új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A világon 423 032 160 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 880 673 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai alapján – számolt be az MTI. Egy nappal korábban a világon 421 565 993 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 873 162 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS–CoV–2 vírus okozta Covid–19-betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 78 457 081, a halálos áldozatok száma 934 951.
    • Indiában 42 802 505 fertőzöttet és 511 230 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 28 177 367 fertőzöttről és 644 195 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 22 386 566 fertőzöttet és 137 595 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Az Egyesült Királyságban 18 710 375 a fertőzöttek száma, és 161 074-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 14 979 363-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 337 860-ra emelkedett.
    • Németországban 13 605 445 fertőzöttet és 121 280 halottat tartanak nyilván.
    • Törökországban 13 434 130 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 92 188.
    • Olaszországban 12 427 773 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 152 848.
    • Spanyolországban 10 809 222 fertőzöttet és 97 998 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Iránban 6 925 485 a fertőzöttek és 134 798 a halottak száma.
    • Lengyelországban 5 500 728 fertőzöttet és 109 792 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 4 923 680 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 111 261 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Nagyjából 67 ezer tesztet végeztek el a buborékban lévő akkreditált személyeken az elmúlt 24 órában, ebből egyetlen új pozitív eredmény lett.

    A buborékokban tartózkodó sportolókat, edzőket, kísérőket, újságírókat minden nap ellenőrzik, az olimpiai falu január 23-i megnyitása óta mintegy másfél millió ellenőrzésre került sor, ezek közül 437 lett pozitív – számolt be az MTI.

  • Jó reggelt!

    Ma is jelentkezik az Index hírösszefoglalója, melyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.

    Jó egészséget, vigyázzanak magukra!

  • A Pfizer és a Moderna vakcináit vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség, hogy okozhatnak-e zavarokat a menstruációs ciklusban. Az ügynökség szerint egyelőre nem mutatható ki ok-okozati összefüggés.

    Egy csaknem 4 ezer nőt vizsgáló amerikai tanulmány szerint az mRNS-vakcinák átmenetileg megváltoztathatják a menstruációs ciklus hosszát. Az EMA korábban nem talált összefüggést, most ezt vizsgálják felül. 

    Azt tapasztaljuk, hogy a menstruációjuk egy kicsit eltolódik, felborul, sőt van olyan betegünk is egyébként, aki fogamzásgátlót szed, és még ha órára pontosan is szedi a gyógyszert, akkor is van valamilyen vérzési rendellenesség 

    – mondta Kisfalvi István szülész-nőgyógyász főorvos az RTL híradójának. Majd azt is hozzátette, hogy szerinte ez csupán átmeneti rendellenesség, és nem káros az egészségre.

    A főorvos kiemelte, hogy a pandémia miatti stressz és megváltozott életmód is okozhatja ezeket az eltéréseket, de az mRNS-vakcinák a termékenységet nem befolyásolják. 

    A riportban Rusvai Miklós állatorvos is megszólalt, aki azt hozta fel példának, hogy Izraelben, ahol az mRNS-alapú Pfizer-vakcinát széles körben használták, nem befolyásolta a fiatal nők termékenységét ez az oltóanyag. 

  • Új-Zélandon 1901 friss fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt. Az esetek csaknem kétharmadát Aucklandban szűrték ki, írta az nzherald.co.nz. A legnépesebb új-zélandi városban most bontakozik ki az omikron variáns járványhulláma.

    Ugyanakkor Új-Zélandon a legalacsonyabb átoltottsági mutatója, a 12 év felettiek körében, éppen Aucklandnek van, 62 százalékos. Új-Zélandon eddig tízmillió adagnyi védőoltást adtak be eddig, száz lakosra vetítve 201 ez az érték.

    Az óceániai országban csaknem 12 ezer aktív beteget tartanak nyilván. Kórházban 76 fertőzöttet kezelnek, de senkit sem kell intenzív osztályon gondozni. Új-Zélandon az utóbbi két évben 28 ezren fertőződtek meg, és 53 beteg halt bele a kórba.

