új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Starlink műholdas kommunikációs hálózat szükséges az ukrajnai kommunikáció biztosításához, de nem szabad olyan műveletek támogatására használni, amelyek a III. világháború kirobbanásához vezethetnek – jelentette ki Elon Musk amerikai üzletember, a SpaceX alapítója.

    „A Starlink Ukrajna kommunikációs gerince, különösen a frontvonalakon, ahol szinte minden más internetkapcsolat megsemmisült. De nem fogjuk lehetővé tenni a konfliktus eszkalálódását” – írta Musk a Twitteren.

    A múlt héten a SpaceX elnöke, Gwynne Shotwell beismerte, hogy a vállalat lépéseket tett annak érdekében, hogy korlátozzák az ukrán csapatokat a műholdas technológia használatában. A hírek szerint az ukránok drónok irányítására használták a Starlink-technológiát – írja a CNN.

    „Vannak dolgok, amelyeket megtehetünk annak érdekében, hogy korlátozzuk a lehetőségeiket” – mondta Gwynne Shotwell újságíróknak, utalva a Starlink és a drónok használatáról szóló jelentésekre.

    „Soha nem tekintettünk fegyverként a Starlinkre. Az ukránok azonban olyan módon használták ki, ami nem volt szándékos, és nem volt része semmilyen megállapodásnak” – tette hozzá  Shotwell.

  • Dánia átadta az összes Caesar önjáró lövegét Ukrajnának – erről az ukrán védelmi minisztérium számolt be a Twitteren.

    Dánia átadta valamennyi CAESAR önjáró lövegét Ukrajnának. Egy igazi barát, aki tudja, hogy a mi harcunk Európa harca is

    – olvasható a bejegyzésben, amelyhez egy videót is posztoltak.

    A Caesar egy 155 milliméteres L/52-es löveggel felszerelt önjáró tüzérségi eszköz, amelynek maximális lőtávolsága 42 kilométer. Akár 18 darab 155 milliméteres lövedék szállítására is alkalmas, attól függően, hogy milyen teherautó-alvázra építik. A 8×8-as Ceasar egyszerre 36 lövedéket is képes szállítani.

    Az önjáró lövegek átadását Mette Frederkinsen dán miniszterelnök január 31-én, odesszai látogatásakor jelentette be. Akkor úgy fogalmazott, hogy a skandináv ország addig támogatja Ukrajnát fegyverzettel, humanitárius segítséggel, illetve ukrán katonák kiképzésével, amíg szükségesnek tartja.

  • Repedések mutatkoznak az orosz légi közlekedési iparon, mivel a nyugati szankciók drasztikusan megnehezítik az égetően szükséges alkatrészek importját − írta meg a Szabad Európa.

    2023 eleje óta az orosz légitársaságok legalább hét olyan incidensről számoltak be az orosz média szerint, amikor a járatokat leállították, késleltették vagy törölték. Bár néhány esetben emberi mulasztást említettek, legtöbbször mechanikai okok miatt történt.

    A Kommerszant című újság szerint 2022-ben legalább kilenc orosz légitársaság szüntette be a repülést − közülük négy azután, hogy a Roszaviacija, a nemzeti légi közlekedési felügyelet visszavonta a légi alkalmassági bizonyítványukat.

    Szakértők szerint az orosz légitársaságok már hónapok óta „kannibalizmushoz” folyamodnak, hogy működtessék és karbantartsák a flottájukat. Ez a kifejezés azt jelenti hogy a flotta más, egyébként működőképes gépeiből szerelik ki a szükséges alkatrészeket. 

    Novemberben a Telegram Baza nevű csatornája arról számolt be, hogy az Aeroflot 25 repülőgépet belezett ki alkatrészekért, további 18 repülőgép karbantartás alatt áll és javításra vár. Decemberben az orosz kormány végül legalizálta a „kannibalizálás” gyakorlatát.

    A kannibalizmust valójában régóta alkalmazzák, de inkább a kényszer szüli, és nem elterjedt. A mi helyzetünkben viszont ez lesz az egyetlen módja annak, hogy valahogy pótoljuk a hiányzó alkatrészeket. Ennek a gyakorlatnak nyilvánvaló hátránya, hogy a gépek kibelezése a repülőgépflotta csökkenéséhez vezet. Senki sem tagadhatja, hogy ez csak egy időre oldja meg az alkatrészhiány problémáját

     – mondta Andrej Patrakov, a RunAvia repülésbiztonsági cég alapítója a Szabad Európa Szibériai valóság című műsorának.

  • Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége ismét felszólította az amerikai állampolgárokat, hogy haladéktalanul távozzanak Oroszországból – közölte az MTI.

    Az amerikai állampolgároknak tartózkodniuk kell az oroszországi utazásoktól az ukrajnai konfliktus „előre nem jelezhető következményei” miatt, és az Oroszországi Föderációban élő vagy ott utazó amerikaiaknak haladéktalanul el kell hagyniuk az országot „az őrizetbe vétel kockázata miatt” – olvasható a nagykövetség honlapján közzétett figyelmeztetésben.

    A képviselet arra figyelmeztetett, hogy az orosz fél „megtagadhatja az amerikai állampolgároktól a kettős állampolgárság elismerését, megfoszthatja őket a konzuli segítségtől, mozgósíthatja őket, megakadályozhatja kiutazásukat az országból, vagy katonai szolgálatra hívhatja be őket”.

    Tavaly szeptember 28-án a moszkvai amerikai nagykövetség hasonló figyelmeztetést intézett az amerikai állampolgárokhoz, felszólítva őket, hogy hagyják el Oroszországot, „amíg erre még lehetőségük van”.

  • Oroszország szándékosan lecsapolja a Kahovka víztározót – jelentette ki Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes február 12-én.

    „Ez ökocídium. Ez veszélyezteti a környezetet, a vízellátást és a mezőgazdaságot Zaporizzsja és Herszon megyékben” – jelezte Verescsuk.

    A Kakhovka víztározó nagyon fontos létesítmény a zaporizzsjai atomerőmű hűtésének szempontjából.

    „Bár a vízszintcsökkenés nem jelent közvetlen veszélyt a nukleáris biztonságra és védelemre, aggodalomra adhat okot, ha ez a folyamat folytatódik” – mondta Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója.

    A műholdfelvételek szerint a tározó három évtizedes mélypontját érte el.

  • Vlagyimir Putyin fél a február 24-i háborús évfordulótól, mert nincs mivel dicsekednie, nem érte el a háborúra kitűzött grandiózus céljait – mondta Mark Fejgin, az orosz állami Duma volt képviselője.

    Az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint Fejgin azt is elmondta, hogy az orosz elnök célja így most azt, hogy még tavasz előtt elfoglalja az egész Donbászt, de ez sem valószínű, hogy sikerül neki.

    Elmondása szerint a háború évfordulója mellett Putyin sem mehet el szó nélkül, amely előtt pár nappal az orosz elnök egymás után fog beszédeket mondani. Mint megírtuk, február 21-én az orosz törvényhozókhoz intéz beszédet, míg egy nappal később, Moszkvában is lesz egy beszéde Putyinnak. Akkor a Luzsnyiki Stadionban fog felszólalni egy nagyobb tömeg előtt.

    Mark Fejgin azonba úgy látja, az orosz elnök semmi újat nem mond.

    Minden bizonnyal megpróbálja majd igazolni a háborút, amely már egy éve folyik, és azt reméli, hogy ez majd meghozza gyümölcsét

    – tette hozzá.

  • Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 138 340 orosz katona esett el, az elmúlt napon 560 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint eddig

    • 3283 tankot,
    • 6494 páncélozott harcjárművet,
    • 2290 tüzérségi rendszert,
    • 465 rakétavetőt,
    • 234 légvédelmi berendezést,
    • 296 repülőgépet,
    • 286 helikoptert
    • és 5150 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 18 orosz hajót, 2007 hadműveleti és taktikai drónt, 217 egységnyi speciális felszerelést és mintegy 857 cirkálórakétát számoltak fel – írták a közleményben.

  • Az ukrán katonák nyolc légicsapást mértek azon területekre, ahol a megszállók erejüket koncentrálták, valamint három csapást mértek a légvédelmi rakétarendszerek állásaira − közölte az ukrán Unian hírügynökség.

    Az elmúlt nap Ukrajna Védelmi Erőinek légiereje nyolc csapást mért a megszállók által összevont csapatokra, valamint három csapást mért a légvédelmi rakétarendszerek állásaira. Rakétásaink és tüzéreink pedig tíz csapatösszevonási területet, egy légvédelmi állást és három ellenséges lőszerraktárt találtak el

    − áll az üzenetben.

