új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A posztszovjet országok közötti konfliktusok megoldására intézkedéseket kell kidolgozni – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Független Államok Közössége (FÁK) pénteki szentpétervári informális csúcstalálkozóján.

  Ukrajnán kívül, ahol valóban tragikus események zajlanak, sajnos a posztszovjet térség más közeli államai között is keletkeznek konfliktusok. Ez feltétlenül megköveteli intézkedések kidolgozását a megoldásukra

  – mondta az orosz államfő.

  Putyin a FÁK-országok közötti gazdasági együttműködés fejlesztésére szólított fel. Mint mondta, 2021-ben Oroszország kereskedelme a FÁK-országokkal több mint 30 százalékkal 96 milliárd dollárra nőtt. Álláspontja szerint a tendencia folytatásához szükség van a gyors átállásra a nemzeti fizetőeszközökben való elszámolásra, ami megerősíti a tagállamok pénzügyi szuverenitását, fejleszti a belső tőkepiacot és elmélyíti a regionális gazdasági integrációt.

 • Az orosz erők pénteken kora este a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségét lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel. A támadásban egy 37 éves férfi életét vesztette, egy 42 éves férfit pedig sérülésekkel kórházba szállítottak – közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegramon.

  Kirilo Timosenko, az elnöki iroda helyettes vezetője pedig kora este arról számolt be, hogy az orosz erők tíz rakétát lőttek ki az északkeleti Szumi megye területére. Az első információk szerint a támadásban senki sem sérült meg.

   Konsztantyin Nemicsev, a Kraken nevű ukrán különleges alakulat parancsnoka a Telegramon megerősítette, hogy az ukrán hadsereg visszafoglalt egy újabb települést – Podolit – Harkiv megyében. Hozzátette, hogy a falu Kupjanszk és Kupjanszk-Vuzlovij település között fekszik, amelyeket már korábban felszabadítottak az ukrán erők az orosz megszállás alól – számolt be az MTI.

 • Hat női és hat férfi sportoló kapott elvi rajtlehetőséget, de indulási jogosultságukat még egyszer meg kell erősítenie a szervezetnek, amely október 22-én dönthet arról, hogy visszatérhetnek-e Oroszország képviselői a nemzetközi szövetség égisze alatt zajló versenyekre.

  Az északi sízőknél a vk-széria november 25-én kezdődik Rukában és 2023. március 26-án ér véget szintén Finnországban, Lahtiban – írja az MTI.

 • A lengyel kormány ideiglenes vezetést nevezett ki a Novatek Green Energy orosz cég lengyelországi irányítására, miután az év elején szankciókat kapott, és kénytelen volt leállítani a szállításokat az országban – közölte a lengyel kormány.

  Úgy döntöttem, hogy új ideiglenes vezetést vezetek be a Novatek Green Energynél. Ez lehetővé teszi, hogy az ügyfelek visszatérjenek a vállalat hálózatának használatához. Ez különösen fontos a közelgő téli szezon és az energiaválság miatt

  – mondta Waldemar Buda fejlesztési és technológiai miniszter.

  Az ideiglenes új vezetés kinevezésével akár 1000 fogyasztó számára is garantálják az energiabiztonságot.

  Áprilisban Lengyelország legnagyobb gázipari vállalata, a PGNiG közölte, hogy leányvállalatai, a Polska Spolka Gazownictwa és a PGNiG Obrot Detaliczny biztosítják a Novatek Green Energy szállításainak leállítása által érintett területeken élő ügyfelek gázellátását – adta hírül az Aljazeera.

 • A moszkvai hatóságok megvitatják, hogy le kell-e mondani az újévi és karácsonyi rendezvényeket az orosz fővárosban – írja a GazettaRu orosz híroldal.

  A moszkvai hatóságok megbeszélést jelentettek be a fővárosi újévi és karácsonyi rendezvények lemondásáról

  – áll a híroldal Twitter-bejegyzésében.

 • Néhány nappal ezelőtt az orosz Roszgvargyija SzOBR különleges műveleti egysége letartóztatta Alekszej Szlobenjukot, Jevgenyij Prigozsin orosz oligarcha kommunikációs tanácsadóját, aki a Wagner-csoporthoz köthető, nem hivatalos Telegram-csatornák jelentős részének üzemeltetője volt. A férfi azonban az elmúlt néhány hétben több heves kritikát is megfogalmazott az orosz védelmi minisztériummal szemben. 

