új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Köszönjük olvasóink egész napos kitartó figyelmét, vasárnap újabb élő hírfolyammal jelentkezünk. Tartsanak velünk holnap is!

 • Világítás, fűtés, víz és szolgáltatások nélkül – írja közösségi oldalán az Ukrán Védelmi Minisztérium, amely posztjához drámai képeket is csatolt. 

 • A Brit Királyi Haditengerészet három Sea King típusú helikoptert küld Ukrajnába, és ezek használatához tíz ukrán katonai csoport kiképzését is vállalják – közölte a brit védelmi minisztérium.

  Mint írják, ezzel az ukrán legénység kutatási és mentési képességeit kívánják erősíteni.

 • Rakétatámadás áldozata lett egy kétnapos csecsemő a zaporizzsjai régióban található Vilnyanszkban. A Nexta szívszorító fotókat osztott meg a temetés pillanatairól.

 • Luxemburg hat darab cseh gyártmányú drónt adományoz Ukrajnának – számolt be a The Kyiv Independent.

  Luxemburg hat darab Primoco UAV One 150 drónt adományozott Ukrajna hadseregének – közölte az Ukrán Katonai Központ elemzőcsoport a luxemburgi védelmi minisztériumra hivatkozva.

  Francois Bausch luxemburgi miniszterelnök-helyettes november 21-én jelentette be, hogy további nagy mobilitású, többcélú kerekes járműveket küld Ukrajnának, hogy erősítse az országot „önvédelemhez való jogának gyakorlásában”.

 • Mint arról beszámoltunk, legalább hat ember megsérült egy Dnyipro elleni orosz támadásban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegramon reagált:

  Dnyipro. Újabb orosz rakétákat lőttek egy békés ukrán városra. Házakat romboltak le, emberek sérültek meg. A terrorista államnak már régen rá kellett volna jönnie, hogy mi soha nem adjuk fel a szabadságunkat. És ezért felelnie kell. A bíróság és a történelem előtt is.

 • Az orosz hadsereg elitje még a zúgolódás és az elégedetlenség ellenére sem áll készen arra, hogy likvidálják Vlagyimir Putyin orosz elnököt – mondta Mark Feigin orosz emberi jogi aktivista az Unian ukrán hírügynökség szerint.

  Az orosz erők tábornokai továbbra is háborús bűnösök, és nem ártatlan bárányok. Mindvégig tudták, hogy mire megy ki a játék. Természetesen jobb lenne nekik is, ha nem lenne háború, és a szankciók visszavonásával megoldódnának a problémáik

  – fogalmazott Mark Feigin, majd úgy folytatta, hogy még a zúgolódás és az elégedetlenség ellenére sem állnak készen arra, hogy Putyint megsemmisítsék.

  Szerinte az elit azt akarja, hogy minden magától dőljön össze, hogy Putyin meghaljon, vagy megöljék, de semmi esetre sem akarnak ők dönteni az elnök sorsáról. Feigin úgy véli, az orosz elitnek valamiféle impulzusra van szüksége, hogy lépjen.

 • Franciaország 6,24 millió dollárt (2,4 milliárd forintot) biztosít, hogy segítse Ukrajnát élelmiszert szállítani Jemenbe és Szudánba – közölte Emmanuel Macron francia elnök.

  A legszegényebb országok nem fizethetik meg egy olyan háború árát, amelyet nem akartak

  – mondta Macron a Twitteren közzétett videóban szombat délután.

 • Az orvosok számában jelentős hiányt szenved az orosz hadsereg – hívta fel a figyelmet Leonyid Szluckij orosz politikus szombaton, amikor a fronton harcoló katonák édesanyjával találkozott Szentpéterváron.

  Szluckij – aki a Liberális Demokrata Párt vezetője és a külkapcsolatokért felelős bizottság elnöke – kommentjéhez hasonlót viszonylag ritkán tesznek orosz politikusok, akik kerülik a háborúval kapcsolatos negatív megnyilvánulásokat.