  • Messze van még a koronavírus járvány vége a Földön. Legalábbis így vélik egyes szakértők. Mindezt az elmúlt két hétben diagnosztizált esetekre alapozzák.

    Csaknem ötven országban ugyanis növekedett ebben a periódusban az igazolt megbetegedések száma, írta a dw.com. Aggodalomra ad okot például, hogy Dél-Ázsia több országában, illetve Új-Zélandon is megduplázodott a friss fertőzések száma az utóbbi két hétben. Számos közép-amerikai és több észak-európai államban is magasabb volt az új megbetegedések száma ebben a periódusban, mint az ezt megelőző azonos idősávban.

    Szakértők már korábban is felhívták a figyelmet arra, hogy a vírus legyőzéséhez magas átoltottsági mutatók kellenek az egyes országokban, meg az is: ne bukkanjon fel egy minden eddiginél veszélyesebb szupervariáns. Ugyanakkor a bolygó országainak többsége még nagyon messze áll attól, hogy lakosai fejenként legalább két adagnyi vakcinát megkapjanak.

  • Szlovéniában újabb enyhítésekről döntött a kormány: néhány kivétellel megszüntetik a Covid-igazolványok használatát, és eltörlik a tesztelési kötelezettséget – jelentette be Janez Poklukar egészségügyi miniszter szombaton a kormányülést követően.

    Kiemelte: hétfőtől csak az egészségügyi és szociális ellátórendszerben, valamint a büntetés-végrehajtó intézetekben lesz kötelező a védettségi igazolás. Nem kell többé tesztelni az iskolákban és a munkahelyeken. Ez idáig heti háromszor kellett öntesztet végezniük a tanulóknak és az alkalmazottaknak a legtöbb munkahelyen. Marad azonban a maszk viselésének kötelezettsége zárt nyilvános helyeken – tette hozzá.

    A kormány szombattól változtatott a beutazás szabályain is. Szlovéniába karanténkötelezettség nélkül is be lehet utazni, miután a kormány eltörölte azt az intézkedést, mely szerint a koronavírusos fertőzöttel érintkezőknek karanténba kell vonulniuk.

    Szombatra 3731 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és tíz beteg halt meg a vírus okozta Covid–19 szövődményeiben. Kórházban 835 beteget ápolnak, közülük 109-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 263 495-en kaptak védőoltást, közülük 1 217 473-an mindkét adagot felvették.

  • Szingapúrban csaknem 16 ezer friss fertőzöttet diagnosztizáltak pénteken. Az igazolt megbetegedések száma megközelíti az 568 ezret. Négy ember halt meg 24 órán belül a Nemzetközi Valutaalap adatai szerint az egy főre vetítve nyolcadik legmagasabb GDP-vel rendelkező ázsiai országban. Az utóbbi csaknem két esztendőben ezer alatt maradt a vírus halálos áldozatainak a száma az 5,8 millió lelket számláló ázsiai államban.

    Kórházban csaknem 1500 fertőzöttet kezelnek, közülük mintegy kétszázat gépek tartanak életben, írta a channelnewsasia.com.

    Szingapúrban eddig több mint 13 millió adag vakcinát adtak be, közölte a CNN. Száz lakosra, átlagosan, 239 felhasznált védőoltás jutott. Ennél jobb átoltottsági mutatója csupán Gibraltárnak, Kubának, Chilének és az Egyesült Arab Emírátusoknak van.

  • Egy mérnökökből, fizikusokból és orvosokból álló nemzetközi kutatócsoport létrehozott egy olyan szerkezetet, amelynek segítségével 930 ezer maszkot sikerült fertőtleníteni és ismét használhatóvá tenni.

    A maszkokat olcsó, direkt erre a célra kifejlesztett, ultraibolya (UV-C) lámpákkal működő kis dobozokban fertőtlenítették. Ezek kifejlesztését még a járvány elején kezdték meg, és az első prototípusok 2020. júliustól kezdve jutottak a kórházakba. 