  A napvilágot látott információk szerint úgy tűnik, hogy komoly ellentét feszül a Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium között, amelynek leginkább az az oka, hogy a Wagner-csoport ugyan kevés, de nagyjából folyamatos sikereket ér el Ukrajnában, az orosz csapatok azonban folyamatosan vonulnak vissza. 

  Az ellentét másik oka pedig, hogy a Wagnerhez köthető Telegram-csatornák az elmúlt néhány hétben egyre erőteljesebben kezdték kritizálni az orosz hadsereget, a védelmi minisztériumot és a védelmi minisztert személy szerint. A kritika elsődleges oka a harkivi és a herszoni orosz haderő összeomlása volt – írja a Portfolio

  Alekszej Szlobenjukot a hét közepén vette őrizetbe a Roszgvargyija SzOBR különleges műveleti egysége egy parkolóházban. Azért nem az FSzB intézkedett az ügyben, mert az orosz nemzeti gárda vezetése lojálisabb az orosz elnökhöz és annak a bizalmasaihoz, mint a nemzetbiztonsági szakszolgálat vezetése. 

 • Oroszországban szeptemberben 0,05 százalékos havi inflációt mértek, miután az előző három hónapban defláció volt.  Az orosz statisztikai hivatal pénteken ismertetett adatai szerint szeptemberben az éves infláció 13,68 százalékra mérséklődött az augusztusi 14,3 százalékról.

  Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium az augusztus közepén várt 13,4 százalékról 12,4 százalékra, a jegybank pedig 12-15 százalékról 11-13 százalékra módosította inflációs várakozását. Szeptemberben 0,38 százalékkal csökkentek az élelmiszerárak havi szinten és 8,89 százalékkal emelkedtek az év eleje óta – írja az MTI.

  A nem élelmiszer termékek 0,15 százalékkal drágultak szeptemberben augusztushoz képest és 12,52 százalékkal az év kezdete óta, míg a szolgáltatások ára havi szinten 0,51 százalékkal, az év eleje óta pedig 9,83 százalékkal nőtt.

 • „Hszi biankó csekket adott Putyinnak” – mondta Kissinger a New York-i Ázsia Társaságban. 

  Bizonyára azt hitte, hogy az invázió sikeres lesz. Biztosan újra kell kalibrálnia magát 

  – tette hozzá. Valószínűleg jövő hónapban kezdődik meg a két ország, az Egyesült Államok és Kína közti feszültség oldódása, mert a két elnök várhatóan találkozik a G 20-ak csoportjának indonéziai csúcstalálkozóján – írja a South China Morning Post.

  Hszi szinte biztosan arra számított, hogy Putyin sikerrel jár majd Oroszország február 24-i ukrajnai inváziója után, és el akarja kerülni, hogy a Kína elleni nyugati ellenállás fala úgy épüljön ki, mint Oroszországgal szemben, ami potenciálisan kérdéseket vetne fel otthon

  – mondta Kissinger.

 • Az ukrán parlament határozatot fogadott el pénteken, amelyben a törvényhozás az ENSZ-hez, az Európai Unióhoz és az Európa Tanácshoz fordul a következő felhívással:

  hozzanak létre egy nemzetközi bíróságot, amelynek a feladata Oroszország Ukrajnában elkövetett háborús bűntetteinek kivizsgálása lenne

  – jelentette be Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő. A határozatot a 450 fős törvényhozás 283 képviselője hagyta jóvá.

  A felállítandó testületnek az ukrán törvényhozás szerint rendelkeznie kell joghatósággal az Ukrajna elleni agressziós bűncselekmények kivizsgálására, olyan bűncselekményekére, amelyeket valószínűleg az Oroszországi Föderáció legmagasabb szintű politikai és katonai vezetése követett el, valamint vádemelésre az elkövetők ellen.

  Ezenfelül a bíróságnak jogosultnak kell lennie nemzetközi elfogatóparancsot kiadni, amelyet nem korlátozhat az állam- és kormányfők, illetve egyéb állami tisztségviselők mentelmi joga. A testületnek 2014 februárjától, az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni fegyveres agressziójának kezdetétől kezdve minden esemény felett joghatósággal kell rendelkeznie – szögezték le a határozatban a képviselők.