  A háborúpárti politikus azt is hozzátette, hogy egyeztetni fog a Védelmi Minisztériummal az orosz hadsereg problémáival kapcsolatban.

 • Mint megírtuk, 64 éves korában meghalt Uladzimir Makej belorusz külügyminiszter. Alekszandr Lukasenko elnök részvétét fejezte ki, Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető azonban a miniszter halálát követően a belorusz nép árulójának nevezte Makejt – írja a The Guardian.

  2020-ban Makej elárulta a belorusz népet, és támogatta a zsarnokságot. A belorusz nép így fog emlékezni rá

  – mondta Cihanouszkaja.

  Maria Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő a Telegramon közölte: „Megdöbbenéssel értesültünk Uladzimir Makej haláláról.”

 • „Az Oroszország által kirobbantott háborúnak csak egyetlen végkimenetele lehet: vagy Ukrajna nyer, vagy egész Európa elveszik” – mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Kijevben szombaton.

  A kormányfő szerint Európa túl későn vette észre az orosz fenyegetést, ezért most nem szabad késlekedni Ukrajna megsegítésével. 

  Ennek a háborúnak csak akkor lesz vége, ha minden házat, iskolát, kórházat és utat visszakapnak

  – fogalmazott Mateusz Morawiecki. Majd hozzátette, Lengyelország Ukrajna mellett, a szabadság oldalán áll. 

 • Több tucat ember halt meg Herszonban az oroszok november 9-ei kivonulása óta – mondta Igor Klimenko országos rendőrfőnök.

  Elmondása szerint összesen 32 halálos áldozata van a várost érő rakétacsapásoknak. Az orosz csapatok november 24-én 17 rakétát indítottak a városra, ezek 7 embert megöltek, és 21 embert megsebesítettek.

  Klimenko hozzátette, hogy Herszon felszabadított területein hét rendőri egység folytatja a munkát. Az aknamentesítők mostanra már 450 hektárnyi területet tisztítottak meg, és legalább 3500 robbanóanyagot távolítottak el – írja a Sky News.

 • Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke párhuzamot vont a jelenlegi ukrajnai háború és a 90 évvel ezelőtti éhínség között.

  Emlékezünk mindazokra, akiket a szovjet rezsim hagyott éhen halni

  – írta Twitteren Metsola, aki a holodomor évfordulóján fejtette ki, hogy „az ukránok ismét az életükért harcolnak”.

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök a család, az anyaság fontosságának megerősítésében és a gyermeknevelésben elért érdemeiért hét nőnek adományozta a Hős Anya elnevezésű kitüntetést – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

  Mint megírtuk, Putyin augusztus 15-én vezette vissza a Hős Anya kitüntetést, amelyet még Sztálin alapított 1944-ben. A kitüntetést elnyerő nők jutalma egymillió rubel, amit egy összegben kapnak kézhez akkor, amikor a tizedik gyermek is betölti az első életévét. 

 • Ahogy arról beszámoltunk, Novák Katalin köztársasági elnök megérkezett Kijevbe, ahová Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett. A magyar államfő úgy fogalmazott: „Vlagyimir Putyin felelőssége ezért a háborúért kristálytiszta. Mi, magyarok a kezdetektől fogva kiálltunk a felesleges vérontás, fájdalom és szenvedés ellen.”

  Az államfő leszögezte: Magyarország és Ukrajna szomszédok, a szomszédunk számíthat a segítségünkre, és ez így is marad. Reményének adott hangot, hogy míg 2022 a háború éve volt, addig 2023 a béke éve lesz.

 • Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is megemlékezett a holodomor 90. évfordulójáról, valamint a Gabonát Ukrajnából programról. Bejelentette: az Európai Bizottság finanszírozza 40 ezer tonna ukrán gabona két teherhajóval történő elszállítását.

  „Oroszország az élelmiszert ismét fegyverként használja brutális agressziója során, megfosztva a legsebezhetőbb országokat a gabonához való hozzáféréstől. Továbbra is együtt kell fellépnünk ez ellen. Mi az önök oldalán állunk. (...) Fontos hangsúlyozni, hogy nem hagyjuk cserben partnereinket” – mondta több mint négyperces beszédében von der Leyen.