    A projekt részeként összesen 21 ilyen eszközt szereltek fel több ország kórházaiban. Becsléseik szerint mintegy 930 ezer maszkot tettek ismét használhatóvá 2022 januárjáig bezárólag. 

    A szerkezet előnye, hogy míg az amerikai kórházakban található, hasonló célú fertőtlenítőberendezések általában 80 ezer dollárba kerülnek, ezt a szerkezetet 500–1500 dollárból létre lehet hozni (ez a helyszíni viszonyoktól is függ), és naponta 5 ezer maszkot fel tud dolgozni. 

    (via Reuters)

  • Már második napja regisztráltak 100 ezernél is több új esetet Dél-Koreában, dacára annak, hogy ez az ország egyik volt azoknak, ahol a leghamarabb megjelent a variáns. 

    Szombaton 102 211 új esetet regisztráltak az országban, ezt megelőzően pedig pénteken is százezer feletti esetszámot jelentettek. Ez azért is számít soknak, mert a járvány kezdete óta összesen 1,86 millió fertőzöttet regisztráltak az országban (vagyis szinte minden kilencedik fertőzöttet az utóbbi két napban regisztrálták). 

    Az 50 ezres határt még február 10-én lépték át az országban, vagyis  azóta (egy hét alatt) duplájára nőtt az esetszám.  Szombaton 71 halálesetről is besázmoltak a hatóságok, valamint azt is jelentették, hogy 23-mal nőtt az intenzív osztályon kezelt betegek száma az előző naphoz képest. 

    A dél-koreai szakértők most úgy kalkulálnak, hogy az omikron hullám február végén vagy március elején tetőzhet az országban. Addigra a napi esetszám a becsléseik szerint 130 és 180 ezer között lesz majd.

    A tomboló járvány ellenére egyébként pénteken enyhtettek néhány korlátozást az országban, többek közt azt is engedélyezték hogy a vendéglátóhelyek egy órával tovább maradjanak nyitva. A kormány a kiskereskedelem dolgozók és a vállalkozók panaszai miatt hozta meg ezt a lépést, dacolva a szakértői véleményekkel. 

    (via Yonhap)

  • Lengyelországban mintegy 21 ezer új megbetegedést diagnosztizáltak pénteken. Múlt csütörtökön még 35 ezer friss fertőzöttet regisztráltak, az azt megelőző napon pedig 46 ezret. Az igazolt esetek száma meghaladta az 5,5 milliót.

    A Covid–19 kórban és szövődményeiben 283 beteg halt bele 24 órán belül, írta a pap.pl. Csütörtökön 304, hétfőn pedig 378 fertőzött veszítette életét a vírus miatt. A halálos áldozatok száma mintegy 110 ezer.

    Több mint 4,8 millióan már felépültek. Lengyelországban 53 millió adagnyi vakcinát adtak be, száz lakosra vetítve ez 140 védőoltást jelent.

  • Szerbiában több mint ötezer megbetegedést szűrtek ki pénteken. A tesztek mintegy harmada pozitív lett. Az előző napon 6300 esetet regisztráltak.

    A Covid–19-be és szövődményeibe 59 fertőzött halt bele, írta a pannonrtv.com. Csütörtökön 62 ember veszítette életét.

    Kórházban csaknem 4 ezer beteget ápolnak. Közülük 143 állapota súlyos, ők lélegeztetőgépre szorulnak. Szerdán mintegy 4200 Covid-beteget kellett kórházban gondozni Szerbiában.

  • Az ottawai rendőrség szombaton paprikasprét és villanógránátot vetett be több száz erőszakos tüntetővel szemben, akik több mint három hete vertek tábort a belvárosban a koronavírus elleni korlátozások és a kormány ellen tiltakozva.

    A hatóságok elmondták, hogy a tüntetők rátámadtak a rendőrökre, és nem engedelmeskedtek a távozási felszólításoknak. Negyvenhét tiltakozót őrizetbe vettek, és több mint harminc járművet elvontattak. A rendőrség a Twitteren közölte:

    mindenkit letartóztatnak, aki nem hagyja el önként a kiürítendő területet.