 • Antonio Guterres ENSZ-főtitkár és csapata azon dolgoznak, hogy kiterjesszék és meghosszabbítsák az ukrán fekete-tengeri gabonaexport-megállapodást, amely november végén jár le – számolt be az al-Dzsazíra.

  Aktívan dolgoznak azon, hogy az utolsó akadályokat is elhárítsák az orosz gabona és műtrágya exportjának megkönnyítése érdekében

  – mondta Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő, hozzátéve, hogy Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese és Rebeca Grynspan, az ENSZ vezető kereskedelmi tisztviselője egy héten belül Moszkvába utaznak, hogy megvitassák a helyzetet.

 • Emmanuel Macron reagálva Joe Biden atomháborúval kapcsolatos megjegyzéseire azt mondta, hogy elővigyázatosnak kell lenni.

  Az amerikai elnök csütörtökön kijelentette, hogy a világ a kubai válság óta a legnagyobb nukleáris „armageddon” kockázatával néz szembe.

  Prágában Macron azt mondta az újságíróknak:

  Óvatosan kell kezelnünk ezeket a kijelentéseket.

 • Mint megírtuk, Joe Biden amerikai elnök csütörtökön úgy fogalmazott, hogy a nukleáris „armageddon” kockázata az 1962-es kubai rakétaválság óta a legmagasabb szinten van. A Fehér Ház közölte, hogy a megjegyzés mögött nincs új hírszerzési információ – írja a Sky News.

  A Fehér Ház szóvivője felelőtlennek nevezte, hogy Oroszország atomfegyverek bevetéséről beszél, de hozzátette: nincsenek arra utaló jelek, hogy Moszkva ténylegesen bevetné őket. Biden megjegyzései azt mutatják, hogy mennyire komolyan veszi a fenyegetéseket – tette hozzá a szóvivő.

 • Oroszország állítólag menesztette keleti katonai körzetének parancsnokát, Alekszandr Csaiko vezérezredest – jelentette az RBC hírügynökség. 

  Csaiko a legújabb áldozata az elbocsátott vezetők sorozatának, akiket az ukrajnai fronton elszenvedett vereségek miatt távolítottak el posztjukról.

  Az RBC jelentése szerint Rusztam Muradov altábornagyot nevezték ki a keleti katonai körzet élére, amely az orosz távol-keleti csapatokat fedi le. A keleti katonai körzet egyike annak az ötnek, amely Oroszország fegyveres erőit alkotja – írja a Guardian.

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök szokatlan ajándékot kapott 70. születésnapjára pénteken a belorusz vezetőtől, Aljakszand Lukasenkótól: egy traktort. A traktorok a szovjet idők óta a belorusz ipar büszkeségei.

  Lukasenko újságíróknak elmondta, hogy kertjében egy hasonló modellt használ, mint amilyet Putyinnak ajándékozott.

  Az egyelőre nem világos, hogy az orosz vezető hogyan reagált az ajándékra.

 • Szita Károly (Fidesz–KDNP), a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke az orosz–ukrán háborúval összefüggő uniós szankciós politika megváltoztatását, a felzárkózási és helyreállítási alap magyar polgárokat is megillető forrásainak elérését kéri az Európai Bizottság elnökétől.

  Szita Károly pénteken Kaposváron, a témában tartott sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy levelet írt Ursula von der Leyennek, hangsúlyozva: Magyarország polgárai évszázadok küzdelmei árán tanulták meg, mekkora érték a béke; ezt a békét ásta alá az orosz–ukrán háború, amire az unió válasza az Oroszország elleni szankciók bevezetése volt.

  A Kaposvár polgármesteri tisztségét is ellátó politikus felhívta az Európai Bizottság elnökének figyelmét arra, hogy a szankciós politika legyengíti, kiszolgáltatottá teszi Európát, a gyenge Európa pedig nem képes biztonságot nyújtani a polgárainak, nem képes valódi segítséget nyújtani a sokat szenvedő ukránoknak – számolt be az MTI.

 • A szankciókkal sújtott orosz oligarcha, Alekszej Mordasov tulajdonában lévő, több mint félmilliárd dollár értékű luxusjacht a hajózási adatok szerint egyhetes oroszországi út után kikötött a hongkongi vizeken.

  A Forbes magazin szerint 521 millió dollárt (226 milliárd forint) ér a világ egyik legextravagánsabb luxusjachtja.

