új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük megtisztelő és kitartó figyelmüket.

    Tartsanak velünk vasárnap is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat!  

  • Az orosz csapatok offenzívát hajtottak végre a Mikolajivi területen található Blahodatne és Vaszilkij falvak közelében, hogy „javítsák taktikai pozíciójukat” – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara. Az orosz hadsereg emellett folytatta a támadást a Donyecki területen Szlavjanszk irányában, és tüzérségi ágyúzással hat települést lőttek – jelentette a vezérkar.

  • Budapestért, Magyarországért, 1956-ért, Szeles Erikáért – ezek az üzenetek olvashatóak azokon a rakétákon, amelyekkel ukrajnai katonák pózolnak egy fényképen magyar és ukrán zászlók előtt.

    Szeles Erika az 1956-os forradalom 15 éves mártírja volt, akit nyakon lőttek a szabadságharcot vérbe fojtó szovjet katonák.

    A fényképen feltűnik Fegyir Sándor is, aki az Ungvári Egyetem tanáraként a frontról tartott órát a diákjainak. A képet Viktor Scsadej osztotta meg, aki korábban elindult Ungvár polgármesteri székéért, ma pedig Fegyirrel együtt harcol a fronton.

    Scsadej korábban arról írt: az ukrán katonák magyarul beszélnek egymással, hogy titokban tartsák a kommunikációjukat az oroszok előtt. A mostani bejegyzéshez fűzött hozzászólásában augusztus 20-a alkalmából pedig magyarul is üzent:

    Gratulálunk magyar barátainknak az államalapítás ünnepe alkalmából (Szent István napja). Több ezer olyan ember életét követelte Magyarországon és Ukrajnában is az orosz agresszió, akik népük szabadságáért haltak meg. Emlékezünk mindazokra, akik orosz kéz által pusztultak el. Hitler példájából pedig tudjuk, hogy az ilyen diktátorok nem állnak meg egy államnál. Ezért védjük most Ukrajna és Európa szabadságát. A mi szabadságunkért és a tietekért!

    A teljes bejegyzés, amit az rtl.hu vett észre, az alábbi Facebook-posztban olvasható.

  • Az Egyesült Államok mintegy 150 000 tonna gabonát vásárol Ukrajnától egy közelgő élelmiszersegély-szállítmányhoz a háború miatt már nem blokkolt kikötőkből. A tervezett szállítmány több mint hatszorosa annak a gabonamennyiségnek, amit a Világélelmezési Program (WFP) első, Ukrajnából érkező hajója most az Afrika szarván élő, éhhalál által fenyegetett emberek felé szállít.

    A WFP vezetője, David Beasley Kenya északi részéről nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy „nagy valószínűséggel éhínségre kerül sor a következő hetekben”.

    Az Afrika szarván kialakult helyzetet úgy jellemezte, mint „tökéletes vihar a tökéletes vihar tetején”, mivel az aszályra hajlamos régió magas élelmiszer- és üzemanyagárakkal küzd, amelyek az ukrajnai háború miatt is emelkednek. A gabona végső rendeltetési helyét még nem erősítették meg, a tárgyalások folytatódnak – írja a Sky News.

  • Megsemmisült orosz katonai járműveket állítottak ki Kijevben, Ukrajna augusztus 24-i függetlenségi napja előtt néhány nappal. 

    A kilőtt tankok korábban a Szent Mihály aranykupolás kolostor előtt álltak, hogy emlékeztessenek az orosz agresszióra. Most a főváros főutcáján helyezkednek el a középpontban, ahogy az a BBC felvételén is látszik.

  • Az ENSZ-főtitkár szerint a kormányoknak és a magánszektornak együtt kell működnie annak érdekében, hogy az orosz élelmiszerek és műtrágyák, valamint az ukrán gabona a világpiacra kerüljön a múlt hónapban kötött megállapodás értelmében.

    Ennek a csomagmegállapodásnak a másik része azoknak az orosz élelmiszereknek és műtrágyáknak az akadálytalan hozzáférése a világpiacokhoz, amelyekre nem vonatkoznak szankciók

    – mondta Antonio Guterres egy isztambuli sajtótájékoztatón.

    „Fontos, hogy minden kormány és a magánszektor együttműködjön ezek piacra juttatásában. Több élelmiszer és műtrágya kijuttatása Ukrajnából és Oroszországból kulcsfontosságú az árupiacok további megnyugtatásához és a fogyasztói árak csökkentéséhez – tette hozzá a főtitkár az Al Jazeera tudósítása szerint.

  • Az oroszok Törökországot próbálják felhasználni a nyugati szankciók megkerülésére az amerikai pénzügyminisztérium szerint – írja a BBC.