 • Meghalt 64 éves korában Uladzimir Makej belorusz külügyminiszter – jelentette szombaton a Belta állami hírügynökség. Halálának oka egyelőre ismeretlen.

  Uladzimir Uladzimiravics Makej 1958-ban született Nyekrasevics faluban. A Minszki Állami Idegennyelvi Pedagógiai Intézetben, valamint az Osztrák Külügyminisztérium Diplomáciai Akadémiáján szerzett diplomát. Pályáját 1993-ban kezdte az információs és humanitárius együttműködési osztály harmadik titkáraként. 1999–2000-ben a Belarusz Külügyminisztérium páneurópai együttműködési osztályának vezetője volt, 2000–2008-ban Alekszandr Lukasenko asszisztenseként dolgozott, ezt követően 2012-ig adminisztrációjának vezetőjeként tevékenykedett.

  Makej 2012-től volt a belorusz kormány külügyminisztere. Rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangja volt.

 • Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 86 710 orosz katona esett el, az elmúlt napon 560 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

  A vezérkar beszámolója szerint

  • 2901 tankot,
  • 5848 páncélozott harcjárművet,
  • 1896 tüzérségi rendszert,
  • 395 rakétavetőt,
  • 209 légvédelmi berendezést,
  • 278 repülőgépet,
  • 261 helikoptert és
  • 4406 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

  Ezenkívül 16 orosz hajót, 1554 hadműveleti és taktikai drónt, 163 egység speciális felszerelést és 531 cirkálórakétát számoltak fel.

 • Alexander De Croo miniszterelnök és Hadja Lahbib külügyminiszter szombaton Kijevbe látogatott, és további 37,4 milliós (15,3 milliárd forint) katonai, polgári és humanitárius segélyt ígért Ukrajnának. 

  A látogatás, melyet biztonsági okokból szombatig nem hoztak nyilvánosságra, az első, amelyet a belga kormány tagjai az orosz invázió februári kezdete óta Kijevben tettek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkoztak – jelentette a belga média.

  Az elmúlt napok súlyos bombázásai után az ukrán nép mellett állunk, jobban, mint bármikor. A fagyos téli hónapok előtt Belgium újabb humanitárius és katonai segélyt nyújt

  – írta de Croo a Twitteren.

  Az újabb, 37,4 millió eurós csomag a katonai eszközökön kívül olyan felszereléseket is tartalmaz majd, mint áramfejlesztők, elsősegélycsomagok és hálózsákok, valamint a vízhez és a higiéniához való hozzáférést támogató humanitárius segítség, mely az ENSZ gyermekalapján, az UNICEF-en keresztük jut a rászorulókhoz.

  Belgium részt vesz 14 kórház, valamint a víz- és fűtési infrastruktúra helyreállításában Ukrajnában – jelentették a küldöttséggel Kijevbe utazó újságírók. Belgium a háború kitörése óta 221,7 millió eurót küldött Ukrajnának, melyből 145 milliót katonai, 76,7 milliót polgári segítségre szánt.

 • Már 13 sérültje van a szombati rakétatámadásnak Dnyipróban – írja a Nexta a helyi hatóságok tájékoztatása alapján. A beszámoló szerint négy embert, köztük egy nőt  súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

  Mint megírtuk, a rakétatámadás következtében hét ház megsemmisült, és nyomában komoly tűz keletkezett. A pusztításról a Nexta egy felvételt is megosztott a Twitteren.

 • Jelentősen javult az elmúlt 24 órában az ukrán főváros lakóházainak távhő- és áramellátása a kijevi polgármester szombati bejelentése szerint. Vitalij Klicsko azt mondta, az ukrán fővárosban a lakóépületek már mintegy 90 százalékát látják el távhővel az egy nappal korábbi bő egyharmad helyett.

