolc beteg életét követelték hétfőn – írta a Magyar Szó.

  Kórházban 1007 pácienst ápolnak, közülük 44 beteg van lélegeztetőgépen.

 • Ukrajnában 692 új koronavírusos esetet jegyeztek fel az utóbbi 24 órában. A Covid–19 kórral és szövődményeivel 27 fertőzött képtelen volt megbirkózni – írja a Kárpátalja.ma.

  A legtöbb, 132 megbetegedést Kijevben regisztrálták. Kárpátalján két frissen fertőzöttre bukkantak.

 • Szlovákiában 111 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak hétfőn. Szerencsére senki sem lelte halálát a kór szövődményeiben – írja az Új Szó.

  Kórházban 68 beteget kezelnek, közülük hét fertőzöttet intenzív osztályon ápolnak, négy beteg mesterséges lélegeztetésre szorul.

 • Romániában 782 új koronavírusos fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában.  Utoljára májusban regisztráltak hétszáznál több fertőzöttet egy nap alatt. A Covid–19 és szövődményei 14 beteg halálát követelték hétfőn – írja a Maszol.

  Jelenleg 1476 pácienst ápolnak kórházban, közülük 205 fertőzöttet intenzív osztályon kell kezelni.

 • Oroszországban 19 ezer alá csökkent az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek napi száma, ez június 23. óta először fordult elő.

  Az igazolt fertőzöttek száma 18 833-mal 6 785 374-re emelkedett a kedden közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény 0,28 százalék, az új esetek 7,8 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 554 854-re, a halottaké 794-gyel 177 614-re, a felépülteké pedig 18 636-tal 6 053 503-ra nőtt.

  Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 175,7 millió, az elmúlt napon pedig 294 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 256 298 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

 • A Kolozs megyei Meregyón hirtelen 5,58 ezrelékre ugrott a lakosságarányos fertőzöttségi ráta, vagyis ezer lakosra több mint öt fertőzött jut. A községben összesen valamivel több mint ezerhatszázan élnek, az elmúlt időszakban kilenc ember koronatesztje lett pozitív, ezért a település vezetői szigorító intézkedésekről döntöttek – adta hírül a Főtér

  A Kolozsvár-közeli városban a fertőzöttségi ráta meghaladta a kritikus 3-as küszöbértéket, ezért a megyei vészhelyzeti bizottság gyorsan arról döntött, hogy meghozza az ilyenkor szokásos intézkedéseket, amelyek keddtől (augusztus 24-től) 14 napon át lesznek érvényben.

 • Az elvégzett antigéntesztekből százhatvanat szekvenáltak, ebből 158 esetben mutatták ki az új koronavírus delta-variánsát, ami 98,8 százalékos előfordulást jelent Szlovákiában – olvasható a Új Szó oldalán. 

  A felvidéki magyar portál beszámol róla, hogy hétfőn (augusztus 23-án) 7578 darab RT-PCR-tesztet végeztek el a Magyarországgal szomszédos országban, és 111 újabb esetben mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

  Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának adatai szerint már 718 383 ember átesett a koronavírus-fertőzésen, eddig 2 355 086 lakos kapta meg az első dózist, míg a második adagot 2 131 331 személynek adták be.

  A halálos áldozatok száma 12 547, ami nem növekedett az elmúlt egy napban.

 • Hétfőn megérkezett az a kilencszázezer adagnyi vakcina, amelyet az Egyesült Államok adományozott Kenyának, írja a Financial Times

  A több mint ötvenkétmilliós afrikai ország tízmillió lakosát szeretné beoltani az év végéig.

 • A tizenhat és tizenhét évesek körülbelül negyven százaléka megkapta első oltását, írja a Financial Times

  A korosztály nyolc százalékának már mindkét oltást beadták. 

  Skóciában a felnőttek között nyolcvan százalék az oltottsági arány, ami három és fél millió embert jelent. 

 • Szigorításokról dönt Szerbiában a köztársasági válságstáb a mai ülésén – tájékoztat róla a Pannon RTV, a szerb egészségügyi államtitkár Mirsad Đerlek nyilatkozata alapján.

  A politikus azt nem részletezte, hogy milyen új szabályok várhatók, de ismételten azt kérte a lakosoktól, hogy vegyék fel a koronavírus elleni védőoltást. A tárcavezető szerint a megfelelő nyájimmunitás nélkül ugyanis még évekig eltarthat a jelenlegi helyzet. A Magyarországgal szomszédos országban a 18 és 30 év közötti korosztálynak mindössze a 23 százaléka van beoltva, és az új fertőzöttek többségénél a vírus delta-variánsát mutatták ki.

 • Izraelben már több mint egymillióan igazoltan átestek a koronavírus-fertőzésen, hétfőn csaknem tízezer új esetet regisztráltak – közölte az egészségügyi minisztérium a honlapján kedden.

  Több mint 150 ezer teszt elvégzésével hétfőn 9831 új fertőzöttet azonosítottak, 6,63 százalék volt a fertőzöttek aránya. Legutóbb januárban mértek ennyire magas számot, a harmadik hullámban az akkori rekord 10 118 új vírushordozó kiszűrése volt.

  Jelenleg 72 572 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván Izraelben, 1124-en vannak közülük kórházban, ahol a súlyos betegek száma 678, és 123-an szorulnak lélegeztetőgépre.

  A 9,3 millió lakosú országban keddre 1 005 511-re emelkedett a járvány kezdete óta regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.

  Csökken a súlyos betegek számának növekedése, de a fertőzéssel kapcsolatos számok még mindig emelkednek

  – nyilatkozott Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium igazgatója kedd reggel az egyik helyi rádiónak.