    A rendőrök attól sem riadtak vissza, hogy betörjék a járművek ablakait, és elfogják a magukat elbarikádozó sofőröket. Úgy tudni, hogy a műveletek alatt senki sem sérült meg súlyosabban – írja az MTI.

    A hatóságok pénteken kezdték meg az oltásellenes tüntetések felszámolását a kanadai fővárosban. Aznap körülbelül száz embert vettek őrizetbe. A tüntetőket napok óta kérték a városközpont elhagyására, és csütörtökön mintegy száz ellenőrzőpontot állítottak fel a belváros körül.

    A kanadai megmozdulások eredetileg kamionos tüntetésként indultak, miután januárban oltási kötelezettséget vezettek be a nemzetközi forgalomban dolgozó árufuvarozók számára. A tiltakozáshoz, amely az idő előrehaladtával kormány-, illetve korlátozásellenes arculatot öltött, ezrek csatlakoztak.

    A fővárosi tüntetés január 27-én kezdődött. Négyszáz-ötszáz kamion táborozott le a városközpontban, megbénítva a közlekedést. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a tüntetések miatt hétfőn veszélyhelyzetet hirdetett, ami lehetővé teszi a gyülekezési jog korlátozását.

  • Az amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy március 1. után is meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet.

    A rendkívüli állapotot még Donald Trump elnöksége alatt, 2020 márciusában léptették életbe az Egyesült Államokban. Joe Biden hangsúlyozta: azóta több mint 900 ezer amerikai halt meg, ami azt bizonyítja, hogy a szövetségi kormánynak mindent meg kell tennie a járvány elleni küzdelemben. Az elnök erről levélben is tájékoztatta a szövetségi törvényhozás mindkét házát. 

    A hosszabbítás dacára néhány tagállamban már elkezdték feloldani a járványügyi korlátozásokat amiatt, hogy az omikron-hullám a jelek szerint már tetőzött az Egyesült Államokban. Több amerikai egészségügyi tisztviselő pedig már azt mondta a múlt hétem: most már elsősorban a koronavírus-járvány következő, az omikron utáni hullámára készülnek. 

    (via Reuters)

  • Ukrajnában valamelyest csökkent a friss fertőzöttek száma, mintegy 31 ezer új megbetegedést diagnosztizáltak pénteken. Az előző napon csaknem 35 ezer új esetet szűrtek ki. A szomszédos államban átlépte a 4,7 milliót az igazolt fertőzések száma.

    A Covid–19 és szövődményei miatt 260 beteg halt meg az elmúlt 24 órában, csütörtökön 282 fertőzött veszítette az életét, írta a karpatalja.ma. Ukrajnában 104 ezren lelték halálukat a kórban az utóbbi két évben. A járvány kezdete óta 3,9 millióan felépültek már a vírusfertőzésből.

    A kórházakban mintegy 3200 fertőzöttet kezelnek Ukrajnában.

  • A súlyos lefolyású koronavírus-fertőzéseknél a vörösvérsejtek és ezáltal közvetve a véredények is károsodhatnak. 

    Az már korábban is kiderült, hogy a koronavírus is okozhat trombózist és egyéb, érrendszerhez kötődő megbetegedéseket. Stockholmi kutatók most azt is megállapították, hogy a vérereken belül milyen organizmusok szenvedik el azokat a sérüléseket, amelyek ezeket okozzák.

    Összesen 44 páciens vérképét vizsgálták meg, akik közt 17 koronavírusos beteg és 27 egészséges ember volt. Megállapították, hogy a betegeknél átalakul a vértestek működése, amelyek így például több olyan molekulát bocsátanak ki, ami gyulladást okozhat.

    Ezáltal pedig lényegében a vérerek belső falát is károsítják, ami aztán további szövődményekhez vezethet. 

    A tudósok szerint van mód arra, hogy ezt a folyamatot megakadályozzák, méghozzá olyan hatóanyagokkal, amelyek az enzimek számának stabilizálása révén megakadályozzák ezeknek a káros molekuláknak a képződését.