  Mordasov azon orosz oligarchák közé tartozik, akiket az Európai Unió és az Egyesült Államok az ukrajnai orosz inváziót követően szankciókkal sújtott Vlagyimir Putyin elnökhöz fűződő kapcsolatai miatt.

  A Marine Tracker nevű hajókövető weboldal szerint a Nord nevű jacht október 5-én érkezett Hongkongba, miután hétnapos utat tett meg az orosz távol-keleti Vlagyivosztokból a Japán-tengeren és a Kelet-kínai-tengeren keresztül.

  A többszintes, hat fedélzettel és helikopterleszállóval rendelkező jachtot pénteken Hongkong ikonikus Viktória-kikötőjétől nyugatra fekvő vizeken lehetett látni, a tatján orosz zászlóval. A 141 méter hosszú Nordot egy német hajógyár készítette tavaly – számolt be róla a Reuters.

 • Kijev szavatolja a magukat megadó orosz katonák életét és biztonságát – jelentette ki pénteken az ukrán védelmi miniszter. Olekszij Reznyikov oroszul intézett beszédet az orosz hadsereg katonáihoz.

  Garantáljuk az életet, a biztonságot és az igazságot mindazoknak, akik azonnal feladják a harcot

  – jelentette ki. Ezzel szemben felelősségre vonást helyezett kilátásba azoknak, akik a „bűnös parancsokat” adták.

  Még mindig megmenthetik Oroszországot a tragédiától és az orosz hadsereget a megaláztatástól vagy attól, hogy tolvajokként, erőszaktevőkként és gyilkosokként maradjanak meg az emlékezetben 

  – tette hozzá.

  Úgy folytatta: a Kreml „becsapta és elárulta önöket” azzal, hogy hadseregét Ukrajna megtámadására vezényelte – írja az MTI.

  Moszkva nem szereti az igazságot. Könnyebb neki azt állítani, hogy (a katonák) hősként haltak meg a NATO-csapatok ellen harcolva. A NATO-országok ellátnak minket fegyverekkel, ez igaz. De az ukrán hadsereg az, amelyik ezekkel a fegyverekkel harcol önök ellen

  – hangsúlyozta. A miniszter végezetül közölte: az ukránoknak nincs szükségük orosz földre, elég nekik a sajátjuk. Kilátásba helyezte ugyanakkor, hogy az ukránok minden elfoglalt földjüket vissza fogják venni.

 • A rendelkezésre álló információk szerint Ukrajna egyik leghírhedtebb oroszpárti politikusa, Mihajlo Dobkin is az ukrán haderő valamelyik alakulatát erősíti. A korábbi harkivi kormányzó ellen jelenleg is számos eljárás folyik, például korrupció és hivatali visszaélés miatt.

  A hírek szerint arról tárgyalt az orosz elnökkel az ukrajnai háború kezdete előtt, hogy önálló „népköztársaságot” hozna létre a Harkivi területből. Az ukrán, illetve az ukránpárti médiában több kép is megjelent azzal kapcsolatban, hogy az ország egyik leghírhedtebb, nyíltan oroszpárti politikusa csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz azért, hogy az orosz megszállás ellen harcoljon. 

  A volt harkivi kormányzóról több olyan kép is kering a világhálón, amelyen plate carrierben, sisakban pózol, mellén egy ukrán nemzeti színű, ukrán térképet ábrázoló felvarróval, melyen még a Krím is Ukrajna részeként van feltüntetve. Bár Dobkin soha nem biztosította nyílt támogatásáról Oroszországot Ukrajna megszállásával kapcsolatban, nem is kritizálta azt. 

 • Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban – közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse.

  Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy a Harkivi területen Kupjanszk felől két megerősített ukrán zászlóalj sikertelen támadási kísérletet tett Persotravenszke, Kiszlivka, Tabaivka, Beresztove felé, elveszítve több mint 80 katonát, öt harckocsit, négy gyalogsági harcjárművet, tíz gépjárművet, valamint egy német gyártmányú, precíziós lőszerrel ellátott önjáró löveget.

  Beszámolója szerint a donyecki régióbeli Limannál az orosz erők meghiúsították ukrán egységek átkelését a Zserebec folyón, és több mint 30 ukrán katona elesett ott, két gyalogsági harcjármű, öt páncélozott jármű és öt kisteherautó pedig üzemképtelenné vált.

  Mint mondta, az ukrán offenzíváknak ebben az irányban véget vetettek.

  Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője azt mondta, hogy Liman környékére orosz erősítések érkeznek, és a helyzet „stabilizálódik” – adta hírül az MTI.

