Terrortámadásokra készülnek a templomokban?

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Index
2023.01.06. 11:52
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság milíciáit hivatalosan is integrálták az orosz hadseregbe – közölte a brit katonai hírszerzés.

    Azt írták, hogy az alakulatoknak Vlagyimir Putyin személyesen adta át az új zászlójukat Rosztovban, december 31-én. 

    A brit hírszerzés megjegyezte: mindez azután történt, hogy tavaly szeptemberben Oroszország egy megrendezett népszavazással bekebelezte a két donbászi szakadár köztársaságot. Oroszország azonban már korábban, 2014 óta is jelentős támogatást nyújtott ezeknek a szakadár fegyveres csoportoknak. 

  • Már életbe lépett a Moszkva által az ortodox karácsonyra meghirdetett fegyvernyugvás. Az orosz idő szerint délben kezdődött tűzszünetről a Vesztyi FM orosz állami hírrádió számolt be.

    A 36 órásra tervezett fegyvernyugvást Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön rendelte el, január 6-án déltől január 7-én éjfélig. Ezt azt követően tette meg, hogy Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája karácsonyi tűzszünetre szólított fel annak érdekében, hogy a hívők részt vehessenek a templomi liturgiákon.

    Putyin rendeletében az ukrán felet is tűzszünet kihirdetésére szólította fel, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és több más kijevi tisztségviselő még csütörtökön elutasított.

  • Dmitrij Medvegyev volt orosz miniszterelnök, az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese a Telegramon reagált arra, hogy az ukránok elutasították a Vlagyimir Putyin által felajánlott karácsonyi fegyverszünetet.

    Azt hiszem, hogy a különleges hadműveletben részt vevő legtöbb katonánk megkönnyebbülten lélegzett fel akkor, amikor meghallották, hogy az ukrán bohócok elutasítják a fegyverszünetet. Kevesebb lesz a probléma és a sunyiság 

    – írta. 

    Az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese szerint a „disznó ukránok csak a nyers erőből értenek, és közben odaszúrt a nyugati „disznópásztoroknak” is, akik szintén arról írtak, hogy az oroszok által ajánlott fegyverszünet csak egy trükk.

  • Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 110 250 orosz katona esett el, az elmúlt napon 530 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 3064 tankot,
    • 6124 páncélozott harcjárművet,
    • 2059 tüzérségi rendszert,
    • 431 rakétavetőt,
    • 215 légvédelmi berendezést,
    • 285 repülőgépet,
    • 272 helikoptert és
    • 4797 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 16 orosz hajót, 1844 hadműveleti és taktikai drónt, 182 egységnyi speciális felszerelést és 723 cirkálórakétát számoltak fel.

  • A jelen állás szerint nem látja szükségét a mostaninál nagyobb kiterjedésű tömeges mozgósításnak – erről beszélt Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter egy interjúban.

    Hozzátette: a helyzet bármikor változhat, de egyelőre úgy fest, hogy nekik – Oroszországgal ellentétben – nincs szükségük a jelenleginél több emberre a fronton. „Fegyverekre, haditechnikai eszközökre és felszerelésre viszont szükségünk van” – tette hozzá.

  • Mint megírtuk, az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatósága korábban arról számolt be, hogy a donyecki régióban található Bahmut városa teljesen megsemmisült és az orosz erők lakhatatlanná tették a várost.

    Az amerikai Maxar műholdképeket készítő cég által közzétett új felvételeken a város 2022. augusztus eleji és 2023. január eleji állapota látható. Mint írják, az orosz megszállás után Bahmut jelentős károkat szenvedett.

  • Pénteken az amerikai kormány várhatóan bejelenti, hogy 50 darabot küldenek a Bradley típusú harcjárművekből Ukrajnának – írta a Reuters. Az eszközről itt látható egy rövid bemutató: 

    A Bradley-k egy újabb hadisegélycsomag részei lesznek, amelynek az összértéke 2,8 milliárd dollár lehet, és amelyből többek között tankelhárító rakétákat, valamint kézifegyverekhez használt lőszereket is nagy mennyiségben finanszíroznak majd.

  • Vlagyimir Putyin szövetségese (és egykori séfje), Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport vezére irányítása alá akarja vonni a Bahmut közelében lévő só- és gipszbányákat – közölte a Fehér Ház egyik tisztviselője a Reuters szerint. 

    Azt mondta: vannak arra utaló jelek, miszerint Prigozsin és Oroszország Bahmut iránti „megszállottsága”mögött pénzügyi okok állnak. A Reuters emlékeztetett arra, hogy a Prigozsin vezette Wagner-csoportot az Egyesült Államok már korábban is azzal vádolta, hogy a közép-afrikai köztársaságokban irányításuk alá vonták a természetes erőforrásokat (például az arany- és gyémántbányákat) azért, hogy abból finanszírozhassák az ukrajnai háborút. 

    Bahmutot már hónapok óta ostromolja az orosz hadsereg, de éppen Prigozsin ismerte el a napokban, hogy az ukránok ellenállása nagyon erős, és néha egy-egy házért is hetekig kell harcolniuk.

  • Orosz sajtóértesülések szerint Mahacskala városában, egy autóbalesetben meghalt Magomed Abdulajev, az Oroszország részét képező Dagesztáni Köztársaság egykori miniszterelnöke.

    A Mash nevű Telegram-csatorna azt írta, hogy Abdulajevet egy 55 éves férfi ütötte el egy Lada Nivával egy gyalogátkelőn. A 61 éves volt miniszterelnököt ugyan azonnal kórházba vitték, de már nem tudták megmenteni az életét.