  • Az orosz erők február 12-én 20-szor lőtték a herszoni területet, megsebesítve egy férfit, aki kritikus állapotban került kórházba – közölte a Herszon városi tanács.

    A jelentések szerint az orosz csapatok Herszon központját, a város Osztriv kerületét és Antonivkát támadták. A tanács szerint az orosz erők Herszon szabadság terét, a tengeri kikötőt és egy koncerttermet is lőtték. Az orosz lövések lakóházakat is megrongáltak – számolt be a The Kyiv Independent.

  • Éppen interjút készített a Bild stábja a városban maradt civilekkel, amikor tűz alá kerültek. Az esetről videófelvétel is készült.

    Raul Ronzheimer hadi riporter és kollégái éppen az orosz hadsereg által ostromlott Bahmutban forgattak, amikor az orosz erők ágyúzni kezdték a várost. Elmondásuk szerint a robbanások kevesebb mint 200 méterre történtek, de sikerült időben fedezékbe húzódniuk. 

    A német lap munkatársai hangsúlyozták, az orosz hadsereg kifejezetten olyan lakóövezetekre csapott le, ahol civilek tartózkodtak.

    Az orosz hadsereg aknavetőkkel lövi azt a környéket, ahol éppen interjút készítettünk a lakosokkal

    – tették hozzá.

  • Magyarország területére 2023. február 12-én az ukránmagyar határszakaszon 4761 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5102 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 108 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt tartja felelősnek a háborúért Silvio Berlusconi, a Hajrá, Olaszország (FI) olasz kormánypárt elnöke, aki vasárnapi kijelentéseivel a Meloni-kormány Kijev-barát politikáját is bírálta.

    A volt olasz kormányfő kijelentette, ha ő lenne a miniszterelnök, nem találkozott volna az ukrán elnökkel, mivel szavai szerint „országa pusztítása, katonái és polgárai öldöklése zajlik”.

    Silvio Berlusconi, aki 1994 és 2011 között többször volt Olaszország miniszterelnöke, úgy vélte, nem robbant volna ki a háború, ha Volodimir Zelenszkij „nem próbálkozik a Donyec-medence autonóm köztársaságainak megtámadásával”.

    Berlusconi kijelentette, nagyon negatívan ítéli meg Volodimir Zelenszkij magatartását.  

    Berlusconi hangsúlyozta, a békéhez az kell, hogy Joe Biden amerikai elnök „megfogja Zelenszkijt” és azt mondja neki, hogy hattól kilencmilliárd dollárig terjedő Marshall-terv áll rendelkezésre Ukrajna újjáépítésére azzal a feltétellel, hogy Zelenszkij azonnal tűzszünetet rendel el, máskülönben nem adnak neki sem pénzt, sem fegyvert.

    Csakis valami hasonlóval lehet ezt az urat meggyőzni, hogy eljusson a tűzszünethez

    – mondta Silvio Berlusconi.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte az orosz támadások által megrongált áramtermelő rendszerek helyreállítására tett erőfeszítéseket, de figyelmeztette a lakosságot, hogy még korai lenne győzelmet hirdetni az energiafronton.

    Zelenszkij elmondta, hogy az áramszolgáltatók olyan jó munkát végeztek az orosz rakéta- és dróncsapások által pénteken okozott károk helyreállításában, hogy a legtöbb embernek szombaton és vasárnap nem kellett túl sok áramkimaradással szembesülnie.

    Maga a tény, hogy a héten történt masszív rakétacsapás után ilyen békés napokat élhetünk át az energiaellátás szempontjából, bizonyítja energetikai dolgozóink professzionalizmusát

    – mondta esti videóbeszédében, hozzátéve, ez még nem jelenti azt, hogy győzelmet hirdethetnének, mivel Oroszország továbbra is folytatja a támadásokat, így újabb korlátozások lehetnek az energiaellátásban – számolt be az Unian ukrán hírügynökség.

  • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint nagy dolgok történnek a háború első évfordulóján. A politikus hangsúlyozta, hogy a 2023. február 24-i eseményekre Oroszország örökké emlékezik majd.

    Sok fontos politikai jelzés lesz ezen a napon. Lesznek szankciókról, fegyverekről szóló döntések, de az egység szimbólumai is előtérbe kerülnek. Ráadásul ez minden lehetséges színtéren megtörténik

    – fogalmazott Dmitro Kuleba.

  • Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Vasárnapi percről percre cikkünk ide  kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!