 • Az új orosz sorkatonák hitel-visszafizetési szabadságot kapnak a központi banktól. A törvény lehetővé teszi, hogy a katonák jelzáloghitelekre, fogyasztási és hitelkártyahitelekre türelmi időt kapjanak a szolgálatuk idejére és azt követően 30 napig – közölte a Sberbank.

  A fizetési szünet az orosz fegyveres erőknél szolgálatot teljesítők családtagjaira is vonatkozik. 

  A Sberbank közleményben tudatta: „Október 7-től a Sberbank lakossági ügyfelei a mai napon hatályba lépett szövetségi törvény részeként kérhetnek türelmi időt a hitelek törlesztésére.”

  A bankok fizetési szünetet ajánlottak nem sokkal az után, hogy Vlagyimir Putyin elnök közölte, 300 ezer embert mozgósítanak az orosz katonai erőfeszítések fokozására – írja a Telegraph.

  Úgy tűnt, hogy a helyi orosz tisztviselők „kétségbeesetten keresik a módját annak, hogyan finanszírozzák mozgósított egységeiket, mivel a Kreml egyre inkább elvárja, hogy a helyi közigazgatás a saját költségvetéséből fizesse a háborús erőfeszítéseket” – közölte a Háborút Tanulmányozó Intézet.

 • A holland hatóságok őrizetbe vettek egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az európai uniós szankciók ellenére mikrocsipeket szállított Oroszországba – írta a Dutchnews hírportál.

  A pénzügyi bűncselekményeket vizsgáló holland ügyészség (FIOD) közleménye szerint az 55 éves gyanúsított az Oroszország ellen érvényben lévő kereskedelmi korlátozásokat megszegve

  katonai célokra felhasználható mikrocsipekkel kereskedett orosz partnereivel. A férfit szeptember 30-án helyezték előzetes letartóztatásba, de az ügyészség ezt csak pénteken hozta nyilvánosságra.

  A nyomozók úgy vélik, hogy a férfi az elektronikus árucikkeket orosz vállalatoknak és más szervezeteknek szállította. „Köztudott, hogy az orosz fegyveripar jelenleg komoly hiányt szenved az ilyenfajta mikrocsipekből” – áll az ügyészség közleményében.

  A gyanúsított feltehetően szándékosan úgy tett, mintha ezeknek az áruknak nem Oroszország lenne a rendeltetési helye, hogy kijátssza a szankciókat. A holland ügyészség leállította a szállításokat, lefoglalták továbbá a férfi magán- és üzleti bankszámláit, valamint egyéb árukészleteit.

 • A washingtoni orosz nagykövetség megerősítette, hogy tudomása van két orosz állampolgárról, akik menedékjogot kértek Alaszkában, hogy elkerüljék a katonai behívót Ukrajnába, és hogy a diplomaták telefonon beszélni fognak velük – jelentette a TASZSZ hírügynökség.

  A páros 480 kilométert hajózott át viharos vizeken egy kis csónakon, és a Bering-tenger egyik távoli alaszkai szigetén partra szállva azonnal menedékjogot kértek az amerikai államtól.

  Nagyezsda Sumova, a washingtoni orosz nagykövetség konzuli osztályának vezetője a TASZSZ-nak elmondta: „A nagykövetség tisztában van az Alaszka államban fogva tartott orosz állampolgárokkal kapcsolatos helyzettel. Ma kaptunk erről értesítést az amerikai vám- és határőrszolgálat anchorage-i kirendeltségétől.”

 • Az ukrán egyetemisták azt szeretnék elérni, hogy folytathassák vagy épp megkezdhessék külföldi tanulmányaikat. Viszont a hadkötelezettség miatt bevezetett kiutazási tilalom alapján ezt jelenleg nem tehetik meg. 

  Több mint 25 ezer diák írta alá az ukrán elnök honlapján található, külföldön tanuló diákok kiutazási tilalmának megszüntetésére felszólító petíciót – ezért Volodimir Zelenszkij kénytelen lesz reagálni a beadványra.