    A vizsgálatot egyébként még a koronavírus eredeti, vuhani törzsével fertőzött betegeken végezték el, vagyis a variánsoknál akár még erőteljesebb is lehet ez a jelenség. 

    (via Reuters)

  • A Starbucks amerikai és kanadai részlegének mostani, illetve korábbi munkatársai azt állítják, hogy a koronavírus-járvány idején a vásárlóik bunkóbbak lettek, és a korábbiakhoz képest gyakrabban balhéztak a vendéglátóhelyeken.

    A Business Insidernek nyilatkozva a Starbucks 27 dolgozója arról számolt be, hogy a pandémia alatt a vevők gyakran káromkodtak, szitkozódtak, vagy éppen néhány alkalommal hozzá is vágták az italukat a felszolgálókhoz. 

    Elismerték, hogy a leggyakrabban a járványügyi intézkedések miatt különböztek össze a vevőkkel. 

    legtöbbször a maszkviseléssel volt problémájuk a vendégeknek, ezek az esetek néha tettlegességig vagy a rendőr kihívásáig is elfajultak. 

    A járványügyi intézkedések mellett még az is konfliktusokhoz vezetett, hogy a pandémia miatt gyakran előfordult, hogy nem érkeztek meg időben a szállítmányok, és ezért kifogytak a készleteik néhány termékből. 

    Bár a vevőkre szinte a vendéglátás minden szektorában egyre több panasz érkezik a pandémia miatt, a Starbucksnál volt néhány olyan problémakör, ami egyedinek számított. Ezek közé tartozott például az, hogy a telefonos applikációjuknál problémák akadtak a rendelésekkel, valamint hogy sokan olyan, kínálatban nem szereplő italokat akartak megrendelni tőlük, amilyeneket rendszerint a TikTok nevű videómegosztón láttak.

    A TikTokot be kellene szántani

    – egyenesen ezt mondta a fentiekkel kapcsolatban az egyik New York-i Starbucks kávézó korábbi menedzsere. 

    Az alkalmazottak azt is kifogásolták, hogy a cég üzletpolitikája miatt csak nagyon nehezen tudtak fellépni a rendbontók ellen. Egyikük azt mondta, hogy szerinte ezt a Starbucks vendégei is észlelték, és emiatt is mertek megtenni olyan dolgokat náluk, amilyeneket máshol nem. Sokan el is hagyták a pályát az alkalmazottak közül.

    A dolgozók megjegyezték azt is, hogy a fentiekkel szemben természetesen voltak ellenpéldák is, méghozzá általában azoknak a vevőknek a személyében, akik rendszeres visszatérők voltak náluk.  

    (via Business Insider)

  • Szlovákiában csaknem 18 ezer friss fertőzött regisztráltak 24 órán belül. A szomszédos országban a tesztek csaknem hatvan százaléka még mindig pozitív. Csütörtökön 17 ezer mintában mutatták ki a vírus jelenlétét. Az igazolt megbetegedések száma meghaladja az 1,9 milliót.

    A Covid–19 kórban és szövődményeiben 24 beteg halt meg pénteken, írta az ujszo.com. Az utóbbi két évben 18 225 fertőzött lelte halálát a megbetegedésben.

    Kórházban mintegy 2500 beteget kell ápolni a kór miatt, hetven százalékuk nem kapott védőoltást, vagy csak egyet.

    Szlovákiában február 28-án eltörölnek számos járványügyi intézkedést, ezt Eduard Heger miniszterelnök jelentette be a héten.

  • Az amerikai egészségügyi törvényhozók a tervek szerint ősszel engedélyeztethetik a negyedik emlékeztető oltást  – közölte a Wall Street Journal szombaton.

    Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) vizsgálja, a Pfizer, a BioNTech és a Moderna vakcináit, hogy negyedik oltásként is elérhetővé tegyék azokat. A tervek véglegesítése azonban attól függ, hogy milyen korcsoportok számára tennék szükségessé a negyedik emlékeztető oltás felvételét. 

    Hozzátették, hogy döntésük még nem végleges, és egy új variáns megjelenése miatt szükség lehet arra, hogy rendelkezésre álljon egy negyedik, emlékeztető oltásként beadható vakcina. 

