új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Február 9-én éjjel a Törökországba érkezett ukrán mentőalakulatok sátorvárost állítottak fel Antalyában – számolt be Facebook-bejegyzésében Ukrajna Állami Sürgősségi Szolgálata.

    A koordinációs parancsnoksággal tartott eligazítást követően meghatározták a vészhelyzeti mentési műveletek területét

    – tették hozzá a bejegyzésben. 

  • Újabb videót tett közzé a Magyarok madarai (Птахи Мадяра) nevű drónos felderítőcsapat.

    A közösségi médiában terjedő felvételen az látható, amint az ukrán katonák – egy BTR–4-es páncélozott harcjárművel megtámogatva – támadást indítanak az oroszok ellen Bahmut északi felén.

    Magyarok madarai  korábban arról is posztolt, hogy a Bahmut közelében lévő Szoledárnál miként semmisítették meg a Wagner-csoport egyik rohamcsapatát. Erről itt írtunk bővebben

  • Az Egyesült Államok a tavasszal várhatóan fokozódó harcokra Ukrajnán kívül készíti fel az ukrán haderő egyes egységeit – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora szerdán az MTI szerint. 

    John Kirby az amerikai kül- és biztonságpolitika irányairól szóló sajtótájékoztatón elmondta: az ukrán fél jelezte, hogy fejleszteni szeretné összfegyvernemi műveleti képességeit, ezért

    az amerikai védelmi minisztérium Ukrajna területén kívül zászlóaljszintű kiképzést nyújt nekik. 

    Megjegyezte, hogy az összfegyvernemi műveletek lehetővé teszik nagyobb katonai egységek összehangolt műveleteit nyílt színen. Ezt figyelembe véve tartalmaztak a legutóbbi katonai támogatási csomagok Bradley és Stryker típusú páncélozott járműveket – fűzte hozzá John Kirby.

    A fehér házi illetékes felhívta a figyelmet arra, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást folyamatosan a változó helyzethez igazítják: a háború kezdetén ezért tankelhárító Javelin rakéták voltak a szállítások homlokterében, később viszont a légvédelmi rakéták és a nagyobb hatótávolságú tüzérségi eszközök. Megismételte, hogy szinte napi kapcsolatban vannak az ukrán féllel.

    A vadászrepülőkre, köztük az amerikai F–16-osokra vonatkozó ukrán igénnyel kapcsolatban John Kirby úgy fogalmazott, hogy nem szeretne elébe menni semmilyen, a jövőbeli biztonsági támogatásra vonatkozó bejelentésnek, és „valós időben” folytatják a tárgyalásokat arról, hogy az Egyesült Államok, valamint szövetségesei és partnerei milyen további képességekkel tudják ellátni Ukrajnát.

    A háború lehetséges lezárásával kapcsolatban a nemzetbiztonsági koordinátor úgy vélte: minden, ami a Kreml felől látszik, arra utal, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök folytatni szándékozik a háborút, ezért az Egyesült Államok és más országok nem tudnak mást tenni, mint megadni a támogatást Ukrajna számára, hogy képes legyen a harcmezőn sikereket elérni.

  • Tíz ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem csütörtökre virradóra a brjanszki régióban – derült ki Alekszandr Bogomaz kormányzó Telegram-csatornáján közzétett bejegyzéséből.

    Az Orosz Fegyveres Erők légvédelmi rendszerei visszaverték az ukrán fegyveres erők újabb támadását. Védőink profizmusának köszönhetően egy UAV-t lőttek le a brjanszki régió felett

    – írta.

    Bogomaz ezelőtt arról számolt be, hogy szerda este kilenc ukrán drón támadta meg a régió Sztarodubszki önkormányzati kerületét. Elmondása szerint a támadást károk és áldozatok nélkül teljesen visszaverték.

  • Erőteljes offenzívát indítottak az orosz megszállók a luhanszki régióban csütörtökön, az Amerikai Háborús Tanulmányok Intézetének beszámolója szerint súlyosbodás figyelhető meg Kreminna irányában, ahol a megszállók megpróbálják áttörni az ukrán védelmet.

    Az elemzők Szvatovótól északnyugatra észleltek erőteljes orosz mozgást. Úgy vélik, hogy több hadosztály egységei is részt vesznek az offenzívában ezen a területen.