  December vége óta Izraelben 5 911 191 főt (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer/BioNTech vakcinájával. Ez az ország lakosságának 63,57 százaléka, azonban nem bizonyult elégnek a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta-variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére.

  Augusztus elején új kampány kezdődött, melyben a korábbi oltások hatását megerősítő harmadik adag vakcinát adtak be előbb a hatvan, majd az ötven, és jelenleg már a 40 éven felülieknek. Izraelben már 1 575 898-an oltatták be magukat harmadszor is, ami a teljes lakosság 16,95 százaléka.

 • Az Egészségügyi Világszervezet vezetője hétfőn arra szólított fel, hogy két hónapig ne adjanak be harmadik oltást az országok, miután számos ország, köztük az Egyesült Államok bejelentette, hogy fontolgatják az emlékeztető oltások beadását, írja a Financial Times.

  A lap emlékeztetett arra, hogy Magyarországon Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Szijjártó Péterrel közös sajtótájékoztatóján sajnálatát fejezte ki, hogy egyes országoknak szándékában áll más nemzetek kárára oltani saját polgáraikat. Az igazgató azt is elmondta, hogy kérdéses az emlékeztető oltások hatásossága.

  A globálisan eddig beadott 4,8 milliárd dózis hetvenöt százaléka csupán tizenkét országban került felhasználásra.

 • A japán kormány arra kéri a tokiói kórházakat, hogy szabadítsanak fel ágyakat, és annyi koronavírusos beteget vegyenek fel osztályaikra, amennyit csak tudnak, írta meg a The Japan Times

  A megbetegedések száma ismét jelentős növekedésnek indult, ami azzal fenyeget, hogy az egészségügy kapacitása túllépi a kezelhető betegmennyiséget. 

  Az elmúlt hetekben a napi esetszámok rekordot döntöttek a fővárosban. 

 • Zoran Radojičić, Belgrád polgármestere kijelentette, hogy szükséges különbséget tenni a beoltottak és a beoltatlanok között, mivel a fertőzöttek száma folyamatosan növekszik.

  A szerb főváros első embere a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva elmondta, hogy Belgrádban továbbra is folytatni fogják a jelentős rendezvények megtartását, ami miatt szükséges volt nagyobb figyelmet szentelni a járványtani intézkedések betartására.

  A hideg idő beköszöntével egyre több eseményt fedett térben fognak megrendezni, ezért fokozottabban fogjuk kérni a védőmaszkok viselését és a távolság betartását is

  – mondta Radojičić.

  Elmondta, hogy Belgrádban legalább az egyik dózist a lakosság 56 százaléka kapta meg, 54 százalékuk pedig mindkettőt. A harmadik, emlékeztető oltást szombaton 1700 ember vette fel – írja a Magyar Szó.

 • Chicago városa kötelezővé teszi az oltást alkalmazottai számára, jelentette be Lori Lightfoot polgármester, írta meg a Financial Times

  Úgy gondoljuk, nagyon fontos a biztonsága a polgárainknak, akik napi szinten találkoznak ügyintézőinkkel

  – mondta el sajtótájékoztatóján Lightfoot. 

 • Lucian Bode román belügyminiszter bejelentette, hogy a nagyszebeni után a kolozsvári reptéren is be fogják vetni a koronavírus-fertőzöttek kiszűrésére kiképzett kutyákat, írta meg a Főtér.

  Gazdáikkal együtt ugyanaz az öt kutya fog ingázni a két reptér között, és heti néhány alkalommal mindkét helyszínen ellenőrzik a nemzetközi járatokkal érkező utasokat. A későbbiekben az ország egyéb reptereire is ki akarják terjeszteni a programot.

  A kutyák eddig harminc bevetésen vettek részt, és egy koronavírus-fertőzöttet tényleg kiszűrtek, akinél a gyorsteszt, majd a PCR-teszt is kimutatta, hogy fertőzött.

 • A világon 212 502 421 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 440 932 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.

  Egy nappal korábban 211 800 166 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 430 770 volt.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

  A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 37 935 465 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 629 406.

  • Indiában 32 449 306 fertőzöttet és 434 756 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 20 583 994 fertőzöttről és 574 848 halálos áldozatról tudni.
  • Franciaországban 6 708 163 fertőzöttet és 113 857 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Oroszországban 6 672 373-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 173 768-ra emelkedett.
  • Az Egyesült Királyságban 6 555 419 a fertőzöttek száma, és 132 000-en haltak meg a betegségben.
  • Törökországban 6 234 490 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 54 765.
  • Argentínában 5 139 966 a fertőzöttek és 110 609 a halottak száma.
  • Spanyolországban 4 794 352 fertőzöttet és 83 337 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Olaszországban 4 488 779 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 128 795.
  • Németországban 3 881 633 a fertőzöttek száma, 92 028 a halottaké.
  • Lengyelországban 2 886 805 fertőzöttet és 75 316 halálesetet tartanak nyilván.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 • Tovább erősödött a koronavírus-járvány az Egyesült Államokban az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) heti jelentése szerint, amelyet hétfőn tettek közzé.

  Az augusztus 11-e és 17-e közti hét nap átlagadatait összevetve az előző hét napéval kiderül, hogy a fertőzésszám 14 százalékkal emelkedett, kórházba 14,2 százalékkal kerültek többen koronavírus-fertőzés miatt, a ragály halottainak száma pedig 10,8 százalékkal nőtt.

  Ami a vírusvariációkat illeti, az Egyesült Államokban az indiai eredetű delta-változat már szinte teljesen kiszorította a többit: a fertőzések 98,8 százalékát okozza.

  A CDC jelentésében kitért arra is, hogy vasárnapig az Egyesült Államok lakosságának 51,5 százalékát oltották be teljesen koronavírus-fertőzés ellen.