    Az Egyesült Államokban 2323 koronavírusos beteg halt meg pénteken, ezzel a halottak száma 936 523-ra nőtt.

  • Több vizsgálat is összefüggést mutat a koronavírus-variánsok terjedése és a levegő szennyezettségének aktuális szintje között.

    A megfigyelésről a héten a belgiumi székhelyű Európai Közegészségügyi Szövetség tanácskozásán esett szó. A delfti Daan Juijn és a müncheni Annette Petterse külön szálon futó kutatásaik következtetéseként megállapították, számos tényező arra utal, hogy a fertőzés a magasabb légszennyezettségű körzetekben kimutathatóan nagyobb arányú – írja az Infostart.

  • Akár egy évig vagy még tovább is fennállhat a Covid okozta depresszió és agyköd – írja a Science magazin. Az erről szóló tanulmányt amerikai veteránok vizsgálatai alapján végezték.

    A kutatás szerint a koronavíruson átesett veteránoknál 46 százalékkal nagyobb a valószínűsége, hogy diagnosztizálták a vizsgált 14 neuropszichiátriai rendellenesség bármelyikével a járvány időszaka alatti kontrollcsoporthoz képest.

    A legtöbbünk szorongást élt át a világjárvány alatt, de ez azt mutatja, hogy a Covid–19-ben szenvedőknél sokkal nagyobb volt a mentális betegségek kockázata, mint másoknál

    – mondta Ziyad Al-Aly, a Washingtoni Szent Louis Egyetem epidemológusa.

  • Romániában haltak meg legtöbben koronavírusban az Európai Unió tagállamai közül a többlethalálozási mutató szerint. A pandémia kezdete óta az országban minden hatodik ember halálát okozta a vírus.

    Fejér Szilárd kémikus-kutató Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy a 2021 májusa utáni halálesetek csaknem 80-90 százaléka megelőzhető lett volna az oltás felvételével.

  • Egy új kutatás megerősítette, hogy a koronavírus-fertőzés súlyos tüneteinek kialakulása és a szervezet D-vitamin-szintje között összefüggés van.

    Az izraeli kutatásból az is kiderült, hogy jelentősen több D-vitaminra van szükségünk, mivel a járvány miatti bezártság csökkentette sokak szervezetében a vitamin szintjét – írja a Psychology Today.

    A tanulmány szerint az étkezésnek kisebb a szerepe a szint fenntartásában, mint a természetes napfénynek és étrend-kiegészítőknek. Valamint a kutatásból kiderült az is, hogy a szóban forgó vitamin csökkenti a légúti megbetegedések kialakulásának esélyét. A szakemberek kiemelték: a D-vitamin segít a koronavírus elleni védekezésben, de csak a szintjéből nem lehet következtetni arra, hogy kit mennyire érint súlyosan a fertőzés.

  • Ettől a héttől elérhető Szlovákiában a Novavax társaság vakcinája. Az oltóanyag ugyanolyan elven működik, mint az influenza vagy a sárgaság elleni védőoltás – közölte pénteken Alžbeta Sivá, az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) szóvivője.

    A fehérjealapú vakcina az ötödik, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyott a koronavírus ellen. A szóvivő kiemelte, hogy nagy reményeket fűznek hozzá, mert azt remélik, ezzel meggyőzhetik azokat az oltásellenes embereket, akik nem bíznak a modern mRNS- vagy vektorvakcinákban – írja a bumm.sk.

  • Az elmúlt 24 órában összesen 15 062 új koronavírusos megbetegedést azonosítottak Oroszországban, amivel a járvány kezdete óta 15 133 720-ra emelkedett a megbetegedések száma.

    A halálos áldozatok száma 798-cal 344 155-re nőtt – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

  • Öngyilkos lett egy bolti eladó Las Vegasban, miután meglőtt egy vásárlót, mert nem volt hajlandó maszkot viselni az üzletben, és három zacskó csipsz kifizetése nélkül távozott.