    A 144. és a 3. motorizált lövészhadosztály több ezredének egységei és a 90. páncéloshadosztály egy ezrede, a 76. légideszant hadosztály egységeinek és a Déli Katonai Körzet meghatározatlan egységeinek támogatásával támadó műveleteket hajtanak végre

    – jegyzik meg a jelentésben az Unian ukrán hírügynökség szerint.

    A rendelkezésre álló adatok alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy ez a helyzet egy új orosz offenzíva kezdete. Ugyanakkor az ukrán védők megakadályozzák a megszállókat abban, hogy Luhanszk térségében átvegyék az irányítást.

    Ez a tetőpont az ukrán erők számára egy olyan lehetőséget biztosít, amelyet a saját ellentámadásukban kihasználhatnak

    – állapították meg.

  • Oroszország biztosítja, hogy Ukrajna területéről soha semmilyen fenyegetés ne érkezzen, ez lesz a jövőbeli megállapodások alapja – jelentette ki Vaszilij Nebenzia orosz ENSZ-nagykövet szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt az orosz média beszámolója szerint.

    Biztosítjuk, hogy a jövőben soha többé ne fenyegethessék Oroszországot, szövetségeseit, az orosz kultúrát vagy az orosz nyelvet Ukrajna területéről. Soha többé nem dicsőítik Hitler cinkosait, akik zsidók, oroszok, lengyelek és ukránok százezreit irtották ki. És ennek kellene a megállapodások alapját képeznie

    – hangsúlyozta Nebenzia.

    Most nyugati kollégáink elkezdtek spekulálni, miszerint nincs más választásuk, mint segíteni Ukrajnát. Azt állítják, hogy ellenkező esetben az ország megsemmisül, holott mi soha nem tűztünk ki magunk elé ilyen célokat

    – tette hozzá.

    Szerinte a Nyugat közvetlenül részt vesz az ukrán konfliktusban, nemcsak fegyverekkel és hírszerzéssel, hanem zsoldosok és katonák küldésével is.

  • Olaszország miniszterelnöke, Giorgia Meloni csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik – közölte szerdán az ANSA olasz állami hírügynökség. Információik szerint a találkozóra Brüsszelben kerülhet sor egy tanácsülésen, ahol többek között a migrációról is szó esik majd.

    Az olasz miniszterelnök és az ukrán elnök kétoldalú megbeszélésre készül.

    Olasz kormányzati források szerint Meloni és Zelenszkij között folyamatos a kapcsolat, az olasz miniszterelnök ugyanis korábban ígéretet tett rá, hogy a háború évfordulója előtt Kijevbe látogat.

  • Nagy-Britannia az idén legalább kétszer annyi ukrán katonának nyújt kiképzést, mint tavaly, és legalább 2,3 milliárd font (csaknem 1010 milliárd forint) értékben nyújt katonai támogatást Ukrajnának, beleértve a magasabb fejlettségi szintű eszközöket –  áll a szerda esti brit–ukrán nyilatkozatban.

    A közleményben nem esik szó arról, hogy ez milyen hadfelszerelést jelent, így a dokumentum nem tesz említést nyugati harci repülőgépek ukrajnai szállításáról sem – írta az MTI.

  • Ukrajna számíthat Franciaországra és az Európai Unióra annak érdekében, hogy megnyerje a háborút – jelentette ki szerdán este Emmanuel Macron francia elnök.

    Macron a Párizsba látogató Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Olaf Scholz német kancellár oldalán biztosította Ukrajnát, hogy a győzelemig fognak segítséget nyújtani.

    Elszántan Ukrajna oldalán állunk, hogy a győzelemig kísérjük. Oroszország nem győzhet, nem szabad győznie

    – szögezte le a francia vezető. Mint mondta, közösen egy olyan békét kell alakítani, amely megfelel Ukrajnának. „Ukrajna számíthat ránk a béketeremtésben” – tette hozzá, majd megemlítette, hogy munkavacsorájukon az Élysée-palotában Ukrajna műveleti szükségleteit is megvitatják.

    Olaf Scholz szintén kijelentette, hogy addig támogatják Ukrajnát, míg szükségesnek ítélik. Világos üzenetet viszek Brüsszelbe: Ukrajna az európai család tagja – hangoztatta a német kancellár.

