új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egységei lőszerhiánnyal és a sebesült katonák evakuálásával kapcsolatos problémákkal küzdenek a Krasznoliman irányában lévő fronton – mondta el Andrij Marocsko, az LNR Népi Milícia nyugalmazott alezredese a TASZSZ tudósítójának.

    Az ukrán harcosok logisztikai nehézségekkel küzdenek. Csapataink sikerei miatt a logisztika, a lőszer szállítása, valamint a sebesültek evakuálása nagyon nehézzé és veszélyessé vált számukra

    – mondta az orosz hírszerzés adataira hivatkozva.

    Marocsko hozzátette, hogy az ukrán csapatok azért sem tudnak észrevétlenül mozogni, mert az aktív harcok miatt sok erdő leégett, és sok lett a nyílt terep – írja a TASZSZ.

  • Oroszország ugyan továbbra is győzelmet arat Bahmutban, de eközben jelentős veszteségeket szenved – derült ki az Amerikai Háborútudományi Intézet (ISW) jelentéséből.

    Az április 9-én és 10-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz erők csekély mértékű előrenyomulást értek el Khromovo falutól északnyugatra, amely két kilométerre található Bahmuttól, illetve a város délnyugati részén, valamint Sacco i Vanzettitől északra.

  • Április 10-én az orosz csapatok négy fő irányban – Lyman, Bahmut, Avdijivka és Marinka területén – folytatták a támadást – közölte az ukrán vezérkar az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint.

    A közlemény szerint az ukrán katonák ezekben az irányokban összesen 52 ellenséges támadást vertek vissza. Hozzátették, hogy a leghevesebb harcok jelenleg Marinkáért és Avdijivkáért folynak.

    Az oroszok Liman irányában sikertelen offenzívákat indítottak Makijvka, Cservonopopivka és Bilohorivka falvak környékén. Kiemelték, hogy Bahmutért is tovább folynak a harcok.

  • Az Egyesült Államok megállapítása szerint Oroszország jogtalanul tartotta fogva a The Wall Street Journal riporterét, Evan Gerskovicsot. Állításuk szerint a kémkedéssel kapcsolatos vádak hamisak, és az ügy politikai jellegű.

    Az orosz FSZB biztonsági szolgálat március 30-án közölte, hogy letartóztatták Gerskovicsot, amiért államtitoknak minősülő információkat gyűjtött egy orosz védelmi vállalatról.

    A The Wall Street Journal cáfolta, hogy Gerskovics kémkedett volna.

    Az újságírás nem bűncselekmény

    – mondta Vedant Patel külügyminisztériumi szóvivő közleményében.

    Joe Biden amerikai elnök Gerskovics szabadon bocsátását követelte, Antony Blinken külügyminiszter pedig aggodalmát fejezte ki a riporter fogva tartása miatt – idézte fel a Reuters.

  • Az egyik felhasználó feltöltött egy sisakkamerás videót Twitterre, mely megörökítette, ahogy egy ellenséges rakéta becsapódik az orosz T–72B3 harckocsiba, amikor a tank éppen Marinka városa felé haladt.

    A Twitterre feltöltött videóban egy orosz harckocsit vezető katona sisakkamerás felvétele látható.

    A találat következtében a kamera és a jármű is megsérül – innentől alig látni valamit a felvételen –, de a legénységnek sikerült elmenekülnie a tankkal. A katonák az esetet követően elhagyták a sérült harckocsit és átszálltak egy másikba, sértetlenül haladva tovább.

  • Artemivszk (Bahmut) több mint kétharmada orosz kézre került –  jelentette ki az MTI szerint Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió vezetője, miután hétfőn felkereste az ostromlott várost.

    Pusilin a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy a város nyugati részén heves harcok folynak. A politikus szerint a visszavonuló ukrán erők igyekeznek minél súlyosabb károkat okozni.

    Az ellenség nem kíméli sem a várost, sem a sajátjait, akiket belehajt ebbe a húsdarálóba

    –  hangoztatta a régió vezetője, aki egyúttal a város helyreállítását ígérte.

  • Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter visszautasította a nyugati média kritikáját, amely szerint az ukrán erők elvesztették ellentámadási potenciáljukat Bahmut hosszú és kimerítő védelme miatt − írta meg az ukrán Unian hírügynökség. 

    A Delfinek adott interjújában hangsúlyozta, hogy az orosz veszteségek Bahmut irányában összehasonlíthatatlanul nagyobbak és „egyszerűen kolosszálisak” – naponta akár ötezer katona sebesül és hal meg.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Ruszlan Kravcsenkot nevezte ki a kijevi regionális államigazgatás elnöki posztjára − írta meg az ukrán Unian hírügynökség. 

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az általa benyújtott panasz nyomán januárban menesztette Olekszij Kulebát a kijevi regionális államigazgatás vezetői posztjáról. Egy másik elnöki rendelettel őt nevezték ki az elnöki hivatal helyettes vezetőjévé.

    Ruszlan Kravcsenko a kijevi régió bucsanszki kerületi ügyészségének vezetője volt. Részt vett a Nemzeti Korrupcióellenes Iroda igazgatói posztjára kiírt pályázaton.

  • Magyarország területére 2023. április 10-én az ukrán–magyar határszakaszon 4177 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 8596 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 63 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2023. április 10-én 41 ember, köztük 24 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

  • Bahmutban az orosz erők a felperzselt föld taktikáját kezdték alkalmazni. A városban a helyzet súlyos, de az ukrán csapatok ellenőrzésük alatt tartják a települést – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Szárazföldi Erők parancsnoka.

    A katonai vezető megjegyezte, hogy ugyanezt a taktikát alkalmazták az orosz csapatok Szíriában is. Kifejtette, hogy légicsapásokkal és tüzérségi tűzzel rombolják le az épületeket és katonai állásokat a városban.

    Kiemelte, hogy az ukrán katonák támadó műveleteikkel kimerítették a Wagner orosz zsoldoscsoport tartalékait, ezért az orosz hadsereg most kénytelen különleges erőket és légi deszantos egységeket bevonni a Bahmutért folyó harcokba.

    Szirszkij az elmúlt hetekben többször is járt Bahmutnál. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint legutóbb április 9-én kereste fel a város térségében szolgálatot teljesítő ukrán alakulatokat, amelyeknek a parancsnokai jelentést tettek a harcok állásáról. 

  • Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Hétfői percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!