    Az esetről szóló beszámolókban azt is megjegyezték, hogy Abdulajev közismerten jó barátja volt Dmitrij Medvegyev volt orosz miniszterelnöknek, aki jelenleg az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese.

    A háború kezdete óta számos orosz oligarcha halt meg rejtélyes körülmények között, legutóbb az egyik orosz hadiipari vállalat vezetője vesztette életét. 

  • Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke, az amerikai külügyminisztérium és a Pentagon is szkeptikusan fogadta Vlagyimir Putyin fegyverszünetre való felszólítását. Míg az elnök szerint az orosz államfő így próbál meg levegőhöz jutni, addig a külügy cinikusnak tartja az utasítást.

    Van egy szó, amely tökéletesen jellemzi ezt, és az a „cinikus” – fogalmazott Ned Price külügyi szóvivő. 

    Az aggodalmunk az, hogy az oroszok arra törekednének, hogy a harcok átmeneti szüneteltetését pihenésre, feltöltődésre, átcsoportosításra és végül újbóli támadásra használják fel

    – tette hozzá a szóvivő a The Guardian beszámolója szerint.

  • Egy orosz őrnagy is életét vesztette egy HIMARS-csapásban, amelyet december 27-én hajtottak végre az ukránok. 

    A temetésről az orosz közösségi médiában, a VKontakte-on tettek közzé egy közleményt, amely szerint pénteken lesz a búcsúztatása. 

    A Top Cargo200 nevű oldalon gyűjtik azokat az orosz tiszteket, akiknek a halála megerősítést nyert. A listán (egyebek mellett) őrnagyokból 276, alezredesekből 163, ezredesekből pedig 75 esett el az orosz oldalon a háború kezdete óta. 

  • Az ukrán hatóságok nem veszik komolyan Vlagyimir Putyin orosz elnök javaslatát a karácsonyi ünnepekre vonatkozó ideiglenes tűzszünetről. – Ezt Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter jelentette be csütörtökön.

    Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij világos, 10 lépésből álló béketervet javasolt. Oroszország jelenlegi „egyoldalú tűzszünetét” nem lehet, és nem is szabad komolyan venni

    – írta a Twitteren Kuleba.

    Mint megírtuk, Vlagyimir Putyin csütörtökön utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy péntek déltől egyoldalú tűzszünetet hirdessen a teljes ukrajnai frontvonalon az ortodox karácsony idejére. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója elutasította Vlagyimir Putyin felszólítását, és nem hajlandó az ortodox karácsony idejére ideiglenes tűzszünetet kötni.

  • Az Európai Tanács elnöke hamisnak és képmutatónak nevezte az egyoldalú orosz fegyvernyugvásról szóló bejelentést a Twitteren csütörtökön közzétett üzenetében.

    Charles Michel hangsúlyozta:

    a Kreml az agresszor, az áldozat pedig az ukrán nép. Szavai szerint az egyoldalú tűzszünet bejelentése ugyanolyan hamis és képmutató, mint az ukrán területek jogtalan annektálása és az azt kísérő népszavazások.

    Az európai uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökének véleménye szerint az orosz csapatok kivonása az egyetlen komoly lehetőség a béke és biztonság helyreállítására.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a harci érintkezés egész vonalán egyoldalú fegyvernyugvást rendelt el január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

    Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója „cinikus csapdának”, „a propaganda elemének” nevezte a bejelentést, majd az ukrán vezetés visszautasította a fegyvernyugvást.

  • Magyarország területére 2023. január 5-én az ukrán–magyar határszakaszon 5264 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 10 188 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 586 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2023. január 5-én 142 ember, köztük 59 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

  • A Fehér Ház közleménye szerint a német és az amerikai vezetők közös elkötelezettségüket fejezték ki, hogy továbbra is biztosítsák Ukrajnának a pénzügyi, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatásokat, ameddig csak szükséges.

    Az Egyesült Államok Bradley gyalogsági harcjárművekkel, Németország pedig Marder gyalogsági harcjárművekkel kívánja ellátni Ukrajnát. Mindkét ország azt tervezi, hogy az ukrán erőket a megfelelő rendszerekre képezi ki

    – folytatja a nyilatkozat, amelyet a The Guardian vett észre.

    Joe Biden amerikai elnök és Olaf Scholz német kancellár is tárgyalt Ukrajna légvédelmi erőinek további támogatásáról.

    December végén az Egyesült Államok bejelentette, hogy egy Patriot légvédelmi rakétacsomagot adományoz Ukrajnának. Németország csatlakozik az Egyesült Államokhoz további Patriot légvédelmi üteg Ukrajnának történő szállításában.

    Emellett Németország – amint arról korábban az Index már írt – Gepard önjáró légvédelmi gépágyúkkal támogatta és támogatja Ukrajnát, ami megoldást jelent az iráni drónok okozta orosz légicsapások ellen.

    A folyamatosan felerősödő orosz dróntámadások komoly nehézségek elé állítják Ukrajnát, hiszen rendszeres áramkimaradások és a fűtésrendszer meghibásodása keserves pillanatokat okoz a lakosságnak, éppen ezért létfontosságú a két ország segítsége.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy Vlagyimir Putyin a karácsonyi fegyverszünetet arra használja, hogy ideiglenesen leállítsa az ukrán fegyveres erők előrenyomulását keleten – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A karácsonyt akarják álcaként használni, hogy legalább egy időre megállítsák az embereink előrenyomulását a Donbaszban, hogy felszerelést, lőszert és mozgósított csapatokat vezényeljenek az állásainkhoz. Mit fog ez eredményezni? Csak az áldozatok számának újabb növekedését

    – vélekedett az ukrán elnök esti videóbeszédében.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Csütörtöki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!