    Wally Adeyemo pénzügyminiszter-helyettes a figyelmeztetést a török pénzügyminiszter-helyettessel, Yunus Elitasszal folytatott telefonbeszélgetés során adta ki, miközben a két fél a szankciók érvényesítésére irányuló, folyamatban lévő erőfeszítésekről tárgyalt – áll a pénzügyminisztérium közleményében.

  • Oroszország azzal vádolja az ukránokat, hogy megmérgezték néhány katonájukat a Zaporizzsjai területen július végén – írja a Reuters.

    A vádakra válaszul az ukrán belügyminisztérium tanácsadója azt mondta, az állítólagos mérgezés attól is lehetett, hogy az orosz katonák lejárt szavatosságú konzerveket fogyasztottak.

    Az orosz védelmi minisztérium szerint számos katonát szállítottak kórházba július 31-én súlyos mérgezés gyanújával. A vizsgálatok egy mérgező anyagot, úgynevezett B típusú botulinumtoxint mutattak ki a katonák szervezetében.

    A lap beszámolója szerint ez a méreganyag egy olyan idegméreg, amely szennyezett élelmiszerekbe kerülve ételmérgezést okozhat. Anton Herascsenko szerint az orosz védelmi minisztérium nem tisztázta, hogy lejárt szavatosságú húskonzerv okozta-e a mérgezést, hiszen abban gyakran kimutatható a szóban forgó méreganyag.

  • Az oroszok terrortámadással ijesztgetik Ukrajnát és a világot a megszállt Enerhodar zaporizzsjai atomerőművében, de szükségük van erre az üzemre működőképes állapotban.

    A balesetet Oroszország is megsínylené, amely a legközelebb található Zaporizzsjához. Ezért sem valószínű, hogy Moszkva nukleáris katasztrófát idézne elő

    – nyilatkozta Oleg Zsdanov katonai szakértő a FreeDOM csatorna adásában az Unian hírügynökség tudósítása szerint. A szakértő megjegyezte, hogy néhány napja az időjárás-előrejelzők azt mutatták, hogy a szél merre vinné a radioaktív anyagokat az atomerőmű balesete esetén:

    És ha a radioaktív szélrózsa Moszkvába, Rosztovba, Oroszország európai részébe kerül? Szerintem ez csak zsarolás, egy blöff, de annak nagyon veszélyes

    – jegyezte meg Zsdanov, aki szerint a világ egy orosz nukleáris támadásra nagyon keményen reagálna. A szakértő megerősítette, hogy a NATO az erőműben bekövetkezett katasztrófát az alapokmánya 5. cikke megsértésének tekintheti.

  • Antonio Guterres ENSZ-főtitkár gabonaszállítmány megtekintésére indul az isztambuli teherkikötőbe augusztus 20-án, mielőtt ellátogat az ukrán gabonaszállítmányok célba juttatására létrehozott, isztambuli közös koordinációs központba.

    Ukrajna három fekete-tengeri kikötőjéből augusztus 1-jén újraindult a február 24-én indított orosz támadás óta szünetelő gabonakivitel. Eddig összesen 27 hajó hagyta el Ukrajnát a Moszkva és Kijev közötti, az ENSZ és Törökország közvetítésével július végén létrejött megállapodás eredményeképpen.

    Megható látnom a Brave Commander nevű hajót több tonna ukrán búzával megrakodva, amelyet az észak-afrikai, nagyon szükséges éhségcsillapításra szánnak. Tisztelgek mindazok előtt, akik részt vettek ebben a csodálatos humanitárius műveletben

    – írta Twitter-bejegyzésében Guterres.

  • Jelentések szerint 12 civil megsebesült, miután orosz rakéta csapódott be egy lakónegyedbe egy dél-ukrajnai városban. Vitalij Kim, a Mikolajivi terület kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy négy gyermek is annak a támadásnak a sebesültjei között van, amely több magánházat és egy ötemeletes lakóházat rongált meg Voznyecsenszkben.

    A terület mintegy 30 kilométerre fekszik a pivdennyukrajkai atomerőműtől, amely Ukrajna második legnagyobb atomerőműve. A Mikolajivi terület főügyészsége, frissítve a korábbi sebesültek számát, azt mondta, hogy 12 civil megsebesült. Az állami Enerhoatom, amely mind a négy ukrán atomenergia-termelőt irányítja, a Voznyecsenszk elleni támadást „az orosz nukleáris terrorizmus újabb tettének” minősítette.