  Kijevben a fogyasztóknak azonban még mindig csaknem a 25 százaléka van áram nélkül, ami viszont így is javulás a pénteki mintegy 50 százalékhoz képest. Az ukrán polgármester szombaton elmondta azt is, hogy a vízellátást teljesen helyreállították.

  Vitalij Klicsko hangsúlyozta, hogy a szakemberek folytatják a helyreállítási munkálatokat az ukrajnai polgári infrastrukturális létesítmények elleni szerdai, újabb nagyszabású orosz rakétatámadás következményeinek elhárítása céljából – adta hírül az MTI.

  Mint arról korábban beszámoltunk, Zelenszkij Klicskót bírálta amiatt, hogy lassan áll helyre az áram- és vízszolgáltatás Kijevben.

 • Az orosz hadsereg vereségei miatt egyre inkább az látszik, hogy Vlagyimir Putyin csatlósai elkezdtek elfordulni az orosz elnöktől, csak a belorusz elnök, Aljakszandr Lukasenka maradt mellette – mondta Oleg Szoskin politológus az Unian ukrán hírügynökség Argument című műsorában.

  Putyintól úgy fordulnak el szövetségesei, mint egy leprástól. Kirgizisztán, Örményország és Kazahsztán sem akar részt venni Oroszország hadgyakorlatain. Csak Belarusz maradt mellette

  – fogalmazott a szakértő, aki emlékeztetett, hogy a belorusz elnök nem régiben arról beszélt, hogy Ukrajnának meg kell adnia magát, máskülönben az ország elpusztul. 

  Oleg Szoskin szerint az orosz hadsereg kilenc hónap alatt több százezer embert veszített, új erőket nem szerzett, ezért most egyetlen célja van, hogy Ukrajnát mint nemzetgazdaságot elpusztítsa.

 • Kilenc orosz hadifogoly nyerte vissza szabadságát szombaton az Ukrajnával folytatott fogolycsere keretében – közölte a TASZSZ orosz hírügynökség.

  A tárgyalási folyamat eredményeként november 26-án kilenc orosz katona került vissza a kijevi rezsim ellenőrzése alatt álló területről

  – idézi a minisztériumi közleményt a TASZSZ.

  Eközben a Nexta információi és felvétele szerint az ukrán fél 12 foglyot kapott vissza.

 • Dnyipro polgármestere, Borisz Filatov arról számolt be, hogy szombaton dél körül egy orosz rakéta csapódott be a városba.

  Legalább hat ember megsérült egy Dnyipro elleni orosz támadásban Valentyin Reznyicsenko, a Dnyipropetrovszki terület kormányzója szerint. A lakónegyedet ért támadás hét házat megsemmisített, és nyomában komoly tűz keletkezett.

  Reznyicsenko szerint a támadást követően egy nőt válságos állapotban vittek kórházba – számolt be a The Guardian.

 • Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Kijevben Mateusz Morawiecki lengyel és Ingrida Simonyte litván kormányfőkkel egyeztetett délelőtt, majd aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben hangsúlyozták, hogy meg kell erősíteni a Kijevnek nyújtott katonai és pénzügyi segítséget, valamint fokozni kell az Ukrajna NATO- és EU-csatlakozásáról szóló egyeztetést – írja az MTI.

  Az ukrán miniszterelnök Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy megvitatták az aktuális kérdéseket és kihívásokat, valamint aláírtak egy közös nyilatkozatot, amelyben hangsúlyozták az úgynevezett lublini háromszög szerepét Ukrajna nemzetközi támogatásának megerősítésében.

  A dokumentumban a felek hangsúlyozták, hogy készek intenzívebbé tenni a vitát a NATO-ban Ukrajna csatlakozási tárgyalásokra való meghívásáról, és támogatták az EU-csatlakozásról szóló tárgyalások azonnali megkezdését az után, hogy az Európai Bizottság elfogadja a tagfelvételi kérelemmel kapcsolatos ajánlások végrehajtásának pozitív értékelését.