    Macron és Scholz már tavaly júniusi kijevi látogatásán is támogatásáról biztosította Ukrajnát, beleértve az uniós tagjelölti státusz iránti törekvéseit is.

    Volodimir Zelenszkij szerda este érkezett Párizsba, londoni látogatását követően. A francia főváros repülőterén Sébastien Lecornu francia védelmi tárcavezető fogadta. Párizsi tárgyalásait követően az ukrán elnök Brüsszelbe indul tovább, ahol vendégként várhatóan részt vesz a csütörtöki uniós csúcstalálkozón.

    Ez Volodimir Zelenszkij második külföldi körútja, amióta megkezdődött Oroszország Ukrajna elleni háborúja. Az első útja Lengyelországba és az Egyesült Államokba vezetett – írta az MTI.

  • Az ukrán elnök még szerdán Párizsba utazott Londonból (ahol Rishi Sunak brit miniszterelnökkel és III. Károly királlyal találkozott)

    A francia fővárosban Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár fogadta Zelenszkijt. Az ukrán elnök azt mondta, minél hamarabb kapnak hosszú távú tüzérségi fegyvereket és vadászgépeket, annál hamarabb véget tudnak vetni az orosz agressziónak, és annál hamarabb térhet vissza Európába a béke.

    Emmanuel Macron azt mondta, hogy Franciaország továbbra is támogatja Kijevet, mert Európa jövője a tét, és mert „Oroszország nem győzhet, nem szabad győznie”. Olaf Scholz Ukrajnát az „európai család” részének nevezte, és közölte, hogy addig folytatják a pénzügyi, humanitárius és fegyveres támogatásukat, ameddig csak szükséges – írta a The Guardian.

  • Ukrajnának nincs esélye a győzelemre, ha tíz gyalogsági harcjárműve van az orosz harckocsik százaival szemben – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült Királyságban a strana.today beszámolója szerint.

    Amikor tíz NATO-harckocsi áll több száz orosz harckocsival szemben, mekkora esélyünk lehet?

    – tette fel a kérdést Zelenszkij, aki szerint Ukrajnának „sokféle fegyverre van szüksége, a frontvonal körülményeitől függően”.

  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nem áll érdekében az ukrajnai konfliktus diplomáciai úton történő megoldása – közölte az Al Jazeera.

    Ahogy Zelenszkij elnök mondta, a diplomácia az egyetlen módja annak, hogy végleg véget vessünk Oroszország agressziós háborújának, és megteremtsük az igazságos és tartós békéhez vezető utat. Nyilvánvaló, hogy Putyin elnöknek jelenleg nincs valódi érdeke a diplomáciára

    – mondta Blinken újságíróknak a NATO főtitkárával, Stoltenberggel folytatott megbeszélése után.

    „A legjobb módja annak, hogy siettessük a valódi diplomácia kilátásait, ha a csatateret továbbra is Ukrajna javára billentjük” – tette hozzá.

  • Magyarország területére február 8-án között az ukrán–magyar határszakaszon 4736 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 3902 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – számolt be a rendőrrség.

    A beléptetettek közül a rendőrség 117 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Hozzátették: az ukrajnai háború elől február 8-án 60 ember, köztük 7 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Az orosz nagykövetség figyelmeztetett, hogy a brit vadászrepülőgépek Ukrajnába történő szállítása „katonai és politikai következményekkel járna az egész európai kontinensre nézve” – jelentette az ország hírügynöksége, a TASZSZ. 

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök váratlanul Nagy-Britanniában tett látogatását arra használta fel, hogy repülőgépeket kérjen, „a szabadság szárnyainak” nevezve azokat – a Sky News információi szerint.

    Annak ellenére, hogy Boris Johnson volt miniszterelnök nyomására elfogadta a kérést, utódja, Rishi Sunak még nem írta alá a tervet. Sunak korábban bejelentette, hogy ukrán pilóták kiképzését tervezi, és végül megnyitja az utat ahhoz, hogy képesek legyenek NATO-szabvány szerinti repülőgépeket vezetni.

    Szóvivője azt is elmondta, hogy Ben Wallace védelmi miniszter megvizsgálja a repülőgépek küldését, mint egy lehetséges „hosszú távú megoldást”.

  • Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szerdai percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!