    „Lehetséges, hogy ez a rakéta kifejezetten a pivdennyukrajkai atomerőmű ellen irányult, amelyet az orosz hadsereg még március elején megpróbált elfoglalni” – áll az Enerhoatom közleményében a Sky News híradása szerint.

  • Az ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által megszállt része naponta akár 7000 tonna gabonát is exportál – közölték az ottani oroszok által odahelyezett hatóságok. Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, a világ legnagyobb búzaexportőrét, hogy gabonát lop el azokról a területekről, amelyeket az orosz hadsereg a február 24-én kezdődött invázió óta elfoglalt. Moszkva ezt tagadja.

    Az Ukrajnától délkeletre fekvő Zaporizzsja orosz ellenőrzés alatt álló része naponta akár 5000 tonna gabonát is szállít vasúton, és napi 1500-2000 tonnát járművön

    – közölte Jevgenyij Balickij, az ottani oroszok közigazgatásának vezetője a közösségi médiában – jelentette a Reuters. Balickij azt nem közölte, hogy az export hová irányul. Azt mondta, hogy a szállítások várhatóan növekedni fognak, ha az Oroszország által ellenőrzött ukrajnai Bergyanszk kikötője az Azovi-tengeren hamarosan elkezdi kezelni a gabonát.

    „A kérdés hamarosan megoldódik, és elkezdjük a száraz rakományok berakodását Törökországba is. A gazdák el tudják majd adni a gabonájukat Törökországba, Szaúd-Arábiába, a Közel-Keletre és Egyiptomba, tehát a szokásos piacokra” – tette hozzá a közigazgatás vezetője.

  • Washington éhségre, fagyoskodásra és elszigeteltségre ítélte Európát – jelentette ki Vjacseszlav Volodin, az orosz parlament alsóházának, az Állami Dumának az elnöke.

    Az Egyesült Államok sokkal magasabb áron adja el a gázt az amúgy is rekordinflációval sújtott Európának, mint a hazai piacon, ezzel gyengítve az Európai Unió gazdasági versenyképességét – közölte Volodin a Telegramon.

    A rendkívüli aszály Európában súlyosan érintette a mezőgazdasági ágazatot, a termés jelentősen elmarad a 2021-es évtől, az áramhiány pedig áramár-emelkedést eredményezett, fűzte hozzá.

    Washington nyomására néhány európai állam megszakította a gazdasági együttműködést Oroszországgal, és megtiltotta az orosz állampolgárok beutazását – sorolta Volodin.

    „Washington kész mindent megtenni, hogy megőrizze hatalmát a világ felett, feláldozva ezért az európai országok polgárainak jólétét és gazdaságát” – tette hozzá.

  • Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezető tanácsadója keményen kritizálta a magyarországi székhelyű diszkont-légitársaságot.

    A cinikus Wizz Air úgy döntött, hogy az ukránok vérének nincs szaga, de a moszkvai járatokból származó rubeleknek jó szaga van. Hamar rájöttek, hogy a barbárok támogatása nem a profitról szól, hanem a tönkretett hírnévről. Az uniós cégeknek nem szabad elfelejteniük: az Oroszországgal való együttműködés üzleti öngyilkosság

    – jelentette ki Twitter-üzenetében Volodimir Zelenszkij főtanácsadója.

  • A német kancellár méltatta a bebörtönzött Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust a mérgezési kísérlet második évfordulóján, és elítélte a szólásszabadság oroszországi elnyomását.

    Scholz szombaton videóüzenetben elmondta, hogy beszélt Navalnijjal, miközben az egy berlini kórházban lábadozott, és bátor embernek találta, aki vissza akar térni Oroszországba, hogy a demokráciáért, a szabadságért és a jogállamiságért harcoljon. Visszatérése után azonban Navalnijt, Putyin elnök leghangosabb oroszországi kritikusát azonnal bebörtönözték.

    Az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború olyan háború, amely Oroszországra nézve is következményekkel jár. A szabadság és a demokrácia már korábban is veszélyben volt. De most a véleménynyilvánítás szabadsága sokkal inkább veszélyben van, és sokan félnek kimondani a saját véleményüket

    – mondta Scholz. 

    Scholz hozzátette, ezért olyan fontos, hogy emlékezzünk Navalnijra, hiszen ő azért a meggyőződéséért küzdött, hogy „az ember a legjobban egy demokráciában és egy jogállamban élhet”. Navalnij 11 és fél éves börtönbüntetését tölti, miután bűnösnek találták feltételes szabadlábra helyezés megsértése, csalás és a bíróság megsértése miatt.