  A kormányfők szorgalmazták az Ukrajnának nyújtott katonai, pénzügyi és humanitárius segítségnyújtás további növelését. A közlemény szerint Litvánia és Lengyelország megerősítette részvételét Ukrajna helyreállításában, valamint sürgették a fokozottabb együttműködést és koordinációt az energiaszektorban, továbbá kiemelték az ukrán élelmiszerexport alternatív útvonalai kidolgozásának a fontosságát.

 • Őrizetbe vettek egy FSZB-ügynököt Odesszában, aki egy rejtett videófelvevővel rögzítette a védelmi erők állásait – értesült az Unian.

  Az odesszai területi ügyészség sajtószolgálata szerint az ukránellenes álláspontot képviselő férfi információkat rögzített és továbbított az egységek és katonai felszerelések telepítési helyeiről, mozgásáról, valamint az ellenőrző pontok telepítési helyeiről és felszereléséről.

  „A férfi az összegyűjtött fotó- és videóanyagokat átadta az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat tisztjeinek, hogy megpróbálja megszerezni az Odesszai területen lévő orosz közigazgatás keretében a lakás- és közüzemi osztály igazgatói posztját” – olvasható a jelentésben.

  Az orosz kémet éppen az információk átadása közben kapták el, és lefoglaltak tőle egy cigarettásdobozba rejtett memóriakártyát, valamint egy mobiltelefont.

 • A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin állítása szerint egy volt amerikai tengerészgyalogos tábornok is a zsoldosok között harcol – erősítette meg a hírt a Helsingin Sanomat finn napilap megkeresésére.

  Prigozsin arról is beszélt, hogy nem sok finn állampolgár van a csoportban, körülbelül húsz ember, de érthető okokból pontos számot nem mondhat – írja a Barron’s.

  Nagyon jó véleményem van a finnekről a harctéren. Egy brit zászlóaljban harcolnak (a Wagner-csoport részeként), amelyet egy amerikai állampolgár, a tengerészgyalogság volt tábornoka irányít

  – mondta Prigozsin.

 • Szokatlanul éles kritikát fogalmazott meg az ukrán elnök a fővárost irányító polgármesterrel szemben. Zelenszkij szerint  a legendás bokszoló, Vitalij Klicsko késlekedett felállítani a megfelelő eszközökkel felszerelt, ún. legyőzhetetlen pontokat Kijevben.

  Ezek azok a melegedők, ahová az áram, fűtés és víz nélkül maradt emberek bemehetnek, és interneten kapcsolatba léphetnek hozzátartozóikkal. Az emberektől kapott visszajelzések alapján ezek a pontok nem minden esetben voltak felszerelve a beígért szolgáltatásokkal. 

  Zelenszkij elnök azt is Klicsko szemére vetette, hogy a kijevi régióban csak szombat reggelre sikerült helyreállítani a vízszolgáltatást, de 130 ezer háztartás még mindig áram nélkül van.

  Klicsko pénteken beszélt arról, hogy Kijevben mintegy 400 melegedőt nyitnak meg, amelyek 24 órán át nyitva lesznek – írja összegzésében az aljazeera.com.

 • Tüzérségi támadást indítottak az ukrán csapatok szombaton a Donyeck régióban lévő Horlivkában a Szent András-templom ellen. A hatóságok két közvetlen találatot rögzítettek – állítja Ivan Prihodko, a város polgármestere a Telegramon.

  A TASZSZ orosz állami hírügynökség beszámolója szerint a támadás miatt megsérült a keresztelőszoba, valamint az ablakok is, személyi sérülés ugyanakkor nem történt.

 • Ramzan Kadirov csecsen hadúr régi és lelkes támogatója Vlagyimir Putyinnak, így kétség nem férhetett hozzá, csecsen harcosok ezrei vesznek részt a háborúban az oroszok oldalán. A Nyugatot végtelenségig gyűlölő hadúr 15 éves fiát úgy kapták le egy sporteseményen, hogy a csuklóján ott figyegett egy ritkaság az Audemars Piquet Royal Oak gyűjteményből.

  Hozzáértők szerint a gyémántokkal berakott óra mintegy másfél millió dollárt ér.