    A rendőrség tájékoztatása szerint az üzlet 36 éves pénztárosa a helyszínen meghalt, miután fejbe lőtte magát. A 26 éves vásárlót egyik barátja egy közeli kórházba vitte, ahol ellátták a vállán szerzett sérülést.

    A vásárlót a rendőrök kihallgatták, és egy szemtanú megerősítette az esetről szóló beszámolóját.

    A rendőrségi jelentés szerint az eset Las Vegas északnyugati részén történt február 6-án, négy nappal azelőtt, hogy Steve Sisolak kormányzó feloldotta Nevada maszkhasználati kötelezettségét – írja aGuardian.

  • Továbbra is bizonytalan a járványhelyzet a szerbiai Szabadkán, a helyi közkórház koronavírus-részlegén, ráadásul 50 és 70 közé tehető azok száma, akik ellátásra szorulnak a fertőzés miatt.

    Slobodan Puškar, az intézmény igazgatója közölte: viszonylag sok személy van az intenzív osztályon. A kórházigazgató elmondása szerint az itt kezelt tizenkét beteg közül senki sincs beoltva.

    Hozzátette, hogy kórházi kezelés szempontjából a mostani hullám az idősebb, krónikus betegségekkel rendelkező korosztályt érinti inkább – számolt be a Pannon RTV.

  • Az elmúlt napon egyetlen esetben sem mutattak ki koronavírus-fertőzést a pekingi téli olimpián.

    A szervezők szombati közlése szerint 18 olimpiára érkezőt ellenőriztek a reptéren, illetve 67 387 tesztet végeztek el a buborékban lévőkön, de egyik sem hozott pozitív eredményt.

    Január 23. óta mintegy másfél millió ellenőrzést hajtottak végre, ezek közül 436 lett pozitív – számolt be az MTI.

  • Öt hónapja pozitív egy 15 éves lány koronavírustesztje. Bár tünetei nincsenek és a kötelező karantént is letöltötte, mégis muszáj folyamatosan tesztelnie, mivel szívműtétre vár, amit csak negatív teszttel tudnak elvégezni rajta.

    A tinédzser tavaly októberben kapta el a koronavírust. Egy héttel a teszt elvégzése előtt csupán két tünet jelentkezett nála: náthás volt és piros volt a torka. Az orvosok ekkor staphylococcus aureus betegséget állapítottak meg. Amikor mintát vettek tőle, az összes tünete elmúlt, mégis pozitív lett az eredménye, ezt követően pedig még háromszor lett pozitív. Legutóbb februárban kellett tesztelnie magát, egy osztálytársa fertőzése miatt, amikor ismét pozitív eredményt produkált – írja a felvidéki Paramétertvnoviny.sk oldal alapján.

    A lány édesanyja azt állítja, gyermeke sohasem volt koronavírusos, október óta nem volt pozitív antigéntesztje. Azonban a szívműtéthez negatív PCR-tesztre van szüksége, így az orvosok hónapok óta halogatják a beavatkozást.

  • A világon 421 565 993 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 873 162 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai alapján – számolt be az MTI. Egy nappal korábban a világon 419 643 089 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 861 760 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS–CoV–2 vírus okozta Covid–19-betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 78 423 462, a halálos áldozatok száma 934 316.
    • Indiában 42 780 235 fertőzöttet és 510 905 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 28 072 238 fertőzöttről és 643 340 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 22 310 014 fertőzöttet és 137 448 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Az Egyesült Királyságban 18 676 357 a fertőzöttek száma, és 160 946-an haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 14 802 439-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 337 074-re emelkedett.
    • Németországban 13 491 802 fertőzöttet és 121 207 halottat tartanak nyilván.
    • Törökországban 13 353 676 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 91 910.
    • Olaszországban 12 377 098 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 152 596.
    • Spanyolországban 10 809 222 fertőzöttet és 97 998 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Iránban 6 913 427 a fertőzöttek és 134 607 a halottak száma.
    • Lengyelországban 5 481 938 fertőzöttet és 109 509 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 4 890 332 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 110 989 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.