  • Az ukrán főügyészi hivatal adatai szerint augusztus 19-ig már több mint 1081 gyerek sérült meg Oroszország ukrajnai háborújában. Információik szerint eddig összesen 363 gyerek halt meg a harcok következtében, és több mint 718-an különböző súlyosságú sérüléseket szenvedtek.

    Az ügyészség közleménye szerint 

    • a Donyecki régióban 377,
    • a Harkivi régióban 202,
    • a Kijevi régióban 116,
    • a Csernyihivi régióban 68,
    • a Luhanszki régióban 61, 
    • a Mikolajivi régióban 61,
    • a Herszoni régióban 55,
    • Zaporizzsjában pedig 41 kiskorú gyerek sérült meg.

    Hozzátették, hogy a háború kezdete óta 2328 oktatási intézmény rongálódott meg, közülük 289 teljesen megsemmisült.

  • Egy ötemeletes épületet és több lakóházat ért találat szombaton Vozneszenszkben az oroszok ágyúzását követően. A támadásban kilencen megsérültek, közülük négyen kiskorúak – erről Vitalij Kim, a Mikolajivi terület kormányzója számolt be a Telegramon.

    A támadás délután fél 2 körül történt, és a sebesült gyerekek között három- és 17 éves is van. A kormányzó elmondása szerint súlyos sérülésekkel szállították őket kórházba.

    Vitalij Kim később arról számolt be, hogy az ágyúzásban egy kislány is súlyosan megsérült, neki egy szilánk ütötte ki a szemét – írja az Unian ukrán hírügynökség.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint nukleáris katasztrófa szélére sodródott a világ a zaporizzsjai atomerőmű elfoglalása miatt. 

    Mennyi időbe telik, amíg a globális közösség reagál Oroszország felelőtlen intézkedéseire és nukleáris zsarolására?

    – tette fel a kérdést az ukrán államfő.

    Zelenszkij emellett nem felejtett el köszönetet mondani Joe Biden amerikai elnöknek az Egyesült Államok által Ukrajnának nyújtott újabb, nagy összegű katonai segélycsomagért.

  • A Kijev Megyei Katonai Közigazgatás sajtószolgálatának közlése szerint a Visgorodszkiji járás földjein betakarítás közben felrobbant egy traktor − írta meg a Kárpáthír.

    Az információ szerint az eset Zelenaja Poljana község határában történt. A termés betakarításán dolgozó gép valamilyen robbanószerkezetre hajtott. A detonációban súlyosan megsérült a gépkezelő, akit kórházba szállítottak.

    A helyi önkormányzatok ismételten figyelmeztették a lakosságot, hogy a térségben még jelentős területeket nem sikerült átvizsgálniuk és aknamentesíteniük a tűzszerészeknek, így azokon életveszélyes bármilyen tevékenységet folytatni.

  • A brit külügyminisztérium Oroszországot támadta, miután kiderült, hogy Vlagyimir Putyin részt vesz a G20-ak novemberi csúcstalálkozóján − írta meg a Sky News.

    Oroszországnak nincs erkölcsi joga részt venni a G20-ak ülésén, amíg az ukrajnai agressziója folytatódik. Üdvözöljük Indonézia erőfeszítéseit annak biztosítására, hogy az orosz háború hatásait figyelembe vegyék a G20-ak találkozóján, valamint azokat a jeleket, amelyek szerint Ukrajnát Zelenszkij elnök képviselheti az eseményen

    − nyilatkozta a minisztérium szóvivője.

    Indonézia lesz a csúcstalálkozó házigazdája. Megerősítették, hogy mind Vlagyimir Putyin, mind Hszi Csin-ping kínai vezető részt vesz az eseményen. 

  • Kína Oroszországból származó szénimportja júliusban 14 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbihoz képest, mivel az ország kedvezményesen tudott szenet vásárolni a nyugati szankciók miatt − közölte a Sky News

    A kínai kormány 7,42 millió tonna szenet vásárolt Oroszországból a múlt hónapban – derült ki a vámügyi főigazgatóság adataiból.

    Ez volt a legmagasabb havi adat, mióta 2017-ben közlik ezeket a statisztikákat.  

  • Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma szerint az elmúlt héten csak minimális változások történtek a frontvonal mentén – értesült az Al-Dzsazíra.

    A minisztérium szerint a Donbászban az augusztus eleji kisebb előretörések után az orosz erők megközelítették Bahmut városának külterületét, de még nem törtek be a lakott területre.

    „Nem valószínű, hogy a helyzet jelentősen megváltozik a következő héten. Az orosz erők egyelőre valószínűleg csak korlátozott helyi támadásokra vannak felkészülve, amelyekben ritkán vesznek részt egy csapatnál többen” – áll a közleményben.

  • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint a „náci politika megnyilvánulása” az az elképzelés, hogy minden orosz állampolgárnak megtiltják az Európai Unió országaiba való beutazást − közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Ma a náci politika újabb élénk megnyilvánulásának vagyunk tanúi, amikor Európában aktívan támogatják azt a ruszofób eszmét, hogy minden orosz állampolgárnak tiltsák meg a belépést az EU országaiba

    − mondta Sojgu az I. Nemzetközi Antifasiszta Kongresszus plenáris ülésén szombaton.

    Ugyanakkor megjegyezte, hogy a világrend alapelveit, a Nürnbergi Törvényszék jogi és politikai értékeléseit az egyes országok, különösen a balti országok egyre inkább figyelmen kívül hagyják és felülvizsgálják.

    Észtországban és Lettországban hagyománnyá váltak az SS-légionáriusok felvonulásai, emlékműveket és obeliszkeket állítanak a háborús bűnösöknek. A litván városok utcáin nyíltan náci jelszavak és felhívások hallatszanak

    − közölte.

  • Kína Oroszországból származó szénimportja júliusban 14 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest, mivel az ország kedvezményes áron vásárolt szenet a nyugati hatalmak Kreml elleni szankciói miatt – értesült a Sky News.

    A kínai kormány a múlt hónapban 7,42 millió tonna szenet vásárolt Oroszországtól – derült ki a vámhivatal adataiból.

    Ez volt a legmagasabb havi adat az összehasonlítható statisztikák 2017-es kezdete óta, szemben a júniusi 6,12 millió tonnával és a 2021. júliusi 6,49 millió tonnával.

  • Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint összesen 44 900 orosz katonával végeztek, ami 200 fővel több, mint egy nappal korábban – értesült a Guardian.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken köszönetét fejezte ki Joe Biden amerikai elnöknek, miután hírül jött, hogy az Egyesült Államok további 775 millió dolláros katonai segítséget nyújt Ukrajnának – értesült a CNN.

    Ezzel a legutóbbi segélycsomaggal a Biden-kormány mostanra több mint 10 milliárd dollárnyi segélyt adományozott a háború sújtotta Ukrajnának. Ez a tizenkilencedik csomag, amelyet az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma Ukrajnának küldött 2021 augusztusa óta.

  • További két, gabonát szállító hajó hagyta el az ukrajnai csornomorszki kikötőt, így 27-re nőtt az ukrán fekete-tengeri kikötőkből induló hajók száma  írja a Reuters.

    Az augusztus 20-án induló Zumrut Ana és az MV Ocean S 6300 tonna napraforgóolajat, illetve 25 000 tonna búzát szállít – áll a biztonságos áthaladás érdekében létrehozott közös koordinációs központ közleményében.

    Az ukrán tengeri kikötők hatósága szombaton közölte, hogy három ukrán tengeri kikötő megkezdte az élelmiszerek berakodását, amelyek 66 500 tonna búza-, kukorica- és napraforgóolajat szállítanak majd a fogyasztóknak.

  • Egy szankciókkal sújtott orosz oligarcha 65 millió fontos (30 milliárd forintos) szuperjachtját kedden árverezi el a gibraltári kormány, ez lesz az első luxushajó, amelyet elárvereznek, mióta Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója után intézkedéseket vetettek ki több száz orosz állampolgárra − írja a The Guardian

    A 72,5 méter hosszú Axioma eladásából befolyt pénz azonban nem Ukrajnába fog kerülni, hanem egy amerikai befektetési bank, a JP Morgan amerikai befektetési bankhoz, amely azt állítja, hogy a jacht milliárdos tulajdonosa, Dmitrij Pumpjanszkij több mint 20 millió dollárral (8 milliárd forinttal) tartozik neki.

  • Sűrű füstoszlop szállt fel az Orosz Föderáció Fekete-tengeri Flottájának Krím félszigeti főhadiszállása felett – értesült az UNIAN.

    Erős robbanásra lettek figyelmesek a helyi lakosok negyed 9 körül. A hatóságok szerint egy drón repült be a székház tetejére, de nem lőttek rá. 

  • A megszállók Dnyipropetrivszk régió két kerületét támadták meg  jelentette be a regionális katonai adminisztráció vezetője, Valentin Reznicsenko.

    Egy éjszaka négy támadással. Az orosz hadsereg különböző fegyvereket vetett be a régió két kerületét – Nikopolt és Krivoj Rogot – ért támadásokban

    – idézi a vezetőt az UNIAN.

    Reznicsenko beszámolójából kiderült, hogy halálos áldozata nem volt a csapásoknak, de legalább 300 ember maradt áram nélkül.