  A petíciót egy bizonyos Tarasz Szivuha indította el, aki szerint minden olyan ukrán diákot fel kellene menteni a kiutazási tilalom alól, aki a háború kitörése előtt nyert felvételt valamelyik külföldi egyetemre, vagy már korábban megkezdte ott a tanulmányait – írja a Kárpáti Igaz Szó

  Ennek érdekében indította el az aláírásgyűjtést, amelyben azt kéri az ukrán elnöktől, hogy engedélyezze a 18–60 év közötti hadköteles korú, külföldi tanulmányi jogviszonnyal rendelkező férfiak kiutazását az országból. Az ukrán elnök honlapján augusztus 10-én megjelent petíció alatt azóta több mint 25 ezer aláírás gyűlt össze, ezért az érvényben lévő jogszabályok arra kötelezik Zelenszkijt, hogy válaszoljon rá. 

 • Recep Tayyip Erdoğan török elnök a következő napokban találkozni kíván Vlagyimir Putyin orosz államfővel, hogy megvitassák a Törökország és Oroszország közötti kapcsolatokat.

  Az is jó lenne, ha három-négy napon belül részletes megbeszélést tarthatnánk a kapcsolatainkról. Ha Putyin úr el tud jönni az ázsiai tárgyalásokra, akkor kétoldalú megbeszéléseket folytathatunk, valamint Oroszországról és Ukrajnáról is tárgyalhatunk

  – mondta Erdoğan.

 • Egy ünneplő ukrán harcos töltött fel tankfoglalós videót TikTokra. A felvételen az látszik, hogy az ukrán katonák éppen egy működő orosz tank elfoglalását ünneplik.

  Az egység felmászik a tankra, egyikük pedig magasba emeli az ukrán lobogót. A Twitteren közzétett videót a Sky News vette észre.

 • Úgy fest, hogy az orosz elnök jó ideig nem fog hiányt szenvedni tökből és görögdinnyéből sem, hiszen mindkettőből jelentős mennyiséget kapott ajándékba hetvenedik születésnapjára.

  A két tornyot Emomali Rahmon tádzsik elnök ajándékozta Vlagyimir Putyinnak.

 • Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa megállapodott az oroszországi jogi helyzet figyelemmel kíséréséről, ami az első olyan határozat, amely az országon belüli jogsértésekre összpontosít.

  Az ENSZ 47 tagú legfőbb jogvédő testülete elfogadta az Európai Unió valamennyi országa által benyújtott szövegtervezetet, kivéve Magyarországot, és 17 ország szavazta meg, hogy Oroszország megfigyelésére egy úgynevezett különleges előadót nevezzenek ki.

  Huszonnégy ország tartózkodott, hatan pedig nemmel szavaztak, köztük Kína, Kuba és Venezuela. A különleges előadó egy éven át fogja figyelemmel kísérni „az emberi jogok helyzetét az Orosz Föderációban”. Továbbá összegyűjti, megvizsgálja és értékeli az összes érintett féltől – beleértve az orosz civil társadalmat az országon belül és kívül – származó releváns információkat, és egy év múlva jelentést nyújt be – számolt be róla az Al Jazeera.

 • Az orosz megszállók ellopták a zaporizzsjai atomerőmű hivatalos pecsétbélyegzőjét, amelyet a dokumentumok engedélyezésére használnak − közölte az ukrán állami atomenergetikai vállalat.

  Az erőművet üzemeltető Enerhoatom Telegramon közölte, hogy a pecsétet ellopták, újat kellett készíteni − írta meg a Sky News

  A zaporizzsjai létesítmény a legnagyobb atomerőmű Európában.

 • Az ukrán vezérkar nem tartja kizártnak, hogy Vlagyimir Putyin diktátor születésnapján, október 7-én az orosz csapatok tömegesen ágyúzhatják Ukrajnát − írta meg a KárpátHír.

  Olekszij Gromov, az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának fő hadműveleti osztályának helyettes vezetője arra figyelmeztetett, hogy

  az oroszok ragaszkodnak a jeles dátumokhoz, így a Kreml fejének szóló szimbolikus »ajándékként« bombázhatják Ukrajnát. 

  Lehetséges, hogy az ellenség az ukrán függetlenség napján elrendelt fokozott csapásokhoz hasonló ajándékkal készül az orosz elnök születésnapjára.

 • Az eddigi adatok szerint legalább 12 ember meghalt, további tizenkettőt pedig kórházba szállítottak abban a támadásban, ami még csütörtökön történt Zaporizzsjában – írja az Unian ukrán hírportál.

  A Zaporizzsjai Területi Katonai Igazgatóság beszámolója szerint a tizenkét sérültből ketten gyermekek.